1. Het huidige monetaire beleid Flashcards

1
Q

1.1 Welk huidig systeem hebben we nu?

A

Het monetaire systeem beïnvloed daadwerkelijk ons handelen. Ons huidige systeem is gebaseerd op consumptie en productie. Waar de hoge inflatie ons pushed om te consumeren. Als ik een huis wil kopen, kan het volgende jaar 8% hoger zijn, dus dan nu kopen. Het systeem is in die zin dan ook niet neutraal. Omdat het systeem ons veel welvaart heeft gebracht zijn gaan vertrouwen op de modellen die zijn gebaseerd op de theorie, maar de wereld veranderd. Meer produceren en consumeren is niet beter, denk aan duurzaamheid en circulariteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

1.3 Waarom is er geen verandering in het monetair beleid?

A

Ons geldsysteem is als een grote logge bus en we rijden op de snelweg op een gigantisch grote snelheid. Dat is het ongemakkelijke gevoel dat mij de hele tijd bekruipt. En zo lang we hard rechtdoor gaan, lijkt er niets aan de hand. Comfortabel met de welvaart die het ons heeft gebracht kijken we nietsvermoedend naar buiten. Maar letten we nog wel op, stellen we nog wel de juiste vragen, durven we nog wel te twijfelen, nemen we niet te veel voor lief. Want wanneer er grote bochten aankomen bleek onze remmen defect en lijkt het minst pijnlijke uitweg het omgooien van ons stuur zodat we nieuwe weg in kunnen slaan. De politiek wacht af en denkt dat het monetaire beleid niet onder hen valt, ze wachten tot de centrale bank ingrijpt. We zijn bang om op de bestuurdersstoel te gaan zitten van de bus die maar door blijft rijden, ten koste van de planeet en ons.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.4 Wat is economie ?

A

De economen zijn het niet per se eens over de basistermen van de economie zoals, wat is geld eigenlijk en wat is economie? Economie is een sociale wetenschap waar heel veel modellen gewerkt wordt. Het is een wetenschap waar het gedrag van mensen wordt geobserveerd en toegepast om toekomstvoorspellingen te maken. Hiervoor hebben we een beeld nodig over hoe de mens handeld. Dit was jarenlang het rationeel denkende mens. De homo economicus: een soort van poppetje om voorspelling te doen, in andere woorden een calculerende burger. Die bepaalde voorkeuren heeft, bepaalde informatie heeft, en op basis daarvan het beste voor zichzelf op stand te brengen en ook in staat is om zo een optimale uitkomst te realiseren. Maar binnen de economie zijn verschillende stromingen op gang gekomen die anders naar deze theorie kijken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

1.2 Een nieuw monetaire beleid

A

Als tegenreactie op wat er mis gaat in ons geldstelsel is bitcoin in 2009 in de wereld gekomen. Om gezond waardevast geld te creëren waar het creëren niet bij de centrale bank ligt maar voor eeuwig vast staat in een wiskundige formule. Het creëren van geld is daarbij geen politiek instrument meer, je kan daarbij de problemen van vandaag niet oplossen door morgen geld bij te drukken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly