apararea dreptului de proprietate publica Flashcards
Actiunea in revendicare intemeiata pe dreptul de proprietate publica
Dreptul de proprietate publica poate fi si el aparat prin actiunea in revendicare.
Statul sau o comunitate locala, prin reprezentantul sau, in calitate de reclamant, care nu are stapanirea materiala a bunului, cheama in judecata pe parat, care are aceasta stapanire, solicitand recunoasterea dreptulu ide proprietate publica si sa dispuna obligarea paratului la restituirea stapanirii materiale.
Art. 865 alin. 1 si 2 – apararea dreptului de proprietate publica
Se aplica art. 566 – efectele admiterii actiunii in revendicare
Mutatis mutandis, se aplica regulile de la actiunea in revendicarea dreptului de proprietate publica.
Caractere juridice: reala, petitorie, imprescriptibila si cu caracter de realizare.
Actiunea in revendicare intemeiata pe dreptul de proprietate publica
aspecte procedurale si probatorii
actiunea in revendicare intemeiata pe acesta este imprescriptibila sub aspect extinctiv si achizitiv. Actiunea in revendicare nu poate fi paralizata prin invocarea uzucapiunii.
Proba dreptului de proprietate nu exista un regim preferential al actiunii in revendicare, reclamantul trebuie sa faca dovada ca si un simplu particular. Simpla mentiune din registrul bunurilor domeniului public nu este suficienta pentru a face dovada proprietatii, reclamantul trebuie sa dovedeasca modul sau de dobandire.
Inscrierea unui anumit bun intr-un inventar intocmit si aprobat potrivit L. 213/1998 creeaza doar o prezumtie de apartenenta la domeniul public, iar nu o prezumtie de proprietate. (idem art. 136 Const.)
Actiunea confesorie intemeiata pe dreptul de administrare, pe dreptul de concesiune si pe dreptul de folosinta cu titlu gratuit
xercitarea dreptului de proprietate publica se face:
direct – de catre titular
indirect = regula – prin intermediul drepturilor reale intemeiate pe dreptul de proprietate publica – aparata printr-o actiune reala, petitorie, imprescriptibila si cu caracter de realizare
impresctibila <= dreptul de proprietate publica este imprescriptibil (extinctiv si achizitiv)
Actiunea confesorie intemeiata pe dreptul de administrare, pe dreptul de concesiune si pe dreptul de folosinta cu titlu gratuit
partile si proba
Calitatea de reclamant – titularul drepturilor reale intemeiate pe dreptul de proprietate publica.
Statul e reprezentat in litigii de Ministerul Finantelor, iar comunitatile locale de catre CJ/CGMB/CL – mandat scris presedintelui consiliului judetean/primarului – poate desemna un reprezentant.
Actiunea poate fi introdusa si impotriva titularului dreptului de proprietate publica.
Sarcina probei revine reclamantului, dovada poate fi facuta numai prin modurile specifice de constituire a acestor drepturi: prezentarea inscrisurilor referitoare la aceste moduri de constituire.