lesson 5 Flashcards
Learning, memory & cognition
רמת המולקולה
מולקולה שמתפקדת כחלק מתהליך ביוכימי בתא. מולקולה יכולה לשנות את המבנה שלה, מה שישנה את התפקוד שלה: למשל הוספת קבוצת פוספט למולקולה, או שינוי של אנזים מסוים עשויים לשנות ריאקציה כימית שלמה בתא.
רמת התא - נוירונים ותאי גליה
מבנה הנוירון משפיע על התפקוד שלו. תאים פירמידליים יכולים להשתנות בעקבות התנסות או על ידי מחלה; תאי אמאסאן יכולים להשתנות כתוצאה מלמידה, מהתנסות, מתרופות או ממחלה.
רמת גרעינים נוירונליים - רמת מערכת
למשל האמיגדלה, הגלובוס פלידוס וגרעינים נוספים – גרעינים שמחוברים זה לזה ויוצרים יחד מעגלים מוחיים. שינוי מסוים במבנה המעגל, שיכול לנבוע משינויים מבניים ברמות בסיסיות יותר, יכול לשנות את הפונקציה של המעגל. למשל, חוסר פעילות או יתר פעילות של גרעיני הבסיס יכול לייצר פונקציה אחרת מהנורמה (למשל במקרה של פרקינסון).
רמת המוח כולו
רמת המוח כולו – כל המוח מרושת ומחובר. פגיעה מוחית יוצרת שינוי מבני, שעשוי לשנות את הפונקציה. למשל במקרה של סכיזופרניה: חדרי מוח מוגדלים יוצרים שינוי מבני (החללים מוגדלים על חשבון רקמה מוחית) ויגרמו לשינוי בתפקוד ובהתנהגות.
רמת ההתנהגות
את התפקוד אפשר למדוד באמצעות אפאמאראיי באמצעים אלקטרופיזיולוגיים או באמצעות מדידת התנהגות. גם ברמת ההתנהגות שינוי מבנה יכול להוביל לשינוי בתפקוד: למשל מחלות פסיכיאטריות או נוירולוגיות, שיכולות להיווצר כתוצאה משינוי מבני ולגרום לשינוי התנהגותי ניכר.
חקר ההתנהגות
ניסיון קודם שמגיע יחד עם סיטואציה נוכחית –> יוצרים קונפליקט –> יוצר תגובה. בחקר ההתנהגות ננסה להתחקות אחר מה מהם יקבע את התגובה, ניסיון העבר או ההווה?
התנהגות יכולה להיות משתנה תלוי
משתנה אותו אנו מודדים. למשל, ניתן למדוד כיצד פגיעה מוחית כלשהי משפיעה על מדד התנהגותי מסוים.
התנהגות יכולה להיות המשתנה הבלתי תלוי
מניפולציה ניסויית, השפעת ההתנהגות על מדדים פיזיולוגיים, מולקולריים או על מדדים התנהגותיים אחרים (התנהגות יכולה להיות גם המשתנה התלוי וגם המניפולציה בניסוי).
Permanent lesions
נזק קבוע לאזור מוח מסוים. כדי לבדוק את התפקוד נהרוס את האזור (רק בבעלי חיים נבצע הריסה באופן יוזם). בבני אדם נסתכל על נזקים קיימים כתוצאה מפציעה, ניתוח או גידול.
הרס חשמלי (electric)
שיטה לייצור לזיות מוחיות. מכניסים אלקטרודה למוח ומעבירים זרם חשמלי חזק שגורם למוות תאי (חור בתוך המוח). מדובר בנזק משמעותי ולא סלקטיבי, שיכול להרוס גם אקסונים שעוברים באזור במקרה.
נזק של רעלנים (excitotoxic)
שימוש ברעלנים שהורגים את התאים. יכול להיות רעל לא סלקטיבי (למשל אנאמדייאיי), או רעלנים ספציפיים – למשל כאלו שישפיעו רק על תאים דופמינרגיים או סרוטונרגיים.
אינאקטיבציה זמנית (temporary inactivation)
טיטיאיקס - מונע יצירת של פוטנציאל פעולה באופן זמני. אגוניסטים של גאבא- – עושים אינהיביציה זמנית של אזור מסוים. כך אפשר להשתיק אזור מוחי ספציפי ולראות איזה תפקוד נפגע, והאם הוא חוזר אח”כ.
פרמקולוגיה
תרופות או סמים שנקשרים לרצפטורים או לאנזימים מסוימים. מתן התרופה יכול להיות שיטתי : דרך זרם הדם, או לבטן, שיגיע לכל מערכות הגוף. או הזרקת החומר לתוך הגולגולת (למשל אם החומר לא עובר את מחסום הדם-מוח). מגבלות: חוסר ספציפיות, חוסר דיוק והשפעה איטית. יתרון גדול: טרנסלשניונל וליו גבוה.
מכשיר סטראוטקטי
באמצעות צילומי מוח מאפשר להגיע לאזור מאוד מסוים ולהזריק אליו את החומר הפרמקולוגי.
NO genes
מניפולציה גנטית שמאפשרת ספציפיות מאוד גבוהה. מדובר בייצור חיות שכבר מהרחם אין להם גן מסוים, לכן יכול להיות שמפתחים אצלם מנגנוני פיצוי במהלך ההתפתחות.
KI= knock-in
מניפולציה גנטית שבה מכניסים גן שאינו קיים באופן טבעי בחיה.
Conditional knock-out
הגן הרלוונטי יתבטא רק בתנאי מסוים. למשל: רק בגיל מסוים או רק כשהחיה נחשפת לחומר מסוים. לפעמים יש מחלה למשל שהיא פעילה רק בבגרות, אז נרצה להתנות את התבטאות הגן רק בבגרות. לפעמים נרצה לבחון אזור מסוים, אז נבטא את הגן רק במיקום ספציפי במוח.
Viral mediated gene delivery/silencing
שימוש בווירוסים כדי לבטא גן מסוים באורגניזם. בשיטה זו ניתן להעלות את ביטוי הגן הרלוונטי או להוריד את ביטויו.
שיטות אלקטרופיזיולגיות
יכולות להיות מניפולציה בניסוי על ידי גירוי חשמלי (משתנה בלתי תלוי), וגם יכולות לשמש להקלטה של התגובה לגירוי משתנה תלוי). ניתן לבצע שיטות אלו בפרוסות מוח או אין ויוו.
(אקס ויוו). רמת הדיוק יכולה להגיע לכדי הקלטה של תא אחד
אופטוגנטיקה
גנטיקה יחד עם אופטיקה. באמצעות וירוסים ניתן לגרום לביטוי גני מסוים בתאים מסוימים (תאי מוח, לב ועוד) בחיה. ניתן להשתיל תעלות יוניות שיהיו רגישות מאוד כך שיוכלו לגרום לאקסיטציה או לאינהיביציה של התא. באמצעות חשיפת האורגניזם לאורך גל מסוים ניתן להפעיל את התא המבוקש, ובאמצעות אורך גל אחר ניתן לגרום להשתקה של אותם תאים. מכאן שלשיטה זו יש יתרון של ספציפיות ודיוק – ניתן לשלוט על תאים מסוימים לפי רצוננו. אופטוגנטיקה מאפשרת לשלוט בתהליכים רבים בחיה החיה, לא רק בהקשר לתאי מערכת העצבים, למשל :שליטה בתאי לב של עכברים – יפעמו בהתאמה לפולסים של אור; יצירת תנועה של תאי עור לכיוון אור לייזר; שימוש בשיטה במחקר בפרקינסון כדי להפוך מעידות של חולדות חולות להליכה.
Channel rhodopsin
תעלות שמשתמשים בהן בשיטה של אופטוגנטיקה.
תוקף פנים
עד כמה המחלה בחיה נראית כמו המחלה עצמה? יש מחלות בהן העניין יותר מורכב: סכיזופרניה למשל, קשה לקבוע איך נראית חיה עם פסיכוזה או עם דלוזיות. לכן, זה לא תמיד התוקף שאותו נחפש כשאנו חוקרים. זה מאוד חשוב לשיווק המודל (השגת מימון למשל), אבל פחות במבחינה מחקרית.
תוקף הניבוי
השפעה של טיפולים: אם הטיפול עובד טוב על החיות, יש יותר סיכוי שהתרופה עובדת על בני אדם. התוקף החשוב ביותר לחברות תרופות. אבל הוא לא תמיד הולך עם סוגי תקפים אחרים. לדוגמה, יכול להיות מודל שלא דומה בכלל לסכיזופרניה, אך כן מאפשר להבחין בין תרופות שעובדות לכאלו שלא עובדות .
תוקף מבנה
חשוב מאוד למדענים (שמעוניינת להעריך את המחקר, לבצע רפליקציה שלו וכו’). עוסק במעבר מהתיאוריה לאופרציונליזציה. מה המנגנונים שעומדים בבסיס המחלה? אילו אזורי מוח מעורבים בו? אילו מולקולות מעורבות? מה בדיוק המשימה מודדת?
תוקף אטיולוגי
הגורמים למחלה. האם המחלה והמודל נגרמים בשל אותו הדבר? למשל, אם ידוע שיש פגם בגן שמסוים שיוצר מחלה, ננסה לייצר מודל באותו האופן.