TEMA 7 Flashcards
1.Els consells insulars han d’adequar el seu funcionament a: a) El que disposen el títol VI de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu. b) El que disposen el títol V de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu. c) El que disposen l’Estatut d’autonomia, el títol V de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu. d) El que disposen l’Estatut d’autonomia, el títol VI de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu.
a) El que disposen el títol VI de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu.b) El que disposen el títol V de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu.
c) El que disposen l’Estatut d’autonomia, el títol V de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu.
d) El que disposen l’Estatut d’autonomia, el títol VI de la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars, i el reglament orgànic respectiu.
2.El català és la llengua: a) D’ús normal i preferent en l’Administració insular i en les entitats que en depenen. b) D’ús normal i exclusiu en l’Administració insular i en les entitats que en depenen. c) D’ús normal i general en l’Administració insular i en les entitats que en depenen. d) D’ús formal i habitual en l’Administració insular i en les entitats que en depenen.
a) D’ús normal i preferent en l’Administració insular i en les entitats que en depenen.
b) D’ús normal i exclusiu en l’Administració insular i en les entitats que en depenen.c) D’ús normal i general en l’Administració insular i en les entitats que en depenen.
d) D’ús formal i habitual en l’Administració insular i en les entitats que en depenen.
3.Segons estableix la Llei 4/2022, de 28 de juny, de consells insulars: a) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en qualsevol àmbit i han de vetlar per la qualitat del llenguatge administratiu. b) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en qualsevol àmbit i han de vetlar per l’estandardització del llenguatge administratiu. c) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en l’àmbit de les seves competències i han de vetlar per la qualitat del llenguatge administratiu. d) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en l’àmbit de les seves competències i han de vetlar per l’estandardització del llenguatge administratiu.
a) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en qualsevol àmbit i han de vetlar per la qualitat del llenguatge administratiu.
b) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en qualsevol àmbit i han de vetlar per l’estandardització del llenguatge administratiu.c) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en l’àmbit de les seves competències i han de vetlar per la qualitat del llenguatge administratiu.
d) Els consells insulars han d’adoptar mesures per a la normalització de la llengua catalana en l’àmbit de les seves competències i han de vetlar per l’estandardització del llenguatge administratiu.
4.Els consellers executius no electes del Consell Insular: a) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i sense vot, en assumptes relacionats amb el departament respectiu. b) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i vot, en assumptes relacionats amb el departament respectiu. c) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i sense vot, en assumptes relacionats amb les competències insulars. d) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i vot, en assumptes relacionats amb les competències insulars.
a) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i sense vot, en assumptes relacionats amb el departament respectiu.
b) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i vot, en assumptes relacionats amb el departament respectiu.
c) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i sense vot, en assumptes relacionats amb les competències insulars.
d) Poden intervenir en les sessions del Ple i les comissions, amb veu i vot, en assumptes relacionats amb les competències insulars.
5.En les sessions del Consell Executiu es poden adoptar acords sobre altres assumptes que no figurin en l’ordre del dia: a) Per decisió de la presidència, en qualsevol cas. b) Per raons d’urgència, sempre que aquesta sigui acordada per la majoria absoluta dels membres del Consell Executiu. c) Per raons d’urgència, sempre que aquesta sigui acordada per la majoria simple dels membres del Consell Executiu d) Per raons d’oportunitat, sempre que aquesta sigui acordada per la majoria absoluta dels membres del Consell Executiu,
a) Per decisió de la presidència, en qualsevol cas.b) Per raons d’urgència, sempre que aquesta sigui acordada per la majoria absoluta dels membres del Consell Executiu.
c) Per raons d’urgència, sempre que aquesta sigui acordada per la majoria simple dels membres del Consell Executiu
d) Per raons d’oportunitat, sempre que aquesta sigui acordada per la majoria absoluta dels membres del Consell Executiu
6.El Ple del Consell Insular exerceix el control i la fiscalització de l’actuació del president i del Consell Insular, entre d’altres, pels mitjans següents: a) Moció de censura, qüestió de confiança, comissions informatives. b) Moció de confiança, comissions d’investigació, preguntes. c) Moció de censura, comissions informatives, preguntes. d) Moció de censura, qüestió de confiança, comissions d’investigació.
a) Moció de censura, qüestió de confiança, comissions informatives.
b) Moció de confiança, comissions d’investigació, preguntes.
c) Moció de censura, comissions informatives, preguntes.d) Moció de censura, qüestió de confiança, comissions d’investigació.
7.La qüestió de confiança la pot plantejar al Ple del Consell Insular: a) El president sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política especial o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència general. b) El president sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial. c) Qualsevol grup polític sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial. d) El president o qualsevol grup polític sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial.
a) El president sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política especial o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència general.b) El president sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial.
c) Qualsevol grup polític sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial.
d) El president o qualsevol grup polític sobre el seu programa en conjunt, sobre una declaració de política general o sobre l’aprovació de qualsevol assumpte de transcendència especial.
8.Els debats sobre l’actuació de política general que ha de dur a terme el Ple del Consell Insular són: a) Un mínim de dos debats anuals. b) Un mínim d’un debat en cada mandat corporatiu. c) Un mínim de dos debats en cada mandat corporatiu. d) Un mínim d’un debat anual.
a) Un mínim de dos debats anuals.
b) Un mínim d’un debat en cada mandat corporatiu.c) Un mínim de dos debats en cada mandat corporatiu.
d) Un mínim d’un debat anual.
9.El Ple pot acordar de celebrar una sessió extraordinària que tengui per objecte debatre la gestió del Consell Executiu en àrees determinades: a) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys una quarta part dels seus membres. b) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys una tercera part dels seus membres. c) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys dos grups polítics que representin una tercera part dels seus membres. d) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys dos grups polítics que representin una quarta part dels seus membres.
a) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys una quarta part dels seus membres.
b) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys una tercera part dels seus membres.
c) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys dos grups polítics que representin una tercera part dels seus membres.
d) A proposta del president o a sol·licitud d’almenys dos grups polítics que representin una quarta part dels seus membres.
10.Les interpel·lacions: a) Han de versar sobre l’actuació del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política general. b) Han de versar sobre l’actuació del Ple, del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política general. c) Han de versar sobre l’actuació del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política insular. d) Han de versar sobre l’actuació del ple, del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política insular.
a) Han de versar sobre l’actuació del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política general.
b) Han de versar sobre l’actuació del Ple, del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política general.
c) Han de versar sobre l’actuació del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política insular.
d) Han de versar sobre l’actuació del ple, del president, del Consell Executiu o d’algun departament en qüestions de política insular.
11.Les preguntes: a) Tenen una resposta oral o una resposta escrita. b) Tenen una resposta oral i una resposta escrita. c) Tenen una resposta únicament oral. d) Tenen una resposta únicament escrita.
a) Tenen una resposta oral o una resposta escrita.
b) Tenen una resposta oral i una resposta escrita.
c) Tenen una resposta únicament oral.
d) Tenen una resposta únicament escrita.
12.El Ple pot acordar la creació de comissions d’investigació sobre l’actuació dels òrgans de govern insulars o dels seus membres en un assumpte o una matèria determinats: a) A proposta d’un grup polític que representi almenys la tercera part dels seus membres. b) A proposta d’un grup polític que representin almenys la quarta part dels seus membres. c) A proposta de dos grups polítics que representin almenys la quarta part dels seus membres. d) A proposta de dos grups polítics que representin almenys la tercera part dels seus membres.
a) A proposta d’un grup polític que representi almenys la tercera part dels seus membres.
b) A proposta d’un grup polític que representin almenys la quarta part dels seus membres.
c) A proposta de dos grups polítics que representin almenys la quarta part dels seus membres.d) A proposta de dos grups polítics que representin almenys la tercera part dels seus membres.
13.Les compareixences del president o dels membres del Consell Executiu davant el Ple o davant una comissió: a) Es poden dur a terme a petició únicament del president, però també si ho sol·liciten almenys dos grups polítics o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic. b) Es poden dur a terme a petició del president o dels membres del Consell Executiu, com també si ho sol·liciten almenys dos grups polítics o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic. c) Es poden dur a terme a petició del president, com també si ho sol·licita un grup polític o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic. d) Es poden dur a terme a petició del president o dels membres del Consell Executiu, així com si ho sol·licita un grup polític o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic
a) Es poden dur a terme a petició únicament del president, però també si ho sol·liciten almenys dos grups polítics o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic.b) Es poden dur a terme a petició del president o dels membres del Consell Executiu, com també si ho sol·liciten almenys dos grups polítics o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic.
c) Es poden dur a terme a petició del president, com també si ho sol·licita un grup polític o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic.
d) Es poden dur a terme a petició del president o dels membres del Consell Executiu, així com si ho sol·licita un grup polític o el nombre de membres del Ple que fixi el reglament orgànic
14.Els actes dictats pel president adopten la forma de: a) Resolucions de la presidència. b) Bans de la presidència. c) Reglaments de la presidència. d) Decrets de la presidència.
a) Resolucions de la presidència.
b) Bans de la presidència.
c) Reglaments de la presidència.d) Decrets de la presidència.
15.Contra els actes dictats pel Consell Executiu es pot interposar: a) Un recurs d’alçada davant el Ple. b) Un recurs d’alçada davant la Comissió de Govern. c) Un recurs d’alçada davant la Presidència. d) No hi cap recurs d’alçada contra els actes dictats pel Consell Executiu.
a) Un recurs d’alçada davant el Ple.
b) Un recurs d’alçada davant la Comissió de Govern.
c) Un recurs d’alçada davant la Presidència.
d) No hi cap recurs d’alçada contra els actes dictats pel Consell Executiu.
16.Són competents per resoldre els procediments de revisió d’ofici de disposicions i actes: a) El Ple i el president. b) El Ple i el Consell Executiu. c) El Ple i la Comissió de Govern. d) El Consell Executiu i el president.
a) El Ple i el president.
b) El Ple i el Consell Executiu.
c) El Ple i la Comissió de Govern.
d) El Consell Executiu i el president.
17.La resolució dels procediments de revisió d’ofici en matèria tributària correspon: a) Al Ple. b) Als serveis d’intervenció. c) Al Consell Executiu. d) Al president.
a) Al Ple.
b) Als serveis d’intervenció.
c) Al Consell Executiu.
d) Al president.
18.L’exercici de la potestat sancionadora correspon: a) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al president. b) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al Consell Executiu. c) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al conseller executiu competent. d) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al Ple.
a) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al president.
b) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al Consell Executiu. c) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al conseller executiu competent.
d) Als òrgans insulars determinats legalment o reglamentàriament per raó de la matèria o, si no n’hi ha, al Ple.
19.La potestat reglamentària dels consells insulars s’exerceix mitjançant les disposicions aprovades: a) Pel Ple. b) Pel Govern. c) Pel Parlament. d) Pel Consell Executiu.
a) Pel Ple.
b) Pel Govern.
c) Pel Parlament.
d) Pel Consell Executiu.
20.Les disposicions generals del Ple responen a la tipologia següent: a) Reglament orgànic, reglament ordinari , ordenança fiscal i altres reglaments. b) Reglament orgànic, reglament executiu, ordenança fiscal i reglaments organitzatius. c) Reglament organitzatiu, reglament executiu, ordenança fiscal i altres reglaments. d) Reglament orgànic, reglament executiu, ordenança fiscal i altres reglaments.
a) Reglament orgànic, reglament ordinari , ordenança fiscal i altres reglaments.
b) Reglament orgànic, reglament executiu, ordenança fiscal i reglaments organitzatius.
c) Reglament organitzatiu, reglament executiu, ordenança fiscal i altres reglaments.d) Reglament orgànic, reglament executiu, ordenança fiscal i altres reglaments.
21.Els pressupostos generals i els instruments de planificació general i sectorial i d’ordenació territorial i urbanística tenen rang de: a) Disposició especial. b) Disposició reglamentària. c) Disposició legal. d) Disposició especialitzada.
a) Disposició especial.b) Disposició reglamentària.
c) Disposició legal.
d) Disposició especialitzada.
22.La potestat reglamentària en les matèries de l’article 70 de l’Estatut d’autonomia correspon: a) Als consells insulars i al Govern. b) Als consells insulars i, supletòriament, al Govern. c) Als consells insulars, sense possibilitat d’intervenció del Govern. d) Als consells insulars, sens perjudici de la facultat del Govern d’establir els principis generals en la matèria.
a) Als consells insulars i al Govern.
b) Als consells insulars i, supletòriament, al Govern.
c) Als consells insulars, sense possibilitat d’intervenció del Govern.d) Als consells insulars, sens perjudici de la facultat del Govern d’establir els principis generals en la matèria.
23.En l’exercici de la potestat reglamentària, els consells insulars han d’actuar d’acord amb els principis de: a) Oportunitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. b) Necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. c) Necessitat, oportunitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. d) Necessitat, eficàcia, progressivitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
a) Oportunitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.b) Necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
c) Necessitat, oportunitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
d) Necessitat, eficàcia, progressivitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.
24.Les relacions entre els reglaments de cada consell insular es regeixen pels principis de: a) Competició i especialitat. b) Competència i transparència. c) Competició i transparència. d) Competència i especialitat.
a) Competició i especialitat.
b) Competència i transparència.
c) Competició i transparència.d) Competència i especialitat.
25.Perquè els reglaments entrin en vigor i produeixin efectes jurídics: a) Se n’ha de publicar l’acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. b) S’han de publicar íntegrament en el Butlletí Oficial de l’Estat. c) Se n’ha de publicar l’acord en el Butlletí Oficial de l’Estat. d) S’han de publicar íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
a) Se n’ha de publicar l’acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
b) S’han de publicar íntegrament en el Butlletí Oficial de l’Estat.
c) Se n’ha de publicar l’acord en el Butlletí Oficial de l’Estat.d) S’han de publicar íntegrament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
26.La consulta pública prèvia a l’inici del procediment d’elaboració de disposicions reglamentàries i en els supòsits que preveu la normativa bàsica estatal no és preceptiva quan es tracti d’iniciatives: a) De reglaments tècnics i d’organització. b) De reglaments orgànics. c) De reglaments executius. d) De reglaments de desplegament.
a) De reglaments tècnics i d’organització.
b) De reglaments orgànics.
c) De reglaments executius.
d) De reglaments de desplegament.