apararea dreptului de pro privata Flashcards
unde e in cod
art 563-566
actiunea in revendicare
actiunea prin care reclamantul care se pretinde proprietar si care nu are stapanirea materiala a bunului il cheama in judecata pe paratul care are stapanirea materiala a bunului si solicita instantei sa ii recunoasca dreptul de proprietate si, pe cale de consecinta, sa dispuna restituirea stapanirii materiale a bunului.
Comentarii: actiunea in revenidcare
Cel care introduce actiunea se pretinde proprietar,
Cel care introduce actiunea se pretinde proprietar, dar numai la sfarsitul procesului se va stabili daca este proprietar sau nu => definitiile in care se spune ca actiunea in revendicare este cea introdusa de proprietarul neposesor, impotriva paratului posesor sunt sintetice, dar sunt si inexacte.
Nu intotdeauna actiunea este introdusa de proprietar. In realitate, daca nu face dovada dreptului sau, actiunea este respinsa. Vorbim de un reclamant care se pretinde proprietar. Cand se va pronunta hotararea judecatoreasca si va ramane definitiva, se va sti daca reclamantul este sau nu proprietar. Daca este – aparare directa a dreptului de proprietate.
Tot astfel, nu putem sti la inceput daca paratul este un neproprietar posesor. Sar putea sa rezulte ca este chiar proprietar => aparare indirecta a dreptului de proprietate.
Mai trebuie spus ca, spre deosbire de situatia existenta sub imperiul VCC, cand se cerea ca actiunea sa fie introdusa in cazul coproprietatii de toti cei care se pretind coproprietari, in NCC, o asemenea cerinta a fost inlaturata. Este suficient ca o persoana care se pretinde coproprietar sa introduca chiar si singura actiunea in revendicare solutia din art. 643. Este posibil ca paratul sa ceara introducerea in cauza a celorlalti coproprietari, caci altfel, ceilalti vor putea introduce alte actiuni impotriva aceluiasi parat. ! In jurisprudenta s-a statutat ca actiunea in revendicare nu poate fi introdusa de un coproprietar impotriva altui coproprietar.
Comentarii: actiunea in revenidcare
Nu se foloseste notiunea de posesie
Nu se foloseste notiunea de posesie nici la reclamant, nici la parat, ci cea de stapanire materiala (corpus). Intradevar, ceea ce conteaza cand vine vorba de actiunea in revendicare este, pe de o parte, discutarea dreptului de proprietate, iar in masura in care reclamantul este recunoscut proprietar, consecinta este restituirea elementului corpus al posesiei. Intereseaza nu animus,ci corpus.
Uneori, in cazul posesiei solo animus, timp de un an de la deposedare, posesia poate sa existe chiar neavand elementul corpus => este inexact sa spunem ca reclamantul a pierdut posesia. Daca se admite actiunea, reclamantului nu i se restituie animus, pentru ca nu la pierdut niciodata, ci i se restituie corpus.
Alteori, este suficient ca paratul sa fie detentor precar, acesta avand doar corpus.
Comentarii: actiunea in revenidcare
Nu intotdeauna reclamantul este in situatia de a fi pierdut stapanirea materiala
Nu intotdeauna reclamantul este in situatia de a fi pierdut stapanirea materiala a bunului, poate nici nu a avuto vreodata. Important este ca nu are stapanirea materiala la momentul introducerii actiunii in revendicare.
Ex.: o persoana poate sa cumpere o casa, nu i se preda, nu are stapanirea materiala a bunului, dar introduce actiunea in revendicare pentru a i se preda stapanirea materiala pe care nu a avuto niciodata
Trasaturile actiunii in revendicare:
actiune petitorie
e pune in discutie chiar dreptul si nu numai stapanirea materiala a bunului – se pune in discutie fondul dreptului. Aspectul principal este stabilirea existentei dreptului de proprietate si numai consecinta este restituirea stapanirii materiale a bunului.
Trasaturile actiunii in revendicare:
actiune reala
se intemeiaza chiar pe dreptul de proprietate sau pe un alt drept real principal, iar nu pe un drept de creanta. Le distingem de actiunile personale. In categoria celor reale intra si actiunile posesorii, pentru ca se refera la un lucru.
Dreptul de proprietate fiind opozabil erga omnes, actiunea in revendicare nu este conditionata de preexistenta unui raport obligational intre reclamant si parat.
Trasaturile actiunii in revendicare:
actiune imprescriptibila sub aspect extinctiv
poate fi introdusa oricand
Ar putea sa fie paralizata prin invocarea uzucapiunii, daca e vorba de un bun mobil sau imobil, sau prin invocarea posesiei de bunacredinta, daca e vorba de un bun mobil.
Trasaturile actiunii in revendicare:
actiune imprescriptibila sub aspect extinctiv exceptii
Exceptie: cand se adjudeca un imobil la licitatie publica, un tert care se pretinde proprietar nu ar putea contesta decizia de adjudecare decat in termen de trei ani de la inscrierea deciziei de adjudecare in CF => termen special de prescriptie. (art. 859 alin. 2)
Se ia in considerare si termenul de 1 an din materia accesiunii imobiliare naturale (la avulsiune), cu toate ca este u ntermen de decadere, deoarece ne intereseaza faptul ca actiunea in revendicare poate fi introdusa doar in termen de 1 an. (art. 572)
La bunurile mobile, exista un termen de decadere in termen de 3 ani, in ipoteza in care, fiind vorba de un bun de care proprietarul a fost deposedat in mod involuntar, el ar putea sa faca o actiune in revendicare doar in termen de 3 ani de la data deposedarii.
Trasaturile actiunii in revendicare:
actiune in realizare
(vs. actiune in constatare hotararea judecatoreasca doar constata existenta sau inexistenta unui drept, fara a contine vreo dispozitie care sa poata fi pusa in executare) este susceptibila de executare silita, iar hotararea judecatoreasca prin care se admite o asemenea actiune poate fi pusa in executare – cuprinde in dispozitivul ei o anumita obligatie in sarcina paratului.
clarificari asupra actiunii in realizare
orice actiune in realizare este in prima faza o actiune in constatare, adica presupune ca trebuie mai intai sa se constate ca in patrimoniul reclamantului exista dreptul dedus judecatii (recunoasterea dreptului de proprietate), pe acest temei fiind obligat paratul la o actiune/inactiune (restituirea stapanirii materiale). =>Daca reclamantul are stapanirea materiala, actiunea in revendicare este repinsa, iar daca dreptul acestuia este supus unor contestari sau tulburari, acesta are la dispozitie o actiune in constatare.
ce analizam pentru fiecare actiune de aparare
Pentru fiecare dintre actiunile prin care se apara dreptul de proprietate privata sau alt drept real principal, analizam:
titularul actiunii – prezentat anterior
actiunea este prescriptibila sau imprescriptibila – prezentata anterior
cum se dovedeste dreptul dedus judecatii
efectele admiterii actiunii – comune cu actiunea in revendicare mobiliara
Proba dreptului de proprietate
Sarcina probei
Regula: sercina probei incumba reclamantul (actori incumbit probatio – art. 249). Paratul este intro situatie foarte buna, nu trebuie sa faca nimic. Avand corpus, se prezuma ca are animus si, prin urmare, se prezuma ca este proprietar.
Primul care este interesat sa rastoarne prezumtia este proprietarul.
Uneori, chiar paratul este cel interesat, spunand ca nu e posesor, ci detentor precar, pentru a se respinge actiunea.
Pe masura ce reclamantul probeaza ca prezumtiile nu sunt adevarate, paratul trebuie sa iasa din pasivitate, incepand duelul judiciar, in masura in care paratul are probe prin care tinde sa demonstreze ca este proprietar, fie pur si simplu ca reclamantul nu e proprietar (ca sa se respinga actiunea).
Proba dreptului de proprietate
Acceptiile termenului de titlu
In acest duel judiciar in care ambele parti aduc probe, se pune problema titlului de proprietate. Trebuie sa vedem ce intelegem prin „titlu de proprietate” => doua acceptiuni:
modul de dobandire a dreptului de proprietate – act juridic sau fapt juridic in sens restransu(ex. uzucapiunea este titlu de proprietate, mostenirea legala) sensul substantial
dovada presupune administrarea de probe (inscrisuri, martori, prezumtii) – inscrisul care dovedeste modul de dobandire a dreputului de proprietate = inscrisul prin care se dovedeste titlul in sensul substantial (ex. certificatul de mostenitor). Se includ nu doar inscrisurile care se refera direct la modul de dobandire, dar si cele recognitive (prin se constata existenta anterioara a unui mod de dobandire ex. o hotarare judecatoreasca sau cele cu valoare declarativa ex. contractul de partaj).
! este posibil sa se faca dovada unui anumit mod de dobandire, dar opozabilitatea sa sa depinda de caracterul originar/derivat
Dificultatile probei
Natura modurilor de dobandire.
Proba este mai putin dificila in situatia modurilor originare de dobandire, fiind suficienta dovada acestui mod de dobandire.
Cand este vorba de moduri derivate de dobandire, proba este mai dificila. Cand se invoca un mod de dobandire prin act juridic, efectul relativitatii face ca dreptul de proprietate sa nu fie opozabil tuturor, cat timp nu sau indeplinit formalitatile de publicitate.
Mai ales acolo unde nu sa efectuat nicio forma de publicitate, este important sa se stie daca cel care a transmis dreptul este el insusi proprietar. Spre exemplu, reclamantul poate sa infatiseze un contract de vanzarecumparare, iar paratul poate invoca faptul ca autorul reclamantului nu era proprietar.
Reclamantul trebuie sa probeze sirul de dobandiri succesive pana la un mod originar de dobandire.Cand se va definitiva sistemul intemeiat pe CF, nu se va mai pune aceasta problema.
De aceea, publicitatea imobiliara este esentiala si, mai ales, sistemul de publicitate este foarte important. Publicitatea reala este cea care confera cea mai mare securitate in ce priveste drepturile reale principale. Atunci cand efectul constitutiv al CF va opera in toata tara, forta probatorie a CF va fi deplina.
Dificultatile probei
Carentele sistemelor de publicitate imobiliara.
Exista o serioasa incertitudine in ceea ce priveste situatia materiala a imobilelor, pana la finalizarea lucrarilor cadastrului general. Chiar si ulterior, incertitudinea va persista intr-o anumita masura, deoarece unele mentiuni din CF pot fi modificate oricand.
Ipoteze si solutii probatorii cu privire la actiunea in revendicare
ambele parti au titluri de proprietate
titlul emana de la acelasi autor
daca nu sau efectuat formalitatile de publicitate, are castig de cauza partea al carei titlu are data certa cea mai veche
daca o singura parte a efectuat formalitatile de publicitate, aceasta castiga, tinand seama de adagiul prior tempore potior iuris, pentru ca titlul ei a devenit primul opozabil, inclusiv celeilalte parti