7: Det administrative skøn og retsgrundsætninger Flashcards
Skøn =
Lovgivningsmagten kan udstede nogle ufuldstændige lovbestemmelser, og dette har de tiltro til, at forvaltningsmyndighederne selv kan udfylde → de er dermed overlagt et skøn
=> valgfrihed, ift. afgørelsens præmisser + hvilken vægt disse præmisser skal have, ift. afgørelsens indhold
Hvornår anvendes specialitetsprincipperne?
Specialitetsprincipperne anvendes, hvor man ved fortolkning kan konstatere, at det hensyn, der er inddraget i afgørelsen, adskiller sig klart fra den pågældende lovs formål.
Prioriteringsregler
=> regler, der prioriterer (vægter) de lovlige præmisser eller hensyn, som danner grundlaget for en forvaltningsafgørelse
Er skønnet begrænset?
Ja af retsgrundsætningerne
Der findes forskellige grader af skøn. Hvad er kendetegnende ved en fuld lovbunden bestemmelse?
Lovens præmisser er angivet med høj grad af præcision (udelukkende retsanvendelse)
Fx tjenestemandsloven § 34: Når man bliver 70 år, så bliver man afskediget som tjenestemand
Der findes forskellige grader af skøn. Hvad er kendetegnende ved en bestemmelse, der giver anledning til lovtvivl, som kan afklares gennem fortolkning?
Der findes forskellige grader af skøn. Hvad er kendetegnende ved en bestemmelse, der giver anledning til lovtvivl, som kan afklares gennem fortolkning?
Der findes forskellige grader af skøn. Hvad er kendetegnende ved en vag, elastisk bestemmelse?
Lovens beskrivelse af forvaltningsafgørelsens præmisser er upræcis → en mellemting mellem skøn og retsanvendelse (delvist skøn)
Der findes forskellige grader af skøn. Hvad er kendetegnende ved et udpræget skøn?
Lovbestemmelserne anvender end ikke vage udtryk → altså en åben afgørelse
Fx hvis loven angiver, at forvaltningen ”kan” eller ”bemyndiges til” at træffe en mere/mindre præcist beskrevet afgørelse
Hvad er det bærende hovedsynspunkt ved grundsætningen om saglig forvaltning (magtfordrejningsgrundsætningen)?
Bærende hovedsynspunkt: Lovgivningsmagten skaber en fm til at tage vare på en vis kreds af offentlige anliggender og interesser – vil være ulovligt at varetage andre formål end disse
Hvad opstiller magtfordrejningsgrundsætningen krav til?
Grundsætningen opstiller et krav til forvaltningsafgørelsens materielle rigtighed/lovlighed
=> bygger på objektive præmisser: skal inddrage saglige hensyn/præmisser ud fra lovens formål og indhold
=> skal inddrage alle relevante saglige hensyn
Hvad udgør magtfordrejningsgrundsætningens anvendelsesområde`
Det primære område er afgørelsessager, men den gælder også for faktisk forvaltningsvirksomhed, råden over fast ejendom, almindelige driftsopgaver, kommunale udbudsregler, ansættelsesforhold i den offentlige forvaltning, mv.
Hvad er typologien? Hvad forsøger man at fastlægge?
Forsøger at fastlægge, hvilke hensyn der er lovlige og saglige i almindelighed – da en fm er forpligtet til at inddrage alle saglige hensyn og foretage en afvejning.
Hvilke 4 hensyn vil typisk være usaglige jf. typologien?
1) Private hensyn: En fm udøver en samfundsmæssig funktion og skal derfor varetage en vis kreds af offentlige interesser → derfor usagligt at inddrage private hensyn
2) Fagforeningsmagtfordrejning: Ikke sagligt at lægge vægt på folks organisatoriske forhold i den offentlige sektor
3) Finansielle hensyn:
Finansielle hensyn er ikke altid ulovlige: Hvis hensynet er sagligt inden for forvaltningsområdet og i relation til den afgørelse, der skal træffes (fx ift. budgetter eller afskedigelser pga. besparelser)
Finansielle hensyn kan også være usaglige: hvis hensynet ikke er sagligt vedkommende indenfor den pågældendes forvaltningsområde og i relation til den afgørelse, som skal træffes (fx hvis forvaltningen forsøger at skaffe sig indtægter ved anvendelse af beføjelser, som ikke vedrører skatte- og afgiftsopkrævningen)
4) Procedurefordrejning:
En særlig form for magtfordrejning, hvor forvaltningen fx kan træffe en forvaltningsafgørelse, der kun kræver en enkel proces i stedet for en mere besværlig procedure, som de burde have valgt → usagligt.
Fx en afskedigelsessag, hvor man selv får vedkommende til at sige op – man skulle reelt have fulgt en anden procedure i stedet for at presse en person til at sige op
Hvad er meningen med specialitetsprincipperne?
Forvaltningsmyndighederne skal IKKE varetage andre formål end de forudsatte → det er kun sagligt at inddrage hensyn, der stemmer overens med det formål, myndigheden er nedsat til at varetage.
Der findes specialitetsprincipper (metoder), der bruges til at kortlægge, om de hensyn, som fm har inddraget i afvejningen/skønsudøvelsen, rent faktisk er saglige
Det organisatoriske specialitetsprincip =
bygger på det forhold, at en FM i almindelighed ikke kan varetage et hensyn, som det tilkommer en anden FM at varetage (ikke overlappe)