Spørgsmål 12 - Kompetence og Habilitet Flashcards
Kompetence
Omhandler hvilke myndigheder der behandler hvilke sager, når der findes hjemmel herfor.
Kompetencefordeling
En forvaltningsmyndigheds kompetenceområde afgrænses ud fra saglig kompetence og stedlig kompetence.
Saglig kompetence
Saglig kompetence vil sige, at visse forvaltningsmyndigheder er særligt velegnede til at tage sig af bestemte forvaltningsopgaver grundet deres sagkundskab og opsamlede erfaring. Den saglige kompetencefordeling indeholder derfor en fordeling af opgaver mellem forskellige myndigheder efter opgavernes art.
Stedlig kompetence
Stedlig kompetence vil sige, at forvaltningsopgaverne er fordelt mellem flere sideordnede forvaltningsmyndigheder. En stedlig kompetenceregel kan være begrundet i, at et vist stedkendskab vil være nødvendigt ved varetagelsen af bestemt opgave. Kan også være af rent praktiske årsager.
Delegation
Den kompetence som en forvaltningsmyndighed har kaldes for en originær kompetence og nogle gange kan denne kompetence overdrages, hvilket kaldes delegation. Der findes to former delegation, intern delegation og ekstern delegation.
Intern delegation
Intern delegation er når kompetencen overdrages inden for den pågældende myndighed (fx fra chefen til underordnede embedsmænd)
Intern delegation i hierarkisk opbygget myndighed kan som udgangspunkt ske uden lovhjemmel, fx at ministeren delegere en opgave til embedsmænd som træffer afgørelsen på hans vegne
Intern delegation inden for kollegiale organer taler sammensat imod delegation, men delegation til formand kan ske uden hjemmel i rutinesager, hvoraf vigtige sager kræver hjemmel. Delegation til underudvalg kan normalt ske uden hjemmel og delegation til sekretariat kan være betænkeligt, men afhænger af konkret vurdering (Patientklagenævnet havde delegeret sin kompetence til nævnets sekretariat)
Delegation inden for kommunerne
Delegation inden for kommunerne
kan normalt ske uden lovhjemmel, dog kræver delegation til organer uden for det kommunale hierarki lovhjemmel.
Ekstern delegation
Ekstern delegation er når kompetencen overdrages ”ud af” myndigheden til en anden selvstændig forvaltningsmyndighed, men kan også overdrages til private. Som altovervejende udgangspunkt kræves der lovhjemmel.
Retsvirkningerne ved ekstern delegation er bl.a. at borgeren kan påklage afgørelsen til den delegerende myndighed. Den delegerende myndighed kan tilbagekalde delegationen – generelt eller konkret.
Delegation inden for det administrative hierarki
Ekstern delegation kan dog ske uden lovhjemmel, såfremt:
- Den der delegeres til indgår i det almindelige administrative hierarki og ministeren skal dermed have sædvanlige styringsbeføjelser.
- Den der delegeres til, skal have de nødvendige kvalifikationer og ressourcer
- Delegationen skal være nødvendigt af praktiske eller arbejdsmæssige grunden-
- Delegation kan også ske til overordnet myndighed, hvis den underordnede myndighed er inhabil.
Delegation til et andet ministerområde kræver også som udgangspunkt hjemmel.
Delegation til råd og nævn
Kræver hjemmel, da disse ikke er en del af administrative hierarki, men i princippet er uafhængige.
Delegation til private
Kræver klar lovhjemmel. Gælder både afgørelser, men også beslutninger undervejs og som har karakter af afgørelser (aktindsigt bl.a.) Ombudsmanden har i flere sag givet udtryk for, at delegation af afgørelseskompetence kræver klar udtrykkelig hjemmel, men sagsforberedelse i et vist omfang kan uddelegeres uden hjemmel. (Delegation til Kammeradvokaten, Udenrigsministeriets rekrutteringsbureau)
Pligt til videresendelse til rette myndighed
Hvis en forvaltningsmyndighed modtager en skriftlig henvendelse, som ikke vedrører dens virke, skal den videresendes til den rette myndighed hurtigst muligt, jf. FVL § 7. Der foreligger inkompetence, hvis den forkerte myndighed behandler henvendelsen. Ved mundtlig henvendelse skal man orientere borgeren efter god forvaltningsskik (FOB 2007.32 om et klagenævns praksis om ikke at sende forhold der lå uden for nævnets kompetence videre til den korrekte forvaltning)
Klagefrister
En klage skal være nået frem inden en eventuel klagefrist. Kan dog fraviges såfremt klagen ved en undskyldelig fejltagelse er rettidigt indgået til en urigtig myndighed.
Inkompetence
Hvor en myndighed behandler en sag, som skulle være behandlet af en anden. Inkompetence er en retlig mangel.
Saglig inkompetence
Foreligger hvis en forvaltningsmyndighed træffer afgørelses vedrørende et forhold, der hører under en anden myndighed. Er en garantiforskrift.