TEMA 3 Flashcards
1. La Constitució espanyola de 1978 garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que integren la Nació espanyola en: a) L’article 148. b) L’article 2. c) L’article 146. d) L’article 12.
a) L’article 148.b) L’article 2.
c) L’article 146.
d) L’article 12.
2. D’acord amb la Constitució espanyola, poden accedir a l’autogovern i constituir-se en comunitat autònoma: a) Les províncies limítrofes amb característiques històriques, culturals i econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica. b) Les províncies amb característiques històriques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica, cultural o econòmica. c) Les províncies limítrofes amb característiques històriques, culturals o econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat cultural històrica. d) Les províncies, els territoris insulars i les províncies amb característiques històriques, culturals i econòmiques comunes.
a) Les províncies limítrofes amb característiques històriques, culturals i econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica.
b) Les províncies amb característiques històriques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica, cultural o econòmica.
c) Les províncies limítrofes amb característiques històriques, culturals o econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat cultural històrica.
d) Les províncies, els territoris insulars i les províncies amb característiques històriques, culturals i econòmiques comunes.
3. En quin títol de la Constitució es regula l’accés a l’autonomia de les províncies i regions d’Espanya i la distribució competencial entre l’Estat i les comunitats autònomes? a) En el títol VII. b) En el títol VI. c) En el títol VIII. d) En el títol III.
a) En el títol VII.
b) En el títol VI.c) En el títol VIII.
d) En el títol III.
4. L’organització institucional de les comunitats autònomes constituïdes d’acord amb l’article 152 de la Constitució es basa en: a) Un parlament, un consell de govern, un president i un tribunal de justícia. b) Una assemblea legislativa, un consell de govern presidit per un president i un tribunal superior de justícia. c) Una assemblea legislativa, un consell de govern i un president. d) Un parlament, un consell de Govern i un president.
a) Un parlament, un consell de govern, un president i un tribunal de justícia.
b) Una assemblea legislativa, un consell de govern presidit per un president i un tribunal superior de justícia.c) Una assemblea legislativa, un consell de govern i un president.
d) Un parlament, un consell de Govern i un president.
5. La Constitució espanyola de 1978, respecte de les comunitats autònomes, prohibeix: a) El desplegament de competències atribuïdes a l’Estat. b) La federació entre comunitats autònomes. c) La regulació de les institucions pròpies. d) Els convenis entre comunitats autònomes per a la gestió i la prestació de serveis propis.
a) El desplegament de competències atribuïdes a l’Estat.b) La federació entre comunitats autònomes.
c) La regulació de les institucions pròpies.
d) Els convenis entre comunitats autònomes per a la gestió i la prestació de serveis propis.
6. Pel que fa als convenis entre comunitats autònomes, la Constitució estableix: a) Que és imprescindible l’autorització de les Corts Generals quan es tracti de convenis per a la gestió i prestació de serveis propis de les comunitats que duen a terme el conveni. b) Que només es comuniquen al Congrés dels Diputats si es tracta de convenis distints dels de gestió i prestació de serveis propis. c) Que els ha d’autoritzar el Congrés dels Diputats amb independència de l’objecte del conveni. d) Que s’han de comunicar a les Corts Generals quan es tracti de convenis per a la gestió i prestació de serveis propis de les comunitats que duen a terme el conveni.
a) Que és imprescindible l’autorització de les Corts Generals quan es tracti de convenis per a la gestió i prestació de serveis propis de les comunitats que duen a terme el conveni.
b) Que només es comuniquen al Congrés dels Diputats si es tracta de convenis distints dels de gestió i prestació de serveis propis.
c) Que els ha d’autoritzar el Congrés dels Diputats amb independència de l’objecte del conveni.d) Que s’han de comunicar a les Corts Generals quan es tracti de convenis per a la gestió i prestació de serveis propis de les comunitats que duen a terme el conveni.
7. La delimitació del territori de les comunitats autònomes es regula. a) En la Constitució espanyola de 1978. b) En una llei aprovada pel Senat. c) En una llei aprovada per l’assemblea legislativa corresponent. d) En l’Estatut d’autonomia.
a) En la Constitució espanyola de 1978.
b) En una llei aprovada pel Senat.
c) En una llei aprovada per l’assemblea legislativa corresponent.d) En l’Estatut d’autonomia.
8. La Constitució espanyola defineix els estatuts d’autonomia: a) Com la norma fundacional bàsica de cada comunitat autònoma. b) Com la norma orgànica bàsica de cada comunitat autònoma. c) Com la norma institucional bàsica de cada comunitat autònoma. d) Com la norma institucional bàsica de les regions i nacionalitats que han accedit a l’autonomia per la via de l’article 151 de la Constitució.
a) Com la norma fundacional bàsica de cada comunitat autònoma.
b) Com la norma orgànica bàsica de cada comunitat autònoma.c) Com la norma institucional bàsica de cada comunitat autònoma.
d) Com la norma institucional bàsica de les regions i nacionalitats que han accedit a l’autonomia per la via de l’article 151 de la Constitució.
9. D’acord amb la Constitució espanyola de 1978, les competències que assumeix cada comunitat autònoma s’estableixen: a) En les lleis de transferències de competències. b) En les lleis de traspàs de competències. c) En els estatuts d’autonomia. d) En la Constitució espanyola.
a) En les lleis de transferències de competències.
b) En les lleis de traspàs de competències.c) En els estatuts d’autonomia.
d) En la Constitució espanyola.
10. La distribució de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes s’estableix: a) En els articles 149 i 150 de la Constitució espanyola, respectivament. b) En els articles 148 i 149 de la Constitució espanyola, respectivament. c) En els articles 149 i 148 de la Constitució espanyola, respectivament. d) En els articles 150 i 149 de la Constitució espanyola, respectivament.
a) En els articles 149 i 150 de la Constitució espanyola, respectivament.
b) En els articles 148 i 149 de la Constitució espanyola, respectivament.c) En els articles 149 i 148 de la Constitució espanyola, respectivament.
d) En els articles 150 i 149 de la Constitució espanyola, respectivament.
11. D’acord amb el sistema de distribució competencial entre l’Estat i les comunitats autònomes, podem distingir les matèries següents: a) Matèries que corresponen exclusivament a l’Estat; matèries en què l’Estat legisla i les comunitats autònomes executen aquesta legislació; i matèries que corresponen exclusivament a les comunitats autònomes. b) Matèries que corresponen exclusivament a l’Estat; matèries en què l’Estat legisla i les comunitats autònomes executen aquesta legislació; matèries en què l’Estat aprova la legislació bàsica, mentre que el desenvolupament legislatiu i l’execució correspon a les comunitats autònomes, i matèries que corresponen exclusivament a les comunitats autònomes. c) Hi ha matèries en què l’Estat i les comunitats autònomes tenen indistintament competències legislatives i executives. d) Les respostes b) i c) són correctes.
a) Matèries que corresponen exclusivament a l’Estat; matèries en què l’Estat legisla i les comunitats autònomes executen aquesta legislació; i matèries que corresponen exclusivament a les comunitats autònomes.
b) Matèries que corresponen exclusivament a l’Estat; matèries en què l’Estat legisla i les comunitats autònomes executen aquesta legislació; matèries en què l’Estat aprova la legislació bàsica, mentre que el desenvolupament legislatiu i l’execució correspon a les comunitats autònomes, i matèries que corresponen exclusivament a les comunitats autònomes.
c) Hi ha matèries en què l’Estat i les comunitats autònomes tenen indistintament competències legislatives i executives.d) Les respostes b) i c) són correctes.
Pareix que en determinades materies es compleix la condició c) però també aquest és un debate de discussió pels juristes en els fórums corresponents.
12. S’entén que una competència és concurrent: a) Quan l’Estat ostenta la facultat de dictar les bases sobre una matèria i la comunitat autònoma pot assumir la legislació de desenvolupament. b) Quan l’Estat i la comunitat autònoma tenen la possibilitat de concórrer amb idèntiques facultats en la regulació d’una matèria. c) Quan l’Estat ostenta totes les facultats sobre una matèria, excepte la d’execució, que correspon a les comunitats autònomes. d) Quan els estatuts d’autonomia els atribueix aquest caràcter.
a) Quan l’Estat ostenta la facultat de dictar les bases sobre una matèria i la comunitat autònoma pot assumir la legislació de desenvolupament.b) Quan l’Estat i la comunitat autònoma tenen la possibilitat de concórrer amb idèntiques facultats en la regulació d’una matèria.
c) Quan l’Estat ostenta totes les facultats sobre una matèria, excepte la d’execució, que correspon a les comunitats autònomes.
d) Quan els estatuts d’autonomia els atribueix aquest caràcter.
💡
13. Respecte de les competències exclusives de l’Estat que estableix l’article 149: a) Les comunitats autònomes no poden ostentar cap facultat. b) Les comunitats autònomes poden dictar normes legislatives, per a si mateixes, en el marc dels principis, bases i directrius fixades per una llei estatal, sempre que les Corts Generals els atribueixin aquesta facultat. c) Les comunitats autònomes tenen competències de desplegament normatiu, si la competència estatal exclusiva és sobre les bases. d) Els estatuts d’autonomia poden assumir-ne algunes en virtut del principi dispositiu.
a) Les comunitats autònomes no poden ostentar cap facultat.b) Les comunitats autònomes poden dictar normes legislatives, per a si mateixes, en el marc dels principis, bases i directrius fixades per una llei estatal, sempre que les Corts Generals els atribueixin aquesta facultat.
c) Les comunitats autònomes tenen competències de desplegament normatiu, si la competència estatal exclusiva és sobre les bases.
d) Els estatuts d’autonomia poden assumir-ne algunes en virtut del principi dispositiu.
Article 150.2 diu que això es possible però és dificil saber quina de les respostes té relació directa amb la pregunta, deixam la b) perquè és la contestada per l’ESTEi.
14. Pel que fa al sistema de distribució de competències entre l’Estat i les comunitats autònomes trobam: a) Les competències exclusives de l’Estat, d’acord amb l’article 148 de la Constitució. b) Les competències que poden ser assumides per les comunitats autònomes, segons l’article 149 de la Constitució. c) La resta de competències, de les quals la facultat o la matèria no s’esmenta expressament com a exclusiva de l’Estat, que poden ser assumides per les comunitats autònomes, segons l’apartat 3 de l’article 149 de la Constitució. d) Totes les respostes són correctes.
a) Les competències exclusives de l’Estat, d’acord amb l’article 148 de la Constitució.
b) Les competències que poden ser assumides per les comunitats autònomes, segons l’article 149 de la Constitució.c) La resta de competències, de les quals la facultat o la matèria no s’esmenta expressament com a exclusiva de l’Estat, que poden ser assumides per les comunitats autònomes, segons l’apartat 3 de l’article 149 de la Constitució.
d) Totes les respostes són correctes.
15. Digues quina de les competències següents és concurrent entre l’Estat i les comunitats autònomes: a) Defensa. b) Medi ambient. c) Cultura. d) Legislació sobre productes farmacèutics.
a) Defensa.
b) Medi ambient.c) Cultura.
d) Legislació sobre productes farmacèutics.
16. En els Estatuts aprovats pel procediment de l'article 151, l'organització institucional autonòmica es basa, entre d’altres, en una assemblea legislativa elegida per sufragi: a) Universal, conformement a un sistema de representació proporcional que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori. b) Universal, conformement a un sistema de representació proporcional que asseguri, a més, la representació de les diverses cultures del territori. c) Proporcional, conformement a un sistema de representació universal que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori. d) Cap de les respostes anteriors és correcta.
a) Universal, conformement a un sistema de representació proporcional que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori.
b) Universal, conformement a un sistema de representació proporcional que asseguri, a més, la representació de les diverses cultures del territori.
c) Proporcional, conformement a un sistema de representació universal que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori.
d) Cap de les respostes anteriors és correcta.
17. Per què una comunitat autònoma pot tenir competència exclusiva en matèries que no estan incloses en la llista de l’article 148 de la Constitució espanyola? a) Les comunitats autònomes no poden tenir competència exclusiva en matèries que no estan incloses en l’article 148. b) Perquè el sistema de distribució de competències en la Constitució no és un sistema tancat, per la qual cosa les comunitats autònomes poden assumir competències en aquelles matèries no atribuïdes a l’Estat. c) Perquè la Constitució preveu que el Senat, per majoria absoluta, pugui atribuir a les comunitats autònomes competències no incloses en l’article 148. d) Perquè la Constitució preveu que el Congrés dels Diputats, en matèries de competència estatal, atribueixi a les Comunitats Autònomes la facultat de dictar, per a si mateixes, normes legislatives dins del marc dels principis, les bases i les directrius fixats per una llei estatal.
a) Les comunitats autònomes no poden tenir competència exclusiva en matèries que no estan incloses en l’article 148.b) Perquè el sistema de distribució de competències en la Constitució no és un sistema tancat, per la qual cosa les comunitats autònomes poden assumir competències en aquelles matèries no atribuïdes a l’Estat.
c) Perquè la Constitució preveu que el Senat, per majoria absoluta, pugui atribuir a les comunitats autònomes competències no incloses en l’article 148.
d) Perquè la Constitució preveu que el Congrés dels Diputats, en matèries de competència estatal, atribueixi a les Comunitats Autònomes la facultat de dictar, per a si mateixes, normes legislatives dins del marc dels principis, les bases i les directrius fixats per una llei estatal.
18. Son competències compartides: a) Aquelles en què les facultats d’Estat i comunitats autònomes són coincidents. b) Aquelles en què els estatuts d’autonomia els atribueixi aquest caràcter. c) Aquelles en què la Constitució atribueix a l’Estat la funció legislativa i a les comunitats autònomes únicament la funció executiva. d) Aquelles en què determinades facultats corresponen a l’Estat i d’altres corresponen a les comunitats autònomes.
a) Aquelles en què les facultats d’Estat i comunitats autònomes són coincidents.
b) Aquelles en què els estatuts d’autonomia els atribueixi aquest caràcter.c) Aquelles en què la Constitució atribueix a l’Estat la funció legislativa i a les comunitats autònomes únicament la funció executiva.
d) Aquelles en què determinades facultats corresponen a l’Estat i d’altres corresponen a les comunitats autònomes.
19. Segons la doctrina, una competència és exclusiva: a) Quan un ens aglutina totes les facultats possibles sobre una matèria determinada. b) Quan un ens s’atribueix amb exclusivitat una facultat sobre una matèria. c) Quan un ens conserva totes les facultats de la mateixa qualitat sobre una matèria. d) Totes les respostes anteriors són correctes.
a) Quan un ens aglutina totes les facultats possibles sobre una matèria determinada.
b) Quan un ens s’atribueix amb exclusivitat una facultat sobre una matèria.
c) Quan un ens conserva totes les facultats de la mateixa qualitat sobre una matèria.d) Totes les respostes anteriors són correctes.
20. La tinença i l’ús d’armes i explosius: a) És competència exclusiva de les comunitats autònomes pel que fa al seu territori. b) Es tracta d’una competència compartida entre l’Estat i les comunitats autònomes. c) És competència de l’Administració local. d) És competència exclusiva de l’Estat.
- La tinença i l’ús d’armes i explosius:
a) És competència exclusiva de les comunitats autònomes pel que fa al seu territori.
b) Es tracta d’una competència compartida entre l’Estat i les comunitats autònomes.
c) És competència de l’Administració local.d) És competència exclusiva de l’Estat.
21. Quina d’aquestes competències és exclusiva de l’Estat: a) L’assistència social. b) La determinació de les fonts del dret, amb respecte a les normes de dret foral o especial. c) La determinació de les fonts del dret, excepte les normes autonòmiques, cas en el qual la competència correspon a la comunitat autònoma. d) Els ports i aeroports esportius.
a) L’assistència social.b) La determinació de les fonts del dret, amb respecte a les normes de dret foral o especial.
c) La determinació de les fonts del dret, excepte les normes autonòmiques, cas en el qual la competència correspon a la comunitat autònoma.
d) Els ports i aeroports esportius.
22. Quina de les següents competències correspon a l'Estat, segons la Constitució espanyola? a) Les alteracions dels termes municipals compresos en el territori de les comunitats autònomes. b) El foment i la coordinació general de la recerca científica i tècnica. c) L’ordenació del territori, l’urbanisme i l’habitatge. d) L'agricultura i la ramaderia, d'acord amb l'ordenació general de l'economia.
a) Les alteracions dels termes municipals compresos en el territori de les comunitats autònomes.b) El foment i la coordinació general de la recerca científica i tècnica.
c) L’ordenació del territori, l’urbanisme i l’habitatge.
d) L’agricultura i la ramaderia, d’acord amb l’ordenació general de l’economia.
23. Quina de les següents competències poden assumir les comunitats autònomes: a) Les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica. b) La il·luminació de costes i senyals marítims. c) Les obres públiques d'interès general. d) Els aprofitaments forestals.
a) Les bases i la coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica.
b) La il·luminació de costes i senyals marítims.
c) Les obres públiques d’interès general.d) Els aprofitaments forestals.
24. És possible que les comunitats autònomes legislin sobre les relacions laborals de treballadors i empresaris radicats en el territori respectiu? a) Sí, perquè es tracta d’una competència compartida entre l’Estat i les comunitats autònomes. b) Sí, perquè les comunitats autònomes tenen competències de desenvolupament en matèria laboral. c) No, es tracta d’una competència exclusiva de l’Estat; les comunitats autònomes només tenen competències d’execució. d) No, llevat que ho hagin assumit en els estatuts d’autonomia corresponents.
a) Sí, perquè es tracta d’una competència compartida entre l’Estat i les comunitats autònomes.
b) Sí, perquè les comunitats autònomes tenen competències de desenvolupament en matèria laboral.c) No, es tracta d’una competència exclusiva de l’Estat; les comunitats autònomes només tenen competències d’execució.
d) No, llevat que ho hagin assumit en els estatuts d’autonomia corresponents.
25. A qui correspon la competència en matèria de legislació processal? a) A l'Estat, com a competència exclusiva, inclosa l’execució en el territori de les comunitats autònomes. b) A l'Estat, com a competència exclusiva. c) A les comunitats autònomes en cas d'haver-se recollit en els respectius estatuts d'autonomia. d) A les comunitats autònomes pel que fa a la normativa de desenvolupament.
a) A l’Estat, com a competència exclusiva, inclosa l’execució en el territori de les comunitats autònomes.b) A l'Estat, com a competència exclusiva.
c) A les comunitats autònomes en cas d’haver-se recollit en els respectius estatuts d’autonomia.
d) A les comunitats autònomes pel que fa a la normativa de desenvolupament.
💡
26. Mitjançant quin instrument de l’Estat pot una comunitat autònoma assumir competències en matèria de justícia? a) Mitjançant una llei marc. b) Mitjançant una llei ordinària. c) Mitjançant una llei d’harmonització. d) Mitjançant una llei orgànica.
a) Mitjançant una llei marc.
b) Mitjançant una llei ordinària.
c) Mitjançant una llei d’harmonització.d) Mitjançant una llei orgànica.
27. En el cas que una comunitat autònoma no compleixi les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposen, o bé actuï de forma que atempti greument contra l’interès general d’Espanya: a) El Govern, amb un requeriment previ al president de la comunitat autònoma, pot adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de dites obligacions o per a la protecció de l’interès general esmentat. b) El Govern, amb un requeriment previ al president de l’assemblea legislativa de la comunitat autònoma, amb la majoria absoluta del Senat, pot adoptar les mesures necessàries per obligar la comunitat autònoma al compliment de les dites obligacions o per a la protecció de l’interès general esmentat. c) El Govern, amb un requeriment previ al president de la comunitat autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, pot adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de dites obligacions o per a la protecció de l’esmentat interès general. d) El Govern, amb un requeriment previ al president de la comunitat autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del Congrés dels Diputats, pot adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de dites obligacions o per a la protecció de l’esmentat interès general.
a) El Govern, amb un requeriment previ al president de la comunitat autònoma, pot adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de dites obligacions o per a la protecció de l’interès general esmentat.
b) El Govern, amb un requeriment previ al president de l’assemblea legislativa de la comunitat autònoma, amb la majoria absoluta del Senat, pot adoptar les mesures necessàries per obligar la comunitat autònoma al compliment de les dites obligacions o per a la protecció de l’interès general esmentat.c) El Govern, amb un requeriment previ al president de la comunitat autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, pot adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de dites obligacions o per a la protecció de l’esmentat interès general.
d) El Govern, amb un requeriment previ al president de la comunitat autònoma i, en el cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del Congrés dels Diputats, pot adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós de dites obligacions o per a la protecció de l’esmentat interès general.
28. Senyalau la resposta correcta: a) Les comunitats autònomes poden convocar referèndums en el seu territori. b) Les comunitats autònomes poden convocar referèndums sempre que la consulta no afecti les institucions d’autogovern. c) La competència per autoritzar convocatòries de consultes populars per via d’un referèndum correspon sempre a l’Estat. d) La Constitució no preveu aquesta competència en el títol VIII.
a) Les comunitats autònomes poden convocar referèndums en el seu territori.
b) Les comunitats autònomes poden convocar referèndums sempre que la consulta no afecti les institucions d’autogovern.c) La competència per autoritzar convocatòries de consultes populars per via d’un referèndum correspon sempre a l’Estat.
d) La Constitució no preveu aquesta competència en el títol VIII.
29. D’acord amb l’article 155 de la Constitució, quan el Govern adopti les mesures que correspongui: a) Pot donar instruccions exclusivament a l’administració de la comunitat autònoma afectada. b) Pot donar instruccions exclusivament al personal de la Delegació del Govern a la comunitat autònoma afectada. c) Només pot donar instruccions al govern de la comunitat autònoma afectada. d) Pot donar instruccions a totes les autoritats de la comunitat autònoma afectada.
a) Pot donar instruccions exclusivament a l’administració de la comunitat autònoma afectada.
b) Pot donar instruccions exclusivament al personal de la Delegació del Govern a la comunitat autònoma afectada.
c) Només pot donar instruccions al govern de la comunitat autònoma afectada.d) Pot donar instruccions a totes les autoritats de la comunitat autònoma afectada.