Lesson 1 Flashcards
Introducation to systems (32 cards)
מערכת
סט של דברים שעובדים יחד כחלק ממנגנון או מרשתות מתקשרות; שלם מורכב. רשת היא מרכזית ובסיסית לעיסוק במערכות.
Ecosystem
מערכת ביולוגית שבה מתארים יחסים בין מינים. למשל יחסי טורף-נטרף.
קונקטום
הסט השלם של קשרים פיזיים בין כל הנוירונים. היום מושקעים מאמצים רבים כדי להגיע לקונקטום של בני אדם.
anigome
אפיון כל כלי הדם באורגניזם. בעל השפעה רבה על אפיון רשתות נוירונים (fMRI).
בעיית הגשר של קוניגסברג
אויילר שאל את עצמו האם קיים מסלול שבו הוא יבקר בכל העיר מבלי לחצות פעמיים את אותו הגשר, והגיע למסקנה שלא קיים מסלול כזה. מתוך ההוכחות של אויילר, קמו מספר הגדרות בתורת הגרפים.
צמתים (E)
קבוצה של יחידות בסיסיות שיוצרות את הגרף.
קשתות (E)
החיבורים בין הצמתים.
מטריצת סמיכויות
מטריצה שבה מאחסנים ומנתחים את מבני הגרפים. ניתן ליצור מטריצות ללא משקל (מציינות רק האם קיים קשר בין הנוירונים או לא), או מטריצות עם משקל (מציינות כמה סינפסות מחברות בין הנוירונים) - חיבורים עם משקל גדול יותר יוצגו כעבים יותר. קשרים אקסיטטורים יהיו עם סימן חיובי וקשרים אינהיביטורים יהיו עם סימן שלילי. מטריצת סמיכויות מאפשרת לעקוב אחר קשרים בין אלמנטים ברשת, והיא סימטרית (האלכסון שלה יהיה מורכב מאפסים).
גרף
ישות מתמטית שמתאימה ללמידת רשתות. הוא מורכב מסט של צמתים וקשתות המחברות ביניהם. הצמתים מייצגים את האלמנטים ברשת והקשתות את החיבורים בתוכה. מטריצת סמיכויות מאפשרת לעקוב אחר קשרים בין אלמנטים ברשת, והיא סימטרית (האלכסון שלה יהיה מורכב מאפסים).
Vertex degree
כמה שכנים יש לכל קודקוד. למשל, כמה חברים יש לך בפייסבוק. מחושב ע”י סכימה לאורך השורה והטור במטריצה (כמות האחדים היא כמות החברים).
Characteristic path length (קוטר הרשת)
מספר הצמתים במסלול הקצר ביותר בממוצע לאורך כל זוגות הקשתות. מדברים היום על כ-6 דרגות היכרות בין כל העולם. פרמטר גלובלי.
Clustering coefficient
כמה מתוך החברים שלי גם חברים זה של זה. מדד לוקלי לחיבוריות של כל קודקוד ברשת.
רשת רגולרית
ידוע בדיוק מי מחובר למי ברשת.
רשת אקראית
התפלגות המדד נותנת התפלגות גאוסיינית. ככל שהרשת אקראית יותר, כך המרחק שיש לעשות כדי להגיע לכל הנקודות בה קטן. מרמה מסוימת של אקראיות הקשרים ברשת יתחילו להידלדל.
רשתות עולם קטן
בין רשת רגולרית לרנדומית. הרשת נהיית אקראית יותר, החיבוריות אינה נפגעת והמרחק שצריך לעבור כדי להגיע לכל האלמנטים ברשת הולך וקטן. כלומר, העברת האינפורמציה נעשית יעילה בהרבה. דוגמאות: קונקטום של סי אלגנס, רשתות חשמל בארה”ב ורשתות חברתיות.
Scale-free network
רשת שבנויה כמו האינטרנט (רוב המחשבים מחוברים לאותו
השרת). התפלגות המדד נותנת פונקציית פוור לאוו עם דעיכה חזקתית שלילית. ככל שמספר החברים הולך וגדל, יש ירידה בסדרי גודל.
רשתות היררכיות
יש חיבורים מרכזיים שדרכם מתחברים רוב הצמתים ברשת. התפלגות דומה לסקייל פרי אבל בסדרי גודל שונים (סקאלה שונה).
Hub
קודקוד מרכזי שמחבר בצורה חזקה בין אלמנטים שונים ברשת. מחבר בין מודולים.
module
סוג של אשכול אלמנטים. אם גוזרים אותו מקבלים תת קבוצה.
DTI
בדיקה אנטומית, ממנה אפשר להבין איזה אזור מחובר לאיזה אזור. מגדירים אזורים שונים במוח, שיצרו מעין מפה ובונים רשת אנטומית. מבצעים ממוצע של עשרות נבדקים ויוצרים מטריצה ממושקלת שממפה את הרשת המוחית. בונים גרף ממושקל על סמך מטריצת סמיכויות.
EEG
רישום פונקציונלי של קליפת המוח. כל אלקטרודה משויכת לאזור אחר במוח, וממפה את פעילותו לאורך זמן. אם יש שני וקטורים של מידע לאורך זמן ניתן לערוך ביניהם קרוס קורלציה: אם כשאזור אחד פעיל, גם השני פעיל – יש ביניהם קורלציה חיובית, אם כשאחד פעיל, השני לא פעיל – יש ביניהם קורלציה שלילית. כך נבנה מפת חיבוריות שמבוססת על קרוס קורלציות. בונים גרף ממושקל על סמך מטריצת סמיכויות.
Rich club
קודקודים שמחוברים עם הרבה מאוד קודקודים (עשירים בחיבורים), גם יהיו מחוברים בניהם. כך למשל ניתן לראות בקורטקס, שמאורגן טופולוגית ב-34 אזורים קורטיקלים עשירים בקישוריות.
שינויים פתולוגיים בקישוריות מוחית
נמצא שמוחות “נורמליים” ממוקמים בסידור, היררכיה ושונות ממוצעות. כלומר, תיאורטית, ככל שהרשת סוטה יותר מהאמצע הזה, גדל הסיכוי לפתולוגיות מוחיות (לא מוכח לגמרי). כשערכו השוואה בין חולי אלצהיימר לבריאים, מצאו שינויים באזורים .שוני מבחינת הקישוריות בין חולים לבריאים
מוטיבים
תכונה ברשתות שהתגלתה ברגולציה ובקרה גנטית. מתקיימת גם בעולם של חיבור בין נוירונים: ירידה בפעילות נוירון פרה סינפטי, תוריד גם את פעילות הנוירון הפוסט סינפטי. ההבדל הוא בקבועי הזמן – טרנסקריפטון יעבוד בסדר זמן של שעות, לעומת נוירון שעובד בסדר גודל של מילישניות. ככול שיש יותר קודקודים הסיבוכיות של המוטיב תגדל.