uzucapiunea Flashcards

1
Q

reglementarile uzucapiunii

A

Uzucapiunea este reglementata in codul civil actual de la art. 928 pana la art. 934​. Pe langa aceasta reglementare, mai trebuie sa avem in vedere: vechiul cod civil ­ in principal, art. 1890 si art. 1895­1897, si reglementarea din Decretul Lege nr. 115/1938, pentru ca, fiind vorba de posesie indelungata, LPA NCC a precizat ca aplicarea reglementarii referitoare la uzucapiune depinde de momentul inceperii posesiei.
Numai daca posesia a inceput dupa intrarea in vigoare a NCC se aplica reglementarea uzucapiunii din NCC.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

legi aplicabile daca posesia a inceput inainte de ncc si in diferite locuru

A

Daca, insa, posesia a inceput anterior intrarii in vigoare a NCC, trebuie sa vedem unde se afla bunul posedat:
daca se afla in Tara Romaneasca sau Moldova, se aplica reglementarea din vechiul cod civil
daca de afla intr­una dintre regiunile care au facut parte din fostul imperiu austro­ungar, se aplica:
in principiu, reglementarea din Decretul-lege 115/1938, dar numai daca posesia a inceput inainte de intrarea in vigoare a Legii publicitatii imobiliare.
daca posesia a inceput dupa intrarea in vigoare a Legii 7/1996 si pana la NCC, se aplica tot vechiul cod civil.
daca sunt situatii in care, in aceste regiuni, pentru un imobil nu exista CF, atunci se aplica vechiul cod civil, in masura in care posesia a inceput pana la intrarea in vigoare a NCC.
Aceste elemente de drept tranzitoriu arata ca si astazi este posibil sa se faca, in legaura cu uzucapiunea, aplicarea prevederilor din vechiul cod civil sau din Decretul­lege nr.115/1938.
Am putea spune chiar ca aplicarea NCC in materie de uzucapiune va incepe abia de la 1.octombrie.2016, in cazul uzucapiunii tabulare si din 2021, in cazul uzucapiunii extratabulare si mobiliare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uzucapiunea definitie

A

mod de dobandire a drepturilor reale principale, intemeiat pe posesia de lunga durata, mai exact durata prevazuta de lege si pe manifestarea de vointa a posesorului de a invoca posesia sa ca temei al dobandirii proprietatii
= faptul juridic in sens restrans la posesiei utile de o anumita durata
In structura juridica a acestui mod de dobandire avem​:
un fapt juridic​ = posesia cu o anumita durata prevazuta de lege
o manifestare de vointa = act juridic unilateral, prin care posesorul, dupa ce a trecut durata ceruta de lege si daca sunt indeplinite cerintele, invoca, in beneficiul sau, dobandirea dreptului de proprietate sau a altui drept real principal (dreptul potestativ de uzucapiune, care se naste dupa ce a expirat durata legala pentru posesie)
In toate cazurile, implinirea termenului de uzucapiune nu marcheaza, pur si simplu, dobandirea dreptului de proprietate de catre posesor. Mai este nevoie de exercitarea dreptului potestativ printr­un act unilateral, care trebuie sa se faca intr­o anumita forma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Functiile uzucapiunii

A

probatorie
uzucapiunea a avut si inca are o functie probatorie foarte importanta, pentru ca si cei care sunt proprietari de generatii pot sa faca cea mai puternica proba a proprietatii lor in materie imobiliara, proband ca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii. Dar pentru ca sunt deja proprietar, uzucapiunea nu mai e un mod de dobandire, ci are doar functie probatorie.
Uzucapiunea creeaza o prezumtie absoluta de proprietate​, cei interesati pot sa faca doar dovada ca nu sunt indeplinite cerintele uzucapiunii, dar, daca sunt indeplinite, prezumtia numai poate fi rasturnata.
Cand posesia indelungata este exercitata chiar de titularul dreptului real principal, se produce numai efectul probatoriu, iar nu si efectul achizitiv. Posesia indelungata produce, deci, intotdeauna efectul probatoriu, iar uneori, cand este exercitata de un non dominus, produce si efectul achizitiv.

achizitiva
functia achizitiva functioneaza ori de cate ori posesorul nu e proprietar => uzucapiune propriu­zisa ca mod de dobandire​, avand dublu efect​:
nasterea dreptului de proprietate in patrimoniul posesorului
stingerea dreptului de proprietate in patrimoniul fostului proprietar – se produce numai daca nu suntem in caz de exceptie, in care se facuse renuntarea la dreptul de proprietate. In acest caz, uzucapantul dobandeste proprietatea, dar nu se mai poate vorbi de stingerea dreptului de proprietate, deoarce era deja stins prin renuntare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Justificarea efectul achizitiv al uzucapiunii:

A

principiul securitatii dinamice a raporturilor juridice civile
inlaturarea incertitudinii dintre puterea de fapt si puterea de drept exercitate asupra aceluiasi bun, de persoane diferite
echitate: posesorul care stapaneste si ingrijeste bunul o lunga perioada de timp – beneficiul dobandirii dreptului de proprietate, iar proprietarul nediligent – sanctiunea pierderii dreptului de proprietate

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Domeniu de aplicatie al uzucapiunii

A

Uzucapiunea = mod de dobandire a drepturilor reale principale
Nu se pot dobandi prin uzucapiune drepturi reale accesorii, drepturi de creanta sau drepturi de proprietate intelectuala.
! Servitute:
VCC - numai servitutile continue si aparente
NCC - uzucapiune tabulara – orice servitute
- uzucapiune extratabulara – numai servitutile pozitive
Se pot dobandi prin uzucapiune si dreptul de proprietate privata al statul/ al unei comunitati locale, si dezmembramintele constituite pe temeiul lui. Dreptul de proprietate publica si drepturile reale constituite pe temeiul lui nu pot fi dobandite prin uzucapiune.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Delimitarea domeniului de aplicatie uzucapiune

A

Delimitarea domeniului de aplicatie se face si tinand cont de bunurile care formeaza obiectul acestor drepturi reale principale.
Trebuie sa fie bunuri susceptibile de posesie: bunuri corporale, individual-determinate, care sunt in circuitul civil.
Nu pot fi dobandite prin uzucapiuni bunuri de gen sau universalitati, bunuri incorporale si nici bunuri care nu sunt in circuitul civil (bunuri din domeniul public sau, desi sunt obiect al proprietatii private, sunt declarate inalienabile prin lege sau prin clauza de inalienabilitate).
Sfera de aplicare a uzucapiunii in materia bunurilor mobile este foarte restransa, desi nu este exclusa uzucapiunea mobiliara, care opereaza in acele cazuri in care nu sunt intrunite cerintele art. 937 pentru dobandirea bunurilor mobile prin posesia de buna­credinta.
In principal, uzucapiunea se aplica imobilelor, dar, pentru a delimita acest domeniu de aplicare, trebuie sa ne referim la drepturile reale care pot fi dobandite prin uzucapiune, iar apoi la bunurile care formeaza obiectul lor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Elementele uzucapiunii

faptul material in sens restrans al posesiei

A

Uzucapiunea presupune:
faptul material in sens restrans al posesiei
anumita durata a posesiei
uneori se cer si alte calitati: buna­credinta sau intemeierea posesiei pe un just titlu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

manifestarea unilaterala a posesorului, elemente uzucapine

A

prin care isi exercita dreptul potestativ de uzucapiune
Indiferent de forma uzucapiunii, posesia trebuie sa indeplineasca trei​ cerinte:
sa existe – cel care o invoca trebuie sa fie posesor, nu detentor precar
sa fie utila – neviciata: pasnica, continua si publica (! nu este necesar ca proprietarul sa fi luat la cunostinta de posesia exercitata asupra bunui sau de o alta persoana)
sa aiba o anumita durata
In functie de forma de uzucapiune, mai pot fi cerute buna­credinta si justul titlu de catre legiuitor.
Daca sunt indeplinite cerintele legale si daca s­a exercitat dreptul potestativ de uzucapiune, aceasta are doua efecte:
efectul achizitiv de proprietate (intotdeauna)
efectul extinctiv de proprietate (de regula, cat timp bunul posedat are un proprietar) Daca e un imobil fara stapan, adica un imobil in raport cu care s­a renuntat la dreptul de proprietate, declaratia e inscrisa in CF, posesorul poate dobandi dreptul de proprietate.
NB:​daca e bun imobil abandonat ­ ocupatiune, nu uzucapiune.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly