הערכה כמותית ואיכותית של מיקרואורגניזמים במזון Flashcards
איך דוגמים מזון מוצק?
לספור במוצק צריך לעשות הומוגניזציה , לוקחים שקית שקופה , משחררים את החיידקים במכונה
איך עושים דגימה ממשטח?
עושים סוואבים כי אי אפשר לקחת חלק
איך דוגמים אוויר?
יש מכשיר ששואב אוויר לתוך צלחת פטרי ואז אפשר לדגום אוויר.
אילו הנחות צריך לעשות כדי לדגום את הדגימה?
בשביל לדגום דגימה אנחנו צריכים להניח כמה הנחות שהן לא נכונות אבל בלעדיהן אי אפשר לעבוד: הדגימה מייצגת את כל המוצר הדגימה לאנליזה מייצגת את הדגימה שנלקחה התאים מפוזרים באופן אחיד שיטת העבודה אינה מכניסה טעויות
האם מספר המיקרואוגניזמים במזון הוא סטטי?<
לא הוא דינמי עלייה או ירידה במספר תלויה במספר גורמים : תהליך ייצור, אילוח חוזר, התרבות או מוות במשך האחסון.
מה התועלת במספר שניתן לשינוי תמידי?
- תקנים תברואתיים- שמשתנים לפי המוצר והמקום.
- ממד להערכת חיי מדף – כמות החיידקים יכולה להעריך בצורה טובה מאוד את חיי המדף של המוצר. אם יש יותר חיידקים זה מראה שהקלקול יהיה מהיר יותר.
- מסמן פוטנציאל לסיכון ( באופן מוגבל)- מספר גבוה של חיידקים יכול להעיד על סיכוי גבוה יותר לחיידק פתוגני ( יש מקרים שזה הפוך אבל לרוב זה ככה כמו ליסטריה כשיש הרבה חיידקים אז לא יהיה ליסטריה).
- יכול להצביע על תנאי הייצור- עלייה במספר החיידקים אומר שקרה משהו בתהליך הסניטציה של הייצור שצריך לשים לב אליו.
- מכשיר חיוני לבחינת פעילות טכנולוגיות שונות- אם הפעולה גרמה לירידה במספר החיידקים אז היא הייתה חיונית.
- מכשיר חיוני למעקב שוטף בייצור- צריך לבדוק את החיידק אחרי פילטר או כל תהליך אחר. ככה אפשר לדעת שהפעולות שאנחנו עושים נכונות.
SPC standard plate count
שיטה לספירה של החיידקים בה לוקחים את הדגימה מהמזון מוהלים אותה וזורעים אותה בערך 30-300 מיקרואורגניזמים לצלחת. ניתן לפזר את הדוגמה על פני צלחת עם מצע מוצק – “זריעת שטח” או לתוך מצע מותך “pour plate” .
SPC standard plate count
מה ההנחה שיש ?
• מניחים שמספר המושבות מייצג את מספר החיידקים המסוגל להתרבות ונקרא CFU colony forming units . זו לו תמיד הנחה נכונה . וזה לא המספר האבסולוטי של החיידקים אלא אלו שיכולים לגדול בתנאים של צלחת הפטרי.
:1. כל מיקרואורגניזם בצורה של תא בודד וזה לא נכון לכל חיידק 2. כל חיידק שיגיע לצלחת יתרבה.
מה היתרונות ש ל השיטה ?
- השיטה פשוטה לביצוע.
* ניתן להמשיך לאחריה באנליזה איכותית – אפשר לדעת מיהו החיידק.
האם ניתן בשיטהSPC לגלות טוקסינים במזון?
לא
SPC standard plate count
כמה זמן דורשת השיטה ?
ניתן לראות תוצאות רק לאחר יומיים שלושה. אין זמן למפעל לחכות עד סיום הבדיקה , יש מוצרים שחיי המדף שלהם מאוד קצרים ואי אפשר לחכות כל כך הרבה זמן.
SPC standard plate count
מי יכול לבצע את השיטה הזו?
כל אדם מיומן
שיטת הצבע
זוהי שיטה מהירה , רוב החיידקים לדוגמא בחלב שהם בעלי תוצר צבע ( פוספטז) ואז יש קורלציה בין מספר החיידקים לצבע, ואז עושים עקומת כיול שאיתה אפשר לקרוא את מספר החיידקים.
השיטה הזו של הצבע לוקחת גם הרבה זמן . החברה מוכרת קיטים עם מצע אופטימלי לחיידקים שונים , בתוך הבקבוקון יש גורמי עיכוב לקבוצות אחרות של חיידקים ואז יש או מצע סלקטיבי או מצע כללי. כל מה שצריך לעשות זה להכניס את הדגימה ואז המוכנה עוזרת לגדל את החיידקים, יודעת להעריך לפי קרני לייזר את גידול החיידקים , וגם יודעת להעריך לפי עקומות כיול כמה יש שמה .
בסרטון אומרים שזו השיטה הכי מהירה אבל זה לא נכון. בנוסף יש הנחה שכל החיידקים מפרישים CO2 ויש הרבה מאוד חיידקים שלא מפרישים פד”ח . השיטה הזו מתאימה רק לחיידקים מסוימים , לחיידקים אנאירוביים היא לא טובה.
יש אפשרות לטלטל באינקובטור את הדגימה.
האם שיטת הצבע מאושרת לשימוש במזון <
זה מאושר לשימוש במזון אבל לא מתואם עם מערכת הבריאות המקומית, בחלק המקומות עדיין לגדל בצלחת פטרי כי זה מה שמאושר על ידי משרד הבריאות.
מה ההיתרונות של שיטת הצבע?
ההתרון פה שאפשר להשתמש בנפחים גדולים יותר ואז רמת הדטקציה טובה יותר. פה לא צריך לחכות שהחיידק יגדל מספיק שהחיידק עושה פעולה כמו נשימה ופליטה לש פד”ח כדי לזהות אותם ( ואפשר היה לחשוב על מטבוליטים אחרים )