12-. Az Európai Unió jogának alapvonalai. A magyar csatlakozás. Flashcards

1
Q

Mik az EU alapértékei?

A

Az uniós alapértékek a tisztelet a méltóságra, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok, beleértve az kisebbségek jogait. Ezek mind közös értékek az EU tagállamai között.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mit jelent a demokrácia az EU alapértékekben?

A

A demokrácia meghatározza, hogy az EU döntéshozatal során figyelembe veszi polgárai véleményét, lehetőséget adva nekik a véleménynyilvánításra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Mik az EU jogrendszerének három rétege?

A

Az EU jogrendszerének három rétege: eredeti vagy elsődleges szabályok, származtatott vagy másodlagos szabályok, Bíróság joggyakorlata (esetjoga)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Melyek az EU jogrendszerének általános jellemzői?

A

Az EU jogrendszerének általános jellemzői közé tartozik, hogy közös jogforrásokkal rendelkezik, szabályozott eljárásokkal rendelkezik a jogszabályok kialakítására, egymásra tekintettel alkalmazza a szabályokat, hierarchizált és strukturált, és szabályainak alkalmazása során általános alapelvekre támaszkodik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Melyek az EU jogrendszerének általános elvei?

A

Az EU jogrendszerének általános elvei közé tartozik az egységes alkalmazás, a tisztességes eljárás, a jogbiztonság, a jogállamiság és az általános jogegyenlőség. Az elvek szimbolikus és jogforrási jelentőséggel bírnak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Mit jelent a “uniós vívmányok” kifejezés?

A

Az “uniós vívmányok” kifejezés az európai integrációs folyamat során szerzett kollektív jogi és politikai eredményeket jelentik, melyek az Unió politikáinak és intézményeinek közös alapját képezik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hogyan jelenik meg a demokrácia elve az Unió jogrendszerében?

A

Az Unió a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és az alapvető szabadságok tiszteletben tartásának és a jogállamiság elvein alapul. Ezek az elvek közösek a tagállamokban.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Milyen lépéseket tesz az Unió a tudományos és műszaki haladás előmozdítása érdekében?

A

Az Unió olyan programokat indít, mint például a Horizont 2020, amelyek kutatási és innovációs projektek finanszírozásával hivatottak elősegíteni a tudományos és technológiai haladást.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Mi a belső piac, és milyen célt szolgál?

A

Az Unió belső piaca a szabadon áramló áruk, szolgáltatások, tőke és emberek piaca, amely elősegíti a versenyképességet, a gazdasági növekedést és a fogyasztók jólétét.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Mi az emberi méltóság fogalma az Unió jogrendszerében?

A

Az emberi méltóság az Alapjogi Chartában foglalt jogok közül az első, és az Unió alapvető értékei közé tartozik. Az emberi méltóságot minden körülmények között tiszteletben kell tartani és védeni.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Milyen szabadságokat véd az Európai Unió?

A

Az Európai Unió a szabadság, az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelmét tűzi ki célul, beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát, a vallásszabadságot, és a mozgásszabadságot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hogyan támogatja az Unió a kiegyensúlyozott gazdasági növekedést?

A

Az Unió többek között a strukturális alapokból való finanszírozással, a gazdaságpolitikai koordinációval, és a gazdasági és monetáris unió keretében tett lépésekkel segíti elő a kiegyensúlyozott gazdasági növekedést és az árstabilitást tagállamaiban.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Mi az egyenlőség szerepe az Unió alapértékeként?

A

Az egyenlőség alapelvét az Unio minden tevékenységében szem előtt tartja, törekedve a különböző társadalmi csoportok, beleértve a kisebbségeket is, egyenlő bánásmódjának biztosítására.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mi az Unió béke célkitűzése?

A

Az Unió alapítóinak elsődleges célja a béke megőrzése Európában, ami a szervezet legfontosabb célkitűzése máig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Mit jelent a jogállamiság elve az Európai Unióban?

A

Az Unió alapértékei közé tartozik az emberi jogok, beleértve a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása. Az Unió elkötelezett amellett, hogy támogassa és védje a kisebbségeket, és megakadályozza a megkülönböztetést.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Milyen intézkedéseket tesz az Unió a fenntartható fejlődés érdekében?

A

Az Unió törekszik a környezeti, gazdasági és társadalmi fejlődés összehangolására, azaz a fenntartható fejlődésre. Ennek érdekében számos stratégiát és programot hajt végre, például a zöld gazdaságfejlesztést, az energiatakarékosságot, a tiszta technológiák bevezetését és a biológiai sokféleség megőrzését.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Mik a társadalom jellemzői, amiket az Unió védelmez?

A

Az Unió védelmezi a társadalom pluralizmusát, a megkülönböztetés tilalmát, a toleranciát, az igazságosságot, a szolidaritást, valamint a nők és férfiak egyenlőségét. Ezek a jellemzők hozzájárulnak egy igazságos, nyitott és inkluzív társadalom kialakításához.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hogyan szolgálja az Unió a népek jólétének előmozdítását?

A

Az Unió a gazdasági növekedés, a jobb életkörülmények, a munkahelyteremtés, a szociális védelem és az oktatási lehetőségek kiszélesítése révén törekszik a népek jólétének előmozdítására.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Mit jelent a gazdasági és monetáris unió, és miért fontos az Unió számára?

A

A Gazdasági és Monetáris Unió azt az integrációs szintet jelenti, amelyben a tagállamok közös pénznemet (euro) használnak, és összehangoltan irányítják gazdaságpolitikájukat. Ez segít a belső piac működésének további javításában, és erősödik a tagállamok közötti gazdasági összefogás.

12
Q

Mi jellemzi az uniós jog származtatott vagy másodlagos szabályait?

A

A származtatott vagy másodlagos szabályok az Unió elsődleges jogszabályain alapulnak, és az Unió intézményei által hozott rendeleteket, irányelveket, határozatokat és ajánlásokat tartalmazzák. Ezek a szabályok az uniós jogszabályok gyakorlati alkalmazását segítik elő és részletezik az elsődleges jogszabályok rendelkezéseit.

13
Q

Melyek az uniós jog szabályainak közös forrásai?

A

Az uniós jog forrásai közé tartoznak az alapító szerződések, módosításaik; az Alapjogi Charta; jegyzőkönyvek; nyilatkozatok; a csatlakozási szerződések; megállapodások; a költségvetési szerződések és az íratlan jogforrások.

13
Q

Mi jellemzi az uniós jog eredeti vagy elsődleges szabályait?

A

Az uniós jog eredeti vagy elsődleges szabályai magukat az Európai Unió alapító szerződéseit, módosításait és az alapvető jogi aktusokat foglalják magukban. Ezek közvetlenül meghatározzák az Unió működését, az intézményeinek felépítését és az uniós polgárok jogait.

13
Q

Mi jellemzi az uniós jog bíróság joggyakorlatát (esetjogát)?

A

Az uniós jog bíróság joggyakorlata az Európai Unió Bíróságának ítéleteiben és határozataiban található, amelyek jogértelmezést adnak és irányt mutatnak az uniós jog alkalmazásához. Az esetjog elősegíti az uniós jog egységes értelmezését és alkalmazását az egész Unióban, így biztosítva az uniós jogszabályok koherenciáját és az európai integráció előremozdítását.

14
Q

Hogyan biztosítják az uniós szabályok a jogrendszer alkotásának, kikényszerítésének és értelmezésének szabályozását?

A

Az EU jogrendszerében kidolgozott és szabályozott eljárások vannak érvényben, amelyek a jogszabályok meghatározására, kikényszerítésére és magyarázatára szolgálnak.

15
Q

Hogyan kell az uniós szabályokat egymáshoz viszonyítva alkalmazni?

A

Az uniós szabályokat egymásra tekintettel kell alkalmazni, és egymáshoz viszonyított hierarchikus és strukturált módon érvényesülniük kell.

16
Q

Milyen fő jellemző áthatja az uniós jogszabályok alkalmazását és értelmezését?

A

A szabályok alkalmazását és értelmezését a jogrendszer általános elveinek rendszere hatja át, amelyek szimbolikus és jogforrási jelentőséggel bírhatnak.

17
Q

Melyik szerv felügyeli az uniós szabályok alkalmazását és hogyan?

A

Az uniós szabályok alkalmazását egy legfelsőbb szintű szerv, a Bíróság felügyeli, amelynek elsődleges feladata az egységes jogalkalmazás biztosítása.

18
Q

Mit jelent az “Ex tunc” kifejezés az uniós jogban?

A

Az “Ex tunc” kifejezés azt jelenti, hogy egy jogszabály vagy határozat a keletkezésétől fogva hatályos, tehát a határozatot megelőző jogviszonyokra is kiterjed.

18
Q

Mi a szubszidiaritás elve az uniós jogrendszernél?

A

A szubszidiaritás elve szerint az Unió csak akkor és abban a mértékben léphet fel, ha az adott cél elérése az Unió tagállamainak szintjén nem, vagy nem kellően valósítható meg, de az az Unió szintjén jobban megvalósítható.

19
Q

Mi az arányosság elve az uniós jogrendszernél?

A

Az arányosság elve szerint az Unió intézkedései nem lehetnek túlzottak, csak a szükséges mértékben és módon avatkozhatnak be, hogy elérjék a kívánt célt, anélkül, hogy korlátoznák az egyéni jogokat feleslegesen.

20
Q

Mit jelent a jogbiztonság elve az uniós jogrendszernél?

A

A jogbiztonság elve a jog átláthatóságát, kiszámíthatóságát és megbízhatóságát jelenti. Biztosítja, hogy az egyének és vállalkozások tisztában legyenek jogi helyzetükkel és jogosultságaikkal.

21
Q

Mi az egyenlőség elve az uniós jogrendszernél?

A

Az egyenlőség elve az uniós jogban azt jelenti, hogy minden személyt egyenlően kell kezelni anélkül, hogy indokolatlan megkülönböztetés történne. Ez magában foglalja a hátrányos megkülönböztetés tilalmát például nem, faj, vallás vagy szexuális orientáció alapján.

22
Q

Hogyan védik az alapjogokat az uniós jogrendszerben?

A

Az alapjogok védelme az uniós jogrendszer kulcsfontosságú eleme, mely az EU Alapjogi Chartáján keresztül azonosítja és védi az alapvető emberi jogokat, beleértve a szabadságjogokat, a gazdasági és társadalmi jogokat.

23
Q

Mikor és miért kezdődött Magyarország közeledése az Európai Unióhoz?

A

Az 1980-as évek közepétől indultak hivatalos tárgyalások Magyarország és az Európai Közösség (EK) között. A keleti blokk országai, köztük Magyarország, gazdasági és politikai nyitást kerestek nyugat felé a szovjet befolyás alatti évek után.

24
Q

Mi volt a GATT 1973 jelentősége Magyarország számára?

A

A GATT (Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény) 1973-as megállapodása fontos lépés volt Magyarország számára a nemzetközi kereskedelemben való részvétel és a nyugati országokkal való gazdasági kapcsolatok kiépítése felé.

25
Q

Mi volt a Helsinki Záróokmány jelentősége?

A

A 1975-ös Helsinki Záróokmány aláírása jelentős mérföldkő volt a hidegháborús időszakban, elősegítve a kelet és nyugat közötti párbeszédet, valamint a biztonsági és együttműködési megállapodásokat Európában.

26
Q

Milyen jelentősége volt az ágazati megállapodások aláírásának Magyarország számára?

A

Az ágazati megállapodások, mint például mezőgazdasági, kereskedelmi, és gazdasági egyezmények, elősegítették Magyarország integrációját az európai gazdasági rendszerbe, megerősítve a kétoldalú kapcsolatokat az EU tagállamaival

27
Q

Mi történt 1987. november 5-én?

A

Ekkor nyújtotta be Magyarország hivatalos kérelmét az Európai Közösségekhez való csatlakozásra, ami fontos lépés volt a teljes jogú tagság felé.

28
Q

Mi volt a jelentősége a 1988. szeptember 26-i brüsszeli eseményeknek?

A

Ezen a napon került sor a Magyarország és az Európai Közösségek közötti tárgyalások egyik körére, mely a későbbi csatlakozási folyamat egyik fontos állomása volt.

29
Q

Mi történt 1989. januárjában az EK kapcsán?

A
  1. januárjában folytatódtak a tárgyalások Magyarország és az Európai Közösségek között, egy újabb lépés a csatlakozási folyamatban, melynek célja az volt, hogy Magyarország teljes körűen integrálódjon az Európai Unióba.
30
Q

Mi volt a PHAR segélyprogram fő célja?

A

A PHAR segélyprogram célja, hogy segítséget nyújtson a közép- és kelet-európai országoknak a gazdasági átmenet időszakában, hogy eleget tehessenek az EU csatlakozás feltételeinek.célja
elsősorban Magyarország és Lengyelország voltak

31
Q

Mi történt a 1990-es Dublini Csúcsértekezleten?

A

A 1990-es Dublini Csúcsértekezleten az Európai Közösségek tagállamainak vezetői megvitatták az integráció elmélyítésére vonatkozó további lépéseket, beleértve a gazdasági és monetáris unió felé való elmozdulást.

32
Q

Mik a Koppenhágai Kritériumok és mikor fogalmazták meg őket?

A

A Koppenhágai Kritériumokat 1993. június 21-22-én fogalmazták meg, és ezek a kritériumok határozzák meg a jogállamiság, a piacgazdaság működésének képességét, valamint az EU joganyagának elfogadására való képességet mint az EU-csatlakozáshoz szükséges feltételeket.
* demokrácia, jogrend, emberi- és kisebbségi jogokat
garantáló intézmények
* működő- és versenyképes piacgazdaság
* képesnek kell lennie a politikai, gazdasági, pénzügyi
unióval járó kötelezettségek teljesítésére
* csatlakozás úgy történhet, hogy az európai integráció
szintjét ne csökkentse

33
Q

Mikor csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz?

A

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz.

34
Q

Mi az Európa-klauzula jelentősége?

A

Az Európa-klauzula az EU-szerződésekbe foglalt rendelkezés, amely lehetővé teszi az uniós jog átvételét az újonnan csatlakozó tagállamokban, elősegítve ezzel az integrációt és a jogharmonizációt.
Négy alapeleme:
- Alkotmányos cél az európai egység megteremtése
- Hatáskör- gyakorlás átengedése
- Hatáskör-gyakorlás átengedését megalapozó
felhatalmazáshoz, az országgyűlési képviselők
kétharmadának szavazata kell
- Az uniós jogalkotás közvetlen hatályának elismerése a
belső jogviszonyokra

Hatáskör átengedésének két lényeges korlátja:
- Csak az alapító szerződésekből fakadó jogok
gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez
szükséges mértékig