Kapitel 6 - Omvärld Flashcards
Varför ska man studera organisationers omvärld?
Alla organisationer verkar inom en omvärld. Huvudsakliga anledningarna till att studera omvärlden är:
Beroende och osäkerhet - Många faktorer i omvärlden som påverkar organisationer går inte att förutspå helt säkert, och organisationers effektivitet är därför i hög grad beroende av hur bra de klarar av att hantera den osäkerhet som omvärlden skapar.
Tryck - Asymmetriskt beroende ger makt åt den part som är minst beroende av att upprätthålla samarbetsrelationer, och detta går att utnyttja för att pressa den andra parten.
Legitimitet - Organisationer måste ta hänsyn till de normer och värderingar som finns i branschen, lokalsamhället eller i nationen. De präglas alltså av samhälleliga förhållanden och påverkas av kulturer utanför organisationen.
Interna maktförhållanden - Interna maktförhållanden påverkas av utomstående aktörer som ger stöd eller motstånd i interna konflikter.
Diskutera hur globaliseringen har påverkat organisationers omvärld
Idag kan vem som helst, var som helst, samverka med vem som helst. Konkurrensen är bredare än tidigare. Företag inom alla branscher står idag under hård press från nätbaserade bolag. Nätverk korsar geografiska, politiska och kulturella gränser samt kompletterar och ersätter befintliga nätverk. Sociala och professionella nätverk utvidgas till att bli världsomfattande. Samhällena blir alltmer ekonomiskt, kulturellt och politiskt lika varandra.
Diskutera förhållandet mellan den tekniska och den institutionella omvärlden
Stark teknisk omvärld, stark institutionell omvärld: banker och sjukhus. Dessa organisationer har höga krav på teknisk kompetens och måste samtidigt följa strikta regler och lagar.
Stark teknisk omvärld, svag institutionell omvärld: Mindre produktionsföretag kan placeras här. De har behov av hög teknisk kompetens men är mindre påverkade av externa regleringar.
Svag teknisk omvärld, stark institutionell omvärld: Skolor och kyrkor. De har en relativt enkel teknisk miljö men är starkt påverkade av lagar och regler.
Svag teknisk omvärld, svag institutionell omvärld: Restauranger och gym med en enkel teknisk miljö och relativt få externa regleringar.
Diskutera hur olika typer av teknisk omvärld påverkar organisationer och hur olika strukturer är lämpade att bemästra olika typer av omvärld
Stabil och enkel teknisk omvärld: I en sådan miljö kan organisationen ofta ha en mer mekanistisk struktur med tydliga hierarkier och specialiserade avdelningar. Beslutsfattandet kan centraliseras och rutinerna kan vara väl etablerade.
Dynamisk och komplex teknisk omvärld: Här krävs en mer organisk struktur med flexibilitet, innovation och snabb anpassningsförmåga. Beslutsfattandet behöver decentraliseras för att möjliggöra snabba reaktioner på förändringar.
Diskutera huruvida förhållandet mellan omvärld och struktur är deterministiskt
Makt och politik: Beslut styrs mer av interna intressen och förhandlingar än av rationella bedömningar av vad som är bäst för organisationen.
Externa beroenden: Organisationer måste ta hänsyn till andra aktörer, som kunder, leverantörer och myndigheter, och kan inte alltid göra som de vill.
Interna motsättningar: Olika delar av organisationen har olika behov och intressen, vilket gör det svårt att hitta en lösning som passar alla.
Kort sagt: Organisationer är komplexa system som påverkas av både interna och externa faktorer. Det är sällan enkelt att anpassa sig till en föränderlig omvärld, och det finns många hinder som kan stå i vägen.
Redogöra för olika strategier för att bemästra den tekniska omvärlden
1) Upprätta “buffertar” mot omvärlden:
Eget råvarulager, ha spelrum (mer resurser än man normalt har behov av).
2) Försöka jämna ut toppar i arbetsbelastningen:
Justerar pris för att jämna ut efterfrågan.
3) Försöka förutse svängningar i belastningen:
Genom analyser och diagnoser förutse när under året man har störst efterfrågan och anpassa produktionen/arbetskraften till det.
4) Försöka växa:
Ju större, desto mer makt. Ökad stabilitet och större förutsägbarhet.
5) Vertikal integration:
Minska antalet aktörer man är beroende av.
6) Horisontell integration:
Slå samman organisationer som står i ett konkurrensförhållande.
7) Diversifiering:
Minska osäkerhet genom att skaffa sig “flera ben att stå på”, ex börja producera fler produkter för att inte bara vara beroende av en enda marknad. Centrala strategin bakom den divisionaliserade strukturen.
Förklara vad som avses när det hävdas att det finns vissa rationalitetsnormer för hur goda och moderna organisationer ser ut inom ett organisatoriskt fält
Rationalitetsnormer är antaganden om vad som är rationellt och förnuftigt.Kan bli så att organisationer inom ett och samma fält utsätts för tryck från omvärlden att bli alltmer lika varandra, eftersom det finns bestämda och doninerande uppfattningar om vad som är god och riktig organisering.
Redogöra för olika strategier för att bemästra den institutionella omvärlden
1) Reell konformitet:
Organisationer kan välja vilka organisatoriska drag de anpassar till den institutionella omvärldens krav.
2) Strukturell konformitet;
anpassar sin formella struktur efter omvärldens uppfattning om vad som är en god struktur.
3) Procedurkonformitet;
anammar vissa arbetsformer som uppfattas som riktiga.
4) Personalkonformitet;
anställer personer som enligt omvärlden har den “riktiga” kunskapen för att utföra en uppgift.
5) Motstånd och förhandling:
organisationer kan motsätta sig krav från omvärlden, vanligast när externa krav strider kraftigt mot interna normer och värderingar och när det förekommer en konflikt mellan den institutionella omvärldens krav och den tekniska omvärldens krav.
6) Rykteshantering: Marknadsföring av organisationer. Planmässigt visa utåt vem man är som organisation, vad man är och vad man står för så att omvärldens uppfattning av och tillit till organisationen stärks. Aktiviteter för att bygga upp en positiv bild av organisationen och få legitimitet.
Diskutera varför det kan vara ändamålsenligt för organisationer att delta i nätverkssamarbete med andra organisationer och vad som kan vara eventuella nackdelar med ett sådant samarbete
Nätverkssamarbete mellan organisationer kan vara ändamålsenligt av flera skäl. Det möjliggör resursutbyte, där organisationer kan komplettera varandra, samt främja innovation och lärande genom kunskapsdelning. Samarbeten ger också ökad flexibilitet, vilket underlättar anpassning till förändringar, och kan hjälpa till att minska kostnader genom att samverka istället för att konkurrera.
Nackdelarna kan inkludera beroende av andra organisationer, vilket kan minska den egna kontrollen, samt att samarbeten ibland kan leda till konflikter eller ineffektivitet om intressen kolliderar.