apararea drepturilor reale principale notiuni generale Flashcards
Garantarea si ocrotirea drepturilor reale principale
se refera la instrumentele prin care se asigura protectia drepturilor reale principale, in raporturile pe verticala (dintre titulari si autoritatile publice).
Notiunile se regasesc in Constitutie, in legatura cu dreptul de proprietate privata si de proprietate publica, in art. 44 si art. 136.
Ocrotirea dreptului de proprietate
Ocrotirea dreptului de proprietate = mijloacele juridice de drept public, in principal, si de drept privat, in secundar, mijloace prin care se previne incalcarea dreptului de proprietate.
Garantarea dreptului de proprietate
mijloacele juridice prin care, daca a fost incalcat de autoritati dreptul de proprietate, se asigura repararea prejudiciului cauzat.
continutul garantarii si ocrotirii
instrumente de drept public, prin care fie se previne incalcarea dreptului de proprietate de catre autoritati, fie se repara prejudiciul cauzat printro asemenea incalcare.
Includem in asemenea categorie a mijloacelor juridice: prevederile constitutionale, alte prevederi din legi organice sau din legi ordinare, prin care se interzice si se sanctioneza abuzul de putere, precum si procedeele juridice prin care pot fi sesizate diferite institutii publice. E vorba, in primul rand, de punerea in miscare a contenciosului constitutional (a priori sau a posteriori), de procedura contenciosului administrativ si de orice alta procedura prin care autoritatile administrative sau judiciare sunt chemate sa previna sau sa repare prejudiciile cauzate prin incalcarea dreptului de proprietate de catre autoritati.
Aparare
mijloacele juridice de drept privat eficiente pentru a asigura protejarea dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale principale in raporturile pe orizontala, dintre particulari, raporturi in care se pot produce incalcari ale dreptului de proprietate.
“protectie juridica”
Notiunea mai generala de “protectie juridica” include in sfera sa atat garantarea si ocrotirea, cat si apararea dreptului de proprietate, adica atat elementele de protectie pe orizontala, cat si pe verticala.
mijloace directe de aparare
actiunile care se intemeiaza direct pe dreptul real principal sau pe posesie
Cand vorbim de actiunile in care se apara in mod direct drepturile reale principale, le avem in vedere pe cele care sunt puse in miscare prin exercitarea dreptului material la actiune.
Un alt sens al actiunii intereseaza procedura civila si se refera la mijloacele procesuale prin care se desfasoara in fata instantei de judecata procedura initiata prin punerea in miscare a dreptului material la actiune.
Actiunile petitorii
prin care se apara in mod direct dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale principale:
actiunea in revendicare intemeiata pe dreptul de proprietate privata/nuda proprietate
actiunea negatorie si actiunea in granituire intemeiate tot pe dreptul de proprietate privata, in principal
actiunea confesorie prin care se apara dezmembramintele dreptului de proprietate privata
actiunea in revendicare intemeiata pe dreptul de proprietate publica
actiunea confesorie prin care se apara drepturile prin care se exercita dreptul de proprietate publica
Actiunile posesorii
prin care se apara posesia
mijloacele indirecte (nespecifice) de aparare
ctiuni care se intemeiaza pe drepturi de creanta si apara drepturi de creanta, dar care, in mod indirect, apara si dreptul de proprietate sau alte drepturi reale principale.
Ex.1: actiunea in raspundere delictuala atunci cand prejudiciul consta in vatamarea unui bun din patrimoniul persoanei. Actiunea prin care se cere repararea prejudiciului, desi se intemeiaza in mod direct pe un drept de creanta, apara, in mod indirect, si dreptul de proprietate.
Ex.2: o actiune contractuala prin care se cere restituirea unui bun, desi se intemeiaza pe un drept de creanta nascut din contract, apara in mod indirect si dreptul de proprietate.
actiunile de CF
au ca obiect inscrierile in CF