EAL § 2 Flashcards
hvad omhandler EAL § 2 helt kort?
Tabt arbejdsfortjeneste
hvad er tabt arbejdsfortjeneste?
det tab i SKL’s indtægt, der er en følge af, at SKL ikke selv kan arbejde, som følge af sin tilskadekomst
hvordan er bestemmelsen delt op?
I to dele.
Stk. 1 omhandler hvor lang tid, der ydes TAF
Stk. 2 omhandler hvad der fradrages i TAF
hvad kan kræves erstattet efter EAL § 2 (TA)?
Den mistede forventede indtægt, der kan kræves erstattet (grundlønnen)
hvad er forskellen på TA og EET?
Tabt arbejdsfortjeneste: midlertidig indtægtsnedgang
Erhvervsevnetab: varig nedgang i skadelidtes arbejdsindtægt.
hvem har bevisbyrden for hvilke indtægter der der er omfattet af TA?
SKL skal kunne føre bevis for, at der f.eks. var planlagt overarbejde, eller at sådan med overvejende sandsynlighed ville forekomme, såfremt der kræves erstatning for poster, der ikke indgår i ”grundlønnen”.
hvad er vurderingsgrundlaget for hvilke indtægter der er omfattet af TA i § 2?
Ofte vil man (uanset SKLs bevisbyrde) tage udgangspunkt i, hvordan indtjeningen var umiddelbart før skaden (ud fra SKL’s lønsedler/årsopgørelser/R75-ligninger).
hvis SKL var i fleksjob på UT, hvordan opgøres kravet på TA så?
Så anses hele indkomsten i fleksjobbet som arbejdsfortjeneste iht. EAL § 2, jf. U2014.467H “Fleksjob”.
Man får altså den fulde løn uanset fleksjob
hvis SKL var arbejdsløs på UT, hvordan opgøres kravet på TA så?
Kan SKL godtgøre at SKL ville være kommet i arbejde, hvis skaden ikke var sket, kan der kræves TAF, selvom SKL var arbejdsløs på skadetidspunktet (dokumentere ansættelse hvis UT ej sket).
Så skal SKL altså bevise at han kunne være kommet i arbejde fx ved udtalelse fra en kommende arbejdsgiver eller en ansættelseskontrakt.
Hvis SKL som nyuddannet var arbejdsløs på UT, er der så forskel på hvilken uddannelse SKL har (fx. nyuddannet cand.jur. vs. nyuddannet fys)? Eller laves vurderingen af TA uafhængigt af erhverv?
Karensperiode: det må forventes at I som cand.jur. Ville have fået et job inden for en periode på 6 mdr. Det viser statistikker. Det kan man godt slippe afsted med i nogle situationer. Her ser man på erhverv: jurister har nemt ved at få job, fysioterapeuter har svært ved at få job.
hvis SKL var husmoder på UT, hvordan opgøres kravet på TA så?
erstatning efter EAL § 2 for udgifter til hushjælp til varetagelse af husmoderens funktioner (uddøende), jf. vikarprincippet
hvad statuerer dommen “fleksjob”?
Statuerer: Hele indkomsten i fleksjobbet (altså løn fra arbejdsgiver og tilskud fra kommunen) anses for at være arbejdsfortjeneste iht. EAL § 2, og skal derfor erstattes af FS. Dvs. når krav på TAF opgøres medtages løn og tilskud i opgørelsen.
Omhandler: SKL var før UT ansat i fleksjob med modtog løn som fuldtidsansat. Kommune gav arbejdsgiver tilskud med 2/3 + sygedagpenge. Kommune krævede regres for disse penge over for forsikringsselskabet. Forsikringsselskabet anførte at kommunens ydelser var sociale ydelser, der ikke kunne kræves erstattes som TAF.
Højesteret: Sagde at kommunens krav var afledet af SKLs krav. TAF er erstatning for et midlertidigt indtægtstab, og SKL havde krav på erstatning for det fulde tab af arbejdsindtægt – dvs. forsikringsselskabet skulle betale fuldt TAF bestående af løn fra arbejdsgiver (sv.t. halv tid) og løntilskuddet fra kommunen = kommune havde fuld regresret.
hvad skal medtages ved opgørelsen af TAF efter § 2 (hvilke poster)?
Det er SKLs fulde tab, der indgår dvs:
Egentlig løn, diverse tillæg (f.eks. aftentillæg, anciennitetstillæg osv.), overarbejdsbetaling, feriepenge, S/H-betaling (Søgnehelligdag = Er helligdage der falder på hverdag, f.eks. skærtorsdag, Kr. himmelfartsdag og 2. pinsedag.), pension, ATP (lovpligtig tillægspension), AM-bidrag.
hvad skal IKKE medtages ved opgørelsen af TAF efter § 2 (hvilke poster)?
Tillæg der er udgiftsbestemte = Der kan ikke kræves erstatning for tillæg, der er udgiftsbestemte og derfor må forventes sparet, når arbejdet ikke udføres. F.eks.:
Kørselstillæg, tillæg til arbejdstøj og –sko, diæter.
Indgår feriegodtgørelse i opgørelsen af SKLs TAF?
JA, jf. dommen “feriegodtgørelse”.
Højesteret har bestemt, at der er 57 uger i et år (dvs. ferieuger er inkl. heri), og derfor skal der ikke laves fradrag for sagsøgers ferieperioder/feriegodtgørelse. SKL kan derfor her siges at “overkompenseres”