TEMA 4 Flashcards
1. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea n’establirà el reglament de procediment, el qual requereix l’aprovació: a) Del Consell. b) Del Parlament Europeu. c) Del Consell Europeu. d) De la Comissió.
a) Del Consell.
b) Del Parlament Europeu.
c) Del Consell Europeu.
d) De la Comissió.
2. D’acord amb l’article 288 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, quina norma té un abast general, és obligatòria en tots els elements i directament aplicable a cada estat membre? a) La directiva. b) El dictamen. c) El reglament. d) La decisió quan designi destinataris.
a) La directiva.
b) El dictamen.c) El reglament.
d) La decisió quan designi destinataris.
3. Un membre de la Comissió Europea ha de presentar la dimissió si li ho demana: a) El president del Parlament Europeu. b) El president del Consell Europeu. c) El president de la Comissió Europea. d) El president del Consell.
a) El president del Parlament Europeu.
b) El president del Consell Europeu.c) El president de la Comissió Europea.
d) El president del Consell.
4. En quina data es va signar el Tractat de Roma? a) 2 de setembre de 1951. b) 25 de març de 1957. c) 8 d’abril del 1964. d) 1 de juliol de 1987
a) 2 de setembre de 1951.b) 25 de març de 1957.
c) 8 d’abril del 1964.
d) 1 de juliol de 1987
5. Respecte de la Unió Europea, és incorrecte afirmar el següent: a) Els reglaments tenen un abast general. Són obligatoris en tots els seus elements i directament aplicables a cada estat membre. b) Les directives obliguen l’estat membre destinatari quant al resultat que s’hagi d’aconseguir, i deixen, però, a les autoritats nacionals l’elecció de la forma i dels mitjans. c) Les recomanacions són vinculants. d) Els dictàmens no són vinculants.
a) Els reglaments tenen un abast general. Són obligatoris en tots els seus elements i directament aplicables a cada estat membre.
b) Les directives obliguen l’estat membre destinatari quant al resultat que s’hagi d’aconseguir, i deixen, però, a les autoritats nacionals l’elecció de la forma i dels mitjans.c) Les recomanacions són vinculants.
d) Els dictàmens no són vinculants.
6. El Tractat de la Unió Europea es va signar a Maastricht: a) El 15 d’abril de 1988. b) El 7 de setembre de 1990. c) El 15 d’octubre de 1960. d) El 7 de febrer de 1992.
a) El 15 d’abril de 1988.
b) El 7 de setembre de 1990.
c) El 15 d’octubre de 1960.d) El 7 de febrer de 1992.
7. És correcte afirmar que els reglaments de la Unió Europea: a) Són no vinculants. b) Són dret comunitari primari. c) Són dret derivat. d) Són recomanacions i dictàmens
a) Són no vinculants.
b) Són dret comunitari primari.c) Són dret derivat.
d) Són recomanacions i dictàmens
8. És correcte afirmar que les directives de la Unió Europea: a) Tenen un abast general. Són obligatòries en tots els seus elements i directament aplicables a cada estat membre. b) Obliguen l’estat membre destinatari quant al resultat que s’hagi d’aconseguir, i deixen, però, a les autoritats nacionals l’elecció de la forma i dels mitjans. c) No són vinculants. d) Són dret comunitari primari.
a) Tenen un abast general. Són obligatòries en tots els seus elements i directament aplicables a cada estat membre.b) Obliguen l’estat membre destinatari quant al resultat que s’hagi d’aconseguir, i deixen, però, a les autoritats nacionals l’elecció de la forma i dels mitjans.
c) No són vinculants.
d) Són dret comunitari primari.
9. El Tractat de París que crea la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer va entrar en vigor: a) El 16 d’abril de 1948. b) El 18 d’abril de 1961. c) El 23 de juliol de 1952. d) El 2 de juny de 1960.
a) El 16 d’abril de 1948.
b) El 18 d’abril de 1961.c) El 23 de juliol de 1952.
d) El 2 de juny de 1960.
10. El Consell Europeu està format: a) Únicament pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea. b) Pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea i pel president del Parlament Europeu. c) Pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea, pel president del Consell Europeu i pel president del Parlament Europeu. d) Pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea, pel president del Consell Europeu i pel president de la Comissió Europea.
a) Únicament pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea.
b) Pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea i pel president del Parlament Europeu.
c) Pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea, pel president del Consell Europeu i pel president del Parlament Europeu.d) Pels caps d’estat o de govern dels estats membres de la Unió Europea, pel president del Consell Europeu i pel president de la Comissió Europea.
11. Quin organisme de la Unió Europea elabora l’avantprojecte del pressupost? a) El Defensor del Poble Europeu. b) El Consell Europeu. c) La Comissió Europea. d) El Parlament Europeu.
a) El Defensor del Poble Europeu.
b) El Consell Europeu.c) La Comissió Europea.
d) El Parlament Europeu.
12. En quin tractat apareix per primer cop la possibilitat que un estat membre pugui abandonar la Unió Europea? a) En el Tractat de Lisboa. b) En el Tractat d’Amsterdam. c) En el Tractat de Niça. d) En el Tractat de Roma.
a) En el Tractat de Lisboa.
b) En el Tractat d’Amsterdam.
c) En el Tractat de Niça.
d) En el Tractat de Roma.
13. On es va signar la darrera reforma del Tractat de la Unió Europea? a) A Amsterdam. b) No hi ha hagut cap reforma del Tractat de la Unió Europea. c) A Niça. d) A Lisboa.
a) A Amsterdam.
b) No hi ha hagut cap reforma del Tractat de la Unió Europea.
c) A Niça.d) A Lisboa.
14. El 18 d’abril del 1951 es va signar a París el Tractat Constitutiu de la Unió Europea del Carbó i de l’Acer, quins països van signar aquest tractat? a) Alemanya occidental, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos. b) Alemanya occidental, Bèlgica, França, Itàlia, Gran Bretanya i els Països Baixos. c) Alemanya occidental, França, Gran Bretanya, Itàlia, Luxemburg i Països Baixos. d) Alemanya occidental, Dinamarca, França, Itàlia, Luxemburg i Països Baixos.
a) Alemanya occidental, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos.
b) Alemanya occidental, Bèlgica, França, Itàlia, Gran Bretanya i els Països Baixos.
c) Alemanya occidental, França, Gran Bretanya, Itàlia, Luxemburg i Països Baixos.
d) Alemanya occidental, Dinamarca, França, Itàlia, Luxemburg i Països Baixos.
15. Els reglaments europeus es caracteritzen: a) Pel caràcter no obligatori, l’abast individual i l’aplicabilitat directa. b) Pel caràcter obligatori, l’abast individual i l’aplicació directa. c) Pel caràcter vinculant, l’abast general i la no aplicabilitat directa. d) Pel caràcter obligatori, l’abast general i l’aplicació directa.
a) Pel caràcter no obligatori, l’abast individual i l’aplicabilitat directa.
b) Pel caràcter obligatori, l’abast individual i l’aplicació directa.
c) Pel caràcter vinculant, l’abast general i la no aplicabilitat directa.d) Pel caràcter obligatori, l’abast general i l’aplicació directa.
16. En relació amb la Unió Europea, les recomanacions i els dictàmens: a) No són vinculants i van dirigits tant a estats membres com a persones físiques o jurídiques. b) Són vinculants i van dirigits tant a estats membres com a persones físiques o jurídiques. c) Són vinculants i van dirigits a tots els estats membres. d) No són vinculants i només van dirigits a persones físiques o jurídiques.
a) No són vinculants i van dirigits tant a estats membres com a persones físiques o jurídiques.
b) Són vinculants i van dirigits tant a estats membres com a persones físiques o jurídiques.
c) Són vinculants i van dirigits a tots els estats membres.
d) No són vinculants i només van dirigits a persones físiques o jurídiques.
17. Una de les següents no és una funció de la Comissió Europea: a) Executar el pressupost i gestionar els fons estructurals. b) Vetlar per l'aplicació dels tractats de la UE. c) La potestat legislativa. d) La iniciativa legislativa.
a) Executar el pressupost i gestionar els fons estructurals.
b) Vetlar per l’aplicació dels tractats de la UE. c) La potestat legislativa.
d) La iniciativa legislativa.
18. Senyalau la resposta correcta. El Parlament Europeu: a) Només té funcions de consulta. b) Només és un òrgan de control. c) Es tria per sufragi universal directe. d) És l’òrgan encarregat d’executar el pressupost.
a) Només té funcions de consulta.
b) Només és un òrgan de control.c) Es tria per sufragi universal directe.
d) És l’òrgan encarregat d’executar el pressupost.
19. La Mesa del Parlament Europeu està composta: a) Pel president, dotze vicepresidents i els qüestors. b) Pel president, deu vicepresidents i els qüestors. c) Pel president, dos vicepresidents i els qüestors. d) Pel president, catorze vicepresidents i els qüestors.
a) Pel president, dotze vicepresidents i els qüestors.
b) Pel president, deu vicepresidents i els qüestors.
c) Pel president, dos vicepresidents i els qüestors.d) Pel president, catorze vicepresidents i els qüestors.
20. Els drets, les llibertats i els principis reconeguts a la Unió Europea estan enunciats en: a) El Tractat de Tallinn. b) El Reglament Europeu de la Ciutadania Europea. c) La Constitució Europea. d) La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.
a) El Tractat de Tallinn.
b) El Reglament Europeu de la Ciutadania Europea.
c) La Constitució Europea.d) La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.
21. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va crear mitjançant: a) El Tractat de la CECA. b) El Tractat de Niça. c) El Tractat d’Amsterdam. d) El Tractat de Lisboa.
a) El Tractat de la CECA.
b) El Tractat de Niça.
c) El Tractat d’Amsterdam.
d) El Tractat de Lisboa.
22. Senyalau la resposta correcta respecte de les relacions internacionals de la Unió Europea amb tercers països: a) El Consell negocia els tractats internacionals i la Comissió els aprova. b) La Comissió negocia els tractats internacionals i el Parlament Europeu els sanciona. c) La Comissió negocia els tractats internacionals i el Consell els aprova. d) Un nombre indeterminat de diputats europeus negocia els tractats internacionals i la Comissió els aprova.
a) El Consell negocia els tractats internacionals i la Comissió els aprova.
b) La Comissió negocia els tractats internacionals i el Parlament Europeu els sanciona.c) La Comissió negocia els tractats internacionals i el Consell els aprova.
d) Un nombre indeterminat de diputats europeus negocia els tractats internacionals i la Comissió els aprova.
23. D’acord amb el que preveu el Tractat de la Unió Europea, senyaleu la resposta correcta en relació amb les institucions de la Unió: a) El Consell Europeu tria el president de la Comissió. b) El Consell està compost per un representant de cada estat membre, de rang ministerial. c) El Parlament Europeu està compost per representants dels ciutadans de la Unió. El seu nombre no ha d’excedir 850, més el president. d) El mandat de la Comissió és de quatre anys.
a) El Consell Europeu tria el president de la Comissió.b) El Consell està compost per un representant de cada estat membre, de rang ministerial.
c) El Parlament Europeu està compost per representants dels ciutadans de la Unió. El seu nombre no ha d’excedir 850, més el president.
d) El mandat de la Comissió és de quatre anys.
24. Pel que fa al procediment de revisió ordinari establert en el Tractat de la Unió Europea per modificar els tractats (senyalau la resposta correcta): a) El Govern de qualsevol estat membre, el Parlament Europeu o la Comissió poden presentar al Consell projectes de revisió. b) Té per finalitat revisar la totalitat o part de les disposicions relatives a les polítiques i les accions internes de la Unió. c) Té per finalitat només augmentar competències atribuïdes a la Unió en els tractats. d) El Govern de qualsevol estat membre pot presentar al Parlament projectes de revisió.
a) El Govern de qualsevol estat membre, el Parlament Europeu o la Comissió poden presentar al Consell projectes de revisió.
b) Té per finalitat revisar la totalitat o part de les disposicions relatives a les polítiques i les accions internes de la Unió.
c) Té per finalitat només augmentar competències atribuïdes a la Unió en els tractats.
d) El Govern de qualsevol estat membre pot presentar al Parlament projectes de revisió.
25. La delimitació de les competències de la Unió Europea es regeix: a) Pel principi d’atribució. b) Pels principis de subsidiarietat i proporcionalitat. c) Pel principi de jerarquia. d) Pel principi d’eficàcia.
a) Pel principi d’atribució.
b) Pels principis de subsidiarietat i proporcionalitat.
c) Pel principi de jerarquia.
d) Pel principi d’eficàcia.
26. Els actes legislatius de la Unió Europea podran adoptar-se únicament a proposta: a) De la Comissió Europea. b) Del Consell Europeu i la Comissió Europea. c) Del Consell d’Europa. d) Del Consell de la Unió Europea.
a) De la Comissió Europea.
b) Del Consell Europeu i la Comissió Europea.
c) Del Consell d’Europa.
d) Del Consell de la Unió Europea.
27. El procés d’integració europea va començar: a) Amb la creació de la CECA i l’EURATOM. b) Amb la creació de la Comunitat Econòmica Europea (CEE), el 1960. c) Amb els Tractats de Roma de 1957. d) Amb la creació de la CECA, el 1951.
a) Amb la creació de la CECA i l’EURATOM.
b) Amb la creació de la Comunitat Econòmica Europea (CEE), el 1960.
c) Amb els Tractats de Roma de 1957.d) Amb la creació de la CECA, el 1951.
28. El mandat dels membres de la Comissió s’estableix per un període de: a) Cinc anys. b) Sis anys. c) Quatre anys. d) Tres anys.
a) Cinc anys.
b) Sis anys.
c) Quatre anys.
d) Tres anys.
29. Executar el pressupost i gestionar els programes és una funció que correspon: a) Al Parlament Europeu. b) A la Comissió. c) Al Consell i al Parlament Europeu. d) Al Consell Europeu.
a) Al Parlament Europeu.b) A la Comissió.
c) Al Consell i al Parlament Europeu.
d) Al Consell Europeu.
30. La institució de la Unió Europea que està composta per un ministre de cada país de la Unió Europea és: a) La Comissió Europea. b) El Comitè de les Regions. c) El Parlament Europeu. d) El Consell.
a) La Comissió Europea.
b) El Comitè de les Regions.
c) El Parlament Europeu.d) El Consell.