TUB inklusive MEWS och SBAR Flashcards
Vad står TUB för?
Tidig Upptäckt och Behandling.
Varför finns TUB?
TUB är ett koncept som erbjuder verktyg för god patientsäkerhet.
TUB används för att en eventuell försämring i en patients tillstånd ska upptäckas i ett tidigt skede, så att adekvata åtgärder kan förebygga ytterligare försämring.
Vad ingår i TUB?
- ABCDE – Ett enkelt system för bedömning av patientens livsviktiga funktioner.
- MEWS – Ett poängsystem för att tidigt upptäcka en försämring hos inneliggande patienter.
- CRM – Att förbättra samarbete i team.
- SBAR – Ett hjälpmedel för tydligare kommunikation.
Beskriv MEWS.
Modified Early Warning Score.
Beskriv MEWS-trappan.
- 0: Fortsatta kontroller
- 1-2: Utvärdera resultat av ev insatt behandling. Om enskilt avvikande värde, kontakt med läkare.
- 3-4: Läkarbedömning inom 60 minuter. Påbörja behandling enligt ABCDE.
- 5-6: Läkarbedömning inom 30 minuter. Läkare bedömer behov av kontakt med intensivvårdskonsult. Påbörja behandling enligt ABCDE. Patienten bör inte lämnas ensam.
- ≥7:. Läkar- och intensivvårdsbedömning inom 15 minuter. Påbörja behandling enligt ABCDE. Patienten får inte lämnas ensam.
- Situation: 84-årig kvinna inlagd på grund av urinvägsinfektion vid vårdavdelning 30E.
- Bakgrund: Två tidigare hjärtinfarkter, diabetes mellitus typ 2. Inkom 2 dagar sedan med sveda vid miktion, allmän trötthet och sjukdomskänsla.
- Aktuellt: Fria luftvägar, andningsfrekvens 13, saturation 97 %, puls 35, blodtryck 105/70, kissat 2 liter senaste dygnet, pigg och vaken, temperatur 37,5
- Rekommendation?
- Situation: Ca 20-årig kille, inneliggande på avd 70E för observation efter motorcykelolycka.
- Bakgrund: Tidigare frisk. I förmiddags avkastad från motorcykel i 50 km/h. Helt stabil på akuten men lätt chockad. Trauma-CT ej utförd, inlagd för observation.
- Aktuellt: Fria luftvägar, andningsfrekvens 28, puls 117, blodtryck 85/60, ingen urinproduktion sedan inkomst, verkar förvirrad, temp 37,2
- Rekommendation?
Beskriv CRM.
- Crew Resource Management – ett koncept för teamarbete som kommer från flygbranschen.
- Ett team är en grupp människor med olika kompetens som arbetar mot samma mål.
- Effektivt teamarbete kännetecknas av att alla teammedlemmar förstår situationen och målet, delar med sig av sin kunskap och tar eget ansvar och initiativ.
- Ledaren har överblicken och samordnar arbetet.
- Situationsmedvetenhet: Alla ska vara medvetna om vad som sker och varför samt målsättningen.
- Ledarskap och följarskap: Ledare leder och fördelar, är lyhörd för förslag och synpunkter samt informerar. Följarna är aktiva och delar med sig av kunskap och observationer.
- Kommunikation: Tydlig kommunikation betyder att jag ska tala högt, tydligt, riktat och vänta på återkopplingen från den som lyssnat. Closed loops.
Beskriv en closed loop.
Beskriv SBAR.
- Strukturerad metod för kommunikation
- En gemensam kommunikationsstruktur
- Presenterar fakta snabbt och effektivt
- Ovidkommande information undviks
- Kan användas av alla i alla lägen
Situation
Vem talar? Var är du? Vem är patienten? Vad har hänt? Vad är problemet? Diagnos?
Exempel: Hej! Björn Malmström, medicinjour. Jag är på medicinakuten och ringer angående en 68-årig man med lungemboli.
Jag vill diskutera behandling och vårdnivå.
Bakgrund
Kort anamnes och relevant bakgrundsinformation.
Exempel: Patienten har tablettbehandlad hypertoni, men är i övrigt väsentligen frisk. Har för två timmar sedan promenerat och då fått plötslig kraftig ryggsmärta. Har själv ringt ambulans.
Aktuellt/Assessment
Relevant ABCDE-status. Relevanta provsvar. Åtgärder och resultat. Tolkning.
Exempel: Han saturerar sig 95% med 2 liter syrgas på grimma och har 18 i andningsfrekvens. Han har ett blodtryck på 130/80 och puls på 95. EKG utan tecken på högerkammarbelastning. Blodgasen visar inga avvikelser. CT visar på sadelemboli. Jag har gett en bolus Heparin. Han har inte ont just nu och ter sig relativt opåverkad. Jag bedömer det som att han är hemodynamiskt stabil.
Rekommendation
Förslag på åtgärd. Vad vill du veta? När ska det ske?
Exempel: Jag vill lägga in patienten på AIMA med heparindropp och beställa ett hjärteko till imorgon. Tycker du att det är en rimlig handläggning?
Ge ett exempel på SBAR-rapportering av detta fall.
Du är AT-läkare på medicin och en 69-årig kvinna, Aina Svensson, ankommer till akutmottagningen med andfåddhet och gulfärgade upphostningar sedan 2-3 dagar. Senaste dygnet har hon märkt att det är mycket svårt för henne att få luft och hon känner att hon inte klarar att vänta hemma längre då vårdcentralen först kan erbjuda tid i morgon.
Hon bor tillsammans med sin make och de har hjälp av hemtjänst med städning. 2003 opererades hon för gallsten och året därpå vårdades hon på sjukhus i Dalarna för hjärtinfarkt utan att man gjorde någon ballongsprängning. På vårdcentralen har de utrett henne med spirometri som visat på KOL. Hon har rökt till och från sedan ungdomen, berättar hon.
I status noteras vilodyspné med andningsfrekvens 26, saturation 87% på luft. Hon ser trött och tagen ut, har normalafärgade läppar och är perifert normalvarm och torr. Vikten är 52kg på 167cm. Blodtryck 140/65. Puls 101. Temp 37,6, Hjärtat auskulteras utan blåsljud. Vid lungauskultation hörs sibilanta (högfrekventa) rhonki och rossliga biljud över hela lungfälten. Expiratoriska fasen är något förlängd. Efter inhalationer med anikolinergikum och betastimulerare minskar biljuden och dyspnén något och saturationen stiger till 92 %.
Hon står på T Trombyl 75mg 1x1, T Alvedon 500mg 1x4, inhalation Symbicort 320µg/9µg 1x2, inhalation Spiriva 18 µg, 1x1, inhalation Bricanyl 0,5mg/dos vid behov. I laboratorieprovsvar ses CRP 31, Hb 120, leukocyter 10,2 x 109/l, trombocyter 225 x 109/l, natrium 144 mmol/l, kalium 3,6 mmol/l, kreatinin 67 µmol/l, glukos 7,2 mmol/l. Blodgasen visar pH 7,39, CO2 5,8, pO2 8,2, BE +3, laktat 0,5. EKG visar normal sinusrytm. (avvikande analyser fetmarkerat)
Du bedömer nog ändå det här som en KOL-exacerbation som just nu skulle kunna behandlas i hemmet men du blir också osäker på om Aina riskerar att bli ännu sämre och i så fall borde läggas in. Därför ringer du bakjouren för råd och stöttning. Formulera en rapport enligt SBAR till bakjouren.
Situation:
Hej jag heter Katharina Stevens och är medicinjour på akuten. Jag har träffat en 69-årig kvinna som söker för andningsbesvär och trolig KOL-exacerbation och jag ringer dig då jag undrar om hon skulle kunna gå hem med peroral behandling.
Bakgrund:
Hon har en sambo men ingen daglig hemtjänst, är tidigare rökare och har en KOL-diagnos sedan tidigare. Hon hade hjärtinfarkt utan invasiv åtgärd -04. Nu söker hon med andningsbesvär och purulent sputa sedan 2-3 dagar med försämring senaste dygnet.
Aktuellt:
A: luftvägen är fri.
B: Vilodyspné med andningsfrekvens 26, saturation ursprungligen på 87 %. Obstruktiva andningsljud. Blodgasen visar inga avvikelser, hon retinerar inte koldioxid och har ingen acidos. Saturationen har stigit till 92 % efter inhalationer och hon ter sig mindre obstruktiv.
C: Hon är väsentligen cirkulatoriskt opåverkad med blodtryck på 140/85 och puls på 101. Hjärtat auskulteras ua. CRP 31 och LPK 10,2.
D: RLS 1, trött.
E: Temp 37.6
Jag bedömer det som en kolexacerbation utan respiratorisk insufficiens.
Rekommendation:
Min tanke är att hon skulle kunna gå hem med tablettbehandling kortisonbehandling, antibiotika och ökade inhalationer tills hon blir bättre, eller tycker du att hon behöver läggas in?