TEMA 8 Flashcards
1. D'acord amb el Codi civil, les normes jurídiques contingudes en els tractats internacionals: a) No tenen aplicació directa a Espanya. b) Encara que no poden arribar a tenir aplicació directa a Espanya, tenen caràcter informador de l'ordenament jurídic intern. c) Són d'aplicació directa a Espanya des de la signatura del tractat internacional corresponent. d) No són d'aplicació directa a Espanya mentre no hagin passat a formar part de l'ordenament intern mitjançant la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de l'Estat.
a) No tenen aplicació directa a Espanya.
b) Encara que no poden arribar a tenir aplicació directa a Espanya, tenen caràcter informador de l’ordenament jurídic intern.
c) Són d’aplicació directa a Espanya des de la signatura del tractat internacional corresponent.d) No són d'aplicació directa a Espanya mentre no hagin passat a formar part de l'ordenament intern mitjançant la publicació íntegra en el Butlletí Oficial de l'Estat.
2. Quina de les matèries següents és regulable per mitjà d’un decret llei? a) El règim de les comunitats autònomes. b) El dret electoral general. c) Els drets, els deures i les llibertats dels ciutadans que es regulen en el títol I de la Constitució. d) Cap de les matèries anteriors és regulable mitjançant un decret llei.
a) El règim de les comunitats autònomes.
b) El dret electoral general.
c) Els drets, els deures i les llibertats dels ciutadans que es regulen en el títol I de la Constitució.d) Cap de les matèries anteriors és regulable mitjançant un decret llei.
3. Quan s'aplica el costum com a font de dret? a) A falta de llei aplicable, sempre que no sigui contrària a la moral o a l'ordre públic, i que resulti provada. b) Quan sigui d'aplicació per raó de la matèria. c) En qualsevol cas, encara que hi hagi una llei aplicable. d) Quan no hi hagi principis generals del dret aplicables al cas.
a) A falta de llei aplicable, sempre que no sigui contrària a la moral o a l'ordre públic, i que resulti provada.
b) Quan sigui d’aplicació per raó de la matèria.
c) En qualsevol cas, encara que hi hagi una llei aplicable.
d) Quan no hi hagi principis generals del dret aplicables al cas.
4. Les disposicions administratives que contradiguin el que estableix una norma de caràcter superior: a) Són nul·les de ple dret. b) Han de ser adaptades. c) Han de ser recorregudes davant el Tribunal Suprem. d) Són anul·lades per les Corts Generals.
a) Són nul·les de ple dret.
b) Han de ser adaptades.
c) Han de ser recorregudes davant el Tribunal Suprem.
d) Són anul·lades per les Corts Generals.
5. Quin article del Codi civil estableix les fonts del dret? a) Cap. b) L'article 1. c) L'article 18. d) L'article 35.
a) Cap.b) L'article 1.
c) L’article 18.
d) L’article 35.
6. De conformitat amb la Constitució espanyola, els estatuts d'autonomia són: a) La norma institucional bàsica de cada comunitat autònoma. b) Una llei orgànica estatal. c) Part integrant de l'ordenament jurídic de l'Estat. d) Totes les respostes anteriors són correctes.
a) La norma institucional bàsica de cada comunitat autònoma.
b) Una llei orgànica estatal.
c) Part integrant de l’ordenament jurídic de l’Estat.d) Totes les respostes anteriors són correctes.
7. La Constitució espanyola estableix que la reforma dels estatuts s'ajustarà al procediment que s’hi estableixi i requerirà, en tot cas: a) L’aprovació del Congrés, mitjançant una llei ordinària. b) L’aprovació de les Corts Generals per majoria simple, amb un dictamen previ favorable del Consell d'Estat. c) L’aprovació de les Corts Generals, mitjançant una llei orgànica. d) L’aprovació de les Corts Generals, mitjançant una llei ordinària.
a) L’aprovació del Congrés, mitjançant una llei ordinària.
b) L’aprovació de les Corts Generals per majoria simple, amb un dictamen previ favorable del Consell d’Estat.c) L’aprovació de les Corts Generals, mitjançant una llei orgànica.
d) L’aprovació de les Corts Generals, mitjançant una llei ordinària.
8. El principi de legalitat s’estableix en la Constitució en: a) L'article 2. b) L'article 9. c) L'article 104. d) Les respostes a) i b) són correctes.
a) L’article 2.b) L'article 9.
c) L’article 104.
d) Les respostes a) i b) són correctes.
9. En cas de necessitat extraordinària i urgent, el Govern pot dictar disposicions legislatives provisionals que adopten la forma de: a) Decret legislatiu. b) Llei de bases. c) Decret llei. d) Llei marc.
a) Decret legislatiu.
b) Llei de bases.c) Decret llei.
d) Llei marc.
10. Les disposicions dictades pels ministres es publiquen amb la denominació: a) D’ordre. b) D’ordre ministerial. c) De decret. d) De decret ministerial.
a) D’ordre.b) D’ordre ministerial.
c) De decret.
d) De decret ministerial.
11. El principi de jerarquia de les fonts del dret administratiu: a) Determina la invalidesa de la norma inferior que contradigui el que disposa la superior. b) Es regula en l'article 9.3 de la Constitució. c) No s'aplica en les relacions entre les lleis ordinàries i les orgàniques. d) Totes les respostes anteriors són correctes.
a) Determina la invalidesa de la norma inferior que contradigui el que disposa la superior.
b) Es regula en l’article 9.3 de la Constitució.
c) No s’aplica en les relacions entre les lleis ordinàries i les orgàniques.d) Totes les respostes anteriors són correctes.
12. El principi de reserva de llei significa: a) Que la llei se situa en la posició més elevada de la piràmide normativa. b) Que no és possible negar-se a l'aplicació o el compliment de la llei. c) Que l'enjudiciament de la llei competeix en exclusiva als tribunals o hi està reservat. d) Que determinades matèries establertes per la Constitució només poden ser regulades per una norma amb rang legal.
a) Que la llei se situa en la posició més elevada de la piràmide normativa.
b) Que no és possible negar-se a l’aplicació o el compliment de la llei.
c) Que l’enjudiciament de la llei competeix en exclusiva als tribunals o hi està reservat.d) Que determinades matèries establertes per la Constitució només poden ser regulades per una norma amb rang legal.
13. Els principis generals del dret: a) Són font indirecta. b) Tenen un valor normatiu superior al costum. c) Són font d'aplicació a falta de llei i costum, sense perjudici del seu caràcter informador de l'ordenament jurídic. d) Tenen un valor normatiu superior al costum, sense perjudici del seu caràcter informador de l'ordenament jurídic.
a) Són font indirecta.
b) Tenen un valor normatiu superior al costum.c) Són font d'aplicació a falta de llei i costum, sense perjudici del seu caràcter informador de l'ordenament jurídic.
d) Tenen un valor normatiu superior al costum, sense perjudici del seu caràcter informador de l’ordenament jurídic.
14. En relació amb els decrets llei: a) Són aprovats pel Consell de Ministres. b) Són aprovats pel Consell de Ministres, amb l’autorització prèvia del Congrés. c) Són aprovats pel Consell de Ministres, amb l’autorització prèvia de les Corts Generals. d) Són aprovats pel president del Govern, amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres i la consulta al Congrés.
a) Són aprovats pel Consell de Ministres.
b) Són aprovats pel Consell de Ministres, amb l’autorització prèvia del Congrés.
c) Són aprovats pel Consell de Ministres, amb l’autorització prèvia de les Corts Generals.
d) Són aprovats pel president del Govern, amb la deliberació prèvia del Consell de Ministres i la consulta al Congrés.
15. En la llei marc: a) Es fixen els principis per harmonitzar les disposicions normatives de les comunitats autònomes quan ho exigeixi l'interès general. b) Es transfereixen facultats de titularitat estatal a les comunitats autònomes, mitjançant una llei orgànica. c) S'estableix la modalitat de control de les Corts Generals sobre determinades normes legislatives de les comunitats autònomes. d) Pot atorgar-se una delegació legislativa al Govern perquè harmonitzi actuacions autonòmiques quan així ho exigeixi l'interès general.
a) Es fixen els principis per harmonitzar les disposicions normatives de les comunitats autònomes quan ho exigeixi l’interès general.
b) Es transfereixen facultats de titularitat estatal a les comunitats autònomes, mitjançant una llei orgànica.c) S'estableix la modalitat de control de les Corts Generals sobre determinades normes legislatives de les comunitats autònomes.
d) Pot atorgar-se una delegació legislativa al Govern perquè harmonitzi actuacions autonòmiques quan així ho exigeixi l’interès general.
16. L'aprovació, modificació o derogació d'una llei orgànica exigeix: a) La majoria absoluta del Congrés. b) La majoria absoluta del Senat. c) La majoria absoluta de les Corts. d) La majoria simple del Congrés, en votació final sobre el conjunt del projecte.
a) La majoria absoluta del Congrés.
b) La majoria absoluta del Senat.
c) La majoria absoluta de les Corts.
d) La majoria simple del Congrés, en votació final sobre el conjunt del projecte.
17. La delegació legislativa efectuada per les Corts Generals en favor del Govern, amb la finalitat de formar un text articulat, haurà de fer-se: a) A través d'una llei marc. b) A través d'una llei bàsica. c) A través d'una llei ordinària. d) A través d'una llei de bases.
a) A través d’una llei marc.
b) A través d’una llei bàsica.
c) A través d’una llei ordinària.d) A través d'una llei de bases.
18. L'Estatut d'autonomia ha de contenir: a) La delimitació del territori de la comunitat autònoma. b) La denominació, l’organització i la seu de les institucions autonòmiques pròpies. c) La denominació de la comunitat autònoma. d) Totes les respostes anteriors són correctes.
a) La delimitació del territori de la comunitat autònoma.
b) La denominació, l’organització i la seu de les institucions autonòmiques pròpies.
c) La denominació de la comunitat autònoma.d) Totes les respostes anteriors són correctes.
19. D'acord amb l'article 149.3 de la Constitució, quines normes prevalen en cas de conflicte entre les d'una comunitat i les de l'Estat? a) Sempre les de l'Estat. b) Sempre les de la comunitat. c) Les de l'Estat, tret que la matèria estigui atribuïda exclusivament a la comunitat. d) Les de la comunitat, tret que la matèria estigui atribuïda exclusivament a l'Estat.
a) Sempre les de l’Estat.
b) Sempre les de la comunitat.c) Les de l'Estat, tret que la matèria estigui atribuïda exclusivament a la comunitat.
d) Les de la comunitat, tret que la matèria estigui atribuïda exclusivament a l’Estat.
20. D'acord amb la Constitució, són lleis orgàniques les relatives: a) Al règim de les comunitats autònomes. b) Al desenvolupament dels drets fonamentals i de les llibertats públiques. c) Al règim electoral general. d) Les respostes b) i c) són correctes.
a) Al règim de les comunitats autònomes.
b) Al desenvolupament dels drets fonamentals i de les llibertats públiques.
c) Al règim electoral general.d) Les respostes b) i c) són correctes.
21. D'acord amb la Constitució, els decrets llei: a) Hauran de ser sotmesos immediatament a debat i votació de la totalitat al Congrés en el termini de quinze dies des de la promulgació. b) Podran afectar els drets fonamentals i les llibertats públiques. c) Hauran de ser sotmesos immediatament a debat i votació de la totalitat al Congrés en el termini dels vint dies següents a la promulgació. d) Durant el termini per a la convalidació o derogació, les Corts podran tramitar-los com a projecte de llei pel procediment d'urgència.
a) Hauran de ser sotmesos immediatament a debat i votació de la totalitat al Congrés en el termini de quinze dies des de la promulgació.
b) Podran afectar els drets fonamentals i les llibertats públiques.
c) Hauran de ser sotmesos immediatament a debat i votació de la totalitat al Congrés en el termini dels vint dies següents a la promulgació.d) Durant el termini per a la convalidació o derogació, les Corts podran tramitar-los com a projecte de llei pel procediment d'urgència.
22. En relació amb la supletorietat del dret estatal respecte de l'autonòmic, l'article 149.3 de la Constitució estableix que: a) El dret estatal serà, en tot cas, supletori del de les comunitats autònomes. b) Només serà supletori del dret de les comunitats autònomes en el cas que aquestes no hagin legislat sobre les seves competències assumides. c) El dret estatal només serà supletori quan així ho estableixi una norma amb rang de llei. d) Serà supletori del dret de les comunitats autònomes excepte en les matèries de competència exclusiva d'aquestes.
a) El dret estatal serà, en tot cas, supletori del de les comunitats autònomes.
b) Només serà supletori del dret de les comunitats autònomes en el cas que aquestes no hagin legislat sobre les seves competències assumides.
c) El dret estatal només serà supletori quan així ho estableixi una norma amb rang de llei.
d) Serà supletori del dret de les comunitats autònomes excepte en les matèries de competència exclusiva d’aquestes.
23. Segons la Constitució espanyola: a) El Congrés podrà delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre matèries determinades, excepte les que s'hagin d'aprovar amb una llei orgànica. b) El Senat, com a cambra de representació territorial, podrà delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre la distribució territorial de l'Estat. c) Les Corts Generals podran delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre el desenvolupament dels drets fonamentals i les llibertats públiques, sobre el règim electoral general i sobre les altres matèries previstes en la Constitució. d) Les Corts Generals podran delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre matèries determinades no incloses en l'article 81.
a) El Congrés podrà delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre matèries determinades, excepte les que s’hagin d’aprovar amb una llei orgànica.
b) El Senat, com a cambra de representació territorial, podrà delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre la distribució territorial de l’Estat.
c) Les Corts Generals podran delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre el desenvolupament dels drets fonamentals i les llibertats públiques, sobre el règim electoral general i sobre les altres matèries previstes en la Constitució.d) Les Corts Generals podran delegar al Govern la potestat de dictar normes amb rang de llei sobre matèries determinades no incloses en l'article 81.
24. D'acord amb la Llei 50/1997, de 27 de novembre, del Govern, els reglaments dictats pel president del Govern es publiquen amb la denominació de: a) Reials decrets del president del Govern. b) Decrets del president. c) Decrets de Presidència. d) Reials decrets.
a) Reials decrets del president del Govern.
b) Decrets del president.
c) Decrets de Presidència.
d) Reials decrets.
25. D'acord amb el Codi civil, amb relació a les fonts del dret: a) El costum només regirà a falta d’una llei aplicable, sempre que no sigui contrària a la moral o a l'interès social i que resulti provada. b) La jurisprudència complementarà l'ordenament jurídic amb la doctrina que, de manera reiterada, estableixi el Tribunal Suprem en interpretar i aplicar la llei i el costum. c) Els principis generals del dret s'apliquen a falta de llei, sense perjudici del seu caràcter informador de l'ordenament jurídic. d) La jurisprudència complementarà l'ordenament jurídic amb la doctrina que, de manera reiterada, estableixi el Tribunal Suprem en interpretar i aplicar la llei, el costum i els principis generals del dret.
a) El costum només regirà a falta d’una llei aplicable, sempre que no sigui contrària a la moral o a l’interès social i que resulti provada.
b) La jurisprudència complementarà l’ordenament jurídic amb la doctrina que, de manera reiterada, estableixi el Tribunal Suprem en interpretar i aplicar la llei i el costum.
c) Els principis generals del dret s’apliquen a falta de llei, sense perjudici del seu caràcter informador de l’ordenament jurídic.d) La jurisprudència complementarà l'ordenament jurídic amb la doctrina que, de manera reiterada, estableixi el Tribunal Suprem en interpretar i aplicar la llei, el costum i els principis generals del dret.
26. Les matèries que han de ser desenvolupades per mitjà d’una llei orgànica es contenen en la Constitució en: a) L'article 9. b) L'article 82. c) L'article 81. d) L'article 84.
a) L’article 9.
b) L’article 82.c) L'article 81.
d) L’article 84.
27. Els decrets llei són convalidats: a) Pel Congrés dels Diputats. b) Pel Senat. c) Per les Corts Generals. d) Pel Govern.
a) Pel Congrés dels Diputats.
b) Pel Senat.
c) Per les Corts Generals.
d) Pel Govern.
28. El termini per convalidar un decret llei és de: a) Vint dies. b) Quinze dies. c) Un mes. d) Trenta dies.
a) Vint dies.
b) Quinze dies.
c) Un mes.d) Trenta dies.
29. Les disposicions del Govern que contenen legislació delegada es denominen: a) Decrets lleis. b) Lleis de delegació. c) Decrets legislatius. d) Decrets.
a) Decrets lleis.
b) Lleis de delegació.c) Decrets legislatius.
d) Decrets.
30. Una llei estatal que conté els principis necessaris per harmonitzar les disposicions normatives de les comunitats autònomes en una matèria és: a) Una llei orgànica. b) Una llei d'harmonització. c) Una llei de bases. d) Una llei de delegació.
a) Una llei orgànica.b) Una llei d'harmonització.
c) Una llei de bases.
d) Una llei de delegació.