Fouten tentamen juni 2017 Flashcards

1
Q

Op de polikliniek neurologie waar u coassistent bent, ziet u een 68 jarige vrouw die door de huisarts verwezen is omdat zij slechter is gaan lopen. Patiënte vindt zelf niet dat zij slechter is gaan lopen, wel heeft ze wat meer moeite met het houden van haar balans en vindt ze zichzelf trager geworden. Haar echtgenoot vindt dat ze minder spontaan beweegt. Bij het neurologisch onderzoek ziet u mimiekarmgelaat met verminderde lidslag en bij het lopen maakt zij kleine pasjes en beweegt zij haar rechter arm minder goed mee. Er is geen tremor. De sensibiliteit is ongestoord, de kracht is normaal en de reflexen zijn symmetrisch normaal opwekbaar.

A

Multiple Sclerose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Op de polikliniek neurologie waar u coassistent bent, ziet u een 13 jarige jongen die door de huisarts verwezen omdat hij vreemde bewegingen maakt in zijn gelaat. Zijn moeder verteld dat dit al wat langer zo is en geleidelijk erger wordt. De laatste tijd maakt hij er soms ook een grommend of snuivend geluid bij. Angst, spanning en emotie doen de bewegingen verergeren. Hij kan de bewegingen actief onderdrukken. Bij onderzoek ziet u snelle stereotiepe spiercontracties in het gelaat waarbij hij zijn ogen dicht knijpt of zijn lippen tuit; hij maakt hierbij dan een grommend of snuivend geluid. Het verdere neurologische onderzoek is normaal.

A

Gilles de la Tourette

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Een 69 jarige man meldt zich in de winter op de spoedeisende hulp vanwege recidiverende bloedneuzen. Hij verliest regelmatig een kopje vol. Hij gebruikt sintrom vanwege atriumfibrilleren. Bij navraag is patiënt al langer neusverkouden. Bij laboratorium onderzoek is er sprake van een INR van 1.3 en een trombocytengetal van 250 x10E9/L

A

Rhinitis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Een 75 jarige man meldt zich in de winter op de spoedeisende hulp vanwege recidiverende bloedneuzen. Hij verlies regelmatig een kopje vol. Hij gebruikt sintrom vanwege atriumfibrilleren. Bij navraag is patient al langer neusverkouden. Bij laboratorium onderzoek is er sprake van een INR van 7 en een trombocytengetal van 250 x10E9/L

A

Idiopathische trombocytopenische purpura

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Een 54 jarige man wordt door de huisarts ingestuurd vanwege vermoeidheid. Uit de anamnese blijkt dat hij sinds een aantal maanden toenemend vermoeid is, niet zozeer kortademig. Volgens zijn partner snurkt patiënt niet. Hij is iets afgevallen (4 kg) zonder dat er veranderingen in dieet of leefstijl zijn. Patiënt voelt zich niet somber, geen stress. De ontlasting is wat harder en komt moeizamer dan voorheen. Bij lichamelijk onderzoek een BMI van 23, rustige pols, geen palpabele lymfeklieren. In het laboratoriumonderzoek een lichte anemie (Hb 7,9).

A

Coloncarcinoom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Een 54 jarige man wordt door de huisarts ingestuurd vanwege vermoeidheid. Uit de anamnese blijkt dat hij sinds een aantal maanden toenemend vermoeid is, niet zozeer kortademig. Volgens zijn partner snurkt patiënt niet. Hij is fors in gewicht aangekomen (10 kg), zonder dat er veranderingen in dieet of leefstijl zijn. De ontlasting is harder en komt moeizamer dan voorheen. Patiënt voelt zich wat somber. Bij lichamelijk onderzoek een BMI van 28, de huid voelt koud, niet atrofisch, geen striae.

A

Hypothyreoidie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Een 4 jarig meisje is al 9 dagen opgenomen op uw afdeling met keelpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust en in de namiddag hoge piekende koorts waarbij een vluchtige zalmkleurige rash optreedt. Bij lichamelijk onderzoek treft u een ziek en wat kortademig meisje aan met een vergrote milt en palpabele lymfeklieren. In het lab een verhoogde bezinking, leverenzymverhoging, leucocytose, anemie en trombocytose. Antibiotica hebben geen effect gehad. Dan ontwikkelt ze na enkele dagen pijn in haar enkels, linkerheup, pols en vingers. Bij inspectie vindt u gezwollen, warme en rode enkels en vingergewrichtjes.

A

Idiopathische juveniele artritis / Still’s disease

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Een 44 jarige man wordt door de huisarts ingestuurd vanwege vermoeidheid. Uit de anamnese blijkt dat hij sinds een aantal maanden toenemend vermoeid is, waarbij hij overdag geregeld (ongewenst) in slaap valt. ’s Nachts slaapt hij onrustig, maar hij piekert niet en is niet somber. Vaak hoofdpijn bij wakker worden. Patiënt is alleenstaand, rookt 1 pakje/dag en drinkt 5E alcohol/dag. Zijn gewicht is stabiel. Bij lichamelijk onderzoek een BMI van 34, over de longen normaal ademgeruis.

A
OSAS
vermoeid ook overdag
alcohol gebruik
geen partner om snurken te checken 
wordt regelmatig wakker
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Een 18 jarige student komt op de polikliniek omdat hij geleidelijk over maanden zwakte in de handen heeft bemerkt met daarbij ook een veranderd gevoel is de handen en vingers. Hij heeft toenemend moeite met fijn motorische handelingen. De laatste paar weken is ook het lopen moeizamer geworden. Bij neurologisch onderzoek is er een parese van de arm en been spieren zowel proximaal als distaal en zijn de handspieren ook zwak. Er is geen atrofie; er zijn geen fasciculaties zichtbaar. U vindt een subjectieve hypesthesie en hypalgesie aan de handen en vingers. Aan de armen en benen vindt u hoge reflexen; de voetzoolreflex verloopt beiderzijds volgens babinski.

A

Cervicale Myelopathie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Een 32-jarige man wordt verwezen door de huisarts naar de polikliniek neurologie omdat hij moeilijker is gaan lopen. Bij onderzoek vindt u aan de hersenzenuwen en de armen geen afwijkingen. Op de romp vindt u aan de rechterkant een zone van hyperpathie ter hoogte van de ribbenboog (Th8). Aan de rechter enkel en knie is de vibratie en positiezin verminderd. Aan de linkerkant vindt u verminderde vitale sensibiliteit vanaf ongeveer Th9-10. Er is een lichte parese van vooral de buigers van het rechterbeen. De reflexen zijn rechts hoger dan links.

A

syndroom van Brown-Séquard

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

In verband met ernstige recidiverende depressies overweegt u een 39-jarige vrouw te behandelen met ECT (electro-convulsieve-therapie).

A

Amnesie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

In verband met een recidief psychose zonder effect van een eerder ingestelde behandeling overweegt u een 39-jarige vrouw te behandelen met een atypisch antipsychoticum

A

Gewichtstoename

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Een 65-jarige man bezoekt uw huisartsenspreekuur voor de controle van zijn al jaren te hoge bloeddruk. U vindt een waarde van 160/80 mmHg. Pols 92 r.a. U weet dat hij een ongezonde leefstijl heeft, maar u hebt het al opgegeven om patiënt te motiveren daar iets aan te doen. Hij rookt en heeft een hekel aan bewegen. Ook is hij te dik. Patiënt was een half jaar geleden gestart met hydrochloorthiazide. Overige medicatie:
Diclofenac 3 dd 50 mg. Omeprazol 20 mg caps. 1dd1 Simvastatine 40 mg. Movicolon sachets 1dd 1.

A

staken NSAID

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Een 65-jarige man bezoekt uw huisartsenspreekuur voor de controle van zijn al jaren te hoge bloeddruk en zijn diabetes type 2. Hij rookt en heeft een hekel aan bewegen, maar zijn HbA1c is maar net boven de referentiewaarde. Patiënt was een half jaar geleden gestart met lisinopril 20 mg, maar blijkt deze al een tijd te zijn gestaakt ivm een veel voorkomende bijwerking. U vindt een RR van 160/80 mmHg. Pols 92 r.a,. Overige medicatie: Langwerkende insuline 1dd 24 eenheden, kortwerkende insuline 3dd 8-12 eh. Omeprazol 20 mg caps. 1dd1 Simvastatine 40 mg. Ascal 1dd100 mg.

A

Starten met AT-2 antagonist

want veel voorkomende bijwerking is natuurlijk kriebel hoesten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Een 42-jarige vrouw heeft sinds twee dagen acute pijn aan haar heup rechts. Ze is niet gevallen, er is geen trauma geweest. De pijn is ook in rust in ’s nachts aanwezig. U kent haar in verband met een niersinfufficientie op basis van een IgA nefropathie, waarvoor drie jaar geleden een niertransplantatie. Recent kreeg zij een prednison stootkuur in verband met rejectieverschijnselen. Aan de heup ziet u geen afwijkingen, maar bewegen (passief en actief) is pijnlijk.

A

Heupkopnecrose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Een 48-jarige vrouw met multipele darmresecties gehad in verband met een gecompliceerde cholecystectomie. Er resteert een klein stuk darm, waar patiente nog net oraal op gevoed kan worden. U verricht laboratorium-onderzoek naar een malabsorptie. U treft de volgende uitslagen aan. Ca 2,18, PTH verhoogd, Hb 7,8 mmol/l, MCV 78 Fl, ferritine normaal, INR 1,1.

A

Vit D deficiëntie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Een 48-jarige vrouw met multipele darmresecties gehad in verband met een gecompliceerde cholecystectomie. Er resteert een klein stuk darm, waar patiente nog net oraal op gevoed kan worden. U verricht laboratorium-onderzoek naar een malabsorptie. U treft de volgende uitslagen aan. Ca 2,21, PTH laag, Hb 7,6 mmol/l, MCV 99 Fl, ferritine normaal, PTT 20 s.

A

Vit K deficiëntie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Een 82 jarige vrouw wordt door de huisarts ingestuurd vanwege verwardheid. Uit de heteroanamnese met haar dochter blijkt dat patiënte al een aantal dagen last heeft van misselijkheid en braken. Sinds vanmorgen is ze verward. De verwardheid wisselt in ernst. Patiënt is erg angstig en onrustig. Ze is plukkerig en roept veel. Bij aanvullend onderzoek is er geen sprake van koorts, wel een wat lage bloeddruk en snelle pos. In het laboratorium onderzoek is het kreatinine opgelopen.

A

dehydratie

19
Q

en 82 jarige vrouw wordt door de huisarts ingestuurd vanwege verwardheid. Uit de heteroanamnese met haar dochter blijkt dat patiënte al een paar dagen op bed ligt vanwege algehele malaise. Sinds vanmorgen is ze verward. De verwardheid wisselt in ernst. Patiënt is erg angstig en onrustig. Ze is plukkerig en roept veel. Bij lichamelijk onderzoek valt een vegrote blaas op. Het laboratorium onderzoek is normaal.

A

Blaasretentie

20
Q

Een 49-jarige man met een eerste (milde) depressie

A

Supportive counseling

21
Q

Een 49-jarige man met een eerste depressie met psychotische kenmerken.

A

Stemmingsstabilisator & antidepressivum

22
Q

U ziet een 34-jarige vrouw met een aantal klachten: ze is vaak moe en heeft vaak hoofdpijn. Daarnaast heeft ze het idee dat ze minder goed ziet, ze loopt frequent tegen deuren op. Het lijkt dan alsof ze een beetje dronken is, maar ze heeft dan geen alcohol genuttigd. Ze eenmaal een episode gehad, waarbij ze haar linkerarm tijdelijk niet goed kon gebruiken en het is haar opgevallen dat ze in de ochtend soms misselijk is en een enkele keer ook moet overgeven. Vooral van die uitval van haar arm is ze erg geschrokken. Ze heeft een normale cyclus. In het verleden is zij een aantal keer op uw spreekuur geweest met onverklaarde buikpijnklachten waarbij u niets afwijkends vond. De training op de tennisvereniging heeft ze al twee maanden afgezegd omdat ze zich niet goed voelt.

A

Hersentumor

23
Q

U ziet een 68-jarige man met een status na niertransplantatie vanwege nefrotisch syndroom. Hij klaagt over een dikke lip en dikke tong. Zijn medicatie vermeldt: prednison 1x5 mg, cellept (immunosuppressivum), calcium 2x500, vit D 2x1 mcg, lisinopril 1x20 mg, nifedipine 1x30 mg, rosuvastatine 1x20 mg, Ascal 1x100, multivitamine preparaat (ETOS).

A

Lisonopril

dikke lip & tong

24
Q

U ziet een 68-jarige man met een status na niertransplantatie vanwege nefrotisch syndroom. Hij klaagt over een dikke lip en dikke tong. Zijn medicatie vermeldt: prednison 1x5 mg, cellept (immunosuppressivum), calcium 2x500, vit D 2x1 mcg, lisinopril 1x20 mg, nifedipine 1x30 mg, rosuvastatine 1x20 mg, Ascal 1x100, multivitamine preparaat (ETOS).

A

rosuvastatine

cola-urine

25
Q

U onderzoekt als coassistent neurologie op de spoedeisende hulp een 32 jarige fietser die is aangereden door een auto. Bij aankomst van de ambulance had patiënt een gedaald bewustzijn met een comascore van E3M5V3. Bij neurologisch onderzoek op de eerste hulp is hij E3M5V4. Hij is onrustig, de pupillen zijn isocoor en reageren goed op licht. Hij heeft een schaafwond op zijn arm en een kleine bult achter op zijn hoofd. De overige hersenstamreflexen zijn aanwezig en ook het overig neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen. U onderzoekt hem een paar uur later nog eens en dan is hij E4M6V4, hij is gedesoriënteerd in tijd en plaats en hij klaagt over lichte hoofdpijn. Hij kan zich nog steeds niet herinneren wat er is gebeurd.

A

contusio cerebri

26
Q

U ziet als kinderarts een patiënt van 12 jaar met een voorgeschiedenis van pijnlijke furunkels op zijn billen heeft sinds een aantal dagen koorts. Hij heeft opnieuw een beginnende furunkel die rood en gezwollen is op zijn rechter bil. De jongen sport graag maar voelt zich nu niet in staat om goed zijn rechter been te belasten. Hij geeft pijn aan rond zijn knie. Bij lichamelijk onderzoek ontlast hij zijn rechter been, maar vindt verder weinig afwijkingen, met name aan zijn knie vindt u geen zwelling, warmte of passieve bewegingsbeperking.Bij bloedonderzoek blijkt er een verhoogde bezinking (BSE 80 mm/1e uur) en een leukocytose met een linksverschuiving.

A

Osteomyelitis

27
Q

Een meisje van 5 jaar met blanco voorgeschiedenis is opgenomen met niet willen lopen, malaiseklachten en heftige buikpijn. Bij onderzoek vallen 1 dag na opname rode, niet wegdrukbare huidafwijkingen op benen en billen op. Verder ziet u dat ze erg mank loopt en vertelt ze dat ze pijn heeft aan haar knie. Behoudens rode, niet wegdrukbare, licht verheven huidafwijkingen vindt u een licht gezwollen, wat warmere, rode rechterknie. Aan overige gewrichten geen afwijkingen. Aanvullend onderzoek vertoont normale labwaarden (inclusief normale bloedplaatjes en stolling) maar wel afwijkingen van het urinesediment (proteïnurie en erytrocyturie).

A

Hennoch Schonlein artritis

28
Q

Een 58-jarige man met een voorgeschiedenis met alcohol en drugs abusus en een type 2 diabetes waarvoor metformine. Bij LO valt u beiderzijds pinpoint pupillen op.

A

Naltrexone

29
Q

Een 58-jarige man met een voorgeschiedenis met alcohol en drugs abusus en een type 2 diabetes waarvoor een sulfonyl ureum derivaat met sinds twee dagen misselijkheid, braken en diarree. De pupilreacties zijn normaal.

A

Glucose 5% infusie

30
Q

Op uw spreekuur komt een vrouw van 23 jaar. Ze komt met de klacht moeheid. Ze vertelt dat ze nu al 16 dagen menstrueert. Ook heeft ze twee keer een bloedneus gehad. Bij lichamelijk onderzoek vind u geen bijzonderheden behoudens multipele hematomen en petechiën. Verder vindt u geen bijzonderheden.

A

Trombocytopenie

31
Q

Op de polikliniek neurologie ziet u als coassistent een 53 jarige man die door zijn vrouw naar de SEH is gebracht. Hij was bij terugkomst van de sportschool volgens zijn vrouw in de war en vroeg steeds hetzelfde. Voordat hij dit kreeg was hij helemaal gezond en waren er zeker geen cognitieve problemen. Bij het neurologisch onderzoek vindt u een stoornis in het anterograde en retrograde episodische geheugen. Het overige neurologisch onderzoek is geheel zonder afwijkingen.

A

global transient amnesia

32
Q

U ziet als coassistent neurologie op de polikliniek een 76 jarige gepensioneerd verpleegkundige die sinds een paar maanden last heeft van een loopstoornis, vergeetachtigheid en urine incontinentie. Bij neurologisch onderzoek ziet u een trage wat apathische vrouw die duidelijk problemen heeft met het korte termijn geheugen. Zij loopt onzeker, traag en met een breed gangspoor waarbij ze de armen wel normaal mee beweegt. Het overige neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.

A

normal pressure hydrocephalus

33
Q

U ziet een vader met zijn zoon van 2 jaar oud. Hij moet binnenkort een adenotomie ondergaan. Vader heeft een milde vorm van hemofilie A en bijna nooit klachten. Ouders hebben gehoord dat hemofilie een generatie overslaat.

A

0%

34
Q

U ziet een vader met zijn zoon van 2 jaar oud. Hij moet binnenkort een adenotomie ondergaan. De vader van moeder heeft een milde vorm van hemofilie A en bijna nooit klachten.

A

50%

35
Q

Een 44-jarige advocate heeft een hoge bloeddruk (160/110 mmHg). Bij aanvullende analyse is het plasma renine en het plasma aldosteron onmeetbaar laag.

A

Nier arterie stenose

36
Q

Een 44-jarige marktkraamhoudster heeft een hoge bloeddruk. Omdat een nierarterie-stenose wordt vermoed wordt een angiogram gemaakt van de nier arteriën. Hierin wordt een normaal angiogram gezien. Lab onderzoek is niet afwijkend.

A

Essentieel

37
Q

Een meisje van 16 jaar komt op uw spreekuur in de huisartsenpraktijk in verband met afvallen. Zij vertelt dat zij zichzelf te dik vond en sinds 3 maanden is begonnen met lijnen. De ouders maken zich ongerust, er is veel ruzie thuis omdat zij nauwelijks wil eten, ondanks haar zichtbare vermagering. Toch vinden de ouders soms ook op haar kamer wikkels van repen chocola. Bij lichamelijk onderzoek ziet u een mager meisje met een lengte va 168 cm, gewicht 39 kg, een hartactie van 43 / min en een bloeddruk van 70/50 mmHg.

A

kalium

38
Q

Een meisje van 16 jaar komt op uw spreekuur in de huisartsenpraktijk in verband met een urineweginfectie. Dat is de derde van dit jaar. U kent haar ook met een diabetes mellitus type I, tot voor kort goed ingesteld. Zij vertelt dat zij zichzelf te dik vond en sinds 3 maanden is begonnen met lijnen. De ouders maken zich ongerust, omdat ze zich afvragen of het afvallen wel goed is gezien haar diabetes. Bij lichamelijk onderzoek ziet u een mager meisje met een lengte va 168 cm, gewicht 50 kg, een hartactie van 73 / min en een bloeddruk van 70/50 mmHg.

A

ketonen

39
Q

Een 24-jarige studente wordt binnengebracht in de shockroom. Zij werd in de badkamer gevonden door haar huisgenote die thuiskwam na een nachtdienst. De douche stond nog aan. Bij lichamelijk onderzoek is zij normotensief, licht tachycard. Zij is niet evident bleek of klam. Er is geen bloedverlies, wel is er een tampon in situ. De huisgenoot klaagt over hoofdpijn.

A

CO intoxicatie

40
Q

Een 54-jarige man heeft hypertensie 170/110 mmHg. Hiervoor krijgt hij van de huisarts een AT-2 antagonist voorgeschreven. Vier weken later blijkt het kreatinine fors gestegen, dit terwijl het eerder slechts licht verhoogd was.

A

Nier arterie stenose

41
Q

Een 72-jarige man is drie dagen geopereerd aan zijn linkerheup (totale heupprothese). Hij heeft een infuus in zijn rechterbeen, omdat hij zeer moeilijk te prikken is. Bij de visite klaagt hij over pijn in zich rechter onderbeen. Bij inspectie ziet u dat de vene in het verloop van het infuus rood van kleur is en bij aanraking erg gevoelig. Hij heeft geen koorts.

A

Flebitis

42
Q

Een 4-jarig jongetje wordt op de afdeling Spoedeisende Hulp gepresenteerd, kort nadat hij uit een brandend huis is gered, maar suf blijft. Percutaan wordt een zuurstofsaturatie van 97% gemeten.

A

CO intoxicatie

43
Q

Een 3-jarig jongetje heeft 2x een urineweginfectie door gemaakt. Bij aanvullend onderzoek wordt bij beide nieren een verwijd pyelum gezien, links meer uitgesproken dan rechts, en een opvallend dikke blaaswand. Moeder vertelt dat hij altijd plast met een slappe straal.

A

Urethra kleppen