Sensoriska system - Organisation och nätverk Flashcards

1
Q

Redogör kortfattat för hur ett sensoriskt stimuli leder till hjärnaktivitet i olika steg. Använd gärna ett konkret exempel där ett stimuli aktiverar ett av de fem sinnessystemen.

A

Exempelvis synen:
Man ser ett objekt. Ljuset går in i ögat och landar på näthinnan där det finns fotoreceptorer. Dessa kallas för tappar och stavar. Fotoreceptorerna i sin tur aktiverar elektriska nervimpulser. Dessa förs senare vidare till hjärnan och landar först i thalamus som är hjärnans omkopplingssystem. Där går det signaler från och till hjärnan. Sedan landar signalerna i occipitalloben som hanterar syninformationen. Sedan går de till slut till parietalloben vilket integrerar syninformationen och gör allting till slut till en helhetsbild. Går kanske till ventrala och därmed temporalloben. Med hjälp av hjärnbalken så kan de två olika sidorna av hjärnan kommunicera med varandra och skapa en helhetsbild

Alltså:
Stimuli –> Fotoreceptorer –> Synnerven –> Hjärnan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Förklara skillnaden mellan sensation och perception.

A

Sensation: Sensation är den första stadiet av informationsbearbetning, där våra sinnen registrerar och uppfattar olika stimuli från omvärlden. Det handlar om att ta in rådata från våra sinnen, såsom syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Det kan vara att uppfatta till exempel ljus, ljud, smaker, dofter och känslor genom våra sinnen.

Perception: Perception är den efterföljande processen där hjärnan tolkar, organiserar och ger mening åt de inkomna sinnliga upplevelserna. Det involverar att sortera, analysera och tolka de inkomna sensoriska signalerna för att kunna skapa en meningsfull och förståelig upplevelse av omvärlden. Perceptionsprocessen påverkas av tidigare erfarenheter, förväntningar och kulturella faktorer. Perception bygger alltså på sensation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Utifrån Alexander Lurias teori kan vi tala om primära, sekundära och tertiära områden förknippade med hjärnans bearbetning av ett stimuli. Beskriv kortfattat skillnaden mellan dessa områden

A

Kortikala lober kan ytterligare delas in i primära, sekundära och tertiära regioner, som var och en utför mer komplexa sensoriska, motoriska och associativa funktioner.

Tänk på ett förenklat exempel på Lurias modell:
Du går och stöter på en fotbollsmatch.
Primära: Den faktiska uppfattningen av spelarnas och bollens rörelser finns i det primära visuella området.
Den sekundära visuella sensoriska zonen: inser att dessa aktiviteter utgör en fotbollsmatch.
I den tertiära zonen: syntetiseras spelets ljud och rörelser till insikten att ett lag har gjort mål och ligger före och att spelet har betydelse för ligaställningen. När informationen är integrerad i den tertiära sensoriska zonen är den betydligt rikare än vad vi skulle tänka på som “sensorisk”. Det har snarare blivit kunskap.

Med hjälp av fotbollsspelsexemplet kan vi också beskriva effekterna av hjärnskador på bearbetningsnivåer.
En lesion i den primära synzonen som ger en blind fläck i någon del av synfältet kan kräva att åskådaren flyttar sitt huvud bakåt och framåt för att se hela matchen.
En lesion i den sekundära visuella zonen kan ge upphov till ett perceptuellt underskott, vilket gör att personen inte kan känna igen aktiviteten som en fotbollsmatch.
En lesion i den tertiära sensoriska zonen kan göra det omöjligt att abstrahera betydelsen av spelet - att ett lag vinner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly