lesson 11 Flashcards
Sleep - part 1
שינה היא אוניברסלית
– לא תופעה מיוחדת לבני האדם ולא ליונקים. היא קיימת בווריאציות שונות בכל החיות שנחקרו באופן רציני.
שינה
מצב התנהגותי הפיך של ניתוק מהסביבה, שנמצא בבקרה הומאוסטטית.
שינה היא מצב הפיך
מה שמבדיל אותה ממוות או מקומה.
שינה היא מצב התנהגותי
לא מדובר במצב של פעילות מוחית גרידא. על אף שיש קורלציה בין הפעילות המוחית למצבי הכרה ושינה. שינה תתבטא בהתנהגות של האורגניזם.
שינה נמצאת תחת בקרה הומאוסטטית
קיים מנגנון פנימי בגוף שעוקב אחר כמות השינה שאנו מקבלים, ואם לא נישן מספיק הגוף והמוח ינסו לפצות על כך. למשל, כשנירדם השינה תהיה יותר עמוקה או ארוכה. אם לא נישן נתחיל לחוש עייפות, ההתנהגות שלנו תשתנה והתפקוד שלנו יפגע.
סף העירור (arousal threshold)
לכל חיה יש גירויים חושיים מסוימים שיובילו לתגובה התנהגותית טיפוסית. כשאנו ישנים הסיכוי שאותו גירוי חושי יוביל לאותה תגובה הוא מופחת.
האם תולעי סי אלגנס ישנות?
בניסוי הניחו את התולעת בצלחת וגילו שכאשר שדופקים על השולחן התולעת מתכווצת. בניסוי ראו גם שבזמנים מסוימים, החיה לא הגיבה לדפיקה על השולחן. כלומר, היא הייתה במצב של ניתוק מהסביבה - שינה. בנוסף, מצאו בניסוי שאם לא נותנים לתולעת להיכנס למצב של ניתוק מהסביבה (שינה), היא תנסה יותר להגיע אליו. מכאן שמדובר במנגנון הומאוסטטי שכולל פיצוי במקרים של חסך.
כמעט בכל החיות השינה כרוכה גם בשינויים במנח הגוף
למשל בני אדם ששוכבים כשהם ישנים. כמעט כל החיות נכנסות למנח גוף אופייני בשינה. סוסים לדוגמה יכולים לישון בעמידה.
לשינה יש קצר למקצבי היממה - שעון צירקדי
. כמעט כל החיות פעילות יותר בזמני האור או החושך. זה לא תמיד מתקיים, אבל כמעט תמיד יש איזשהו קשר בין שעות היממה לשינה - שינה תבוא לידי ביטוי במקטע מסוים של היממה.
השעות בחיינו
הפעילות שאנו מקדישים לה הכי הרבה זמן בכל החיים היא שינה – כשליש מהחיים שלנו.
polysomnography
רישום רב ממדי של השינה.
EEG
מדידות גסות וכלליות של הפעילות החשמלית של המוח בעיקר מאזור הקורטקס בזמן שינה.
EOG
מדידת תנועת עיניים. שתי אלקטרודות הנמצאות בסביבת העיניים.
EMG
שתי אלקטרודות באזור הסנטר שמודדות מתח שרירים במצבים שונים.
High density EEG
רשת צפופה של אלקטרודות מדידה, מה שמאפשר גם לשערך את המיקום בתוך המוח שגורם לפעילות באזור הקרקפת.
Low density) EEG)
פשוט יותר, בעל מספר קטן יותר של אלקטרודות. נמצא בשימוש בחדרי ניתוח ומודד פעילות קורטיקלית מהמצח, או מודד פעילות מוחית על גבי הקרקפת של תינוקות רכים בשביל לוודא שעצב השמיעה שלהם תקין.
ערות
אמפליטודה קטנה, והגלים הדומיננטיים הם בתדרים גבוהים. כמו כן, השינויים בפעילות הם מאוד מהירים. סיגנל כזה נקרא איאיג’י שטוח. כשאנו ערים מתח השרירים שלנו גבוה, וכשאנו זזים יש לנו שינויים במתח השרירים והעיניים שלנו זזות. במצב ערות (עם עיניים עצומות) תדר של אלפא הוא דומיננטי באזורים אוקסיפיטליים.
NREM sleep stage N1
במצב זה העיניים שלנו סגורות, האמפליטודה גדלה והגלים יותר איטיים. יש ירידה בתדרי אלפא ועלייה בתדר של תטה - יותר דומיננטי. במקביל, העיניים שלנו מתחילות לעשות גלגולים מאוד איטיים מאחורי העפעפיים - חוסר סנכרון בין העיניים. מדובר בשלב מאוד קצר של 3-5 דקות של מעבר לשינה.
NREM sleep stage N2
בשלב זה ההסתברות לראות תגובה התנהגותית לגירוי נמוכה יותר. בשלב זה הפעילות המוחית גדלה וקטנה לסירוגין. הוא נמשך כעשרים דקות. מאופיין בקיי קומפלקס ובסליפ ספינדל.
K complex
גל איטי מאוד גדול במהלך נון רם סליפ. לפעמים יופיע הגל השלילי קודם ולפעמים החיובי.
sleep spindle
אוסילציה יותר מהירה שנפגוש בתדר של 10-15 הרץ במהלך נון רם סלים. הרבה גלים מהירים במיוחד.
NREM sleep stage N3 (SWS): slow wave sleep
עד לפני 10-15 שנה הגדירו עוד שני שלבי שינה יותר עמוקים כיום איחדו אותם לשלב אחד. שלב זה מתח השרירים הולך ויורד, והאיאיג’י נראה כבר שונה לגמרי משל אדם ער – מתקבלת האמפליטודה המסונכרנת הגדולה ביותר שאדם בריא מייצר, והגלים איטיים מאוד.
REM sleep
האיאיג’י חוזר להיות פעיל ושטוח. כמעט כמו בעירות או ברגעי ההירדמות. הנשימה נהיית מהירה יותר ולא סדירה, וגם הדופק עולה. העיניים לפעמים ינועו במהירות ומתח השירים צונח עוד יותר. נוצר מצב בו המוח שלנו פעיל מאוד והגוף משותק. כל שרירי השלד למעט זה ששולט בשרירי הסרעפת וזה ששולט על תנועות העיניים משותקים לגמרי. מצב מאוד פרדוקסלי, לכן שלב זה נקרא גם שינה פרדוקסלית. זה גם השלב שבו אם מעירים אותנו אנו נדווח בסבירות הגבוהה ביותר על חלומות -אבל חלומות יתרחשו גם בשלבים אחרים. יתכן שבשלב זה תתרחש הגברה של דלי תטה.
hypnogram
גרף מחזורי שינה: אנשים מבוגרים בריאים נרדמים לתוך שלב 1 ואז מעמיקים לשלבי נון רם), אז הם עולים לשינה פחות עמוקה ובסוף המחזור הזה יש אפיזודה של שנת רם. כך מתקבל מחזור שינה, שהאורך הטיפוסי שלו הוא כשעה וחצי. במהלך לילה טיפוסי אנו משלימים 4-6 מחזורי שינה. השינה העמוקה ביותר מתרחשת בעיקר בשעות הראשונות של השינה. ככל שישנים יותר, כך האורך של שנת הרם גדל. במקרים של יקיצה טבעית, בשעות הבוקר המאוחר, הרבה פעמים נזכור יותר חלומות, משום שיש יותר נוכחות של רם לקראת סוף השינה.
הקלטת מתח הממברנה בנוירונים בודדים בקורטקס
כשהחיה ערה, מתח הממברנה הוא בדה-פולריזציה ויש הרבה ספייקים. בשינה עמוקה פעילות התאים עוברת לסירוגין בין מצב אפסטייט - ירי כמו בערות, ובין מצב של היפר פולריזציה - אין ספייקים וכמעט אין פעילות סינפטית. שלב ההיפר-פולריזציה נמשך בין חמישים מילישניות ועד שניות בודדות. המעבר התאי בין פעילות ושקט קורה בהרבה מאוד תאים בצורה מסונכרנת. נראה תופעה זו באיאיגי’ כגלים איטיים בשינה.
שינה קשורה לנוירונים עצמם, ולא למוח השלם
פעילות האיאיג’י האופיינית באדם קיימת גם ביונקים אחרים ובמספר מצומצם של ציפורים - המשותף לכולם הוא קורטקס. יש גם חיות פשוטות יותר שאין להן אותו מופע של פעילות מוחית בשינה: תולעים, דגים, מדוזות (אין לה מוח), אך כולן מראות התנהגות של שינה.
קיימת שונות בדרך בה השינה מתבטאת בחיות שונות
האם החיה ישנה ביום או בלילה, ברציפות או במקוטע, בשכיבה או בעמידה. הבדלים אלו קשורים גם להיות החיה טורפת או נטרפת.
מספר שעות שינה של בעלי חיים שונים
עטלפים ישנים 18-20 שעות ביממה. לעומתם, ג’ירפות וסוסים ישנים רק שעתיים או שלוש ביממה.
חיות שמסוגלות לא לישון כלל בתקופה מסוימת
ציפורים בזמן הנדידה - חלקים מהמוח שלהם “גונבים” שינה בזמן הטיסה.
לווייתני אורקה - אחרי המלטה האם מפסיקה לישון במשך כשלושה שבועות כדי לדאוג לצאצאים.
חיות קוטב - זמן הציד שלהם מצומצם, לכן הן יכולות להסתדר כמה שבועות בקיץ בלי שינה.
חיות עושות מעל ומעבר כדי להשיג זמן שינה
למשל דגים ש”גונבים” דקות שינה בזמן שהם נמצאים בקרבת זרמים חזקים שעלולים לפגוע בהם. מכאן שהשינה היא הכרחית, אחרת ההתנהגות הזו, שמזיקה לשרידות, הייתה נעלמת במהלך האבולוציה.
האם כל החיות ישנות?
נחקרו כ-229 מינים של חיות, שכמעט כולם יונקים. כלומר, חקרנו מעט מאוד מממלכת החי, אבל ניתן לומר שכל חיה שנחקרה מראה דפוסי שינה מסוימים.
מה קורה כשלא ישנים?
נמצא בחולדות שאם הן לא ישנות שלושה שבועות רצוף הן מתות.שתי חולדות הונחו על דסקית משותפת, שמסתובבת בשני כלובים נפרדים. כל אחת מהן מחוברת למערכת שמודדת איאיג’י ותנועת עיניים. חיה אחת שימשה כחיית הניסוי והשנייה הייתה חיית הביקורת. נחליט מתי לסובב את הדסקית לפי חיית הניסוי כדי למנוע ממנה שינה. כך, החיה השנייה (ביקורת) כן מצליחה לגנוב רגעים של שינה. שתי חיות עברו בדיוק את אותו קילומטראז’ של הליכה, אבל מבחינת הפרעה לשינה, יש חיה אחת שהפרענו לה המון לשינה ואחרת שהפרענו לה פחות. ההפרעה לשינה, ולאו דווקא התנועה מובילה בסופו של דבר למוות. לפני המוות העדר השינה משבש לגמרי את מערכת החיסון, הטמפרטורה של החולדה עולה ועולים ריכוזי קטכולאמינים בדם.
השינה של דרוזופילה
בניסוי שמו זבובים במבחנות עם גלאי אינפרה אדום שרגיש לתנועה, ובדקו האם יש מקטעים ביום בהם הזבוב לא זז. מצאו שהזבובים ישנים בעיקר בלילה – הזמן ביום בו הזבוב זז פחות. האם זה אומר שהוא ישן? לא בהכרח, יכול להיות שהוא פשוט נע פחות.