2014 juli Flashcards

1
Q

Een 32 jarige zwangere bezoekt de huis arts met klachten van tintelingen en pijn in beide handen, rechts
meer dan links. De pijn trekt door in de onderarmen. Zij wordt ‘s nachts wakker van deze klachten. Bij neurologisch onderzoek vindt u geen afwijkingen.

A

Carpaaltunnel syndroom 1

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Een 32 jarige zwangere bezoekt de huisarts met klachten van tintelingen en een vreemd gevoel in de linker pink wat doorloopt op de hand. Daarbij heeft ze af en toe pijn rond de elleboog en in de onderarm. Ze klaagt ook dat de kracht in de hand verminderd is. Bij neurologisch onderzoek vindt u zwakte van de m. interossei links en de m. abductor digiti quinti links. Het gevoel in de pink en de helft van de 4e vinger is verminderd. Het overige neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.

A

ulnaris drukneuropathie 2

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Een 42-jarige man wordt comateus binnengebracht, hij is niet aanspreekbaar maar lokaliseert en opent zijn ogen op een pijnprikkel. Hij is icterisch. In de arteriele bloedgasanalyse blijkt een milde metabole acidose met een licht verhoogde anion-gap. Het glucose is normaal. De pupillen zijn normaal van grootte en reageren traag op licht. Beide armen en benen worden bewogen.

A

Hepatische encephalopathie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Een 42-jarige man wordt comateus binnengebracht, hij is niet aanspreekbaar maar lokaliseert en opent zijn ogen op een pijnprikkel. Beide armen en benen worden bewogen. In de arteriele bloedgasanalyse blijkt een ernstige metabole acidose met een zeer sterk verhoogde anion-gap. De pH bedraagt 6,98, er is een Kussmaulse ademhaling. De pupillen zijn normaal van grootte en reageren normaal op licht. Toediening van Naloxone (Narcan) heeft geen effect. Bij lab- onderzoek is het ammoniak normaal. Er zijn diverse injectie markeringen op zijn lijf.

A

Keto-acidose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

U bent huisarts. Een 34 jarige vrouw komt bij u op het huisartsenspreekuur. Zij heeft sinds enkele weken last van vies ruikende afscheiding. Zij heeft dit nooit eerder gehad en heeft sinds een half jaar een nieuwe partner. In speculo ziet u geelgroene schuimende fluor en het vaginaslijmvlies ziet rood. Haar partner heeft geen klachten.

A

Trichomonas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet een meisje van twee jaar met sinds 1 dag forse hematomen op het gehele lijf. Zij heeft twee weken geleden een paar dagen bij haar grootmoeder gelogeerd, daar werd ze op een gegeven moment in de badkamer aangetroffen tussen allerlei spullen. De PTT is sterk verlengd, maar er is geen anemie of trombopenie.

A

Ernstige vitamine K deficiëntie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet een meisje van twee jaar met sinds 1 dag forse hematomen op het gehele lijf. Zij heeft twee weken geleden een paar dagen bij haar grootmoeder gelogeerd, daar werd ze op een gegeven moment in de badkamer aangetroffen tussen allerlei spullen. De PTT is normaal, maar er wel een anemie, trombopenie, maar tevens een leukocytose.

A

Hemofilie A

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

p uw poli Interne komt een vrouw van 23 jaar. Ze komt met de klacht moeheid. Haar Hb is 6.7 mmol/l. Ze vertelt dat ze elke maand 6 dagen flink menstrueert. Ook heeft ze bij het tanden poetsen vaak tandvleesbloedingen. Bij lichamelijk onderzoek vind u geen bijzonderheden behoudens multipele hematomen.

A

Ziekte von Willebrand

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Op uw poli interne komt een vrouw van 23 jaar. In haar voorgeschiedenis staat een aangeboren supravalvulaire aortaklepstenose. Ze is de afgelopen 2 weken erg moe, ziet bleek en is duizelig. Ze heeft de laatste 2 weken ook last van diarree. Haar Hb is 6.7 mmol/l.

A

Angiodysplasie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

U ziet een 82-jarige man met Alzheimer vanwege hoge koorts. Hij is delirant. Er is geen evidente pijn bij het plassen gemeld voorafgaand aan presentatie. Patiënt gebruikt ascal 1 dd 30 mg, een statine en een protonpompremmer. Lichamelijk onderzoek: geen afwijkingen. RR: 139/84 mmHG. Temp 39, 2. Rectaal toucher: forse, symmetrische prostaat. Het toucher lijkt pijnlijk. Laboratoriumonderzoek: BSE: 71 mm in 1e uur. Hb: 8.9 mmol/l. Thrombo’s: 257; PTT: 12 sec. APTT: 32 sec. Echo nieren: geen afwijkingen

A

Prostatitis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

U ziet een 82-jarige man met Alzheimer vanwege een delier. Er is geen evidente pijn bij het plassen gemeld voorafgaand aan presentatie. Patiënt gebruikt ascal 1 dd 30 mg, een statine en een protonpompremmer. Lichamelijk onderzoek: geen afwijkingen. RR: 139/84 mmHG. Temp 38,1. Rectaal toucher: forse, symmetrische prostaat. Laboratoriumonderzoek: BSE: 21 mm in 1e uur. Hb: 8.9 mmol/l. Thrombo’s: 257; PTT: 12 sec. De stick is positief voor nitriet en voor erytrocyten. Echo nieren: geen afwijkingen

A

Urineweginfectie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

U bent arts-assistent psychiatrie. U wordt in consult gevraagd bij een 55-jarige man die is opgenomen op de afdeling neurologie in verband met geheugenstoornissen en verwardheid. De geheugenstoornissen bestaan sinds ongeveer twee jaar en zijn snel progressief. Daarnaast ijkt hij ook in gedrag en qua persoon veranderd te zijn. Als u patiënt onderzoekt valt op dat er stoornissen zijn in de inprenting en het ophalen van opgeslagen informatie. Halverwege het onderzoek wordt patient boos.

A

Frontotemporale dementie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

U bent arts-assistent psychiatrie. U wordt in consult gevraagd bij een 55-jarige man die is opgenomen op de afdeling neurologie in verband met geheugenstoornissen en verwardheid. Hij heeft voorheen gevaren op een internationaal vrachtschip. Daar vertelt hij mooie verhalen over, maar al snel heeft u het idee dat hij confabuleert.

A

Ziekte van Korsakov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

U bent huisarts. Op uw spreekuur verschijnt een 77-jarige man. U kent hem als een vitale man, met een goed gereguleerde hypertensie en gonartrose. Hiervoor gebruikt hij hydrochloorthiazide 12,5 mg en paracetamol zo nodig 1000 mg, zo’n 5 maal per week. Hij ervaart sinds ongeveer twee maanden klachten van hoofdpijn. De zeurende pijn is niet zo goed te lokaliseren, het zit zowel links als rechtszijdig. Hij ervaart daarbij toenemend ook malaiseklachten. Hij heeft geen koorts, er is geen hoofdtrauma geweest. Bij onderzoek valt u op dat hij een weinig vitale indruk maakt, verder vindt u geen afwijkingen.

A

Arteriitis temporalis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

U bent huisarts. Op uw spreekuur verschijnt een 77-jarige man, die zelden uw spreekuur bezoekt. U kent hem als een wat teruggetrokken, alleenwonende man. Hij ervaart sinds ongeveer twee maanden toenemend klachten van hoofdpijn. De drukkende pijn zit in het gehele hoofd, en is de hele dag aanwezig. Hij heeft bij de opticiën zijn visus laten nakijken, omdat hij niet scherp meer zag. Deze zag echter geen reden om de bril aan te passen, en heeft patiënt geadviseerd contact met u op te nemen voor een verwijzing naar de oogarts. Bij neurologisch onderzoek vindt u een discreet krachtsverschil in armen en benen, ten nadele van links. De voetzoolreflex is indifferent.

A

Intracraniële tumor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet op de polikliniek een jongentje van 2 maanden oud met algehele hypotonie. Bij het lichamelijk onderzoek valt u op dat er contracturen zijn, die volgens de ouders waarschijnlijk ook al bij de geboorte aanwezig war

A

Sarcoglycanopathie (limb-girdle myopathie)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet op de polikliniek een jongen van 17,5 jaar oud op verzoek van de volwassen neuroloog voor uitsluiting spierziekte. De jongen heeft sinds 2 jaar een lichte achteruitgang in de spierkracht opgemerkt (bij volleyballen), maar heeft nu vooral last dat hij minder goed de oogleden kan openen en sluiten of knipperen. De neuroloog sloot een myasthenie al uit.

A

Facio-scapulo-humeraal syndroom

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Op de polikliniek neurologie ziet u op verzoek van de oogarts een 72 jarige vrouw met visusverlies in het rechteroog. Daarbij heeft ze ook hoofdpijn sinds enkele weken die voornamelijk rechts temporaal gelokaliseerd is. Bij onderzoek vindt u een verminderde visus rechts. Het lukt u niet om haar te spiegelen in verband met cataract. Het overig neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.

A

arteritis temporalis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Op de afdeling interne geneeskunde ziet u als coassistent neurologie in consult een 63 jarige man met apathie en een wisselend licht gedaald bewustzijn. Hij drinkt al jaren forse hoeveelheden alcohol en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Bij onderzoek ziet u een matig verzorgde icterische man die uw bewegingen volgt met zijn ogen. Hij zegt aanvankelijk niets maar na enig aandringen geeft hij zachtjes antwoord. Hierbij vallen u geen taalstoornissen op. Hij voert opdrachten uitermate langzaam op. Aan de handen heeft hij asterixis. Aan de voeten heeft hij een sokvormige sensibiliteitsstoornis en afwezige achillespeesreflexen.

A

hepatische encefalopathie

door asterixis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Een 28-jarige man is benieuwd of hij hemofilie A heeft. U meent van niet (want anders had dat natuurlijk tot klinische symptomen moeten leiden), maar u vraagt zich af u hem met een eenvoudig en goedkoop stollingsonderzoek (APTT) niet gerust kunt stellen.

A

Wel, want daarmee kan hemofilie zelfs worden uitgesloten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Een 28-jarige vrouw wil in verband met een toekomstige zwangerschap weten of hij drager is van hemofilie A. U vraagt zich af u haar met een eenvoudig en goedkoop stollingsonderzoek (APTT) niet gerust kunt stellen.

A

Niet, dit heeft een lage sensitiviteit bij deze casus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Een 24-jarige vrouw heeft een hoge bloeddruk. Omdat een nierartestenose wordt vermoed wordt een angiogram gemaakt van de nierarterien. Hierin wordt een parelsnoerketting gezien: de nierarterie is op plaatsen verwijd en elders dun. .

A

Fibromusculaire dysplasie

kralensnoer bij aangetaste arterie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Een 24-jarige stewardess heeft een hoge bloeddruk (160/110 mmHg). Bij aanvullende analyse is het plasma renine en het plasma aldosteron onmeetbaar laag.

A

Drop geinduceerde hypertensie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Hoewel hij onder de hoede is van een andere arts-assistent (zaalarts) kijkt u toch even naar een aantal uitslagen. U ziet dan ook zijn HIV status.

A

Nee, u heeft niets op te zoeken van een patiënt waar u niet bij betrokken bent qua zorg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Hij is de onder de hoede van de arts-assistent waar u aan bent toegewezen. Deze draagt u op om de kweek uitslagen te bekijken. U ziet dan ook zijn HIV status voorbij komen.

A

Ja, jij bent immers bij de zorg voor de patiënt betrokken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

U ziet als arts-assistent chirurgie een 56-jarige type II diabeet met uitgebreide orgaanschade en neuropathie en nu een zwarte teen (dig I). De teen is gedemarceerd. De ondervoet is rood. De teen doet geen pijn, het onderbeen wel.

A

Necrose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

U ziet als arts-assistent chirurgie een 56-jarige man bekend met een goed gereguleerde type II diabetes. Er is alleen een milde micro-albuminurie. Hij is net terug van vakantie (Frankrijk) en heeft sinds twee dagen na terugkeer een dikke, warme voet, die rood is (niet scherp begrensd). De d-dimeer is positief. Er is geen koorts.

A

Diep veneuze trombose

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

U bent kinderarts op de spoedpoli, waar een jongen van 14 jaar door de ambulancedienst wordt binnengebracht. De jongen heeft bij een vriendje gespeeld, wiens ouders niet thuis waren. Hij heeft een stofwisselingsziekte, waardoor hij niet teveel eiwit mag eten, volgens zijn vriendje. Zijn adem ruikt ook naar vis- of zwavellucht.

A

Hyperamoniëmie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

U bent arts-assistent gynaecologie/verloskunde. U ziet op de Spoedpoli een 27-jarige vrouw die 6 weken geleden is bevallen. Twee weken na de bevalling startte zij met orale anticonceptie, maar wegens teruglopende borstvoeding stopte zij de OAC weer. Sinds de bevalling is zij nooit vrij geweest van bloedverlies. Zij heeft sinds 1 dag forse pijn onder in de buik en voelt zich sindsdien ziek, zonder misselijkheid of braken. De pijn is zeurend en stekend van wisselende intensiteit, gelokaliseerd over de gehele onderbuik en niet uitstralend. Bij de mictie en de defecatie heeft patiënte geen veranderingen bemerkt. Patiënte heeft een vaste partner, maar sinds de bevalling was er nog geen coïtus. Palpatie van het onderste abdomen en de bekkenorganen is erg pijnlijk; de uterus is iets vergroot. Bij speculumonderzoek vindt u ruime bloederige en onwelriekende afscheiding in de vagina. Temperatuur is 37.9 ̊C. Bij bloedonderzoek een leukocytengetal van 12 x 109/L en een BSE van 34 mm na 1 uur.

A

Geinfecteerde placenta rest

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

U bent arts-assistent gynaecologie/verloskunde. U ziet op de Spoedpoli een 27-jarige vrouw, die 4 dagen geleden is bevallen van haar derde kind. De zwangerschap en baring waren zonder problemen verlopen. Zij heeft sinds gisteren pijn onder in de buik en 39,5 °C koorts, en zojuist heeft ze een koude rilling gehad. Er zijn geen problemen met ademhalen, het mictiepatroon is normaal en de borstvoeding was tot nog toe probleemloos. Patiënte maakt een zieke indruk met RR 110/60 mm Hg en pols 100/min. De mammae zijn gestuwd maar niet pijnlijk en normaal van kleur. De benen zijn slank, niet pijnlijk en normaal van kleur. Aan de longen bij percussie en auscultatie geen afwijkingen. De uterus voelt week aan en is pijnlijk. De vaginale afscheiding is slijmerig en bloederig met een geur die niet afwijkend genoemd kan worden.

A

Endometritis puerperalis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Een 75 jarige man wordt op de acute hersenhulp gepresenteerd met een acute verlamming van de rechterarm en het rechterbeen. Daarbij kan hij niet goed meer uit zijn woorden komen. Deze klachten bestaan 1 uur. De voorgeschiedenis vermeldt hypertensie en hypercholesterolemie. Hij gebruikt een ACE remmer, ascal en een statine. Patiënt heeft jaren gerookt maar is daar 4 jaar geleden mee gestopt. Op uw vragen die hij wel lijkt te begrijpen antwoord hij met losse verhaspelde woorden. Bij het neurologisch onderzoek heeft hij een dwangstand van hoofd en ogen. Aan de ledematen is er een hemiparese rechts. De reflexen zijn rechts hoger dan links en de voetzoolreflex verloopt rechts volgens babinski. Zijn bloeddruk is 160/90 mmHg.

A

Herseninfarct linkerhemisfeer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

U ziet als coassistent neurologie op de spoedeisende hulp een 66 jarige bollenteler die ‘s ochtends vrij plotseling een strak gevoel in zijn voeten heeft bemerkt. Dit gevoel is vrij snel daarna uitgebreid naar zijn liezen en billen. Hij heeft daarbij pijnlijke tintelingen in de billen. Er is geen sprake van uitstralende pijn in de benen of pijn in de rug. Daarnaast heeft hij een pijnlijk gevoel in zijn buik. Bij neurologisch onderzoek is de pijn- en tastzin verminderd in zijn benen tot in zijn liezen en tot op zijn billen beiderzijds. De vibratiezin en positiezin aan de voeten is eveneens verminderd. Er is geen duidelijk krachtsverlies. De kniehakproef verloopt schokkerig en hypermetrisch. De reflexen aan de benen zijn afwezig, de voetzoolreflex verloopt beiderzijds in plantair flexie. Er is sprake van een retentieblaas.

A

conus-cauda syndroom

33
Q

U bent huisarts. Op het spreekuur komt een 42 jarige vrouw die zegt dat ze bloed plast. Ze heeft wat vage onderbuiksklachten, geen verdere klachten.
Wat is de meest waarschijnlijk diagnose?

A

urineweg infectie

34
Q

U bent huisarts. Op het spreekuur komt een 42 jarige vrouw met klachten van plotselinge heftige aanvalsgewijze pijn in de rechterbovenbuik, gepaard gaande met misselijkheid en braken.
Wat is de meest waarschijnlijke diagnose?

A

galsteenkoliek

35
Q

Een 88-jarige patiënte opgenomen vanuit verpleeghuis in verband met een totale heupvervanging na een fractuur, nu vier dagen post-operatief. Er is een verlaagd bewustzijn, hetgeen wordt geduid als een delier. Controles van bloeddruk en temperatuur zijn normaal, hij beweegt alle armen en benen. Hij heeft al een aantal dagen minimale intake en kreeg daarom een glucose 5% infuus.

A

Hyponatriemie

36
Q

Een 88-jarige patiënte opgenomen vanuit verpleeghuis in verband met een totale heupvervanging na een fractuur, nu vier dagen post-operatief. Hij is niet aanspreekbaar aangetroffen en u heeft het IC team al verwittigd. Bij het lab vanochtend bleek een te koog kalium (8,2 mmol/l).

A

Ritmestoornis (fibrilleren).

37
Q

Een meisje van 14 jaar wordt verwezen door de huisarts in verband met gewrichtsklachten aan de knieen. Verder zijn er geen bijzonderheden. Bij lichamelijk onderzoek wordt geen artritis vastgesteld en verder geen afwijkingen. Bij laboratoriumonderzoek wordt het volgende gezien: milde anemie, normale bezinking.

A

geen systeemziekte

38
Q

en meisje van 14 jaar heeft recidiverende luchtweginfecties. Zij klaagt gewrichtsklachten. Op de scheenbenen ziet u pijnlijke zwellingen en op een x-thorax een verbreed mediastinum.

A

sarcoidose

39
Q

Een 26-jarige vrouw bij wie de ziekte van von Willebrand wordt vermoed.
Wat meet je ?

A

Bloedingstijd

40
Q

Een 26-jarige vrouw die een vit K antagonist gebruikt in verband met een aortaklepvervanging.
wat meet je ?

A

INR

41
Q

U ziet als coassistent neurologie op de spoedeisende hulp een 24-jarige vrouw met een min of meer acuut ontstane bandvormige hoofdpijn die frontaal en bitemporaal gelokaliseerd is met daarbij misselijkheid. De hoofdpijn is in de loop van de dag verder toegenomen. Op de spoedeisende hulp heeft ze ook twee keer gebraakt. Bij neurologisch onderzoek is ze nekstijf, heeft ze een temperatuur van 39 graden Celsius en maakt ze een zieke indruk. Het overig neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.

A

bacteriële meningitis

42
Q

U ziet een 39 jarige man op de polikliniek neurologie in verband met hoofdpijn aanvallen. Dit zijn zeer heftige aanvallen van linkszijdige hoofdpijn die achter het oog gelokaliseerd is en die enkele uren duren. Hij wordt gek van de pijn kan dan niet stil blijven zitten en zou het liefst met zijn hoofd tegen een muur bonken. Zijn echtgenoot is het opgevallen dat hij tijdens die aanvallen een rood tranend oog links heeft. Tijdens het neurologisch onderzoek heeft hij geen klachten en vindt u geen afwijkingen.

A

clusterhoofdpijn

43
Q

Een 65-jarige man is twee dagen geleden geopereerd aan een hepatocellulair carcinoom tgv hepatitis C infectie in de lever waarvoor hemihepatectomie. Hij wordt nu binnengebracht met koorts en een lage bloeddruk met snelle pols.
Welk onderzoek?

A

Bloedkweek

44
Q

Een 65-jarige man is vijf dagen geleden geopereerd aan een miltruptuur na een auto ongeluk. Hij was net naar huis maar komt nu binnen met bleekheid en pijn in de buik. Hij is klam, en heeft een lage bloeddruk met snelle pols. Er is geen koorts. Welk onderzoek?

A

Hemoglobine

45
Q

U ziet als assistent psychiatrie een 29 jarige vrouw op uw spreekuur, op verzoek van de huisarts. Zij kan zich de laatste 2 maanden steeds slechter concentreren, ze voelt zich benadeeld door haar baas, en heeft de overtuiging dat hij erop uit is om haar belachelijk te maken. Ze hoort sinds een maand stemmen als ze alleen is, ze meent de stem van haar baas in deze stemmen te herkennen en is ervan overtuigd dat hij haar bespiedt. Ze gaat niet meer uit en heeft geen behoefte aan contact met vrienden. Tijdens het gesprek valt op dat ze zacht spreekt en dat er lange stiltes vallen, haar psychomotoriek is vlak. De psychiatrische voorgeschiedenis is blanco.

A

schizofreniforme stoornis

46
Q

U bent assistent psychiatrie. Een 29-jarige vrouw komt op uw spreekuur, zij is doorverwezen door de huisarts. Sinds 2 jaar is zij verwikkeld in een conflict met haar buren. Zij meent door hen afgeluisterd te worden. Ze heeft haar slaapkamer behangen met aluminiumfolie om te voorkomen dat ze “ingestraald” wordt. Twee jaar geleden heeft zij een aantal perioden doorgemaakt waarin zij gedurende maanden ernstig depressief was. Ook nu oogt ze somber. Toch is ze afgelopen jaar actief geweest en toen was haar stemming goed. In deze periode hoorde ze in toenemende mate stemmen.

A

schizoaffectieve stoornis

47
Q

Op de afdeling neurologie is een 32 jarige man opgenomen in verband met krachtsverlies in de beide armen. Hij is daarbij ook kortademig en heeft schietende pijnen in de benen en armen. Deze klachten zijn de dag ervoor abrupt begonnen nadat hij zijn ontslag aangekondigd heeft gekregen wegens een reorganisatie. Zijn voorgeschiedenis is blanco, wel heeft hij een buikgriep gehad 10 dagen geleden. Hij gebruikt geen medicijnen. Bij neurologisch onderzoek kan hij zijn armen niet optillen van het bed en heeft hij ook moeite met het optillen van de beide benen. Hij heeft een areflexie.

A

syndroom van Guillain-Barre

48
Q

Op de polikliniek neurologie ziet u een 32 jarige vrouw die in een rolstoel zit. Deze heeft ze enkele maanden geleden zelf aangeschaft in verband met krachtsverlies in de benen. Deze klachten zijn vrij abrupt begonnen maar ze kan zich geen aanleiding herinneren. Ze is elders al onderzocht maar daar werd geen goede verklaring gevonden. Zij heeft geen andere klachten en haar voorgeschiedenis is blanco, ze gebruikt geen medicijnen. Bij neurologisch onderzoek is er sprake van een volledige paralyse van de benen zonder gevoelsstoornissen. De reflexen zijn normaal en de voetzoolreflexen verlopen in plantair flexie. Zij kan op de rand van de onderzoeksbank gaan zitten zonder hulp en steun. Er is elders reeds een MRI van de thoracale en lumbale wervelkolom gemaakt; deze was zonder afwijking.

A

conversie

49
Q

U ziet een jongen van 24 maanden oud in verband met dikkere oogleden en oedeem. Hij is drie weken geleden wat grieperig geweest. Volgens zijn moeder is hij meer gaan plassen in de nacht (volle luier in de ochtend).

A

Nefrotisch syndroom

50
Q

U ziet een jongen van 24 maanden oud in verband met zijn 2e urineweginfectie, de laatste keer was er ook een urosepsis bij. Als kinderarts vermoed u een onderliggende oorzaak. Bij echografie valt een milde hydronefrose op, bij controle echo. Aan de blaas worden geen bijzonderheden gezien.

A

urethra obstructie

51
Q

U bent huisarts. U wordt geroepen bij een 56 jarige man, die verminderd aanspreekbaar is aangetroffen in zijn bed. Bij aankomst ziet u een bleke, transpirerende man, met een tensie van 70/40 mmHg, een pols van 120 slagen per minuut en een temperatuur van 40.9 C. Wat is de meest waarschijnlijke diagnose?

A

septische shock

52
Q

U bent huisarts. U wordt geroepen bij een 56 jarige man, die met messteken in zijn lichaam is aangetroffen in de straat voor uw praktijk. U ziet een dyspnoeische man, met een tensie van 70/40 mmHg en een pols van 120 slagen per minuut. Wat is de meest waarschijnlijke diagnose?

A

hypovolemische shock

53
Q

Een 42-jarige vrouw komt op uw spreekuur wegens langdurige vaginale afscheiding, jeuk aan de vulva en pijn bij gemeenschap. Bij speculumonderzoek wordt een rode ontstoken vaginawand gezien en overvloedige brokkelige witte fluor. Het onderzoek wordt als pijnlijk ervaren.

A

Candida albicans

54
Q

Een 65-jarige vrouw heeft drie weken geleden een nieuwe heup gekregen. De wijverpleegkundige meldt u dat zij een spoortje bloed in het ondergoed heeft gezien. Patiënte kwam op 52-jarige leeftijd in de postmenopauze en had nimmer een gynaecologisch probleem. Bij speculumonderzoek vindt u wat ruime groenige fluor en over de cervix en in de top van de vagina zijn er vele rode vlekjes. De uterus en adnexen zijn palpatoir normaal.

A

Trigomonas

55
Q

Een 24-jarige man komt net van een borrel na het sluiten van de beurs. Hij voelt zich niet lekker en meldt zich op de eerste hulp. Daar blijkt een forse hypertensie, alsook aanwijzingen voor een (licht) myocardinfarct, waarbij bij angiografie geen occlusies worden gevonden. Er wordt gedacht aan coronairspasmen.

A

Cocaine

56
Q

Een 24-jarige man met een hoge bloeddruk en een laag kalium. Bij een CT-scan die is gemaakt na een scooterongeluk wordt een bijnieradenoom gezien.

A

Ziekte van Conn

57
Q

U bent assistent psychiatrie. U wordt in consult gevraagd bij een 63 jarige alleenwonende man die door vrienden naar de eerste hulp is gebracht. Ze troffen hem aan in een verwarde toestand. Hij spreekt over een complot, zegt dat er ’s avonds maffia-achtige types voor zijn deur staan. ’s Nachts hoort hij ze over hem praten. Hij is sinds 3 weken zijn huis niet meer uit geweest. Hij heeft koorts en hoest veel. Patiënt is niet goed georiënteerd in tijd en plaats. Bij lichamelijk onderzoek blijkt de lever vergroot. Hij is niet eerder in de war geweest voor zover zijn vrienden weten.
Welke diagnose is het meest waarschijnlijk?

A

delier

58
Q

U bent assistent psychiatrie. Een 63-jarige vrouw komt op uw spreekuur, zij is doorverwezen door de huisarts. Zij is bekend met een goed behandelde hyperthyreoidie. Ze voelt zich al maanden lusteloos, er komt niets uit haar handen en ze ziet de toekomst zeer somber in. Daarbij heeft ze de overtuiging dat de suppletie van schildklierhormoon haar uit evenwicht heeft gebracht. Ze denkt dat ze net als haar vader hersenschade heeft opgelopen. Omdat haar vader lid was van de NSB in de oorlog denkt ze dat artsen haar slecht behandelen. Haar vader is opgenomen in een verpleeghuis in een apathische toestand na een aantal TIA’s. Kort gelden sloot de neuroloog een organische oorzaak voor haar klachten uit. Bij lichamelijk onderzoek vindt u geen afwijkingen. TSH en T4 zijn binnen de norm. De psychiatrische voorgeschiedenis is blanco.

A

Depressie met psychotische kenmerken

59
Q

U ziet als coassistent neurologie op de polikliniek een 86 jarige man die nu ongeveer twee jaar last heeft met spreken. Hij hapert in een gesprek en kan niet op de goede woorden komen. Hij weet wel wat hij wil zeggen. Daarnaast is hij veranderd in zijn gedrag en stemming. Hij wordt snel boos en kan soms agressief zijn. Zijn geheugen is ook minder maar dit leidt nog niet tot duidelijke problemen. Bij neurologisch onderzoek is hij helder, goed georiënteerd maar erg traag. Er is weinig mimiek. De tonus is verhoogd met een tadradfenomeen in de beide armen. Hij heeft levendige reflexen met een VZR beiderzijds in plantair flexie.

A

Lewy-body dementie

60
Q

Op de polikliniek neurologie ziet u als coassistent een 38 jarige man die door de huisarts verwezen is met cognitieve stoornissen en gedragsproblemen. Echtgenote van patiënt vertelt dat hij het laatste jaar toenemend prikkelbaar is geworden, woede uitbarstingen heeft en steeds meer dingen vergeet. Daarnaast is hij onduidelijker gaan spreken. Bij het neurologisch onderzoek heeft hij een dysartrie en maakt hij continue onwillekeurige, snelle sierlijke bewegingen van de handen en voeten die in elkaar overvloeien. Hij heeft een verbreed gangspoor.

A

Ziekte van Huntington

61
Q

Een 45-jarige patiente heeft duodenal switch ondergaan (omleiding van de darm) in verband met obesitas. Zij is fors afgevallen, maar klaagt nu over tintelingen in handen en voeten. U meet een sterk verlaagd calcium in het bloed.

A

Malabsorptie

62
Q

Een 45-jarige patiente heeft duodenal switch ondergaan (omleiding van de darm) in verband met obesitas. Zij is fors afgevallen, maar klaagt nu over tintelingen in handen en voeten. U meet een verlaagd hemoglobine met een hoog MCV.

A

Malabsorptie

63
Q

U bent huisarts. Een 63 jarige blanke man komt bij u op het spreekuur vanwege controle van zijn hypertensie. Afgezien van zijn hypertensie heeft hij een blanco voorgeschiedenis. Hij gebruikt op dit moment hydrochloorthiazide 12.5 mg. Zijn bloeddruk bedraagt bij herhaling 163/78 mmHg. Wat is uw beleid?

A

Ace remmer toevoegen

64
Q

U bent huisarts. Een 63 jarige blanke vrouw komt op uw spreekuur vanwege controle van haar hypertensie. Afgezien van haar hypertensie heeft ze een blanco voorgeschiedenis. Zij gebruikt op dit moment amlodipine 10mg per dag. Haar bloeddruk bedraagt bij herhaling 163/78 mmHg. Wat is uw beleid? Eerder had zij last van een kriebelhoest bij een bloeddrukverlager.

A

Angiotensine Receptor Blokker toevoegen

65
Q

U bent huisarts. Een 64-jarige man komt bij u omdat hij zich zorgen maakt dat zijn darmen niet functioneren. Hij denkt geen voedsel meer te kunnen opnemen. Hij heeft nauwelijks eetlust. Sinds maanden is hij uitgesproken somber. Hij is er in toenemende mate van overtuigd geraakt dat de wereld binnen afzienbare tijd zal vergaan. Op 24 jarige leeftijd is patiënt aansluitend aan cannabisgebruik 2 dagen psychotisch geweest.
Welke diagnose is het meest waarschijnlijk?

A

psychose door een middel

66
Q

U bent assistent psychiatrie. De huisarts verwijst een 35 jarige vrouw i.v.m. somberheid. In het verleden is patiënte 3 maal opgenomen i.v.m. een manische decompensatie. Zij was destijds overtuigd dat zij binnenkort beroemd zou worden en meende haar gedachten te kunnen uitzenden.
Welke diagnose is het meest waarschijnlijk?

A

bipolaire stoornis

67
Q

Op de SEH waar u als coassistent neurologie werkt wordt een man van 41 jaar binnengebracht door de ambulance. Hij is langs het Amsterdam-Rijnkanaal bewusteloos op de grond aangetroffen door twee hardlopers die een ambulance hebben gewaarschuwd; zijn hond zat naast hem. Op het moment dat de ambulance arriveert is komt hij weer bij kennis maar is hij nog gedesoriënteerd en verward. Hoe lang een en ander geduurd heeft is onduidelijk. Op de SEH is hij weer helemaal de oude. Hij weet nog dat hij de hond is gaan uitlaten maar kan zich verder niets herinneren. Hij is verder gezond en heeft nooit wat gemankeerd. Bij neurologisch onderzoek vindt u geen afwijkingen.

A

gegeneraliseerd epileptisch insult

68
Q

U ziet als coassistent op de polikliniek neurologie een 25 jarige bankmedewerker die in het weekend op de spoedeisende hulp is gezien in verband met kortdurend bewustzijnsverlies. Hij was na de wegraking verward en dat heeft zeker een kwartier geduurd. Bij neurologisch onderzoek op de SEH werd een laterale tongbeet gevonden maar verder geen afwijkingen. De gemaakte CT scan liet een afwijking zien verdacht voor een laaggradig glioom. Hij heeft inmiddels ook een EEG ondergaan. Dit was normaal en hij komt nu voor de uitslag.

A

gegeneraliseerd epileptisch insult

69
Q

Een vrouw van 17 jaar komt op de polikliniek kindergeneeskunde in verband met een verminderd bewustzijn en koorts. Zij heeft een ernstige sarcoidose, maar dat ging iets beter en daarom is de prednison afgebouwd. Zij lateraliseert niet. Er is geen evidente nekstijfheid, maar er zijn wel cellen in de liquor, de glucose is laag, maar het eiwitgehalte normaal. Zij verslechtert snel.

A

meningitis

70
Q

Een vrouw van 17 jaar komt op de polikliniek kindergeneeskunde in verband met een loopstoornis. Zij is bekend met SLE. Ze is recent ook met een OAC gestart. Op de MRI worden enkele witte stofafwijkingen gezien.

A

Auto-immuunencephalopathie

71
Q

Een 68-jarige patiënt met een spoed CABG (bypass operatie) in verband met een hoofdstamstenose en tekenen van ischemie. Krijgt volledige profylaxe zoals gebruikelijk bij patienten met ischemie (Ascal, statine, ACE-remmer, beta-blokker). Nabloeding waarvoor re- operatie.

A

Stollingsfactor dysfunctie

72
Q

Een 68-jarige patiënt met een snijwond die op de SEH is gehecht, maar die 5 uur later terugkomt met een nabloeding. Hij is gezond behoudens chronisch boezemfibrilleren.

A

Tekort aan vit K afhankelijke stollingsfactoren

73
Q

U ziet een 64-jarige man vanwege al langer bestaande pijn in de handen. Hij is 5 jaar geleden ook met diabetes gediagnostiseerd en er zijn wat leverproefstoornissen (ALAT en ASAT verhoogd), dat is geduid als steatohepatitis. Hij heeft een wat vale kleur, hij zegt sinds kort ook snel te bruinen. Aan de handen ziet u geen tekenen van een arthritis.

A

Hemochromatose

74
Q

U ziet een 64-jarige man vanwege pijn in zijn grote teen. Deze is rood en warm. U kent patient omdat hij in uw kliniek dialyseert.

A

Jicht

75
Q

U bent huisarts. Een 45-jarige man met allerlei lichamelijke klachten als rugpijn, duizeligheid en hoofdpijn komt frequent op uw spreekuur. Hij is angstig voor een ernstige onderliggende aandoening. Bij uitgebreid lichamelijk en aanvullend onderzoek heeft u hier geen aanwijzingen voor. U krijgt de man helaas niet goed gerustgesteld.

A

Hypochondrie

76
Q

Sinds een half jaar heeft hij toenemend last van een zeer uitgebreid scala aan klachten: hartkloppingen, transpireren, duizeligheid, trillen, benauwdheid, pijnklachten, maagklachten, rusteloosheid, snel vermoeid zijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Hij piekert erg vaak. Recent heeft hij nog een uitgebreide lichamelijke keuring vanuit zijn werk gehad en daarbij bleek dat hij prima gezond was! Hij heeft nog wel plezier in zijn werk en in zijn hobby: hij biljart 1x per week.
Hij wil graag medicijnen om zich wat rustiger te voelen.

A

Angststoornis

77
Q

Op de polikliniek neurologie waar u coassistent bent, ziet u een 75 jarige vrouw die door de huisarts verwezen is met pijnklachten in de heup regio en minder goed lopen. Deze klachten bestaan enkele maanden. Zij is de laatste tijd vaak gevallen. Bij het neurologisch onderzoek valt het u op dat zij bij het lopen haar beide armen minder goed meebeweegt. Bij het onderzoek van de oogmotoriek heeft zij een verticale blikparese. Bij het testen van de tonus is er in beide armen een weerstand bij het buigen en strekken van de arm over het gehele traject van deze beweging. Bij het testen van de houdingsreflexen zijn deze duidelijk gestoord.

A

progressieve supranucleaire paralyse 1

78
Q

Op de polikliniek neurologie waar u coassistent bent, ziet u een 43 jarige vrouw met een abnormale stand van de nek en nekpijn welke in enkele uren ontstaan is nadat zij een anti- emiticum heeft geslikt in verband met braken bij een gastroenteritis. Bij onderzoek ziet u een scheefstand van het hoofd naar opzij waarbij het hoofd licht achterover gekanteld en getordeerd is. Het overig neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.

A

focale dystonie