4. Waarom willen we inflatie? Flashcards

1
Q

4.1 Is inflatie positief positief of negatief?

A

Inflatie wordt door vele mensen gezien als “diefstal”, waar de centrale banken verantwoordelijk voor zijn. Er wordt een beeld geschetst waarbij een grote sterke machthebber hier allemaal verantwoordelijk voor is. De centrale bank streeft naar een inflatie van een paar procent, waardoor jouw geld elk jaar minder waard wordt, wat dus gezien kan worden als een belasting. Die op langer termijn grote invloed heeft op jouw spaargeld. Maar het mes snijdt aan twee kanten, voor mensen die lenen werkt het als een toeslag of collectief voor onze staatsschuld. De mensen met een hypotheek zijn dus beter af, waar huurder hun prijs elk jaar omhoog zien gaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

4.2 Wat is inflatie?

A

De media en de mainstream economen hanteren een andere definitie van inflatie dan de Oostenrijkse school. De term inflatie heeft in de loop van de tijd een verandering in de betekenis gezien. Oorspronkelijk en in de Oostenrijkse theorie is het een vergroting van de geldhoeveelheid. De belangrijkste consequentie is dat alle prijzen gaan stijgen en dit is de definitie van inflatie geworden. Stel dat een econoom van de Oostenrijkse stroming inflatie wilt creeeren van 2%, dan zal die de geldhoeveelheid met 2% vergroten. Waar een mainstream econoom de geldhoelveeld zal vergroten en daar het algemeen prijspeil zal meten totdat deze met 2% gegroeid is. Hier wordt heel erg gefocust op consumentenprijzen en bijv niet op de prijs van het kopen van een huis, prijs van een aandeel. De CPI index kan gezien worden als een mandje van producten waar de prijs wordt gemonitord. Sinds de crisis van 2008 is de prijs van voedsel en energie hier van af gehaald omdat die te veel schommelen. Het is dus eigenlijk een index die relevant is voor mensen die niet eten of zich vervoeren en dat is toch tamelijk absurd. Het begrip is dus heel erg vernauwd waardoor je heel veel buiten beschouwing laat, wat wel de burger raakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

4.3 Wat is de rol van de ECB voor inflatie

A

Het is dus eigenlijk heel belangrijk om te kijken naar verschillende begrippen van inflatie ipv 1 nauwe index. Dat doet men niet, omdat de burgers en politici begrijpen er niet zoveel van begrijpen. Maar je zou denken dat de ECB dit wel zou begrijpen, wat ook zo is, maar die hebben er niet zoveel belang bij. De voornaamste reden van de ECB om zoveel geld in de economie te pompen is het drukken van de rente voor de zuidelijke EU landen, om de euro te ondersteunen. Bepaalde “zuidelijke” eu landen hebben zulke hoge staatsschulden die alleen haalbaar zijn door ze te laten verminderen door inflatie.

De ECB communiceert het vernauwde lage inflatie cijfer omdat wij ons dan niet druk maken om het werkelijke bedrag. Die onrust zou een crisis kunnen inluiden. wat het laatste is wat we nu kunnen gebruiken. Maar als we dan terug gaan naar het doel van de ECB prijsstabiliteit en niet het oplossen van staatsschulden.

We zitten in een negatieve spiraal waarbij we lenen heel goedkoop maken en daarbij inflatie gecreëerd moet worden die de schuld verlaagd, maar mensen die gaan juist meer lenen waarbij de stapel hoge schulden steeds meer worden. Tegelijkertijd gaan mensen en bedrijven op zoek naar investeringen om hun koopkracht veilig te stellen, waardoor andere mensen die opzoek zijn naar huizen steeds meer moeten bijlenen om iets te kunnen kopen.

Het monetaire beleid wordt dus voornamelijk bepaald door ons hoge schuldenlast. Sommige economen zien inflatie niet als iets slecht en vertrouwen het huidige systeem. Waar andere economen graag een systeem zien waarbij geen inflatie nodig is en koopkracht hetzelfde blijft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

4.4 Waar komt het ideaal van 2% vandaan?

A

Komt uit de jaren ‘70 en is nu een onrealistisch doel geworden, wat niet meer past bij de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Prijzen van goederen en diensten zullen omhoog gaan als de inkomens van de mensen omhoog gaat, want mensen hebben dan meer te besteden. Dit wordt ook wel gezien als “Goede” inflatie. Waarbij “Slechte” inflatie komt als de geldhoeveelheid en daarbij de prijzen van goederen en diensten zonder een stijging van de lonen. Dit zorgt voor een toename in prijzen van investeringen en vastgoed.

Wat zou nu het streven moeten zijn? 0-1%. de ene econoom zegt we moeten het schuldenprobleem aanpakken maar met het huidige systeem is niet zoveel mis. Anderzijds, zeggen economen het huidige systeem heeft ons hier gebracht, dus wij moeten het schuldenprobleem oplossen en het huidige systeem herzien. Is inflatie van bijv. 5% haalbaar? Alles is uit de kast gehaald om de inflatie op gang te helpen, maar dat is niet echt gelukt. Veel mensen begrijpen niet dat het niet haalbaar is met de huidige arbeidsmarkt; De driver achter inflatie, namelijk een stijging van kosten in het bedrijfsleven is verdwenen, door bijv zzp’ers en het flexwerken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

4.5 Als het schulden probleem niet opgelost kan worden met inflatie, hoe dan wel?

A

Als we zogenaamd naar een nieuw systeem willen gaan moeten we eerst het vorige systeem afsluiten, maar dat is niet mogelijk met de schulden.

  1. De meest ideale manier om dit probleem op te lossen is door economische groei, waar enerzijds de inkomsten van de overheid groeien door meer BTW betalingen en de uitgaven dalen door minder mensen met uitkeringen.
  2. De tweede manier is zorgen dat de inflatie hoger wordt, want die snoept een deel van de schulden weg, dat lost het schuldenprobleem op van de overheden, maar dit heeft ook hele grote neven effecten waar veel mensen hun spaargelden minder zien worden. Of mensen die werken waarbij hun loon niet even snel groeit als de inflatie. Het is een manier die heel lang duurt en dus veel bij effecten heeft.
  3. Het afschrijven van schulden. Maar dit is een impopulair omdat we dan zomaar gaan zeggen dat een schuld weg is terwijl wij te maken hebben met hoge belastingen en onzekerheid etc.

Optie 1 is niet haalbaar, optie 2 duurt heel lang en is de vraag of de neven effecten het waard zijn, waar dus optie 3 overblijft. Om deze impopulaire optie te realiseren zijn er politici met lef nodig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly