Spørgsmål 2 – Fortolkning af forvaltningsretlige bestemmelser Flashcards
Almindeligt om fortolkningsmetoder og principper om lovfortolkning
Når det skal afgøres, om der er lovhjemmel, spiller lovfortolkning en afgørende rolle.
Objektiv fortolkning
Sædvanlig sproglig forståelse af lovens ordlyd. Ordlyden er afgørende. Er afgørende, når forståelsen giver anledning til tvivl og andet ikke taler imod, fx U 1961.109 H (Højesteretssagfører Stæhr)
Subjektiv fortolkning
Motivfortolkning, intentionen med reglen. Betydningen af lovmotiver, der indeholder konkrete fortolkningsbidrag har især betydning, hvis der er tale om upræcise lovbestemmelser. Hvis motiverne er i strid med ordlyden, kan fortolkning i almindelighed ikke kunne føre til et resultat, der er i strid med loven – især hvis der er tale om indgreb (retssikkerhed). U 2007.2076 (Orlov på deltid)
Formålsfortolkning
Fortolkning støttet på lovgivers overordnede formål med reglen. Formålsbestemmelser kan følge direkte af loven, lovmotiver eller ud fra bredere overvejelser om lovens formål. Området for formålsfortolkning begrænses, hvis ordlyden ikke levner tvivl om fortolkningsresultatet, fx u 1985.125 H (Brødudsalget på Vestre Ringgade)
Anvender domstolene og forvaltningsmyndighederne en bestemt metode eller en kombination af metoder?
Som regel tages udgangspunkt i ordlyden, men forarbejder mv. bruges til at supplere. Objektiv og subjektiv fortolkning er således ikke enten eller, men både og (en kombination).
Anvender domstolene og forvaltningsmyndighederne den/de samme metoder?
Det hævdes ofte, at forvaltningsmyndigheder og Folketingets Ombudsmand fortolker mere subjektivt end domstolene, men udsagnet er usikkert. Grundlæggende er domstolenes fortolkningsstil via præjudikatlæren retningsgivende
Begreberne præciserende, udvidende og indskrænkende fortolkning, og eksempler herpå
De tre begreber er udtryk for resultatet af fortolkningen set i forhold til lovreglens formulering.
Udtrykker resultatet af fortolkningen sammenholdt med ordgrænsen
Udvidende fortolkning
Herunder analog. Indebærer en udvidelse i forhold til lovens ordlyd og en almindelig sproglig fortolkning. Begrundet i årsagernes lighed eller ”hul i loven”. Fx 1993.547 V (Container)
Præciserende fortolkning
Fortolkningen fastlægger lovens rækkevidde i overensstemmelse med ordlyden. Udfylder og præciserer forståelsen af reglen, fx U 1961.109 H (Højesteretssagfører Stæhr)
Indskrænkende fortolkning
En snævrere anvendelse af loven end ordlyden og en almindelig sproglig fortolkning lægger op til fx U 1985.122 (Tatovør Hvolby).
En tatovør ønskede at blive undtaget fra moms efter en undtagelse for kunstnerisk virksomhed. H fandt, at kun en mindre del af tatovørens virksomhed var kunstnerisk. En udvidende fortolkning af lovens undtagelse ville udhule momslovens formål, jf. herved, at udgangspunktet i momsloven er, at der skal betales moms af varer og tjenesteydelser.
Abstrakt fortolkning
Konkret subsumption
Kunsten af udfinde den hjemmel, som loven indeholder.
Om den faktiske situation kan henføres under den pågældende retsregel - intensivt, dog lidt mere tilbageholdende pga. skønspræget bedømmelse.
Hvad menes der med analog-henholdsvis modsætningsslutning? Inddrag U 1993.547
Spørgsmålet er, om et tilfælde kan afgøres ud fra en regel eller ikke omfattes af reglen. Analog er den mest vidtgående udvidende fortolkning, og kræver hul i loven og årsagernes lighed. Afvises en analogi kan det være udtryk for en modsætningsslutning. Spørgsmålet har at gøre med, hvor udtømmende en lovregel er.
Udgangspunktet ved fortolkning af undtagelsesbestemmelser
Hovedregler skal anvendes i flest mulige tilfælde og fortolkes derfor udvidende. Modsat fortolkes undtagelsesbestemmelser snævert. (en præciserende eller indskrænkende fortolkning).
U 1976.45 H handlede om fortolkningen af undtagelsesbestemmelser, og en udvidende fortolkning blev ikke fulgt. Denne fortolkning harmonerer også med, at opregninger normalt anses for at være udtømmende.
Betydningen for fortolkningen af, at der er tale om indgreb
Indgreb, og andre områder omfattet af det skærpede hjemmelskrav, taler for objektiv fortolkning – men er dog kun et udgangspunkt. Se fx U 1980.566 og U 2007.2076 i dissensen.
Jo dybere indgreb, jo sikrere må hjemlen (og dermed fortolkningen) være. Dvs. der stilles krav om klare regler, og derfor er der grænser for, hvor langt man kan gå med udvidende fortolkning.
Principperne lex superior, lex posterior og lex specialis
Principper ved konflikt mellem forskellige regler: Lex superior (den højeste regel går forud = den retlige trinfølge), lex posterior (den nyere lov går forud for den ældre), lex specialis (den specielle lov går forud for den generelle).
Som eksempel på lex specialis kan nævnes, at regler i specielle love om partshøring går forud for forvaltningslovens almindelige regler om partshøring.