lesson 6 Flashcards
Neuromodulators
נוירומודולטורים
נוירוטרנסמיטרים שיש להם גרעינים מרכזיים במקום מסוים במוח, שנותנים עצבוב המפושט לרוב המוח, ועושים מודולוציה לפעולות היותר ספציפיות של גלוטמט וגאבא.
מאפייני המונואמינים
מספר יחסית קטן של נוירונים המעצבבים באמצעות הפרשת מונואמינים; מספר הגרעינים שמייצרים אותם יחסית קטן; מיוצרים במקומות ספציפיים ומעטים במוח (בגזע המוח); רוב
הרצפטורים של המונואמינים הם מטאבוטרופים - מתאפיינים בפעילות יותר איטית ויותר מפושטת.
נוירומודולטרים בבאזל גנגליה
שני הנוירומודולטרים המרכזיים הם הם דופמין ואצטיל-כולין.
רמות הדופמין
פעולות מהנות מעלות את רמות הדופמין באזורי הסטריאטום. לדופמין יש בסה”כ 5 סוגים של רצפטורים, כאשר האי-זוגיים הם בעלי פעילות אקסיטטורית והזוגיים הם בעלי פעילות אינהיביטורית.
במסלול העקיף
בתאי אמאסאן בסטריאטום יש רצפטורים מסוג די2 שהם אינהיביטורים, ולכן דופמין עושה אינהיביציה למסלול העקיף. כך הוא מפחית את “הלחיצה על הברקס”, ולכן בעצם מאפשר פעולה (הגברת תנועה, רגש וכו’).
במסלול הישיר
דופמין עושה אקסיטציה למסלול הישיר, ולכן עוד יותר מגביר את הפעולה. האקסיטציה הזו תתקיים רק כאשר יש עצבוב אקסיטטורי מהקורטקס, בלי המסר מהקורטקס לדופמין המופרש לא תהיה השפעה. במסלול הישיר יש רצפטור מסוג די1 על גבי תאי האמאסאן.
TAN
אינטר-נוירונים אצטילכולינרגיים בסטריאטום, שעושים ההפך ממה שדופמין עושה; כלומר, הם עושים אקטיבציה למסלול העקיף ואינהיביציה למסלול הישיר. בניגוד לדופמין שמגביר פעולה (ללא תלות בסוג המסלול אותו הוא מעצבב), אצטיל כולין מחזק את הרגל על הברקס בדרך מקבילה (מפחית פעילות).
תפקיד הדופמין בסטריאטום
במחלת הפרקינסון הפגיעה העיקרית היא מוות תאי מאסיבי בסובסטנשיה ניגרה פארס קומפקטה, שתפקידו לספק את הדופמין בעיקר לדורסל סטריאטום. כתוצאה מכך, הקושי המרכזי במחלה הוא בהתחלת תנועה. במצב זה אין הפעלה של די1, כך שאין אקטיבציה של המסלול הישיר, ובנוסף אין עיכוב של המסלול העקיף. לכן גם יש פגיעה באקשן סלקשן.
L-DOPA
תרופה לפרקינסון, הניתנת באופן סיסטמי ומשפיעה על כל הגוף. התרופה עוברת את מחסום הדם-מוח ומשמשת ליצירת עוד דופמין. אבל יכולות להיות לכך תופעות לוואי, כמו סכיזופרניה.
תפקיד הדופמין במערכת הלימבית
מחקרים רבים הראו שדופמין באזורי הנוקלאוס אקומבנס גורם לתחושה טובה ולהתמכרויות (סמים וכו’). גילויים אלו הובילו לחקירת מסלול הרוורד בהקשר לדופמין וגם תהליכי למידה, זיכרון, איידיהייצ’די וסכיזופרניה.
מסלולי הדופמין
ארבעה מסלולים עיקריים של דופמין המופרש מהמיד בריין.
Nigrostriatal system
המקור הדופמינרגי הוא הסבסטנשיה ניגרה פארס קומפקטה, שמעצבב את הקאוודייט ואת הפוטמן (הסטריאטום הדורסלי). מסלול זה קשור לפעילות המוטורית (שליטה בתנועה). זהו המסלול שמנסים לרפא בפרקינסון.
Mesolimbic system
המקור הדופמינרגי הוא הויטיאיי, שמעצבב את הנוקלאוס אקומבנס (האזור הוונטרלי של הסטריאטום). משם העצבוב ממשיך לאמיגדלה ולהיפוקמפוס. מסלול זה קשור במוטיבציה, הנאה והתמכרות - מעורבות באפקט המתגמל של גירויים וסמים שונים. מסלול זה קשור גם בסכיזופרניה.
Mesocortical system
מתחיל מהוויטיאיי ומגיע לקורטקס (בעיקר הפרה-פרונטלי). המסלול הזה אחראי על זיכרונות קצרי טווח, תכנון ובפתרון בעיות.
Tubero-hypophyseal Pathway
מסלול היוצא מההיפותלמוס להיפופיזה. תקפידו בעיקר הורמונלי; קשור בהפרשת פרולקטין וייצור חלב בנשים מניקות . דופמין מעכב הפרשת פרולקטין.
ממצאים להשפעת דופמין על למידה, מוטיבציה וחיזוקים
אנטגוניסטים לדופמין שניתנו כתרופות לסכיזופרניה פגעו ביכולת הלמידה.
חלק מהאגוניסטים לדופמין כמו סמים ותרופות (קוקאין, אמפמתמין וריטלין) נמצאו משפרי קשב.
אנטגוניסטים לדופמין גורמים לאנהדוניה.
כל הסמים שגורמים להתמכרות מעלים את רמות הדופמין בנוקלאוס אקומבנס.
פגיעה בדופמין פוגעת באייסיאסאס.
intracranial self-stimulation (ICSS)
ניסוי בו אלקטרודה מגרה את המסלול המזולימבי: כאשר חיית המודל לוחצת על הדוושה, היא יכולה להגביר את הגירויים שהיא מקבלת מהאלקטרודה. חסימת דופמין תגרום להפחתת הלחיצה על הדוושה ע”י החיה.
ממצאים לכך שהמסלול המזולימבי משחק תפקיד בתגמול
לזיה במסלול פוגעת באייסיאסאס.
בתגובה לאייסיאסאס יש שחרור מוגבר של דופמין במסלול המזולימבי (נמדד במיקרו דיאליזה).
אגוניסטים דופמינרגיים מגבירים את האייסיאסאס ואנטגוניסטים גורמים להפחתת התגמול העצמי (פחות לחיצה על הדוושה).
In vivo micro dialysis
שיטה למדידת רמות של דופמין: שמים את העכבר בכלוב זכוכית ומשתילים צינור כפול שבקצה שלו יש דיאליזט (=משאבה
שמזרימה סיאסאף), כשהחלק העמוק ביותר של הצינור נמצא בוויטיאיי שם הצינור מורכב מחומר פרמבילי הדומה לממברנה. בחלק הזה, מולקולות שמגיעות מהמוח יכנסו דרך הממברנה לפי מפל ריכוזים לתוך הצינור. המולקולות יעלו במעלה הצינור לתוך
מבחנה. כך, יתקבלו במבחנה דגימות של סיאסאף המכילות את המולקולות שיש במוח. מכיוון שקצב טפטוף הסיאסאף איטי מאוד, הרזולוציה של השיטה הזו בזמן היא לא טובה במיוחד (4 דגימות בשעה).
דופמין משחק תפקיד בלמידת S-R-O
בלמידה אופרנטית יש גירוי שגורם לתגובה, שעליה מקבלים תוצאה כלשהי. תוצאה חיובית מעלה את הסיכוי שבפעם הבאה תיעשה אותה תגובה לגירוי שניתן. ככל שזה יותר ממושך, הקישור בין הגירוי לתגובה הופך להיות הרגל (צימוד חזק) שלא מצריך יותר את החיזוק החיובי.