EMQ- Oefenvragen systeemziekten, hypertensie, anemie Flashcards

1
Q

Een 62-jarige statisticus klaagt over gevoelsstoornissen aan de voetzolen en spierzwakte. Zijn inspanningstolerantie is verminderd. Aan zijn voedingspatroon is niets veranderd. LO: opvallend bleke huid. Lab: Hb 5.6 mmol/l, MCV 111 fl.

A

Pernicieuze anemie

Hoog MCV (normaal 80-100), door slechte uitrijping van de ery’s
Vitamine B12 gebrek
Foliumzuur gebrek
Anemie door vitamine-B12 opname probleem  gevoelsstoornissen + spierzwakte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Een meisje van 14 jaar komt bij de huisarts in verband met moeheid, oorsuizen en hartkloppingen. Sinds 3 maanden doet zij aan de lijn en eet alleen 1 hamburger per dag. U ziet een bleek, apathisch meisje, met een hartactie van 100/min en een systolische souffle. Verder geen afwijkingen. Haar moeder maakt zich ongerust, broer van moeder is recent overleden aan leukemie.

A

Ijzergebreks anemie

Meest voorkomende anemie bij kinderen, meestal door te weinig inname.
Dieet (weinig ijzerinname)
Bleekheid + apathie (in puberteit kan anemie zorgen voor apathie)
Hartslag is niet superhoog (normaal bij 12+ is 60-100), maar wel aan hoge kant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Een 60-jarige vrouw wordt acuut opgenomen wegens stekende pijn in de bovenbuik. De pijn is gisteren ontstaan en neemt toe in ernst, is continue aanwezig en straalt uit naar de rug. Zij is misselijk, heeft 2x gebraakt. Het defecatie patroon is normaal. Patiënte is nooit eerder opgenomen en gebruikt geen medicatie, rookt niet, drinkt sociaal en gebruikt geen drugs. Lichamelijk onderzoek: spaarzame peristaltiek, drukpijn en loslaatpijn in de bovenbuik en defense musculaire. Aanvullend onderzoek: verhoogd lipase.

A

Acute pancreatitis

Heftige, acute, plotse pijn in bovenbuik + uitstraling naar rug + braken + verhoogd lipase + spaarzame peristaltiek

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Op de polikliniek Cardiologie komt een 66-jarige man die 5 jaar geleden een acuut hartinfarct heeft doorgemaakt. Twee weken later is een coronaire bypassoperatie uitgevoerd met behulp van venen die uit de beide onderbenen zijn genomen. Hij klaagt nu over dikke benen, links wat meer dan rechts, ’s avonds meer dan ’s morgens. De benen zijn niet pijnlijk en niet rood. De sokken laten na uittrekken diepe groeven achter. Hij heeft sinds de operatie geen pijn op de borst meer gehad. Hij heeft bij inspanning geringe klachten van kortademigheid. Hij gebruikt alleen aspirine, 1 maal 100 mg per dag. Bij onderzoek is er pitting oedeem aan de benen, geen tekenen van longstuwing. De halsvenen zijn gestuwd. De polsfrequentie is 70/min regulair, de bloeddruk bedraagt 155/95 mmHg.

A

Rechts decompensatio cordis

VG: hartinfarct
Dikke benen, vooral ‘s avonds + geen pijn/roodheid + soken laten groeven achter (= oedeem) – duidt op rechts hartfalen.
Geringe kortademigheid klachten + geen longstuwing (dus dat duidt niet op links hartfalen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Een 42 jarige man wordt opgenomen in het ziekenhuis. Hij heeft koorts tot 40°C. Hij heeft de afgelopen dagen diarree gehad en hij is dyspnoïsch met een ademfrequentie van 28/min. Bloeddruk 85/60 mmHg, pols 140 /min

A

Septische shock

Dyspneu met snelle ademhaling + snelle pols met lage RR  shock
Koorts met diarree  Sepsisch

= Distributieve shock.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Een 68-jarige vrouw wordt opgenomen wegens pijn in de buik die aanvankelijk midden in de buik zat maar sedert enkele uren vooral linksonder gelokaliseerd is. Zij heeft deze klachten al eerder gehad, toen zijn ze spontaan verdwenen. Bij lichamelijk onderzoek bestaat er drukpijn en loslaatpijn in de onderbuik links. Zij is nooit geopereerd. Zij heeft een temperatuur van 38.5°C, voelt zich misselijk en heeft gebraakt. Het defaecatiepatroon is behalve obstipatieklachten normaal.

A

Diverticulitis

Links onderin buikpijn + oudere vrouw + koorts

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

U bent huisarts. U wordt met spoed geroepen bij een 24-jarige jongeman. Tijdens de lunch zittend voor de televisie werd hij opeens acuut benauwd met pijn op de borst. Bij aankomst treft u inderdaad een ernstig benauwde jongeman aan die pijn heeft bij het ademen. Bij lichamelijk onderzoek ziet u links verminderde ademexcursie en hoort u aan dezelfde zijde ook nauwelijks ademgeruis.

A

Pneumothorax

Jonge jongen + acute benauwdheid + pijn bij ademen  1-zijdig minder ademexcursie + minder geruis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Een meisje van 18 presenteert zich op de spoedeisende hulp met een acuut ontstane pijn op de borst en kortademigheid. Bij navraag zegt zij geen medicatie te gebruiken behalve de orale anticonceptiepil en blijkt zij net terug te zijn van een vakantie in Australië.

A

Longembolie

Jong meisje met acute pijn op borst en kortademigheid + OAC (verhoogd kans op trombose) + vlucht (verhoogd kans op trombose)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Liza, 5 jaar oud wordt op de polikliniek gezien i.v.m. een bolle buik, dikke ogen en dikke enkels. Een week geleden was ze erg verkouden en had ze last van keelpijn. Nu is ze misselijk en klaagt ze over buikpijn. Bij lichamelijk onderzoek wordt er een niet zieke kleuter gezien met opvallend dikke oogleden, een zeer bolle buik met verstreken navel en dikke enkels. Pols 96/min. RR 105/60. Lengte 100 cm, gewicht 20 kg. Temp 37°C. Aanvullend onderzoek: Bloed: Natrium 128 mmol/l, Kalium 4,8 mmol/l, ureum 9 mmol/l, kreatinine 38 µmol/l, albumine 13 g/l, Hb 8,8 mmol/l. Urine: Na 2 mmol/l, K 35 mmol/l, eiwit: +++, sediment: geen afwijkingen

A

Nefrotisch syndroom

Jong kind + oedeem + eiwit in urine + laag albumine in bloed

Natrium: laag
Kalium: normaal
Ureum: hoog
Kreat: laag
Albumine: laag
Eiwit in urine hoog!
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Een 85-jarige vrouw is opgenomen wegens een val in huis. Op de SEH bleek een breuk van het collum femoris links te bestaan. Zij is geopereerd, en de breuk is met een dynamische heupschroef gefixeerd. Na 6 dagen klaagt zij over een zwelling van het linker been en toegenomen pijn die uitstraalt in het been naar de voet. Het been is sinds de val gezwollen van kuit tot lies met een flink hematoom in het bovenbeen.

A

DVT

Zwelling van been na operatie + pijn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Een 28 jarige jongeman wordt vanwege hypertensie door de huisarts naar de cardioloog verwezen. De jongeman heeft geen klachten behalve dat hij bij hardlopen het gevoel heeft niet goed met de anderen mee te kunnen komen, terwijl hij regelmatig sport. Zijn bloeddruk is 180/110 mmHg aan de rechter arm en 175/105 mmHg aan de linker arm. De BMI is 24 kg/m2. Bij lichamelijk onderzoek kunnen de liespulsaties niet goed gevoeld worden. Aanvullend bloedonderzoek bij de huisarts toonde een nuchter glucose van 4.7mmol/l en een kreatinine van 80 μmol/l (normaal <110 μmol/l). Het kalium is 3.8 mmol/l(normaal 3.5-4.5 mmol/l).

A

Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van zijn hypertensie?
Coarcatio Aortae

Hypertensie (jonge leeftijd, geen heel hoog BMI, sport regelmatig ) hardlopen niet goed mee + bloeddruk verschil L/R en met name armen benen (geen pulsaties in lies)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Een 45 jarige man komt met hoofdpijn bij de huisarts. Naast de al langer bestaande hoofdpijn heeft patiënt geen klachten. Patiënt gebruikt geen medicatie. Hij rookt wel 10 sigaretten per dag. Hij gebruikt geen drop-of zoethoutthee. De bloeddruk is 170/110 mm Hg.Bijverderlichamelijk onderzoekzijn is een zwelling te voelen in de rechter flank. Zijn BodyMassIndexis 24 kg/m2 (normaal). Bij aanvullend laboratorium-onderzoek valt op dat het kalium verlaagd is (3.2 mmol/l, normaal 3.5-4.5 mmol/l).Het kreatinine is normaal (85µmol/l). Het ECG is normaal.

A

Syndroom van Conn

Geen drop/zoethout  dus niet drop-induced.
Hypertensie + zwelling rechterflank + laag Kalium  duidt op hoog aldosteron (waardoor Na+ vasthouden en K+ excretie)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

U ziet op de polikliniek Interne Geneeskunde een 45-jarige verpleegkundige in verband met geelzucht. Hij heeft zelf bemerkt dat de urine donker van kleur is en dat zijn oogwit geel gekleurd is. De ontlasting is normaal van kleur. Patient heeft verder geen klachten behalve vermoeidheid sinds 2 weken. Lichamelijk onderzoek: RR 115/70 mmHg, pols 80/min, temperatuur 37.0oC, in de hals enkele vergrote lymfklieren van ca. 2 cm doorsnede, hart en longen geen afwijkingen, normale peristaltiek, lever niet vergroot, milt ca. 4 cm onder de ribbenboog palpabel, verder geen afwijkingen. Lab: Hb 6.5 mmol/l (normaal 8-10 mmol/l), leucocyten 9.0x109/l, bilirubine totaal 70 umol/l (normaal <12 umol/l), bilirubine direct 8 umol/l (normaal <8 umol/l). Leverenzymen: ALAT is normaal maar LDH is sterk verhoogd

A

Hemolytische Anemie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vrouw van 34 jaar wordt verwezen door de huisarts in verband met gewrichtsklachten aan de enkels. Er zijn verder geen bijzonderheden. Bij LO wordt er een artritis vastgesteld en er zijn sediment afwijkingen. Patiente hoest niet en er zijn geen afwijkingen op de X-thorax.

A

SLE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Een vrouw van 34 jaar wordt verwezen door de huisarts in verband met gewrichtsklachten aan de linker enkel. Verder zijn er geen bijzonderheden, Bij LO onderzoek wordt er geen artritis vastgesteld, bezinking en urinesediment is normaal.

A

Geen Systeem ziekte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

45 jarige patiente is sinds enige tijd geobstripeerd. Daarnaast heeft zij last van stemmingswisselingen. Zowel calcium als PTH is verhoogd

A

Hyperparathyreoidie door bijschildklieradenoom

17
Q

45 jarige patiente is sinds enige tijd geobstipeerd. zij gebruikt allerlei medicamenten (natuurproducten). Calcium is verhoogd en PTH verlaagd

A

Hypercalciemie door vit D intoxicatie

18
Q

24 jarige man heeft een hoge bloeddruk. bij LO is er sprake van een opvallend verschil tussen de armen en de benen

A

Coarctatio aortae

19
Q

24 jarige man heeft een hoge bloeddruk en angieuze klachten. Op het ECG is er sprake van coronairspasmen

A

Cocaine

20
Q

U ziet een 64-jarige man vanwege koorts. Bij lichamelijk onderzoek is er een souffle aan het hart onduidelijk of deze al langer bestaat. Aan de vingertoppen is onder zijn nagels wat afwijkingen te zien, ook zijn er enkele pijnlijke plekken op de handpalmen.

A

Endocarditis

21
Q

Een 64 jarige man komt bij u vanwege koorts en pijn in de schouders. Bij LO is er naast een souffle aan het hart geen andere bijkomstigheden. Aan de vingertoppen zijn nicotinevlekken te zien aan de linkerhand. Patiënt komt opvallend moeilijk uit de stoel

A

Polymyalgia Rheumatica