Rening på Cellnivå del 1 Flashcards
1
Q
- Vad har njurarna för uppgift?
A
- Kontrollerar vätske- och elektrolytbalansen i kroppen det vill säga balansen mellan olika slag av joner såsom kalium, kalcium och natrium. Tillverkar hormonet erytropoietin som stimulerar produktionen av röda blodkroppar. Reglerar syra-bas balansen och för ut slaggämnen med urinen. Omvandlar D-vitamin till dess aktiva form. Filtrering och avgiftning av blod (ca 180 liter per dygn). Reglerar blodtrycket. Tillverkar bl.a. L-dopa, inositol, arginin och glutamin. Utsöndrar överskott av mineraler, vitaminer och metaller i jonform. Njurarna är också beroende av lymfans dränerande förmåga för att kunna bilda en maximalt koncentrerad urin. Njurarna och lymfan stimuleras av motion, djupandning, massage och värme.
2
Q
- Vad kan hända om gallan förs tillbaka via portådern till levern?
A
- Galla kan komma ut i blodet vilket kan skapa orenheter och även belasta lymfan med svullna lymfkörtlar. På sikt kan det även skapa hjärtklappning och en toxicitet i kroppen som påverkar flera organ.
3
Q
- Varför bör du ta bort fläskkött ur din kost?
A
- Det är väldigt syrabildande för din kropp och kroppen har svårare att läka och återhämta sig om den är översyrad.
4
Q
- Vilket organ kan stötta de andra utsöndringsorganen?
A
- Lungorna, genom att djupandas dagligen
5
Q
- Vilka faser har levern och vilken fas kan vara extra nedsatt om du inte om du har svårt att göra dig av med gifter från leverns rening?
A
- Levern har 3 faser och det kan speciellt vara fas 3 som är nedsatt som gör att levern inte kan avgifta sig. För få transportproteiner gör att det är svårt att få ut gifter eller slaggämnen. Tillför mer glutation och mer fullvärdiga proteiner och tugga maten bättre för ett bättre upptag av proteiner.
6
Q
- Varför är det viktigt att ha en jämn balans mellan syre och koldioxid?
A
- Idag andas vi i regel för korta och grunda andetag vilket gör att vi får i oss för mycket syre gör oss av med för lite koldioxid. Ett syreöverskott leder till en ökad mängd fria syreradikaler (oxidativ stress). Koldioxid tvingar bort syret från blodet så att det istället förs in i dina muskler och organ och kan göra nytta där. När koldioxid lämnar en arbetande muskel och sedan når blodet och transporteras vidare till lungorna för utandning så trycker koldioxiden bort syret från blodet. Syret tvingas då in i muskler så att de syresätts och kan fortsätta arbeta. Koldioxid gynnar transporten för syret och därför är det så viktigt att det finns en bra balans mellan dem båda.
7
Q
- Hur djupandas du effektivast?
A
- In och ut genom näsan och så långt ner i buken som möjligt.
8
Q
- Vad händer om du andas för högt upp i bröstkorgen?
A
- Syret färdas runt i blodet och är bundet till hemoglobin. Om du andas högt upp (ytligt) eller för ofta är hemoglobinet redan mättat med syre till 97–99 % vilket medför att du inte syresätter dig på bästa sätt. Du får med andra ord inte lika mycket nytt syre.
9
Q
- Vilket organ reglerar och styr över pH-värdet i kroppen?
A
- Njurarna
10
Q
- Hur kan huden påverkas av stress?
A
- När du stressar eller är rädd dras kärlen ihop och hämmar genomblödningen i huden. Det minskar cellandningen och därför påverkar stress hur huden mår.
11
Q
- Vilka tecken kan uppstå som signalerar att du behöver stötta njurarna?
A
- Tecken på att du behöver rena njurarna
Blod i urinen
Högt blodtryck
Förhöjt blodsocker
Urinvägsinfektion
Trötthet
Hudutslag (speciellt eksem)
Illamående (kan i första hand vara en gallindikation men indikerar att det är stopp i systemet)
Smärta i ögonen eller nedsatt syn (kan även bara en B1 brist) Håravfall
Ömhet över njurarna bak i ryggen
Proteiner i urinen
Urinläckage (läcker eller kissar på dig lätt)
Urinen är väldigt mörk och luktar illa (kan också vara för lågt vätskeintag)
Vätskeansamlingar/ödem
Svullen tunga med vit beläggning eller blå med stagnationer (gäller då fler utsöndringsorgan)
Reumatisk värk
Du springer och kissar ofta Saltsug
Törstig
12
Q
- Vad är oxalsyra och på vilket sätt kan det påverka kroppen negativt?
A
- Oxalsyra är en stark karboxylsyra, ca 3000 gånger starkare än ättiksyra, vars salter kallas för oxalater. Oxalsyra är en metabol slutprodukt som huvudsakligen kommer från egen produktion, men ett visst upptag sker i tarmen. Rabarber, spenat, persilja och kakao är bl.a. rika på ämnet. Oxalsyra elimineras nästan enbart av njurarna. Vid extra känslighet eller för mycket av detta kan det ge en ökad risk för njursten.
13
Q
- Vilka ämnen binder till sig kvicksilver bäst?
A
- Svavel, selen, C och E-vitamin, glutation samt alfa-liponsyra (finns i C-vitamin med R-liponsyra i liposomal form) är de ämnen som bäst binder och avgiftar kvicksilver.
14
Q
- Vad händer i kroppen när en inflammerad tarm även skapar en inflammerad hjärna?
A
- När vi överkonsumerar och/eller har nedsättning i matsmältningssystemet kan inte all mat brytas ner på rätt sätt. Maten kommer då att jäsa (kolhydrater) och ruttna (proteiner) och det sker både i tunn- och tjocktarmen. Bakterier och gifter bildas som felaktigt transporteras via portådern till levern. Levern får för mycket att göra och klarar inte av att avgifta blodet. Gifter i blodet kan gå igenom blod-hjärnbarriären och en inflammerad tarm leder till en inflammerad hjärna när gifter tas upp via tarmslemhinnan och förs till hjärnan via blodet.
15
Q
- Var börjar de flesta sjukdomarna någonstans?
A
- De flesta sjukdomar har sin början i tunntarmen och beror oftast på att vi äter fel sorts kost. Tarmen påverkas också av vårt allmäntillstånd och framförallt av psykisk och mental stress.