Thema 3. Veroudering vanuit een gezondheidspsychologisch perspectief. Deel 2 Flashcards
Diversiteit in gezondheid is een gevolg van.
- Erfelijke invloeden.
- Keuzes die ouderen gedurende hun leven hebben gemaakt (leefstijl)
- Omgevingsinvloeden.
Invloed van leefstijl op gezondheid.
Zowel het gezonde leefstijlgedrag uit het verleden als het gedrag dat pas op latere leeftijd start kan bijdragen aan een gezonde veroudering.
bewegen
Regelmatig bewegen bevordert de gezondheid van ouderen en kan achteruitgang in het functioneren, zelfredzaamheid en participatie in de maatschappij voorkomen. Zelfs als ouderen pas op de leeftijd van 75 jaar en ouder regelmatig gaan bewegen, lijkt er nog steeds een toename in de levensverwachting te zijn.
Voeding
Een gezond voedingspatroon vermindert het risico op chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose. Ook kan gezonde voeding
positief bijdragen aan het ziekteproces als iemand al ziek is. Een ongezond voedingspatroon kan daarentegen leiden tot een toename van risicofactoren. Ouderen zijn vatbaarder voor tekorten aan voedingsstoffen en voor voedselinfecties.
Ondervoeding
Ondervoeding ontstaat als het lichaamsgewicht te sterk afneemt of als er onvoldoende essentiële voedingsstoffen worden opgenomen door het lichaam.
Oorzaken zijn: verminderde eet- en dorstgevoel. Verminderende opname door het lichaam, veranderende sociale omstandigheden.
Roken
Roken verhoogt de kans op verschillende vormen van kanker, COPD, coronaire hartziekten en tal van andere ziekten en aandoeningen. Ook typische
ouderdomsaandoeningen, zoals gezichtsstoornissen en heupfracturen, en verminderd cognitief functioneren, hangen samen met roken.
Alcohol
Ouderen verdragen alcohol slechter dan jongere volwassenen. Dit komt door veranderingen in het lichaam die ontstaan bij het ouder worden, zoals een
verminderde werking van lever en nieren en een vermindering van het lichaamsvocht, waardoor de alcoholconcentratie in het bloed sneller omhooggaat. Ook kan er meer valgevaar zijn en is een combinatie met medicijnen riskant.
Determinanten van een gezonde leefstijl.
- Intentie. (Kwantiteit)
- Motivatie. (Kwaliteit)
- Attitude.
- Eigen-effectiviteit.
- Subjectieve norm. (wat verwacht je dat anderen van jouw gedrag vinden)
- Sociale steun.
- Modelling
- Kennis. Over de relatie tussen gedrag en risico, kennis over hoe te veranderen en theoretische diepgaande kennis.
- Gewoonte
- Bewustzijn over eigen gedrag.
- Leeftijd/geslacht/inkomen/opleidingsniveau (niet te beïnvloeden)
Health literacy
Een begrip dat aangeeft in hoeverre mensen vaardig zijn om informatie over gezondheid en te ziekte te verkrijgen, begrijpen evalueren en correct toepassen.
Omgevingsfactoren en leefstijl en gezondheid
- Veiligheid
- Toegang tot faciliteiten
- Weersomstandigheden
- Binnenmilieu. Ouderen zijn gevoeliger voor stoffen en vocht. Ventilatie is nodig om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Sociale omgeving.
De sociale omgeving kan een positieve invloed op de gezondheid of de leefstijl hebben wanneer de omgeving sociale steun oplevert, bijvoorbeeld praktische hulp zoals klusjes en boodschappen doen,
maar ook adviezen of een luisterend oor kunnen een positief effect hebben op de gezondheid. De sociale omgeving kan echter ook een negatieve invloed hebben, bijvoorbeeld wanneer deze stress oplevert, wanneer er iemand overlijdt in de directe omgeving of wanneer personen uit de directe omgeving zelf ongezond gedrag vertonen. Het hebben van een partner en de netwerkgrootte en frequente van contact is bepalend voor de mate van sociale steun.
Blue zones
Vijf gebieden in de wereld (Okinawa, Loma Linda, Sardinië, Nicoya en Icaria) waarin ouderen tot op zeer hoge leeftijd kerngezond blijven. Op het eiland Icaria doen ze dat bijvoorbeeld door te slapen volgens de biologische klok, te eten tot ze 80% vol zitten, veel lichamelijke activiteit te hebben, gezond eten (fruit, groenten, noten en verse vis), alcohol beperken en veel sociale verbondenheid.
Voeding en effecten op de gezondheid
Uit het review van Lafortune en collega’s blijkt naast het algemene gezonde voedingspatroon dat het mediterraanse dieet een positief effect heeft op succesvol ouder worden. Het eten van rood vlees en verwerkt vlees lijkt een negatieve invloed te hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Dat wil zeggen dat het eten van rood vlees en verwerkt vlees het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verhoogd. Verzadigd vet lijkt een negatieve invloed te hebben op het functioneren van de oudere, en de kans op dementie en diabetes te verhogen.
Cijfers
65+ers Bewegen 70,9% voldoet aan norm Voeding 40,6% dagelijkse fruitinname Roken 11,8% Alcohol 75,4% Overgewicht 58,5%
Totale populatie Bewegen 55,9% voldoet aan norm Voeding 29,3% dagelijkse fruitinname Roken 20, 7% Alcohol 75,8% Overgewicht 44%
Soorten preventieve interventies
Er zijn verschillende soorten preventieve interventies te omschrijven waarbij gebruik wordt gemaakt van drie verschillende indelingen.
- Doelgroep
- Fase van ziekte
- Manier van uitvoering.