Graviditet er ikke en sygdom Flashcards
Hvad er formålet med svangreomsorgen?
Formålet med svangreomsorgen er således at bidrage til øget folkesundhed i Danmark ved:
- at barnet fødes raskt med størst muligt sundhedspotentiale
- at kvindens helbred varetages i hele forløbet - før, umder og efter graviditet og fødsel
- at understøtte en sund og stærk familiedannelse
- at styrke sundhedskompetencerne hos kommende forældre
Hvilken betydning har svangreomsorgen for folkesundheden?
Mange graviditetsrelaterede sygdomme og komplikationer hos mor og barn kan forebygges med den rette rådgivning, behandling og støtte gennem graviditeten. De senere års forskning har bibragt en tiltagende erkendelse af, at graviditet og fødsel i langt højere grad, end man tidligere var klar over, også har betydning for mor og barns helbred på lang sigt. Der er i dag mere viden om, hvordan det at blive mor kan påvirke kvindens helbred på sigt, og hvordan hendes kost, livsstil og psykiske tilstand kan præge barnets sundhed og risiko for sygdomme resten af livet. Der er derfor et særligt stort forebyggelsespotentiale lige præcis under graviditeten, og den sund hedsfremmende indsats i svangreomsorgen er særdeles vigtig i et langtidsperspektiv, både for den enkelte og for folkesundheden.
Hvad er betegnelsen “svangreomsorg” et samlet begreb for?
Betegnelsen “svangreomsorg” anvendes som et samlet begreb for sundhedsvæsenets indsats i forbindelse med graviditet, fødsel og barsel.
Hvilke principper er svangreomsorgen bygget på?
Lighed i sundhed: Det danske sundhedsvæsen bygger på et lighedsprincip med let og lige adgang til sundhedsvæsenet og behandling af høj kvalitet for alle.
En naturlig livsproces: Svangreomsorgen skal understøtte den naturlige livsproces, det er at få et barn, med de glæder og udfordringer det rummer. Udgangs punktet er sundhedsfremme, forebyggelse og mestring med den individuelle indsats, der er behov for.
Helhedsorienteret tilgang: Svangreomsorgen skal bygge på en helhedsorienteret tilgang ud fra f lere perspektiver. Indsatsen rummer tidsperspektivet fra før, under og efter graviditet og fødsel og omfatter både det fysiske, psykiske og sociale perspektiv.
Medinddragelse: Svangreomsorgen skal sikre respekt for kvindens integritet og selv bestemmelse. Individuelle valg skal respekteres i videst muligt omfang. Den gravides partner skal inddrages.
Familiecentreret omsorg: En familiecentreret omsorg som et bærende princip i svangreomsorgens tilbud betyder, at familien er i centrum, og der er en åbenhed for, at familier er forskellige, og at alle skal føle sig velkomne.
Evidensbaserede indsatser:Svangreomsorgens sundhedsfremmende, forebyggende og behand lende indsatser baserer sig på den tilgængelige videnskabelige evidens, hvor det er muligt.
Hvilken betydning har kvindens livsvilkår og livsstil inden og i løbet af graviditeten for barnets helbred?
Kvindens livsvilkår og livsstil inden og i løbet af graviditeten kan have både positive og negative effekter på barnets helbred på både kort og lang sigt.
Livsbetingelserne i livmoderen – altså det fysiologiske miljø som fostret vokser i – præger fostrets vækst og udvikling og kan påvirke dets risici for sygdomme senere i barndommen og voksenalderen.
Hvilke helbredsmæssige konsekvenser har graviditet og fødsel for kvinder?
For kvinder har graviditet og fødsel helbredsmæssige konsekvenser både på kort og lang sigt. Langt de fleste kvinder går sunde og raske ind i en graviditet, og et af svangreomsorgens vigtigste formål er at medvirke til, at de forbliver sunde og raske.
- Kræft
- Leddegigt
- Diabetes
- Hjerte-kar-sygdom
- Vægtøgning => infektioner, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og muskel-skelet-sygdomme
Hvilken betydning har familieperspektivet for barnet?
Kvaliteten af tilknytningen mellem forældre og barn er af afgørende betydning for barnets følelsesmæssige udvikling, personlighedsdan nelse, robusthed og evne til at klare sig i livet.
Hvordan inkluderer svangreomsorgen fædre/partnere?
Den kommende far/partner inviteres til at deltage i graviditetsunder søgelser og fødsels og familieforberedelse, og de fleste fædre/ partnere ønsker at være til stede under fødslen. De har brug for at indgå aktivt og deltagende i processen, ligesom de har behov for at blive forberedt på deres rolle under fødslen.
Hvordan er sundhedskompetence defineret?
Sundhedskompetence er defineret som individets evne til at tilegne sig, forstå og anvende sundhedsrelateret information.
Hvorfor er det vigtigt, at sundhedspersonalet skal understøtte forældrenes sundhedskompetence?
Sundhedskompetence er defineret som individets evne til at tilegne sig, forstå og anvende sundhedsrelateret information, og det er sundhedspersonalets ansvar at sikre sig, at vejledning og information bliver forstået og er meningsfuld.
- Ved at understøtte forældrenes sundhedskompetence styrkes parrets autonomi, selvværd, selvtillid og mestringsevne og er en forudsætning for meningsfuld involvering.
Hvorfor er det vigtigt, at brugere af sundhedsvæsenet deltager aktivt i egen behandling, også når det gælder forebyggende indsatser som i svangreomsorgen?
Gennem involvering og aktiv deltagelse kan behandlingskvaliteten øges, der sker færre fejl på grund af bedre kommunikation, og forløbene opleves mere sammenhængende. Det er desuden mere effektivt at planlægge et individuelt forløb, når det sker i et samarbejde, hvilket også kan medvirke til, at eventuelle uønskede undersøgelser og behandlinger måske kan undgås.
Når brugere af sundhedsvæsenet bliver involveret i egen behandling, bidrager det til øget tilfredshed, højere patientsikkerhed og bedre resultater. Større involvering af de kommende forældre er derfor et vigtigt element i at styrke kvaliteten i svangreomsorgen og skal bidrage til en oplevelse af et godt samlet graviditets, fødsels og bar selsforløb og god behandling såvel medicinsk som menneskeligt.
Hvorofr er en fælles beslutningstagen vigtig?
Fælles beslutningstagen er en systematisk og evidensbaseret patientinddragelsesmetode, hvor både patienten – her den gravide og hendes partner – og behandleren deltager aktivt i beslutninger om omsorg og behandling.
Begge parter skal opleve, at der er respekt for, at den beslutning, der er blevet truffet, er den bedste på det pågældende tidspunkt.
Hvordan har udviklingen i fødselstallet været i de seneste år?
Den har siden 1990 ligget på i gennemsnit mellem 1,7 og 1,9 barn pr. kvinde.
Hvordan er fordelingen af fødsler i forhold til ambulante fødsler og hjemmefødsler?
Langt de fleste fødsler i Danmark foregår på sygehus, og andelen af hjemme- og klinikfødsler ligger på cirka 3%
Hvorfor har man set en stigning i genindlæggelse af nyfødte?
Gennem de seneste 20 år er indlæggelsestiden i forbindelse med en fødsel faldet støt, men den ser ud til at have stabiliseret sig fra 2015. De ukomplicerede fødsler foregår nu enten ambulant eller med en enkelt overnatning. I 2018 kom 30 % hjem inden for 12 timer efter fødslen, og godt halvdelen (56 %) var hjemme inden for 2 døgn, mens 17 % var indlagt mere end 3 døgn efter fødslen.
Som følge af den ændrede praksis med hurtig udskrivelse efter fødslen så man i starten af 2010’erne en stigning i genindlæggelse af nyfødte. En del af genindlæggelserne skyldtes, at barnet ikke fik mad nok på grund af vanskeligheder med etablering af amning. Genindlæggelser af denne karakter kan i høj grad forebygges med den rette støtte til forældrene i dagene efter udskrivelse.
Hvad er gennemsnitalderen for førstegangsfødende i Danmark?
Gennemsnitalderen for førstegangsfødende i Danmark ligger omkring 27,4-30,4 år.
Angiv de tre trimestere og deres tilsvarende gestationsalder
- trimester: 0-12+0 uger
- trimester: 12+1-27+6 uger
- trimester 28+0 til fødslen (indtræder normalt mellem 37+0 og 42+0 uger)
Hvorfor er sikker terminsfastsættelse vigtig?
Sikker terminfastsættelse er vigtig for at kunne vurdere barnets tilvækst ift. graviditetsalderen samt træde til ved komplikationer som præterm fødsel (< 37+0) eller gravidarum prolongata (>42+0)
Hvad er gennemsnitlig graviditetslængde?
280 dage fra sidste menstruations 1. dag
Hvad er Neagels regel?
Neagels regel: Sidste menstruation + 9 måneder og 7 dage (forudsætter regelmæssig cyklus)
Hvad er abort defineret som?
Fødsel før 22 fulde uger (22+0)
Hvad er fødsel før 22 fulde uger (22+0) defineret som?
Abort (ingen barselsorlov)
Hvad er præterm fødsel defineret som?
Fødsel før fulde 37 uger betegnes overordnet præterm fødsel
Hvad er fødsel før fulde 37 uger defineret som?
Præterm fødsel