coloncarcinoom, rectumcarcinoom, acute buik en peritonitis Flashcards
Wat zijn de de vroege (mogelijke alarm-) symptomen van een colon- of rectumcarcinoom?
obstipatie, afgewisseld met frequente aandrang, loze aandrang, potlood-dunne ontlasting en bloedverlies bij de ontlasting.
Waarom wordt een carcinoom in de blinde darm pas laat ontdekt, en wat is de rol van anemie?
in het begin zijn er vaak vage buikklachten of klachten die kunnen passen bij een blinde darmontsteking.
Kanker aan het begin van de dikke darm (bij de blindedarm) resulteert in bloedverlies. Dit bloed is niet zichtbaar in de ontlasting omdat het tijdens de rest van het spijsverteringsproces te zeer verdund wordt. Bij laboratoriumonderzoek op occult (verborgen) bloed kan het wel in de ontlasting opgespoord worden.
Ook wordt de vorm van de ontlasting niet beïnvloed door een vernauwing in de blinde darm.
Welke diagnostiek wordt er verricht bij een colon- of rectumcarcinoom?
urine- en bloedonderzoek, CT-scan, MRI
Leg uitzaaien van colon- en rectumcarcinoom naar lymfeklieren, lever en longen uit.
De kankercellen die de lymfecapillairen zijn ingegroeid worden met de lymfe meegevoerd naar de regionale lymfeklieren en vandaar weer verder. De kankercellen die de bloedcapillairen zijn ingegroeid in het bovenste deel van het rectum en daarboven worden naar de poortader meegevoerd en vandaar naar de lever. De kankercellen die de bloedvaten zijn ingegroeid in het onderste deel van het rectum worden via de vena cava (de holle ader) en de rechter harthelft naar de longen meegevoerd.
Wat wordt onder een acute buik verstaan?
spoedeisende aandoeningen in de buik- of bekkenholte. Je spreekt van een acute buik bij een plotselinge, mogelijk levensbedreigende, buikaandoening. Vaak gaat het om een ernstige acute ontsteking aan de organen in je buik. Het is vooral een chirurgisch begrip.
Wat zijn de de symptomen van een acute buik?
buikpijn, diarree, braken, bloed in ontlasting.
Omschrijf de volgende oorzaken van een gegeneraliseerde peritonitis en acute buik bij een volwassene: 1. maagperforatie 2. inwendige bloeding uit een leverscheuring 3. miltruptuur 4. AAA 5. gebarsten EUG 6. perforatie van een appendicitis 7. diverticulitis, 8. cholecystitis 9. salpingitis 10. acute pancreatitis
11. opvlammen van een chronische enteritis: Crohn, colitis ulcerosa
- Maagperforatie is het doorbreken van de maagwand
- inwendige bloeding uit een leverscheuring, door een scheur in de lever vaak door trauma kan er een inwendige bloeding ontstaan.
- miltruptuur, gescheurde milt
- AAA, een aneurysma van de grote lichaamsslagader in de buik (aorta abdominalis)
- gebarsten EUG buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- perforatie van een appendicitis, doorbreken van de appendix
- diverticulitis: ontstoken divertikel
- cholecystitis: ontstoken galblaas
- salpingitis: eileiderontsteking
- acute pancreatitis ontstoken alvleesklier
- opvlammen van een chronische enteritis: ontsteking van de darmen. Crohn, chronische darmontsteking in het hele spijsverteringskanaal ( van mond tot …anus)
colitis ulcerosa ontstekingsziekte van de dikke darm
Wat zijn de observaties in een situatie met acute buik?
Als er een ontsteking optreedt in de darmen en het inwendige slijmvlies van de buikholte (peritonitis) krijg je last van (buik)pijn (vooral door het bewegen tijdens vervoer), braken en koorts. Naarmate de ontsteking verergert, zullen deze verschijnselen ook erger worden. De buikspieren zullen waarschijnlijk krampachtig samentrekken, waardoor de buik aanvoelt als een harde plank.
Wat kan bij een acute buik de waarde betekenen van laboratoriumbepalingen als leukocytose en hematocriet?
Dit geeft de mate van de ontsteking aan en eventuele bloedingen.
Wat zijn de 2 oorzaken en 3 complicaties van peritonitis?
Oorzaken:
Door een bacterie: een bacteriële ontsteking kan optreden bijvoorbeeld als darmbacteriën in de vrije buikholte terecht komen, bv. vanuit een ileus waarbij de darmwand doorlaatbaarder wordt voor bacteriën. Bij een appendicitis, pancreatitis en galblaasontsteking kan de ontsteking zich uitbreiden naar het peritoneum
chemisch: perforatie van maag, darm, galblaas of blinde darm. Hierbij komt er orgaanvloeistof, zoals gal of zure maaginhoud of verteringsenzymen, in aanraking met het buikvlies dat daarop reageert met (chemische) ontsteking
complicaties: paralytische ileus (via een reflex verlammen de spiertjes), sepsis (infectie van peritoneum breidt zich uit naar de bloedbaan), shock (ontstekingsvochtophoping/ ascites, neurogene shock door pijn en vochtophoping in de darm door de paralytische ileus als reactie op de peritonitis).