Spørgsmål 7 - Folketingets Ombudsmand Flashcards
Baggrund for og formål med ombudsmandsordningen
Ombudsmanden har til formål at udøve kontrol med forvaltningen. Han skal sikre at forvaltningen handler lovligt og følger god forvaltningsskik. Ombudsmanden beskytter borgernes rettigheder i forhold til forvaltningen (retssikkerhedsformål) Ombudsmanden er et supplement til domstolenes prøvelsesret med forvaltningen – en vigtig del af ombudsmandens arbejde er imidlertid at efterprøve forvaltningsafgørelser for at påse om de er behæftede med retlige mangler. På dette punkt minder ombudsmandens prøvelse om domstolsprøvelsen. I mangel af en forvaltningsdomstol i DK har ombudsmanden en udfyldende rolle og ofte tager han sager op, der ikke – eller kun sjældent – behandles ved domstolene. Ombudsmanden udøver ligeledes en efterfølgende kontrol med forvaltningen
Retsgrundlaget for ombudsmandsinstitutionen
GRL § 55 ”Ved lov bestemmes, at Folketinget vælger en eller to personer, der ikke er medlemmer af Folketinget, til at have indseende med statens civile og militære forvaltning.” Ombudsmandsinstitutionen er hjemlet i grundloven. Grl § 55 siger at der skal være en lov om ombudsmanden. At indførelsen af ombudsmandskontrollen er hjemlet i grundloven betyder at det vil være grundlovsstridigt at vedtage en lov, der ophæver eller væsentligt beskærer ombudsmandens kompetence i relation til statens civile og militære forvaltning. Men inden for grundlovens § 55 kan lovgiver udforme omfanget af ombudsmandsordningen, herunder udvide hans kompetence. Grl § 55 fastsætter minimumskrav
Lovbekendtgørelse nr. 349 af 22. marts 2013 (Ombudsmandsloven): Ombudsmandsloven er forholdsvis generel og overlader det derfor til den siddende ombudsmand at udfylde rammerne. For at få et godt indtryk af, hvordan ordningen fungerer er det derfor også nødvendigt at medinddrage ombudsmandens egen praksis.
Ombudsmandens forhold til Folketinget
Folketinget vælger og afskediger ombudsmanden (GRL 1 55 og ombudsmandslovens §§ 1 og 3) og det er også FT, der fastsætter lønnen. Ombudsmanden må ikke være medlem af FT, kommunale råd og regionsråd, jf. § 2. Hvis Ombudsmanden anser sig for inhabil skal han underrette FT’s Retsudvalg, der bestemmer hvem der så skal udøve hans funktioner, jf. § 29. folketinget kan afskedige Ombudsmanden hvis han ikke længere nyder FT’s tillid, jf. § 3 (personel afhængighed af FT). Ombudsmanden er i udøvelsen af sit hverv uafhængig af FT og at FT fastsætter almindelige bestemmelser for ombudsmandens virksomhed (funktionel uafhængighed), jf. § 10. FT kan ikke give bindende henstillinger til Ombudsmanden vedrørende hans virksomhed. O skal i særlige tilfælde gøre FT opmærksom på mangler ved gældende love eller administrative bestemmelser. O kan påpege hvis bestemmelser er uklar, modstridende eller på anden måde mangelfulde, eller fremsætte synspunkter vedr. forbedring af den administrative sagsbehandling, fx som i FOB 1990.222, hvor O fremsatte synspunkter om forbedring af kommunernes klageret på det sociale område.
Klageadgang mellem Ombudsmanden og Folketinget?
Ombudsmanden kan ikke klage til Folketinget. Det følger af O’s funktionelle uafhængighed, da O i udøvelsen af sit hverv er uafhængig af FT og FT fastsætter almindelige bestemmelser for ombudsmandens virksomhed (funktionel uafhængighed, jf. § 10)
Hvordan forholder det sig den anden vej rundt? Kan et Folketingsudvalg, et enkelt folketingsmedlem eller Folketinget klage til Ombudsmanden?
- O kan ikke behandle klager over forvaltningsforhold, der har været behandlet i FT eller FT-udvalg. Det skyldes at O herved indirekte ville tage stilling til FT’s behandling af forholdet.
FOB 1973.66: Kan et folketingsudvalg klage til ombudsmanden?
FTs boligudvalg beder O tage stilling til om et FT-udvalg kan klage til O. O udtaler:
O besvarer det generelle spørgsmål om et FT-udvalg er afskåret fra at indgive klage til O. Besvarelsen beror på (daværende) §§ 3 og 6. Efter § 6 kan klager over ministre, statens tjenestemænd m.fl. Indgives til O af enhver. Efter § 3 fastsætter FT alm bestemmelser for Os virksomhed. O er uafhængig af FT. I bemærkningerne til forslaget til ombudsmandsloven fremgår, at ”det må antages at bestemmelsen i § 3 betyder at FT (og FT-udvalg) er afskåret fra at påbyde eller forbyde at O beskæftiger sig med en bestemt sag.” Men dette udelukker ikke med sikkerhed at FT og FT-udvalg er afskåret fra at klage til O. O konkluderer at spg. om FT/FT-udvalg er afskåret fra at indgive klage til O ikke er klart afgjort (eller forudset) i O-loven, forarbejder eller praksis. O udtaler at retspolitiske betragtninger taler imod at FT/FT-udvalg kan klage til O. Selvom en klage ikke er det samme som et påbud om at behandle en sag, taler synspunkterne der ligger til grund for § 3 imod klageadgang. O udtaler at Os funktionsdygtighed og anerkendelse bygger på en tillid til Os politiske neutralitet. Tilliden forudsætter at det søges undgået at O bliver et led i en politisk konflikt mellem på den ene side FT og på den anden side regeringen (el. medlem). O vil ikke afvise enhver kontakt mellem FT/FT-udvalg og O vedr. en verserende sag, men afviser i den konkrete sag muligheden for at klage .
(Dagældende § 3 er nugældende § 10)
FOB 1987.135: Kan O behandle en klage fra et FT-medlem?
Et FT-medlem klager til O over indholdet af en annonce udarbejdet af Ministeriet for Skatter og Afgifter. O udtaler at bedømmelsen må ske ud fra ”friere, retligt prægede overvejelser”. Sagen er ifølge O af ”en vis politisk karakter”, fordi spørgsmålet om annoncens indhold tidligere har været drøftet gennem spørgsmål til ministre fra FT-medlemmer og udvalg. Dette er relevant fordi Os ”funktionsdygtighed og anerkendelse” bygger på den alm tillid til Os politiske neutralitet. Tilliden forudsætter, at det søges undgået at O placeres som led i en politisk konflikt mellem på den ene side FT og på den anden side regeringen (el medlem). O finder derfor ikke at han kan udtale sig om annoncens indhold (afvisning af klage)
O’s skrivelse af 1/2 2005 vedr. FM’s vurdering af partiernes valgudspil (Vedrører FT’s mulighed for at klage til O)
Socialdemokratiet klager til O, bl.a. om FM’s vurdering af Socialdemokratiets jobplan.
O afviser at behandle klagen, da O ”bør udvise tilbageholdenhed med at behandle klager fra et politisk parti over regeringen i sager som efter deres karakter og allerede i deres udspring, er tæt forbundet med den politiske kamp, i dette tilfælde forestående FT-valg.” ”Den foreliggende problemstilling er i sin karakter så nært forbundet med den rent politiske adfærd mellem FTs forskellige grupperinger indbyrdes og ift. regeringen” at O ikke skal behandle klagen. Sagen drejer sig om Folketingets mulighed for at klage til O O når frem til, at sagen var så nært forbundet med den rent politiske adfærd mellem FTs forskellige grupperinger indbyrdes og i forhold til regeringen, at O ikke var det ikke forum for fastlæggelsen af sådanne normer.)
Ombudsmandens kompetence
Ombudsmandens virksomhed omfatter ”alle dele af den offentlige forvaltning”, jf. § 7, stk. 1. i praksis retter O som regel sin virksomhed mod myndigheder, men i ekstraordinære situationer kan undersøgelse rettes mod bestemte personer i den offentlige forvaltning. (Henrik Sass-Larsen-sagen, hvor O undersøger et tavshedspålæg som myndigheder har givet Sass Larsen).
O’s kompetence omfatter
- Organer, der som en del af den offentlige forvaltning er oprettet ved lov eller på offentligretligt grundlag, uanset funktion: stat og kommuners almindelige forvaltningsorganer, råd og nævn, Folkekirken mv.
- Frihedsberøvedes forhold på private institutioner mv.
- Børns forhold på private institutioner
- Kommuner og regioner (Om samspillet mellem O’s kontrol og kommunaltilsynet er det forudsat at O i sin praksis udnytter kommunaltilsynets særlige ekspertise og kendskab til kommunernes forhold.)
O’s kompetence omfatter ikke
- Folketinget og Folketingets institutioner, jf. § 7, stk. 1, 1. pkt. modsætningsvist. Dvs. FT, FT-udvalg og FT’s administration + fx Udenrigspolitisk Nævn, Rigsrevisionen og organer, der nedsættes af FT.
- Ministre er som udgangspunkt omfattet af O’s kompetence, men da O er inkompetent ift. FT er O også inkompetent ift. Ministres optræden over for FT, fx klager over lovforslag, aktstykker (ministers ansøgning til Folketingets Finansudvalg om en bevilling eller en dispositionsadgang) og udtaler over for FT.
- O er inkompetent ift. FT og kan derfor ikke tage stilling til klager over forvaltningsforhold, der er behandlet, eller under behandling i FT eller et FT-udvalg. (Det skyldes, at O i modsat fald indirekte ville tage stilling til FT’s behandling af forholdet. Vi har to ombudsmandsudtalelser som vedrører dette forhold
FOB 2007.109
O afviser at behandle en klage fra to journalister over et afslag på aktindsigt i oplysninger der kan ”belyse forhold vedr. de danske styrker i Afghanistan, herunder bl.a. hvilke oplysninger regeringen var i besiddelse af, og hvornår.” O afviste at behandle klagen, da FT’s Præsiditum, flere FT-udvalg samt FT-medlemmer viste betydelig interesse for sagen ligesom den var genstand for folketings spørgsmål samt drøftelse i Udenrigspolitisk Nævn. Såfremt O havde behandlet klagen ville han indirekte tage stilling til FT’s behandling af forholdet. Derfor afviste han.
Jura/politik
O er neutral ift. FT, hvilket betyder at O bør afstå fra at undersøge de elementer, der er af politisk karakter.
FOB 2012: Sagen om Henrik Sass Larsen
Sagen om Henrik Sass Larsen illustrerer at O ikke helt undlader at behandle en sag blot fordi den også har et politisk indhold. O holder sig til juraen og behandler tavshedspålægget, og ser på
1) er lovens betingelser for at pålægge tavshedspålægget opfyldt og
2) er der problemer i måden, det er givet på?
O’s kompetence ift. Anvendelsesområdet for FVL og OFL
- Ombudsmandsinstitutionen gælder for ”alle dele af den offentlige forvaltning”, jf. lovens § 7, stk. 1, 1. pkt. O’s kompetence er ikke, som i FVL, afgrænset til FVL’s afgørelsessager.
FVL afgørelsesbegreb
Begrebet ”afgørelse” sigter til konkrete forvaltningsakter, dvs. en udtalelse, hvorved en forvaltningsmyndighed ift. adressaten ensidigt fastsætter, hvad der skal være ret i et konkret tilfælde. (Faktisk forvaltningsvirksomhed, og sagsbehandling i forbindelse hermed, er ej omfattet af afgørelsesbegrebet og dermed ej omfattet af FVL, men af OFL og O’s kompetence
Ombudsmandens kompetence
Ombudsmandens virksomheder omfatter ”alle dele af den offentlige forvaltning”, jf. lovens § 7. Uden for hans kompetence falder FT og domstolene. Ligesom OFL og FVL er det ”alle dele af den offentlige forvaltning”; der er omfattet af O’s kompetence. Dvs den som udgangspunktet omfatter de samme forvaltningsmyndigheder, da samme formulering er brugt. Særligt for O er dog at han primært retter sine undersøgelser mod myndigheder og kun i helt ekstraordinære situationer mod personer i den offentlige forvaltning.
Særligt om den private sektor
HR: Den private sektor er derfor som UP ikke omfattet af O’s kompetence. Det gælder uanset om den virksomhed, der udøves har karakter af offentlig forvaltning i materiel forstand, fx administration af offentlige midler. (Uden for O’s kompetence falder således personer, organer, virksomheder, sammenslutninger og andre indretninger, der henregnes til den private sektor (Almindelige bemærkninger til L 57). (Dog kan O efter § 7, stk. 1, 2. og 3. pkt. tage stilling til frihedsberøvedes og børns forhold på private institutioner).
- U1: Private institutioner kan dog være undergivet en så intensiv offentlig regulering, tilsyn og kontrol at de efter en samlet vurdering må henregnes til den offentlige forvaltning, fx private tilbud efter de sociale lovgivning (En lignende bestemmelse står i FVL § 1, stk. 2, nr. 2 og OFL § 3, stk. 1, nr. 2 som også lader private foreninger, fonde mv. omfatte af lovene såfremt den offentlige virksomhed der udøves er af mere omfattende karakter og undergivet intensiv offentlig regulering, tilsyn og kontrol)
- U2: O kan bestemme, at selskaber, institutioner, foreninger mv. der ved lov eller administrativt inddrages under de regler og principper, der gælder for de offentlige forvaltning, skal være omfattet af O’s kompetence i samme omfang (§ 7, stk. 4)
FOB 1972.82 om Det Danske Hedeselskab - Generelt om afgrænsning mellem privat/offentlig
Afgrænsningen mellem på den ene side private institutioner, der ikke er omfattet af FVL og OFL selvom de varetager opgaver der materielt hører under offentlig forvaltning, og på den anden de særlige forvaltningsenheder, der er omfattet af loven, giver anledning til tvivl.
De særlige forvaltningsenheder, der er omfattet af lovene modtager tilskud fra det offentlige. Tilskud kan ikke i sig selv medføre at institutionen er omfattet af lovene. Men for at få tilskud er det normalt en betingelse at organet er undergivet offentlig regulering, tilsyn og kontrol. Det offentliges indflydelse kan være af et sådant omfang at den private rådighed bringes til ophør. Tilskud alene er ikke nok til at bestemme om organet er omfattet af lovene. Der må foretages en samlet vurdering og lægges vægt på i hvilket omfang tilsynsmyndigheden øver indflydelse på en daglige drift (fx rep. I bestyrelse el. offentligt ansatte)
Man må se på den ”samlede vurdering af det offentliges indflydelse på institutionens ledelse” og her står hvis meget intensiv regulering, tilsyn og kontrol så kan en privat institution henregnes til den offentlige forvaltning. Det beror altså på en vurdering af, hvor meget det offentlige ”griber ind” i virksomheden og hvor tæt kontrol det offentlige har med den.