7-Az európai politikai rendszer sajátosságai Flashcards

1
Q

Mit tudsz a demokrácia- és legitimációs deficit problémájának megjelenéséről az Európai Unióról szóló diskurzusokban?

A

Az Európai Unióról szóló vitákban a demokrácia- és legitimációs deficit problematikája akkor merül fel, amikor az uniós polgárok és döntéshozók közötti kapcsolat megkérdőjeleződik. Különböző okokból az EU intézményi felépítését gyakran tekintik távolinak és érinthetetlennek az átlagpolgárok számára.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mit tudsz a Legitimitásdeficitről?

A

A legitimitásdeficitre akkor kerül sor, amikor az EU intézményei és döntéshozatali mechanizmusai nem rendelkeznek kellő polgári támogatással és elfogadottsággal. Ez az érzet különösen akkor erősödik, ha az EU intézkedései közvetlenül befolyásolják az egyes polgárok életét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mit tudsz a Közösségi jog /uniós jog elsőbbségéről?

A

Az uniós jog elsőbbsége azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az EU jogszabályai ellentmondásba kerülnek a tagállami jogszabályokkal, az uniós jogok rendelkeznek elsőbbséggel. Ez az elv biztosítja az uniós jog egységes alkalmazását a tagállamokban.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mit tudsz a Közösségi jog /uniós jog közvetlen hatályáról?

A

A közvetlen hatály az az elv, amely szerint bizonyos uniós jogszabályok közvetlenül alkalmazandóak a tagállamokban anélkül, hogy további nemzeti jogalkotási intézkedéseket igényelnének. Ez lehetővé teszi az uniós jogszabályok azonnali és egységes végrehajtását.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mit tudsz A gazdasági hatékonyságról, mint legitimációs alap?

A

Bizonyos elméletek szerint az EU legitimációját az általa nyújtott gazdasági előnyök és a közös piac hatékonysága adja. Ez azt sugallja, hogy az EU képes növelni a tagállamok gazdasági jólétét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mit tudsz A közvetett legitimáció elméletéről?

A

Ez az elmélet arra utal, hogy az EU legitimációját részben a tagállamoktól kapja, mivel a tagállamok kormányai képviseltetik magukat az EU döntéshozatali folyamataiban.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mit tudsz Alkotmányosság és joguralomról, mint legitimációs alap?

A

Az EU alapjogi chartája és az alkotmányos elvek, mint a joguralom, alapvető fontosságúak az uniós jogi rendszer legitimációjának növelésében.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mi volt az ESZAK alapvető célja és melyek voltak a fő intézményei?

A

Az ESZAK (Európai Szén- és Acélközösség) célja a szén- és acélipar fölötti közös ellenőrzés megvalósítása volt, hogy megakadályozza a háborút Európában. Fő intézményei közé tartozott a Főhatóság (későbbi Európai Bizottság) és a Miniszterek Tanácsa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mit tudsz A közösségi szintű parlamentáris demokráciáról, mint legitimációs alap?

A

Az Európai Parlament, mint a polgárok által közvetlenül választott testület, kulcsfontosságú szerepet játszik az EU demokratikus legitimitásának biztosításában.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mit tudsz a demokráciadeficitről?

A

A demokráciadeficit kifejezés az EU-n belüli percepciós és strukturális problémákra utal, amelyek befolyásolják az uniós polgárok képviseletét és részvételét a döntéshozatali folyamatokban.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mit tudsz A demokráciadeficit problematikáját minimalizáló érvekről?

A

Bizonyos elemzések azt állítják, hogy a demokráciadeficit kevésbé súlyos, mint azt gyakran feltételezik, és hogy az EU intézményi struktúrája valójában tartalmaz olyan mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a demokratikus részvételt és elszámoltathatóságot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mi a különbség a vámunió és a közös piac között?

A

A vámunió a tagállamok közötti vámok megszüntetését és harmadik országokkal szemben közös vámpolitikát jelent. A közös piac ezen felül a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke szabad áramlását is magában foglalja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mikor alapították az EGK-t és mi volt a fő célja?

A

Az EGK-t 1957-ben alapították azzal a céllal, hogy megteremtse a vámuniót és a közös piacot a tagállamok között.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Melyek az Európai integráció legitimációjának fő forrásai?

A

Az Európai integráció legitimációjának fő forrásai közé tartozik a gazdasági hatékonyság, a közvetett legitimáció az államok képviseletén keresztül, az alkotmányosság, a joguralom, és a parlamentáris demokrácia.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mi a demokrácia- és legitimációs deficit és hogyan jelenik meg az EU diskurzusokban?

A

A demokrácia- és legitimációs deficit az EU döntéshozatali folyamatának távoliságát és elszigeteltségét jelenti az átlagpolgárok szempontjából. Ez azt sugallja, hogy az EU intézményi felépítése nem nyújt elegendő demokratikus részvétel és ellenőrzés lehetőségét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mi az uniós jog elsőbbségének és közvetlen hatályának jelentősége?

A

Az uniós jog elsőbbsége biztosítja, hogy az uniós jog előnyben részesül a nemzeti jogszabályokkal szemben konfliktus esetén, míg a közvetlen hatály lehetővé teszi bizonyos uniós jogszabályok azonnali alkalmazását a tagállamokban.

14
Q

Milyen érvek szolgálnak a demokráciadeficit minimalizálására az EU-ban?

A

Az érvek közé tartozik, hogy az EU intézményi struktúrái tartalmaznak demokratikus elemeket, mint például az Európai Parlament, amely a polgárok közvetlen választásával jön létre, valamint hogy a tagállamok kormányai képviseltetik magukat az uniós döntéshozatalban.

15
Q

Milyen szerepet játszik az Európai Parlament az EU intézményrendszerében?

A

Az Európai Parlament az uniós polgárok érdekeit képviseli, jogalkotási munkában vesz részt, valamint felügyeleti és költségvetési hatáskörrel is rendelkezik. Fontos szerepet játszik az EU demokratikus legitimitásának biztosításában.

16
Q

Milyen feladatokat lát el az Európai Unió Bírósága?

A

Az Európai Unió Bírósága az EU jogának értelmezéséért és alkalmazásáért felelős, biztosítva az uniós jog egységes érvényesítését a tagállamokban.

17
Q

Hogyan valósul meg az EU közös kül- és biztonságpolitikája?

A

Az EU közös kül- és biztonságpolitikája (KKBP) a tagállamok közötti együttműködésen keresztül jön létre, és a közös érdekek képviseletén, valamint a különböző külpolitikai eszközök koordinációján alapul.

18
Q

Mi a szubszidiaritás elve és hogyan alkalmazzák az EU-ban?

A

A szubszidiaritás elve szerint az EU csak akkor hoz döntéseket bizonyos területeken, ha a cselekvés hatékonyabb az európai szinten, mint a nemzeti vagy helyi szinten. Célja az EU tevékenységeinek arányosságának biztosítása.

19
Q

Mi a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) célja?

A

A GMU célja egy stabil gazdasági és pénzügyi keretrendszer létrehozása az EU-ban, amely magában foglalja az euró bevezetését, közös gazdaság- és pénzpolitika kialakítását.

20
Q

Milyen szerepet tölt be az Európai Központi Bank (EKB)?

A

Az EKB az eurozóna központi bankjaként az euró stabilitásának fenntartásáért felelős, irányítja a monetáris politikát, és felügyeli a pénzügyi rendszert.

21
Q

Mi jellemzi az EU bővítési politikáját?

A

Az EU bővítési politikája potenciális tagok felvételét a koppenhágai kritériumok alapján rendezi, amely tartalmazza a demokrácia, a jogállamiság, a piacgazdaság és az EU-s acquis elfogadását.

22
Q

Mik a Charta által biztosított fő jogok és szabadságok?

A

Az Alapjogi Charta az EU polgárai számára biztosítja az emberi méltóság védelmét, a szólás- és vallásszabadságot, az adatvédelmi jogokat, és felsorolja az állampolgári jogokat.

23
Q

Mikor jelenik meg a demokrácia- és legitimációs deficit problémája az Európai Unióról szóló diskurzusokban?

A

A demokrácia- és legitimációs deficit problémája elsősorban az integrációs folyamatok mélyülésekor és a döntéshozatali mechanizmusok összetettségének növekedésekor kerül előtérbe az EU-val kapcsolatos vitákban.

24
Q

Milyen legitimációs elméletek léteznek az Európai integráció kapcsán?

A

Az integrációs folyamat legitimitását különböző elméletek tárgyalják, mint például a gazdasági hatékonyság, a közvetett legitimáció, az alkotmányosság és joguralom, valamint a parlamentaris demokrácia érvényesülése mint alap.

25
Q

Miért használjuk a gazdasági hatékonyságot mint legitimációs alapot?

A

A gazdasági hatékonyságot mint legitimációs alapot azért használjuk, mert az integráció gazdasági előnyei és a kereskedelem növekedése hozzájárulhat az EU intézményeinek legitimitásához a polgárok szemében.

26
Q

Hogyan magyarázza a közvetett legitimáció elmélete az EU legitimációs struktúráját?

A

A közvetett legitimáció elmélete szerint az EU intézményei legitimációjukat a tagállamok demokratikusan megválasztott kormányain keresztül szerzik meg, amelyek részt vesznek az EU döntéshozatali folyamataiban.

27
Q

Miért fontos az alkotmányosság és a joguralom az EU legitimációs alapjaként?

A

Az alkotmányosság és a joguralom fontos legitimációs alapok az EU-ban, mert biztosítják az alapjogok védelmét, az intézmények közötti hatalmi egyensúlyt és a jogállamiság elvét.

28
Q

Hogyan szolgálhat a közösségi szintű parlamentáris demokrácia legitimációs alapként az EU-ban?

A

A parlamentáris demokrácia az EU-ban legitimáció forrása lehet, mivel az Európai Parlament választások útján kerül megválasztásra, biztosítva a polgároknak a részvételt az EU döntéshozatalában.