publicitatea imobliara(mai e actiunea in rectificare) Flashcards
Securitatea juridica
statica
ocrotirea drepturilor existente
Securitatea juridica
dinamica
ocrotirea modurilor de dobandire a drepturilor
Securitatea juridica
relatia dintre cele doua
De regula, intre acestea exista complementaritate. Uneori, insa, se creeaza un conflict, aparand o contradictie intre dreptul patrimonial si aparenta sa, adica intre adevaratul titular al dreptului patrimonial si cel care doar se manifesta ca titular, de cele mai multe ori pe baza unui mod de dobandire nevalabil, deci fara a avea in realitate aceasta calitate.
Important este ca acest conflict sa fie prevenit, cea mai importanta metoda folosita fiind publicitatea imobiliara.
Publicitatea imobiliară
mecanismul juridic prin care se reglementează modul de aducere la cunoștința publicului a actelor juridice si a faptelor juridice in sens restrans având ca obiect un bun imobil, cu scopul realizarii securitatii juridice
Publicitatea imobiliară
Reglementarea
o găsim în Codul civil în cartea a III-a – dispoziții de drept material, Legea 7/1996 – dispoziții cu privire la normele de drept procedural care țin de înscrierile în cartea funciară.
Funcții
pub.imobiliara
primele 3 functii fundamentale si alternative
Funcții – pot să difere de la un sistem la altul:
Funcție de informare/declarativa – informarea tertilor pentru a-si modela comportamentul
Nu conditioneaza nasterea/consolidarea drepturilor reale, care se nasc si produc efecte intre parti si fata de terti si fara indeplinirea formalitatilor de publicitate.
Funcție de opozabilitate fata de terti - mai mult de o simpla aducere la cunoștință: în lipsa respectării acestei înscrieri dreptul real nu se consolideaza pentru ca nu se naste opozabilitatea erga omnes.
Functia de informare este absorbita de functia de opozabilitate fata de terti.
Funcția constitutivă sau translativă de drepturi reale – aceasta presupune că, fără înscirerea în CF, dreptul real nu se transmite/constituie. Transmiterea are loc nu la momentul semnării actului, ci la momentul înscrierii. Pana la inscriere, partile sunt legate numai de drepturi de creanta care au ca obiect prestatii succesive in vederea transmiterii/constituirii.
Functia de informare este, de asemenea, absorbita de functia constitutiva saau translativa.
Funcții
pub.imobiliara
cele 3 functii complementare
Funcția achizitivă - se refera la posibilitatea unui terț de a dobândi dreptul de proprietate, deși nu a cumpărat de la adevăratul proprietar. Dacă a trecut termenul prevăzut de lege, terțul dobândește dreptul de proprietate, ca efect al funcției achizitive ≠ uzucapiunea tabulara
Funcția de mijloc de probă – persoana înscrisă în CF se bucură de prezumția că ea este titulara acelui drept, iar, simetric, daca un drept a fost radiat in CF, se prezuma ca el nu exista – art. 900 alin. 1 ai 2.
Funcția de soluționare a conflictelor între dobânditorii succesivi ai aceluiași drept real imobiliar – cel care beneficiaza de aceste formalitati va fi preferat in raport cu cei care nu le-au indeplinit/ le-au indeplinit la o data ulterioara
Tipologia sistemelor de publicitate imobiliară
Criteriul functiei fundamentale:
Sisteme care asigură doar informarea
! ineficient
Tipologia sistemelor de publicitate imobiliară
Criteriul functiei fundamentale:
Sisteme care asigură doar opozabilitatea fata de terti
Sisteme care asigură doar opozabilitatea fata de terti
Ex. sistemul reglementat de Legea 7/1996 înainte de intrarea în vigoare a NCC
! in principal, este vorba despre cele dobandite prin contracte, in cazul carora apare un conflict intre:
Opozabilitatea erga omnes a drepturilor reale – opozabilitatea fata de terti 🡪 poate sa depinda de indeplinirea unor formalitati de publicitate
Principiul relativitatii efectelor actului juridic – opozabilitatea intre parti 🡪 principiul fortei obligatorii
Cand este vorba de un act juridic translativ/constitutiv de drepturi reale, fara a se asigura opozabilitatea erga omnes, dreptul real este imperfect.
Problema se pune, deci, intre momentul dobandirii dreptului real prin act juridic si indeplinirea formalitatilor de publicitate, interval in cursul caruia dreptul este imperfect. Asigurarea opozabilitatii duce la consolidarea dreptului.
Tipologia sistemelor de publicitate imobiliară
Criteriul functiei fundamentale:
Tipologia sistemelor de publicitate imobiliară
Criteriul functiei fundamentale:
Sisteme de transmitere sau constituire a drepturilor reale – cele mai coerente din momentul dobandirii/constituirii sale, dreptul are forta juridica deplina si este opozabil atat fata de parti, cat si fata de terti
Tipologia sistemelor de publicitate imobiliară
Criteriul modului de alcătuire a registrelor de publicitate:
Sisteme personale
se au in vedere persoanele: criticabile (neunitare, nesigure) ex. registrul de transcripțiuni și inscripțiuni (exista o foaie făcută pe persoană, nu pe imobil)
Tipologia sistemelor de publicitate imobiliară
Criteriul modului de alcătuire a registrelor de publicitate:
Sisteme reale
e au in vedere imobilele ex. Decretul 115/1938– exista o foaie în care erau trecute imobilele
Sistemul prezent este un sistem real, iar momentan asigura doar opozabilitatea fata de terti.
Istoricul sistemelor de publicitate în România
rima dată am avut un sistem personal al registrelor de transcripțiuni și inscripțiuni aplicat in Vechiul Regat. Aceste registre erau ținute de notariatele de stat, iar acest sistem de publicitate a fost împrumutat din Franța, unde se aplică în continuare.
În paralel, a existat Decretul 115/1938, cu aplicare în Banat, Transilvania si Bucovina. Era de inspirație austriacă și germană. Aveam o carte funciară a fiecărui imobil (sistem real) și un efect constitutiv al înscrierilor în CF. Acest lucru a fost posibil după ce s-a făcut cadastrul general al fiecărei regiuni.
Aceste modalități de asigurare a publicității au funcționat până la momentul la care s-a adoptat Legea 7/1996. Scopul ei era acela de a pregăti terenul pentru un sistem constitutiv de drepturi, cel pe care îl avem astăzi. Trebuia să se suspende efectul constitutiv al Decretului lege, înscrierile în CF având din 1996 și până în prezent doar un rol de opozabilitate (tot real).
Sistemul noului cod civil
pub.imobiliara
Un sistem real în care s-a reglementat efectul constitutiv prin dispozițiile art. 885, care nu sunt de imediată aplicare, pentru că dispozițiile art. 56 din LPA amână intrarea lor în vigoare până la momentul în care se vor finaliza lucrările de cadastru si se vor deschide carti funciare pentru toate imobilele.
O altă modalitate de constrângere care a fost gândită sub imperiul Legii 7/1996 este reglementarea obligației notarului de a deschide CF imobilului și de a înscrie actul juridic în acea carte ori de câte ori se dorește încheierea unui contract care are ca obiect un drept real (doar după ce ați făcut lucrările de cadastru vă va înscrie actul juridic).
In L. 7/1996 s-a optat pentru reglementarea unitara a doua sisteme diferite, dar complementare: sistemul cadastrului general si sistemul de publicitate imobiliara, primul fiind fundamentul tehnic al celui de-al doilea.
Obstacole care impiedica finalizarea lucrarilor de cadastru:
Eforturile financiare ale proprietarilor – in prezent, caracter gratuit – finantate de stat
Multe imobile sunt stapanite fara ca posesorii lor sa detina inscrisurile doveditoare ale titlurilor lor de proprietate sau nu s-au facut dezbaterile succesorale ale proprietarilor aparenti defuncti:
Programul national de cadastru si de CF
A. procedura speciala pentru inscrierea in CF ca proprietari a posesorilor carora nu le este contestata aceasta calitate (pe baza certificatului emis de notar) sau
B. pentru notarea posesiei faptice in favoarea posesorilor a caror calitate de proprietari este contestata sau cu privire la care notarul a refuzat sa emita certificat de inscriere (se noteaza si actele doveditoare)
Ulterior notarii posesiei faptice, dreptul de proprietate va putea fi intabulat:
Din oficiu – T=5 ani de la notarea posesiei ( daca nu a fost notat un litigiu care sa o conteste)
La cerere – act de proprietate/certificat de mostenitor/hotarare judecatoreasca irevocabila
!Daca nu pot fi identificati proprietarii/posesorii => dreptul de proprietate se inscrie provizoriu in favoare unitatii administrativ-teritoriale – ramane deschisa posibilitatea intabularii de catre proprietar.
functii ale publicitatii
Tehnica – identificarea, descrierea, masurarea imobilelor
Juridica – identificarea proprietarilor/posesorilor si asigurarea publicitatii imobiliare
Economica – furnizarea datelor pentru stabilirea impozitelor si taxelor