duitsland begrippen deel 4 Flashcards
USPD
Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands, een afsplitsing van de SPD (1917). De leden waren tegen voorzetting van de oorlog door Duitsland. de USPD had als doel een communistische revolutie zoals in 1917 in Rusland. in 1920 ging een groot deel van de USPD op in de KPD
Verdun (slag bij)
maandenlange veldslag in Frankrijk. van februari-november 1916. waarbij zowel het duitse als het franse leger zeer grote verliezen leden zonder dat een beslissing werd bereikt. geldt als voorbeeld van de oorlogvoering aan het westfront
verdrag van versailles
na de eerste wereldoorlog sloten de geallieerden met duitsland de vrede van versailles. deze vrede bevatte harde bepalingen tegen duitsland: afstand van gebieden aan frankrijk, belgie en polen, afstand van de duitse koloniën, ontwapening en hoge herstelbetalingen
vernietigingskampen
anders dan de andere concentratiekampen van de nazis waren vernietigingskampen gericht op vernietiging van mensen, joden vooral.
Vichy-frankrijk
niet bezet deel van Fr dat tijdens de tweede wereldoorlog met nazi duitsland ging samenwerken. niet te verwarren met de regering van vrije fransen die door de gaulle in londen werden opgericht
vlootwet van 1898
met de vlootwet begon de systematische opbouw van een duitse oorlogsvloot. vooral met slagschepen die het tegen de vloot van GB konden opnemen.
volkenbond
na de eerste wereldoorlog werd de volkenbond opgericht, een organisatie waarvan alle staten in de wereld lid van zouden moeten worden. deze organisatie zou de onafhankelijkheid van alle staten moeten garanderen en de vrede in de wereld handhaven. de volkenbond kwam tot stand maar bezat weinig macht.
Volksgemeinschaft
ideaal an de nazi’s: een samenleving die volledig volgens de leer van de nazis was ingericht. om dat doel te bereiken werd iedereen in organisaties gelijkgeschakeld. de bestaande maatschappelijke organisaties werden opgeheven en vervangen door nationaal socialistische. bijvoorbeeld in de plaats van de vakbonden kwam 1 organisatie: het Duitse Arbeidsfront (DAF)
von Schlieffenplan
het duitse von schlieffenplan was bedoeld om een tweefrontenoorlog te vermijden tegen frankrijk en rusland. dan moest frankrijk snel worden verslagen voordat het russische leger in actie kon komen. de sterke franse verdediging aan de frans duitse grens moest daarom worden omzeild door via belgie naar noord frankrijk op te rukken en dan naar het zuiden af te buigen.
vrede van Brest-Litovsk
de communisten sloten na hun machtsovername in rusland, oktober 1917, met duitsland en oostenrijk-hongarije de vrede van brest-litovsk in maar 1918. daardoor kwam er een einde aan de oorlog aan het oostfront en dus ook aan de tweefrontenoorlog van duitsland in de eerste wereldoorlog.
wannsee conferentie
op 20 januari 1942 hielden hoge nazi functionarissen in Berlijn een conferentie over het joodse vraagstuk. doel was de coördinatie van het beleid inzake de endlosüng der Jugendfrage.
republiek van weimar
naam voor duitsland in de periode 1919-1933. genoemd naar weimar omdat het duitse parlement zich vestigde in weimar. door hitlers machtsovername kwam er aan deze republiek een einde in 1933
die weisse rose
studentenverzetsgroep tegen de nazi’s
weltpolitik
politiek die in eerste instantie was gericht op overzees imperialisme waarbij duitsland GB als koloniale grootmacht tegenover zich vond.
westfront
delen van België en Frankrijk waar tijdens WO1 veel werd gevochten. aan het westfront hield de oorlog na de slag bij de marne het karakter van een loopgravenoorlog.