Hormoner och hjärnan Flashcards
Vad kännetecknar ett hormon?
Ett hormon är en kemisk substans som produceras av endokrina körtlar och transporteras genom blodet till olika delar av kroppen för att påverka celler eller organ.
- Hormoner spelar en viktig roll i regleringen av kroppsfrunktioner, såsom sömn, stressrespons och ämnesomsättning.
- Hormoner är involverade i att upprätthålla homoestas.
- De regleras av feedback system, alltså att nivåerna höjs eller sänks baserat på behov och stimulans från kroppens externa och interna miljö.
- Långsam kommunikation
Jämfört med neurotransmittor
- Hormoner har en diffus signalering jämfört med neurotransmittorer.
- Analoga signaler - graderade i styrka, ju mer av ett hormon som frisätts, desto större effekt. En signalsubstans är mer allt eller inget direkt.
- Vi kan inte kontrollera kroppens svar på ett hormon. Vissa signalsubstanser kan vi kontrollera som att lyfta handen osv.
- Det kan vara en lång väg som hormonet ska transporteras jämfört med neurotransmittor som är många korta led.
- Transmittor har snabb och kortvarig effekt, men hormoner kan ha tagit dagar innan det ger effekt
Hur bildas och elimineras hormoner?
- Eliminering:
Nedbrytning sker huvudsakligen i levern och njurarna. Vattenlösliga hormoner bryts ner snabbare än fettlösliga. Men de elimineras på olika sätt beroende på vilket hormon det handlar om. De brukar brytas ner i levern innan de elimineras från kroppen via urin eller gallan. Även en persons metabolism och hälsotillstånd kan påverka hur hormoner elimineras. - Bildning:
Hormoner bildas i körtlarna. De transporteras sedan via blodet. Kopplingen mellan hypothalamus och hypofysen sker alltså via blodet.
Exokrina körtlar: utsöndrar ämnen ut från kroppen (svettkörtlar)
Endokrina körtlar: hålls inne i kroppen i blodet.
Hypothalamus är dirigenten och skickar ut signaler om att producera mer hormoner till resten av kroppen. Sådana signaler kan baserat utifrån såsom en stressor, eller från saker som händer i kroppen. Hypothalamus börjar utsöndra hormoner som går vidare till hypofysen som skickar signaler vidare till körtlarna.
Alltså:
Hypothalamus –> Hypofys –> Körtel –> Hormon mot målorgan
Sedan går det
Körtel –> Hypothalamus och hypofys. Då berättar körteln att vi nu har hormonet i kroppen och inte behöver producera mer.
Vad innebär homeostas samt positiv och negativ återkopplingskontroll?
Homoestas: Kroppens sätt att ha kvar ett visst tillstånd i kroppen, hålla sig stabil även när det sker inre eller yttre förändringar. Hypotalamus som reglerar denna stabilitet.
Negativ feedback/återkopplingskontroll: handlar om att kommunicera till hypotalamus när man behöver stoppa ett hormonproduktion! Kroppen reglerar detta hela tiden med blodtryck, temperatur och blodsocker osv. Människor är känsliga för att ha en stabil homeostas.
Positiv feedback är tvärtom att man ökar produktionen.
Beskriv det neurohormonella stressystemet (som involverar HPA-axeln och sympatiska nervsystemet)?
Stress definieras här som ett tillstånd då organismens homoestas hotas av yttre eller inre påverkan.
SAM: Snabb signal från hypothalamus till sympatiska
nervsystemet, för direkt utsöndring av redan förberedda stresshormon i binjuremärgen – adrenalin och noradrenalin
Effekt: ökad andning, blodtryck, puls, vakenhet,
glukosnivåer. Minskad matsmältning och njurfunktion.
HPA: Det andra sättet involverar hupothalamus, hypofysen och binjuebarken. Medan SAM är kroppens snabba och initiala respons på stress är HPA ett försenat svar som fungerar för att återställa kroppen till homeostas. HPA axeln aktiveras av meddelanden som förmedlas från det centrala nervsystemet till hypothalamus. Hypotalamus frisätter hormonet CRH som signalerar till hypofysen att frisätta hormonet ACTH i blodet som i sin når binjurebarken och gör att den frisätter kortisol till resten av kroppen. Kortisol är till för att minska inflammation, mobiliserar energiresurser och ökar blodsockernivån.
Tillsammans spelar HPA axeln och SAM en viktig roll i att mobilisera kroppens resurser för att hantera stressorer. Deras samverkan leder till flera fysiologiska förä dringar som är till för att öka överlednadsförmågan och möjliggöra anpassning till stressiga situationer. Om man däremot har långvarig eller överdriven aktivering av detta system kan det bli skadligt och kopplas till engativa hälsoeffekter.
Ge exempel på hur hormoner (exempelvis kortisol, sköldkörtelhormoner (tyroxin), androgener, östrogen, progesteron) är viktiga i förståelsen av psykisk hälsa och beteenden?
Kortisol: Utlöses mycket vid stress. Höga nivåer av kortisol kan öka känslor av ångest och oro, risk för depression i samband med både höga och låga nivåer. Höga nivåer kan störa sömnen och vår kognitiva förmpga såsom minnes- och inlärningssvårigheter.
Sköldkörtelhormoner: Alltså tyroxin. Om man har underskott av detta hormon kallas det hypotyreos. Överskott kallas istället för hypertyreos. Det finns flera gemensamma symtom mellan en obalans i tyroxin och depression har. Gemensamma symtomen är nedstämdhet, trötthet, viktuppgång, förlorad sexlust och koncentrationssvårigheter. De sakerna som troligare är hypotyreos är om man är frusen, förstoppad, låg puls, torr hur och tårrt hår samt ont i leder och muskler. Om man istället har sömnproblem, ångest, ilska, känlsa av hopplöshet och självmordstankar har man mer sannolikt depression. Därmed kan det vara svårt att veta vad man har när de har så gemensamma symptom. Viktigt att veta skillnaden.
Androgener: Testoseron bland annat. Bildas främst i testiklarna och äggstockarna. Stor påverkan fysiskt (bygga muskler) och psykiskt välmående. Höga nivåer är ovanligt och kopplat till någon typ av sjukdom. Låga nivåer kan leda till trötthet, ledsenhet, irritation, ångest.
Östrogen: Bildas främst i äggstockarna och påverkar kroppens former, förhindrar benskörhet och hjärtsjukdomar. Kopplat till positiva effekter på humör och kognition. När kroppens östrogen stiger så stiger också serotonin. Därmed kan låga nivåer av östrogen ge nedstämdhet och svettningar, brukar vara i samband med klimakteriet. Östrogenet stiger inom ägglossningen och efter får man en dipp där progesteronet ökar. Sedan kommer en till våg av östrogen.
Progesteron: Bildas främst i äggstockarna. Det möjliggör graviditet, förhindrar ägglossning och är kopplat till negatia effekter på humöret. I slutet av menscykeln har vi höga nivåer. Samtidigt kan man ha en förhöjd känslighet av förändringar av hormonerna vilket gör att man kan få fler problem under menscykeln. Behöver därmed inte handla om att man får för höga nivåer utan att man är känlsig för förändringarna.
Avslutningsvis är det inte hormoner som orsakar beteende utan de påverkar sannolikheten för en viss respons.