1.1 Ethiek van experimenteel onderzoek Flashcards

1
Q

Wat is de definitie van experimenteren?

A

Experimenteren kunnen we omschrijven als een gecontroleerde methode van waarnemen waarbij de waarde van een of meer onafhankelijke variabelen (bijvoorbeeld informatieverschaffing) door de onderzoeker worden gemanipuleerd (het al dan niet laten zien van een voorlichtingsfilm) met het oogmerk het oorzakelijke of causale effect daarvan vast te stellen op één of meer afhankelijke variabelen (bijvoorbeeld het rook-, eet-, werk- of rijgedrag).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waar verwijst experimenteren naar: de plaats waar de experimenten plaatsvinden of de logica van de procedures?

A

Experimenteren verwijst niet zozeer naar een plaats waar experimenten plaatsvinden zoals een laboratorium, werkplaats of veld, maar naar de logica van de daarbij gehanteerde procedure.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Strikt genomen moet er aan drie voorwaarden worden voldaan om te kunnen spreken van een causale relatie. Welke 3?

A

1 Er moet een statistisch significant verband zijn tussen de predictor en de afhankelijke variabele.
2 De predictor moet in de tijd voorafgaan aan de afhankelijke variabele.
3 De relatie tussen de predictor en de afhankelijke variabele wordt niet veroorzaakt door een derde, mogelijk onbekende, variabele.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

In het geval van experimenteel onderzoek zijn er een aantal ethische kwesties die met name van belang zijn. Wat is de belangrijkste overkoepelende richtlijn?

Hoe wordt deze richtlijn ook wel genoemd?

A

De belangrijkste overkoepelende richtlijn is dat onderzoek zo moet zijn opgesteld dat het de proefpersoon zo min mogelijk belast, ook wel het principe van minimized harm genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Uit welke 2 onderdelen bestaat informed consent?

A
  1. Informatie verstrekken
  2. Toestemming vragen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is actieve informed consent?

A

Wanneer de deelnemer een handeling moet verrichten om toestemming te verlenen, zoals het ondertekenen van een informed consent-formulier.

Een voorbeeld van active informed consent is wanneer ouders een brief van school krijgen waarin wordt toegelicht dat er in de klas een vragenlijst aan hun kinderen worden uitgedeeld. Als de deelname van het kind alleen kan plaatsvinden na expliciete toestemming van de ouders, bijvoorbeeld door een handtekening te zetten op een formulier voor deelname, dan is er sprake van active consent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is passieve informed consent?

A

Wanneer de deelnemer een handeling moet verrichten om niet deel te nemen aan een onderzoek dan heet dit passive informed consent; in wezen een vorm van ‘wie zwijgt, stemt toe’.

Een voorbeeld van passive informed consent kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarbij een deelnemer een vragenlijst krijgt waar de eerste bladzijde informatie geeft over het hoe en waarom van de vragenlijst. Verwacht kan worden dat als de deelnemer niet mee wil doen, de deelnemer de vragenlijst gewoon niet invult. Het invullen van de vragenlijst kan dan worden beschouwd als een vorm van passive consent.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Consent kan slechts geïnformeerd zijn als deelnemers geïnformeerd zijn over welke 9 zaken?

A
  1. Vrijwillige deelname
  2. Recht op deelname beëindigen
  3. Doel van het onderzoek
  4. Onderzoeksprocedure
  5. Risico’s
  6. Maatschappelijk nut van onderzoek
  7. Duur van het onderzoek
  8. Contactinformatie
  9. Anonimiteit
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat houdt vrijwillige deelname in bij het informed consentproces? 2x

A
  1. er moet duidelijk worden gemaakt dat deelname aan het onderzoek vrijwillig is
  2. en dat het weigeren van deelname geen negatieve consequenties met zich meedraagt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat houdt Recht op deelname beëindigen in bij het informed consentproces?

A

Het moet duidelijk zijn dat een participant het recht heeft om op ieder moment deelname aan het onderzoek te staken. Er zal dan ook door de onderzoeker moeten worden toegelicht wat er gebeurt met eventuele verzamelde gegevens tot het punt van stoppen. De onderzoeker is niet verplicht alle gegevens tot dat punt te vernietigen, maar is wel verplicht vooraf de deelnemers te laten weten wat er met hun gegevens gebeurt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat houdt het doel van het onderzoek in bij het informed consentproces?

A

waar mogelijk moet de onderzoeker in voor de deelnemers heldere termen toelichten wat het doel van het onderzoek is. Jargon of specifieke hypothesen kunnen worden vermeden, het is voornamelijk van belang dat deelnemers weten welk onderwerp het onderzoek betreft en wat in grote lijnen de onderzoeker uit het onderzoek te weten hoopt te komen. Het kan soms zijn dat kennis van het doel van het onderzoek een stoorzender is voor de uitkomsten van onderzoek. Hoe hiermee om te gaan wordt later besproken bij de paragraaf bedrog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat houdt de onderzoeksprocedure in bij het informed consentproces?

A

de deelnemers moeten van te voren een overzicht of op zijn minst een helder beeld hebben van de gevolgde onderzoeksprocedure.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat houden de risico’s in bij het informed consentproces?

A

alle voorzienbare risico’s en ongemakken die de deelnemers kunnen treffen moeten vooraf bekend zijn. Dit hoeft niet alleen betrekking te hebben op lichamelijke ongemakken (bijvoorbeeld, injecties, afname van speeksel, of elektrische schokken), maar ook psychologische (bijvoorbeeld het zien van schokkend of pornografisch materiaal).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat houdt het maatschappelijk nut van onderzoek in bij het informed consentproces?

A

het liefst worden deelnemers geïnformeerd over het hogere nut van hun deelname aan het onderzoek. Dit kan een maatschappelijk nut zijn, maar kan ook een nut zijn voor de deelnemers zelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat houdt de duur van het onderzoek in bij het informed consentproces?

A

De duur van de belasting moet vooraf bekend zijn. Gaat de deelnemer een uur lang ononderbroken computertaken uitvoeren, of wordt van de deelnemer verwacht dat er over de periode van een half jaar iedere week een volledige dag in het ziekenhuis onderzoek wordt verricht? Dit alles moet zo helder mogelijk worden gecommuniceerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat houdt contactinformatie in bij het informed consentproces?

A

De consentinformatie moet de contactgegevens bevatten van de persoon die benaderd kan worden voor eventuele vragen of in het geval van letsel of noodgevallen.

17
Q

Wat houdt anonimiteit in bij het informed consentproces?

A

Het moet voor de deelnemers absoluut helder zijn hoe hun gegevens worden verwerkt. Dit hoeft niet in detail, maar de deelnemer moeten weten of hun gegevens anoniem worden verwerkt, en zo ja, hoe? Worden codes toegewezen? Als er persoonsgegevens worden gekoppeld aan het onderzoek, hoe wordt anonimiteit vervolgens afgehandeld?

18
Q

Wat houdt de debriefing na het onderzoek in?

A

Na afloop van het onderzoek is het ethisch om de deelnemers de gelegenheid te geven om de onderzoeksprocedure te kunnen bespreken of vragen te stellen. Een ethische debriefing laat niet te lang op zich wachten, deze dient zo snel mogelijk plaats te vinden.

19
Q

Wat is het doel van de debriefing?

A

Het doel van de debriefing is het wegnemen van misconcepties of onzekerheden die deelnemers kunnen hebben over het onderzoek. Een goede debriefing laat de deelnemers achter met het gevoel dat hun tijd niet verspild is. Het doel van de debriefing is niet slechts het informeren van de deelnemer, maar om de deelnemer de experimentele situatie te doen verlaten in een vergelijkbare stemming met hoe ze het experiment binnenkwamen.

20
Q

Wat is regel wat betreft bedrog bij experimenteel onderzoek?

A

In de regel is het ongeoorloofd om deelnemers te bedriegen, tenzij de onderzoeker aannemelijk kan maken dat dit noodzakelijk is.

21
Q

Wanneer is er sprake van onacceptabel bedrog?

A

Hoewel er geen harde regels zijn, is de algemene richtlijn dat wanneer deelnemers hoogstwaarschijnlijk aanstoot zouden nemen aan het bedrog of hoogstwaarschijnlijk geëmotioneerd gaan raken na debriefing dan is er sprake van onacceptabel bedrog.

22
Q

Wat zijn de 3 bekendste vormen van bedrog?

A
  1. Het gebruik van handlangers
  2. Staged manipulations in field settings
  3. Misleidende instructies
23
Q

Wat houdt de bedrogsvorm ‘het gebruik van handlangers’ in?

A

De onderzoeker kan acteurs of onderzoeksassistenten inzetten die zich voordoen als respondenten. Een bekend voorbeeld hiervan betreft het onderzoek van Asch naar het Asch-effect. Asch liet proefpersonen lijnstukken van verschillende lengte beoordelen. De proefpersonen dachten dat ze in een groep van zeven proefpersonen samenwerkten. De handlangers waren geïnstrueerd om expres overduidelijk foute antwoorden te geven, zodat de onderzoeker kon zien of de proefpersoon zich liet verleiden om met de meerderheid mee te gaan.

24
Q

Wat houdt de bedrogsvorm ‘staged manipulations in field settings’ in?

A

de omstandigheden waarin de proefpersoon zich bevindt, kunnen gemanipuleerd worden, om zo een effect op de proefpersoon te hebben. Zo kunnen proefpersonen bijvoorbeeld na het maken van een eenvoudige puzzeltaak gefingeerde negatieve terugkoppelingen van hun prestaties krijgen om zo een laag gevoel van zelfvertrouwen te induceren. In sociaalpsychologisch onderzoek wordt wel eens gefingeerd dat proefpersonen met andere deelnemers gaan samenwerken door op het computerscherm een nepcode te vertonen die de illusie moet wekken dat er een connectie met andere computers wordt gelegd.

25
Q

Wat houdt de beddrogsvorm ‘misleidende instructies’ in?

A

De aard van het onderzoek kan van meet af aan misleidend worden voorgesteld. Een van de bekendste voorbeelden hiervan betreft het Milgram-experiment. Milgram vertelde de respondenten dat ze meededen aan een experiment naar een nieuwe leermethode middels het toedienen van elektrische schokken bij foute antwoorden. Als onderdeel van de instructie werden de deelnemers zelf blootgesteld aan een kleine schok van 45 volt, zodat zij konden voelen wat voor straf ze zelf later zouden gaan uitdelen. In werkelijkheid werden er geen schokken toegediend en ging het onderzoek over de bereidheid van de deelnemers om gehoor te geven aan opgedragen taken van een gezaghebbende ook als die strijdig waren met hun eigen geweten.