TEMA 6 Flashcards
1 Segons l’article 137 de la Constitució espanyola, l’Estat s’organitza territorialment: a) En municipis, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin. b) En municipis, en comarques, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin. c) En Àrees metropolitanes, en municipis, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin. d) En municipis, en illes, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin.
a) En municipis, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin.
b) En municipis, en comarques, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin.
c) En Àrees metropolitanes, en municipis, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin.
d) En municipis, en illes, en províncies i en les comunitats autònomes que se constitueixin.
2.L’article 140 de la Constitució espanyola garanteix: a) L’autonomia de la província. b) L’autonomia dels municipis. c) La suficiència de recursos per a les entitats locals. d) El dret a crear agrupacions de municipis diferents de la província.
a) L’autonomia de la província.b) L’autonomia dels municipis.
c) La suficiència de recursos per a les entitats locals.
d) El dret a crear agrupacions de municipis diferents de la província.
3.Quin article de la Constitució espanyola regula el municipi? a) L’article 137. b) L’article 138. c) L’article 139. d) L’article 140.
a) L’article 137.
b) L’article 138.
c) L’article 139.d) L’article 140.
4.Quin article de la Constitució espanyola consagra el principi de suficiència financera de les hisendes locals? a) L’article 140. b) L’’article 142. c) L’article 156. d) L’article 158.
a) L’article 140.b) L’’article 142.
c) L’article 156.
d) L’article 158.
5.Segons l’article 141 de la Constitució espanyola, qualsevol alteració dels límits provincials s’ha d’aprovar mitjançant: a) Un reial decret. b) Una llei de l’assemblea legislativa autonòmica corresponent. c) Una llei orgànica. d) Un decret del consell de govern autonòmic corresponent.
a) Un reial decret.
b) Una llei de l’assemblea legislativa autonòmica corresponent.c) Una llei orgànica.
d) Un decret del consell de govern autonòmic corresponent.
6.D’acord amb la Constitució espanyola, el finançament de les hisendes locals ha de provenir fonamentalment: a) Dels pressuposts generals de l’Estat. b) De les subvencions de la Unió Europea, de l’Estat i de les comunitats autònomes. c) De l’import de les sancions que imposin. d) Dels tributs propis i de la participació en els tributs de l’Estat i de les comunitats autònomes.
a) Dels pressuposts generals de l’Estat.
b) De les subvencions de la Unió Europea, de l’Estat i de les comunitats autònomes.
c) De l’import de les sancions que imposin.d) Dels tributs propis i de la participació en els tributs de l’Estat i de les comunitats autònomes.
7.Preveu la Constitució espanyola la forma d’administració pròpia de les illes? a) Sí, preveu que als arxipèlags, les illes tindran a més la seva administració pròpia en forma de cabildos. b) No, preveu que la forma d’administració pròpia de les illes la determinarà, en el seu cas, una llei orgànica. c) Sí, preveu que als arxipèlags, les illes tindran a més la seva administració pròpia en forma de consells. d) Sí, preveu que als arxipèlags, les illes tindran a més la seva administració pròpia en forma de cabildos o consells.
a) Sí, preveu que als arxipèlags, les illes tindran a més la seva administració pròpia en forma de cabildos.
b) No, preveu que la forma d’administració pròpia de les illes la determinarà, en el seu cas, una llei orgànica.
c) Sí, preveu que als arxipèlags, les illes tindran a més la seva administració pròpia en forma de consells. d) Sí, preveu que als arxipèlags, les illes tindran a més la seva administració pròpia en forma de cabildos o consells.
8.D’acord amb l’article 141 de la Constitució espanyola, la província és una entitat local amb personalitat jurídica pròpia, determinada per l’agrupació de: a) Municipis. b) Comarques. c) Àrees metropolitanes. d) Mancomunitats de municipis.
a) Municipis.
b) Comarques.
c) Àrees metropolitanes.
d) Mancomunitats de municipis.
9.On s’ubica la regulació de l’Administració local a la Constitució espanyola? a) Al capítol III del Títol VIII. b) Al Títol VII. c) Al capítol II del Títol VIII. d) Al capítol II del Títol III.
a) Al capítol III del Títol VIII.
b) Al Títol VII.c) Al capítol II del Títol VIII.
d) Al capítol II del Títol III.
10.Quina norma aprova el Text refós de les disposicions legals vigents en matèria de règim local? a) La Llei 7/1985, de 2 de abril. b) El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març. c) El Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 de abril. d) La Llei 20/2006, de 15 de desembre.
a) La Llei 7/1985, de 2 de abril.
b) El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.c) El Reial decret legislatiu 781/1986, de 18 de abril.
d) La Llei 20/2006, de 15 de desembre.
11.L’article 140 de la Constitució Espanyola disposa que els batles s’han d’elegir: a) Per consens entre els regidors i els veïnats. b) Pels regidors. c) Directament pels veïnats mitjançant sufragi universal, igual, lliure, directe i secret. d) Pels regidors o pels veïnats.
a) Per consens entre els regidors i els veïnats.
b) Pels regidors.
c) Directament pels veïnats mitjançant sufragi universal, igual, lliure, directe i secret. d) Pels regidors o pels veïnats.
12.Quina és la norma reguladora de las bases del règim local? a) La Llei 7/1985, de 2 de abril. b) El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març. c) La Llei 20/2006, de 15 de desembre. d) El Reial decret llei 7/1985, de 2 d’abril.
a) La Llei 7/1985, de 2 de abril.
b) El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.
c) La Llei 20/2006, de 15 de desembre.
d) El Reial decret llei 7/1985, de 2 d’abril.
13.Quina de les normes següents aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals? a) El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març. b) El Reial decret llei 2/2004, de 5 de març. c) El Decret llei 2/2004, de 5 de març. d) La Llei 7/1985, de 2 d’abril.
a) El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març.
b) El Reial decret llei 2/2004, de 5 de març.
c) El Decret llei 2/2004, de 5 de març.
d) La Llei 7/1985, de 2 d’abril.
14.Les entitats locals territorials resten exemptes dels imposts de l’Estat i de les comunitats autònomes: a) En tot cas. b) En els termes que estableixi el reglament de l’impost corresponent. c) Només resten exemptes dels imposts de l’Estat. d) En els termes que estableixi la llei.
a) En tot cas.
b) En els termes que estableixi el reglament de l’impost corresponent.
c) Només resten exemptes dels imposts de l’Estat. d) En els termes que estableixi la llei.
15.Les competències de les entitats locals poden ser: a) Només pròpies. b) Només atribuïdes per delegació. c) Pròpies o atribuïdes per delegació. d) Les entitats locals manquen de competències.
a) Només pròpies.
b) Només atribuïdes per delegació. c) Pròpies o atribuïdes per delegació.
d) Les entitats locals manquen de competències.
16.Poden les entitats locals exercir competències distintes de les pròpies i de les atribuïdes per delegació? a) Sí, en qualsevol cas. b) Només quan no se posi en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la Hisenda municipal, d’acord amb els requeriments de la legislació d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i no s’incorri en un supòsit d'execució simultània del mateix servei públic amb una altra Administració. c) No, en cap cas, atès que se posa en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la Hisenda municipal. d) Només quan així ho decideixi, per motius d’oportunitat, l’òrgan o entitat delegant i l’accepti l’entitat local interessada.
a) Sí, en qualsevol cas. b) Només quan no se posi en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la Hisenda municipal, d’acord amb els requeriments de la legislació d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i no s’incorri en un supòsit d'execució simultània del mateix servei públic amb una altra Administració.
c) No, en cap cas, atès que se posa en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la Hisenda municipal.
d) Només quan així ho decideixi, per motius d’oportunitat, l’òrgan o entitat delegant i l’accepti l’entitat local interessada.
17.Quina norma du a terme el desplegament legislatiu en matèria de règim local a la comunitat autònoma de les Illes Balears? a) La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. b) La Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. c) La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. d) La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.
a) La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
b) La Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. c) La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
d) La Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars.
18. D’acord amb l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, a més de les competències derivades de la legislació bàsica de l’Estat i de la legislació sectorial, correspon als municipis: a) L’exercici de les competències que puguin ser delegades per l’Estat, per la Comunitat Autònoma, pels consells insulars i per altres administracions, sempre que vagin acompanyades dels mitjans econòmics, personals i materials adequats i suficients. b) L’exercici de les competències que el Ple de l’ajuntament consideri oportunes. c) L’exercici de les competències que, malgrat siguin competència d’altres administracions, afectin directament els interessos del municipi. d) L’exercici de les competències que puguin ser delegades per l’Estat, per la Comunitat Autònoma, pels consells insulars i per altres administracions, amb independència de la suficiència i adequació dels mitjans econòmics, personals i materials.
a) L’exercici de les competències que puguin ser delegades per l’Estat, per la Comunitat Autònoma, pels consells insulars i per altres administracions, sempre que vagin acompanyades dels mitjans econòmics, personals i materials adequats i suficients.
b) L’exercici de les competències que el Ple de l’ajuntament consideri oportunes.
c) L’exercici de les competències que, malgrat siguin competència d’altres administracions, afectin directament els interessos del municipi.
d) L’exercici de les competències que puguin ser delegades per l’Estat, per la Comunitat Autònoma, pels consells insulars i per altres administracions, amb independència de la suficiència i adequació dels mitjans econòmics, personals i materials.
19.Segons la Carta Europea d’Autonomia Local, s’entén per autonomia local: a) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals de dictar normes amb rang de llei. b) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals d’ordenar i gestionar una part important dels assumptes públics en el marc de la llei, sota la seva pròpia responsabilitat i en benefici dels seus habitants. c) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals per convocar referèndums. d) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals per a l’autodeterminació.
a) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals de dictar normes amb rang de llei. b) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals d’ordenar i gestionar una part important dels assumptes públics en el marc de la llei, sota la seva pròpia responsabilitat i en benefici dels seus habitants.
c) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals per convocar referèndums.
d) El dret i la capacitat efectiva de les entitats locals per a l’autodeterminació.
20.Quin precepte de la Constitució espanyola garanteix l’autonomia dels municipis? a) L’article 141. b) L’article 139. c) L’article 142. d) L’article 140.
a) L’article 141.
b) L’article 139.
c) L’article 142. d) L’article 140.
21.Quin precepte de la Constitució espanyola consagra l’autonomia dels municipis i de les províncies? a) L’article 141. b) L’article 137. c) L’article 142. d) L’article 140.
a) L’article 141. b) L’article 137.
c) L’article 142.
d) L’article 140.
22.L’article 137 de la Constitució espanyola se refereix a: a) L’autonomia dels ens territorials per a la gestió dels interessos respectius. b) L’autonomia financera de les entitats locals. c) El dret a l’autodeterminació. d) La garantia de la realització efectiva del principi de solidaritat.
a) L’autonomia dels ens territorials per a la gestió dels interessos respectius.
b) L’autonomia financera de les entitats locals.
c) El dret a l’autodeterminació.
d) La garantia de la realització efectiva del principi de solidaritat.
23.A quin òrgan correspon resoldre els conflictes en defensa de l’autonomia local? a) Als jutjats i tribunals de la jurisdicció contenciosa administrativa. b) Al Tribunal Constitucional. c) A la Comissió Bilateral de Cooperació entre la Administració General de l’Estat i la respectiva entitat local. d) Al Consell de Ministres.
a) Als jutjats i tribunals de la jurisdicció contenciosa administrativa. b) Al Tribunal Constitucional.
c) A la Comissió Bilateral de Cooperació entre la Administració General de l’Estat i la respectiva entitat local.
d) Al Consell de Ministres.
24.Qui pot plantejar un conflicte en defensa de l’autonomia local? a) L’Estat. b) Les comunitats autònomes. c) Els municipis, les províncies i les comunitats autònomes. d) Els municipis i les províncies.
a) L’Estat.
b) Les comunitats autònomes.
c) Els municipis, les províncies i les comunitats autònomes.d) Els municipis i les províncies.
25.Poden donar lloc al plantejament dels conflictes en defensa de l’autonomia local: a) Els actes administratius i les normes reglamentàries de l’Estat o de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida. b) Les normes reglamentàries de l’Estat o de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida. c) Les normes de l’Estat amb rang de llei o les disposicions amb rang de llei de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida. d) Els actes administratius de l’Estat o de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida.
25.Poden donar lloc al plantejament dels conflictes en defensa de l’autonomia local:
a) Els actes administratius i les normes reglamentàries de l’Estat o de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida.
b) Les normes reglamentàries de l’Estat o de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida. c) Les normes de l’Estat amb rang de llei o les disposicions amb rang de llei de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida.
d) Els actes administratius de l’Estat o de les comunitats autònomes que lesionin l’autonomia local constitucionalment garantida.
~~~
26.L'autonomia local reconeguda per la Constitució espanyola, implica potestat legislativa? a) Si, en tot cas. b) Només en determinades matèries. c) Només en virtut d’una delegació. d) No, en cap cas.
a) Si, en tot cas.
b) Només en determinades matèries.
c) Només en virtut d’una delegació. d) No, en cap cas.
27.Quina norma autonòmica garanteix als municipis i a les altres entitats locals que puguin existir a les Illes Balears la plena autonomia per a la gestió dels seus respectius interessos, així com per a l’exercici de les seves competències? a) L’article 3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears. b) L’article 3 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears. c) L’article 3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. d) L’article 3 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
a) L’article 3 de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears. b) L’article 3 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.
c) L’article 3 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
d) L’article 3 de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
28.L'autonomia dels municipis: a) Està garantida pel Govern de l’Estat. b) No existeix. c) Està garantida per la Constitució espanyola. d) Està garantida per l’Estat.
a) Està garantida pel Govern de l’Estat.
b) No existeix. c) Està garantida per la Constitució espanyola.
d) Està garantida per l’Estat.