14B Zajiš’tování Bezpečnosti V ČR Flashcards

1
Q

Bezpečnost státu obecně

A

Obranyschopnost a bezpečnost státu a jeho obyvatel patří základním funkcí státu – zajišťuje trvání a suverenitu státu => to je nezbytným předpokladem k užívání práv a soboty.
Vzhledem k tomu že stát zabezpečuje pro občany radu nezastupitelných funkci – má právo a povinnost chránit sebe sama i bezporuchový výkon svých funkcí.

Bezpečnost vnitřní i vnější, vojenská i nevojenská

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bezpečnost v MS

A

Smlouva o přístupu čr k NATO – platná od 12. března 1999 – útok proti jedné straně = útok proti všem – pomoc.

Evropská úmluva o potlačování terorismu 1992.
Evropská omluva ochraně LP a ZS
MN pakt o občanských a politických právech

Všechny uznávají že bezpečnost státu má přednost před jednotlivými závazky a normami, které se těchto práv a svobod dotýkají.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Zákonná úprava zajišťování bezpečnosti ČR

A

Nejdůležitějším zákonem je úz 110/1998 o bezpečnosti čr:upravuje povinnost státu, jeho orgánů a dalších osob k zajištění bezpečnosti státu + mimořádné stavy

Čl. 1 Zajištění svrchovanosti a územní celistvosti ČR, ochrana jejich demokratických základů a ochrana životů, zdraví a majetkových hodnot je základní povinnosti státu. Čl. 2 odst. 1 jeli bezprostředně ohrožena svrchovanost, územní celistvosti, demokratické základy české republiky nebo ve značném rozsahu vnitřní pořádek bezpečnost, životy a zdraví, majetkové hodnoty nebo životní prostředí a nebo jeli třeba plnit mezinárodní závazky o společné obraně, může se vyhlásit podle intenzity, územního rozsahu a charakteru situace: nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.
Za stavu ohrožení nebo válečného stavu může vláda požadovat projednání vládního návrhu zákona ve zkráceném jednání tzn. že PS se usnese do 72 hod. od podání – S do 24 hod. od postoupení PS. Prezident nemá právo vracet, nelze předkládat úz.
Lze aktivovat branou povinnost a některá omezení, (muži, ženy 18 až 60 let).

Bezpečnostní rada státu: tvořena předseda vlády je + dalšími členy vlády, prezident má právo se účastnit a vyžadovat info – připravuje vládě návrhy opatření k zajišťování bezpečnosti ČR.

B) Zákon 24/2000 Krizový zákon

Stanovuje působnost a pravomoc státních orgánů a orgánů územní samosprávy a práva a povinnosti FO a PO při přípravě na krizové situace, které nesouvisejí s vnějším napadením.

Krizové stavy = stav nebezpečí – pokud intenzita nedosahuje značného rozsahu. Nouzový stav, stav ohrožení státu + dle zákona 230 9/2 1000 o integrovaném záchranném systému jsem patří i válečný stav.
Orgány krizového řízení: ústřední krizový štáb – orgán vlády, krizové štáby krajů a obcí, bezpečnostní rady krajů a obcí, bezpečnostní rada státu dle ZBčr (poradní orgán vlády: předseda vlády a další členové vlády, hodnocení plánovatcích opatření v oblasti bezpečnosti ČR, pravidelné zprávy vládě o stavu zajištění bezpečnosti ČR.

Zákon o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti – zásady pro stanovení informací jako utajovaných, podmínky přístupu, přístup mají poslanci, senátoři, preziden, členové vlády, veřejný ochránce práv, jejich obrat ochrana, národní bezpečnostní úřad.

Zákon o ochraně státních hranic – pokud vláda uzná za vhodné, může z bezpečnostního rizika uzavřít hraniční přechody, vláda může být opatření –veřejnou vyhláškou, k ochraně hranic

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Mimořádné stavy

A

Rozhodnutí o mimořádných stavech se zveřńuje v médiích a vyhlašuje se jako

Během všech mimořádných stavu lze prodloužit volební období max o 6 měsíců.

1) Stav nebezpečí
krizová situace a podmínky vyhlašuje hejtman nebo primátor Prahy, který neprodleně informuje vládu, mistra vnitra, sousední kraje: nejdéle na 30 dní podložit se souhlasem vlády: kumulativní podmínky: jsou ohroženy rodiny životy, zdraví majetek, životní prostředí. Intenzita ohrožení nedosahuje začného rozsahu, a není možné odvrátit ohrožení běžnou činnosti správních úřadů, orgánu a krajů a obcí, složek záchranného systému nebo subjektů kritické infrastruktury, – život živelné / ekologické pohromy a průmyslové havárie.
Není opraven úzb

2) Nouzový stav
živelné / ekologické pohromy + průmyslové havárie – jiné nehody nebo nebezpečí ohrožující životy, zdraví vnitřní pořádek a bezpečnost.
Nevojenský charakter, původně 2002, 2013. Vyhlašuje vláda / předseda vlády, při nebezpečí z prodlení, do 24 hod. schválí vláda – nutnost informovat PS – tam může zrušit. Jen s uvedením důvodu. Na určitou dobu – nejdéle na 30 dní s možností prodloužení se souhlasem poslal. Pro určité území / celé území státu. Vláda v rozhodnutí vymezí, jaké práva se omezují a jaké povinnosti se ukládají.
NE z důvodu stávky na ochranu práv a oprávněných hospodářský a sociálních zájmů.

3) Stav ohrožení státu
Bezprostřední ohrožení svrchovanosti nebo uzený telesnosti státu nebo demokratických základů. Bylo vše parlamentu návrh vlády – třeba 101 poslanců a 42 senátorů to znamená nad Lovečtí většina všech! Vyhlašuje se na celém území nebo pro jeho část.

4)Válečný stav
Vyhlašuje se pro celé území při napadení ČR nebo jeli třeba aspoň mezinárodní závazky.
Vyhlašuje parlament nadpoloviční většinou všech poslanců senátorů. Upraven přímo v ústavě čl. 39 odst. 3 a 42 odst. 1

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Omezení práv a užij povinnosti při mimořádných stavech krizový zákon – §5,6,7

A
  • Za nouzového stavu / stavu ohrožení státu se omezit: právo na nedotknutelnost osoby, vlastnická užívací právo: svobodu pohybu a pobytu: shromažďovací svobodu: právo provozovat podnikatelskou činnost : právo na stávku.
  • Za nouzového stavu může vláda: nařídit jako kulaci: zakázat vstup / pobyt na vymezených místenky. Uložit procent / povinnost: bez odkladně provádění staveb, uložit opatření k ochraně hranic, zjistit přes přednostní zásobovat dětský a zdravotnických zařízení.
  • Za stavu ohrožení může vláda nařídí: aby jsem vstupu na území ČR cizincům: povinné hlášení jste trvala pobytu: omezení dřeň střelných zbraní.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Subjekty zabezpečující bezpečnost státu

A

Prezident – vrchní velitel ozbrojených sil, rozhodující pravomoc ale MO.

  • Vláda – viz naše nouzový stav, navrhuje poslanecké sněmovně vyhlášení stavu ohrožení: vypracovat a bezpečnostní strategie, vysílání ozbrojených sil mimo ČR do 60 dnů, + ozbrojených sil / účast na cvičení mimo ČR musí informovat prezidenta, ten může zrušit nesouhlasem jedné s komor.
  • Parlament – na návrh vláda rozhoduje o stavu ohrožení a o válečném stavu účast v obranných systémech mezinárodní organizaci.
  • Ozbrojené síly:
    - armáda: hlavní až bude na síla státu, určena k obraně států proti vnějšímu napadení. Plnění spojeneckých závazku + likvidace následků pohromy. Je součást výkonné moci a řízena MV: vrchním velitelem je ale prezident. Je plně profesionální, ale stále se zachovává branná povinnost a podle branného zákona při ohrožení státu / vašem stavu, jinak jen volání z povolání a aktivní zálohy dobrovolníků. Je zde rozpor s LZPS článkem 15 odst. 3 nikdo nemůže být nucen vykonávat vojenskou službu pokud je to v rozporu s jeho svědomím nebo s jeho náboženským vyznáním. K vyslání ozbrojených sil čr je nutný souhlas parlamentu / případě vlády (kratší než 60 dnů Článek 43 ústavy).
    - Vojenská kancelář prezidenta republiky.
    - Hradní stráž
  • Obranné bezpečnostní sbory
    - Policie: hlavní ozbrojený bezpečnostní sbor, zákon o policii ČR, plní úkoly ve věcech vnitřního pořádku a bezpečnosti.
    Právo požádovat vysvětlení, zakazovat vstup, užít zbraň – celkem široké pravomoci, ale stále stále omezený LZPS – princip vázanosti státní moci zákonem –> moc lze uplatňovat jen v případech a způsoby, které zákon stanoví.
    Podřízena ministerstvu vnitra.
    • Další odpojené bezpečnostní sbory: obecní policie která je zřizována obcí, celní správa která podřízena ministerstvu financí, vězeňská služba a současně justiční stráž, generální inspekce bezpečnostních sborů. - Záchranné sbory a havarijní služby: hasičský záchranný sbor, jednotky požární ochrany, zdravotnická záchranná služba
  • Zpravodajské služby. Zákon o zpravodajských službách.
    - Civilní – bezpečnostní informační služba + úřad pro zahraniční styky a informace vojenské X vojenské zpravodajství.
    - Rozvědka – operuje převážně v zahraniční (úřad pro zahraniční styky a informace, VZ).
    - Kontrarozvědka – provádí kontrarozvědnou činnost neboli kontrašpionáž, bezpečnostní informační služba, VZ.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly