lesson 10 Flashcards
The auditory system - part 2
spiral ganglion cells
תאים שמוליכים את המידע מהאוזן לשאר המוח, בדומה לתאי גנגליון בעין ששולחים אקסונים לתלמוס ולשאר המוח. התמסורת מתבצעת בשני ערוצים מקבילים. כמו במערכת הראייה – יש שני מסלולים מקבילים של העברת מידע עם פונקציות שונות, שמתקשרים עם שכבות שונות בתלמוס.
Type 1 fibers
– סיבים בעלי הולכה מהירה וספציפית. מעבירים אינפורמציה ברזולוציה גבוהה. הם מהווים את רוב הסיבים (יש פי 10 סיבים מסוג 1 לעומת סוג 2), ויוצאים מתאי השערה הפנימיים (כל סיב מקבל אינפוט מתא שערה פנימי בודד). כל אחד מהם מתקשר עם 10-20 תאי גנגליון. . מתקבלת תמסורת מהירה ומדויקת.
Type 2 fibers
– יוצאים מתאי השערה החיצוניים. כאן היחס הוא הפוך: הרבה תאי שערה חיצוניים מוסרים את המסר לתא גנגליון בודד. כל סיב מקבל אינפוט מ-6 תאי שערה חיצוניים. ערוץ פחות ספציפי שעובר הלאה למערכת העצבים.
תאי הגנגליון באוזן שומרים על המיפוי הטונוטופי
התאים יוצרים מפה של טונים, והמיפוי הזה נשמר גם הלאה בתהליכי העיבוד במוח. תאים מקודדים תדר מסוים בתאי השערה, והם גם שולחים את הפלט שלהם לתאים שיושבים במקום מסוים ברצף של תאי הגנגליון, וגם הם אחראים לקודד תדר מסוים שאותו הם קיבלו מתאי השערה.
תאי הגנגליון הם הראשונים במערכת השמיעה שיורים ספייקים
יש להם פוטנציאל פעולה, וכך הם מעבירים את המידע בצורה בינארית הלאה למערכת העצבים.
עקומות כוונון (tuning curves)
– סיבי תאים שונים “מעדיפים” שילוב מסוים של תדרים ועוצמות. . ניתן לראות שעקומת הכוונון של סיבי תאים היא בעלת צורה וי. בעוצמות מאוד חלשות, התאים מכוונים בצורה צרה סביב תדר או תחום תדרים מאוד מצומצם. בעוצמה מספיק חזקה התא יגיב גם לתדרים אחרים, כאשר ככל שנגביר את העוצמה התא יגיב ליותר תדרים.
place code/label lined
אפשר לאפיין את עקומות הכוונון על פי איכותן – ככל שהעקומה יותר צרה כך היא נחשבת יותר איכותית. כך יותר קל לדעת מה התדר של הקול בצורה מדויקת יותר. הציון של האיכות מסומן באות קיו והוא מספר על הרוחב של עקומת הכוונון.
neurogram
אם נסתכל על הפעילות של מספר תאי גנגליון במקביל, כל אחד מהם מכוון לתדר אחר. אם נצייר את התגובה הממוצעת של מספר תאים יחד נקבל פעילות דומה לספקטוגרמה. הפלט של האוזן נמצא בקוד שדומה מאוד לספקטוגרמה, שהוא ייצוג מאוד מועיל של הקול.
Time information
ייצוג נוסף של הקול במערכת השמיעה, שמתמקד ברגע המסוים שבו הנוירון יורה.
Phase locking
תכונה של תאי הגנגליון. כשמשמעים לאוזן צלילים בתדרים יחסית נמוכים: עד 2000-3000 הרץ, כל אחד מהספייקים קורה בתזמון מאוד מדויק יחסית לגל הקול. כל פעם שיש ספייק הוא קורה בערך בפיק או רגע לפני הפיק של גל הקול. זה לא אומר שהתא הזה יורה בכל מחזור ומחזור של הקול, אבל כשמתרחש ספייק הוא מופיע בתזמון מאוד מדויק. התכונה הזו מאוד חשובה בשביל לאתר את מקור הקול במרחב.
Inter spike interval
- ניתן לצייר גרף שמתאר את ההתפלגות של המרווחים בין הספייקים. המרווחים הללו ישתנו בהתאם לפאזה (לתדר) של הקול. תופעה זו מאפשרת לאוזן לקודד את גל הקול בקוד שמבוסס על תזמון הספייקים. דבר זה אינו אפשרי ברמת נוירון בודד בגלל התקופה הרפרקטורית . השילוב של מספר נוירונים מתגבר על חיסרון זה ויכול ליצור דיוק בזמן.
phase locking -מגבלות ה
ניסויים ביונקים הראו שהיכולת של תאי הגנגליון לייצר פייסלוק מתאפשרת עד בערך 2000-3000 הרץ. גם תאי השערה עצמם לא מסוגלים לעקוב אחרי הקול עצמו עם שנוי המתח שלהם בתדרים גבוהים: ניתן לראות שהשינוי במתח נהיה זניח בתדרים מעל 3000 הרץ. יש חיות אחרות שאצלן היכולת לעשות פייס לוקינג מתאפשרת גם עד תדרים של 3-9 קילו הרץ, כמו למשל תנשמות שצדות בלילה.
Place theory
הקידוד הטונוטופי בעצב השמיעה מתבצע בעיקר על ידי קידוד מקום או קידוד של לייבל ליינד. לפי תאוריה זו, אם תאמרו לי איזה נוירון יורה אוכל לספר לכם מה התדר של הקול בעולם.
Timing theory
תיאוריה ששמה דגש על התזמון המדויק של הספייקים של הנוירון (ופחות על איזה נוירון יורה וכמה). התזמון של הירי הוא שעוזר לשאר המוח לפרש מהו התדר של הקול שהיה בעולם. ככל הנראה המוח משתמש בשתי שיטות הקידוד.
שתלים כוכליארים
הרבה סוגים של חירשות , קשורים למוות של או לניוון של תאי השערה. אבל תאי הגנגליון עדיין עובדים בצורה תקינה. לכן, חוקרים חיפשו דרך לעקוף את פעילות תאי השערה כדי להפעיל תאי הגנגליון ולשלוח את המידע למוח בצורה מלאכותית. שותלים אלקטרודה גמישה בתוך הכוכליאה, ויש בה 20-30- אלקטרודות. בהתאם לתדר של הקלט שנכנס לאוזן, מגרים אלקטרודות שונות בהתאם למיקומן (מיפוי טונוטופי). מסתבר שמספיק ייצוג של 16 ערוצים (אלקטרודות שונות) בשביל להשיג שמיעה יחסית יעילה.
שלושת העקרונות של מאר
הרמה החישובית התיאורטית – מה מטרת החישוב? מה ההיגיון או האסטרטגיה לפיה מתבצע החישוב?
ייצוג ואלגוריתמיקה – מבנה נתונים, חישובים. הייצוג של הקלט והפלט. כיצד ניתן ליישם את התיאוריה החישובית? מה האלגוריתם לטרנספורמציה החישובית?
מימוש חומרה – רמת היישום של הפיזית של האלגוריתם. למשל מחשבים מייצגים ביטים על ידי חשמל בטרנזיסטורים או במוליכים למחצה מסיליקון. במוח האלגוריתם מבוצע על ידי נוירון מסוג מסוים עם חומר כימי מסוג מסוים, שיושב בצורה מסוימת במרחב.
הרמה הראשונה – computational theory
המטרה היא לזהות מאיפה במרחב הגיע הקול על ידי ניצול העובדה שיש לנו שני סנסורים אודיטוריים (שתי אוזניים), ולא מתקבל בדיוק אותו המידע בשתיהן. קיימים שני הבדלים בין האוזניים: למשל, אם אני שומעת צפירה מצד ימין הצליל יגיע קצת אחרת לשתי האוזניים.
interaural time differences = ITD
הבדל בתזמון של הגל לשתי האוזניים. בבני אדם הגודל של הראש הוא בערך 20 סנטימטר, ומהירות הקול היא 340 מטר בשנייה. במקרה שהקול מגיע לגמרי מהצד הוא יכול להגיע עד 60 מיקרו שניות יותר מוקדם לאחת מהאוזניים. בחיות עם ראש יותר קטן, כמו ציפורים, ההבדל קטן יותר, כ-35 מיקרו שניות .
ILD
הראש משמש כצל אקוסטי. כמו שמסתירים אור, כך הראש שלנו מייצר צל על הצליל. כתוצאה מכך נוצר ההבדל השני בעוצמה או .באמפליטודה
the duplex theory
בתדרים נמוכים נשענים על הבדלים בתזמון (איידיטי), ובתדרים גבוהים שנענים בעיקר על הבדלי עוצמה (אייאלדי) כדי לאכן צלילים על הציר ההוריזונטלי. בני אדם יכולים לזהות הבדלים של מעלה אחת במקור הקול בסדר גודל של דיליי של 10-15 מיקרו שניות ו- 0.5-0.8 דציבל . האבחנה של בני האדם מתרחשת אם הקול בתדר של פחות מ-1500 הרץ או גדול מ-5 קילו הרץ. כלומר, דווקא בתדרי האמצע אנו פחות טובים.
הרמה השנייה – presentation and algorithm
מבחינת האלגוריתמים ההיפותזה היא שיש טיפול כפול משני כיוונים. ניתן ליצור מנגנון של קואינסידנס דיטקטור שרגיש לשינויים בזמן. נשתמש בהבדלים בעוצמות בין האוזניים בשביל לאכן במרחב תדרים גבוהים: אם נסתכל על תדרים גבוהים או נמוכים ועל ההפרשים שהם יוצרים בעוצמה או בתזמון, נראה שתדרים נמוכים לא יוצרים כל כך הפרש בעוצמה. לתדרים נמוכים יש יכולת לשמור על עוצמתם גם במרחק. לעומת זאת, בתדרים גבוהים יש הבדלים יותר קיצוניים בעוצמה +-20 דציבל . בהפרשים של תזמון יש הבדלים בסדר גודל של חלקי המילישנייה: 50 - 100 מיקרו שניות
Cones of confusion
ההפרש בתזמון ובעוצמה יהיה נמוך יותר באותו התדר, לכן אין אפשרות להבדיל בין קול שהגיע מאותה הזווית קדימה או אחורה (אלכסון). לכן אין אפשרות לדעת מאיפה הקול הגיע בלי להזיז את הראש.
גרעין הכוכליאה
הגנגליונים שולחים אקסונים דרך העצב השמיני, ומגיעים לאזורים שונים בגרעין הכוכליאה. כל אקסון בעל הסתעפויות דרכן הוא שולח פוטנציאלי פעולה לאזורים שונים. הקידוד הטונוטופי נשמר גם שם: אקסון שבא מנוירון ש”אוהב” תדרים נמוכים יגיע לאזור ספציפי בגרעין הכוכליאה, ואקסון שמגיע מנוירון ש”אוהב” תדר אחר יגיע לאזור אחר בגרעין, וכך הלאה. בנוסף, בגרעין הכוכליאה יש סינפסות חזקות ומהימנות במיוחד./
bushy cells
האקסונים של העצב השמיני עושים סינפסות מיוחדות על תאים אלו. הם יבצעו פייס לוקינג מדויק בהרבה מאשר בסיבי של תאים אפרנט, והם מקרינים לדופריור אוליברי קומפלקס.
endbulb of Held
הסינפסות של בושי סלס. הן יכולות להיות גדולות פי כמה (10-100) מסינפסה טיפוסית.