8-Európai Tanács létrejötte, helye, szerepe az EU intézményrendszerében. Az Európai Unió Tanácsának (Miniszterek Tanácsa) struktúrája, működése, szerepe Flashcards

1
Q

Milyen helyet és szerepet tölt be az Európai Tanács az unió intézményrendszerében?

A

Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Tanács intézményi rangra emelkedett, megkülönböztetve az Európai Unió Tanácsától, és az Unió intézményeire vonatkozó rendelkezéseket is alkalmazni kell rá.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Milyen hatáskörrel és feladatokkal bír az Európai Tanács?

A

Az Európai Tanács alkotmányos funkciókat, személyi és intézményi funkciókat lát el, emelt szintű politikai közvetítői (mediációs) szerepet tölt be és orientációs funkciókat hajt végre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Miből áll az Európai Tanács összetétele és hogyan szerveződnek az ülései?

A

Az Európai Tanács tagjai az EU tagállamainak vezetői, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Tanács elnöke. Az üléseket legalább évente négyszer kell megrendezni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ki az Európai Tanács elnöke és milyen feladatai vannak?

A

Az Európai Tanács elnökét az Európai Unió tagállamainak vezetői választják. Feladata a Tanács üléseinek előkészítése és vezetése, valamint az EU-n belüli konszenzus elősegítése.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hogyan szavaz a Tanács különböző döntései során?

A

A Tanács szavazási rendje változhat attól függően, hogy melyik területről van szó. Általános szabály szerint a döntések minősített többségi szavazással történnek, de bizonyos kérdésekben egyszerű többség vagy egyhangú szavazat is szükséges lehet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mik a Tanács főbb feladatai az EU intézményrendszerében?

A

A Tanács fő feladatai közé tartozik az uniós jogszabályok megvitatása és elfogadása, a tagállami szakpolitikák koordinálása, az EU közös kül- és biztonságpolitikájának alakítása, nemzetközi megállapodások megkötése és az Unió költségvetésének elfogadása.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mik a Tanács (az Európai Unió Tanácsa) legfontosabb hatáskörei és feladatai?

A

A Tanács alapvető feladatai közé tartozik az uniós jogszabályok elfogadása és módosítása, az EU költségvetésének elfogadása, valamint a kül-, biztonság- és védelempolitikai döntések meghozatala. Továbbá fontos szerepe van a tagállamok közötti szakpolitikai koordinációban, és nemzetközi megállapodások aláírásában az EU nevében.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mi az elnökség szerepe a Tanács munkájában?

A

Az elnökség vezeti a Tanács munkáját, és felelős a Tanács üléseinek szervezéséért és vezetéséért. Az elnökség rotációs alapon, a tagállamok között váltakozva, hat hónapos időtartamra kerül kijelölésre. A cél a tagállamok közötti egyenlőség biztosítása és az Unió napirendjének hatékony előmozdítása.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Melyek a Tanács munkáját előkészítő főbb szervek?

A

A Tanács munkáját számos szervezet és bizottság segíti elő, mint például a COREPER (az Állandó Képviselők Bizottsága), a Politikai és Biztonsági Bizottság, a tanácsi munkacsoportok, valamint a Tanács Főtitkársága. Ezek a szervek kulcsszerepet játszanak az ülések előkészítésében és a napirendi pontok kidolgozásában.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Milyen konkrét feladatok tartoznak az Európai Tanács elnökének hatáskörébe?

A

Az Európai Tanács elnökének feladatai közé tartozik az ülések szervezése és levezetése, a tagállamok közötti konszenzus kialakításának elősegítése, az EU külpolitikájának képviselete a nemzetközi színtéren, valamint a kapcsolattartás az Európai Parlamenttel és az Európai Bizottsággal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hogyan választják ki és mi a feladata a Tanács elnökségének?

A

A Tanács elnökségét a tagállamok rotációs rendszer alapján, 6 hónapos időtartamokra választják ki. Az elnökség alapvető feladata a Tanács üléseinek szervezése, az ülések napirendjének összeállítása és a döntéshozatal előmozdítása, valamint a Tanács munkájának irányítása az adott időszak alatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mi a célja és milyen eszközök állnak rendelkezésre az EU közös kül- és biztonságpolitikája (KKBP) terén?

A

Az EU közös kül- és biztonságpolitikájának (KKBP) célja az Unió stratégiai érdekeinek és biztonságának védelme a nemzetközi szinten. Ezt diplomáciai eszközök, gazdasági szankciók, békemissziók és védelmi együttműködés révén, valamint a külpolitikában való egységes fellépés előmozdításával kívánják elérni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hogyan alakul ki az Európai Unió költségvetése?

A

Az Európai Unió költségvetési eljárásában kulcsszerepet játszanak a Tanács és az Európai Parlament. A költségvetési tervezetet az Európai Bizottság készíti elő, melyet aztán a Tanács és a Parlament vitat meg és fogad el. A folyamat biztosítja, hogy az Unió pénzügyi erőforrásait átlátható és demokratikus módon osszák el.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hogyan koordinálja a Tanács a tagállami szakpolitikákat?

A

A Tanács a tagállami szakpolitikákat úgy koordinálja, hogy összehangolja a különböző országok által követett politikákat az Unió általános érdekeivel. Ez magában foglalja az olyan területeken folytatott együttműködést mint az gazdasági, pénzügyi politikák, a foglalkoztatás és a szociális védelem kérdései.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Milyen szerepet játszik a Tanács az EU közös kül- és biztonságpolitikájának alakításában?

A

A Tanács kulcsszereplő az EU közös kül- és biztonságpolitikájának (KKBP) alakításában, mivel megvitatja és formálja a politikai irányvonalakat, amelyek meghatározzák az Unió álláspontját és tevékenységét a globális színtéren. Ez a szerep magában foglalja a békefenntartás, konfliktusmegelőzés és erős diplomáciai kapcsolatok kialakítása érdekében tett intézkedéseket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Milyen folyamatokat követve köt nemzetközi megállapodásokat az EU Tanácsa?

A

Az EU Tanácsa a nemzetközi megállapodásokat az Európai Bizottság ajánlása alapján tárgyalja, és a tagállamok képviselőinek egyhangú vagy minősített többségi szavazatával fogadja el. Ezek a megállapodások különböző területeken – például kereskedelem, környezetvédelem, vagy együttműködés – erősíthetik az EU és más országok vagy régiók közötti kapcsolatokat.

16
Q

Hogyan zajlik az Európai Unió költségvetésének elfogadási folyamata?

A

Az EU költségvetésének elfogadása egy összetett folyamat, amely az Európai Bizottság által előterjesztett költségvetési tervezet vitáját és módosítását követően, az Európai Parlamenttel való együttműködésben, a Tanács által történik. A költségvetés elfogadásához mind a Tanácsnak, mind az Európai Parlamentnek egyetértenie kell a tervezettel, ami biztosítja, hogy az uniós pénzügyi erőforrásokat átlátható és demokratikus módon kezeljék.

17
Q

Milyen két fő szinten működik a COREPER és mely üléseket készíti elő?

A

A COREPER II az állandó képviselők, nagykövetségi rangban történő részvételével, míg a COREPER I a helyettesek részvételével működik. A COREPER II a fontosabb politikai kérdésekkel foglalkozik, és a külügyminiszteri, pénzügyi, gazdasági, valamint bel- és igazságügyi tanács üléseit készíti elő. A COREPER I inkább a technikai jellegű és bizonyos ágazati kérdésekkel foglalkozó üléseket preparálja.

17
Q

Mi a COREPER általános szerepe az EU-ban?

A

A COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) kulcsfontosságú szerepet játszik a tagállamok és az Európai Unió közötti kapcsolattartásban, a Tanács munkájának előkészítésében, és a miniszteri szintű viták utolsó szűrőként történő megvitásában. Két szinten, COREPER I és II keretében látja el feladatait.

17
Q

Mi a Tanács Főtitkárságának fő feladata?

A

A Tanács Főtitkárságának feladata, hogy támogassa az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa munkáját. Segíti a Tanács munkájának szervezését és összehangolását, valamint végrehajtja a Tanács 18 hónapos munkaprogramját.

17
Q

Hogyan segítik az előkészítő szervek a COREPER munkáját?

A

A COREPER-t több mint 150 szakosított munkacsoport és bizottság, az ún. előkészítő szervek segítik a feladatai ellátásában. Ezek a szervezetek a tanácsi munkacsoportok által már megvitatott javaslatokkal foglalkoznak, amelyeket a COREPER a Tanácshoz való felterjesztésre bírál fel, vagy visszaküldi további munkára a megfelelő munkacsoportnak.

17
Q

Hogyan alakulnak a Politikai és Biztonsági Bizottság ülései?

A

A Politikai és Biztonsági Bizottság ülését az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kérelmére vagy saját kezdeményezésre hívják össze, hogy figyelemmel kísérjék és értékeljék az aktuális nemzetközi eseményeket és azokat az irányvonalakat, amelyek az EU válságkezelési tevékenységeit meghatározzák.

17
Q

Milyen gyakran üléseznek a tanácsi munkacsoportok és hogyan változik ez az átláthatósággal?

A

A tanácsi munkacsoportok üléseinek gyakorisága változó, van, amelyik hetente többször, míg mások havi egyszer üléseznek. Az átláthatóság követelménye miatt a munkacsoportok listáját a Tanács Főtitkárságának elérhetővé kell tennie.

17
Q

Mi a Politikai és Biztonsági Bizottság szerepe?

A

A Politikai és Biztonsági Bizottság kivételes hatáskörrel rendelkezik és feladata a nemzetközi helyzet figyelemmel kísérése, az Unió közös kül- és biztonságpolitikája területein történő állásfoglalás, valamint a válságkezelő műveletek politikai ellenőrzése és stratégiai irányítása.

17
Q

Milyen konkrét feladatokkal bízták meg a Politikai és Biztonsági Bizottságot?

A

A Politikai és Biztonsági Bizottság elsődleges feladatai közé tartozik a nemzetközi helyzet figyelése, vélemények közvetítése a Tanácshoz, valamint az elfogadott politikák megvalósulásának figyelemmel kísérése és az EU közös biztonság- és védelempolitika keretében történő válságkezelő műveletek politikai felügyelete.

17
Q

Mi a tanácsi munkacsoportok fő feladata és kik alkotják ezeket a csoportokat?

A

tanácsi munkacsoportok fő feladata a COREPER üléseinek előkészítése. Ezek a csoportok a tagállamok szakértőiből és a Bizottság képviselőiből állnak, valamint a Tanács Főtitkárságának tisztségviselői is jelen vannak. A politikai elemeket tartalmazó, de egyszerűbb megítélésű ügyek már ezen a szinten dönthetők el, bár később formális jóváhagyásra szorulnak.