Kolhydrater Flashcards
1
Q
- Vad är kolhydrater?
A
- Kolhydrater är ett energigivande näringsämne och du finner i bl.a. bröd, pasta, ris, bönor, linser, frukt, grönsaker och rotfrukter. Kolhydrater består av olika sockerarter som finns fritt i maten eller som långa kedjor i form av stärkelse.
2
Q
- Vilka kolhydrater bör vi helst välja?
A
- Vi bör helst välja av de långsamma kolhydraterna som finns i grönsaker.
3
Q
- Var lagras fruktos i kroppen?
A
- Fruktos lagras in i levern som leverglykogen och skickas sedan ut i blodet som blodfett (LDL).
4
Q
- . Varför är fibrer bra för tarmen och vilka egenskaper har de?
A
- Fibrer är osmältbara kolhydrater som klarar sig genom matsmältningen i tunntarmen och når tjocktarmen utan att brytas ner eller tas upp på vägen. Fibrer har en positiv inverkan på tarmen då fibrerna motverkar förstoppning och ser till att tarmmotoriken fungerar som den ska. De är även mat för våra goda bakterier.
5
Q
- Vad är skillnaden mellan långsamma och snabba kolhydrater?
A
- Långsamma kolhydrater - ger bättre mättnad för att de innehåller fibrer. Magsäcken töms långsammare och blodsockret stiger inte som det gör när man äter snabba kolhydrater.
Snabba kolhydrater - bryts ner snabbt då processen och nedbrytningen går fortare i systemet. Magsäcken tömmer sig snabbare in i tolvfingertarmen och blodsockret stiger då hastigt.
6
Q
- Vad är skillnaden på fruktos och glukos?
A
- Glukos - när glukos transporteras runt i blodomloppet kallas det för blodsocker. Det produceras hos växter och innehåller källan till energi för kroppen. Glukos är druvsocker och finns naturligt i bl.a honung och går rätt in i blodet vid förtäring. Fruktos - kallas för fruktsocker och finns i frukt. En ganska dålig energikälla för kroppens muskler, då det lagras in i levern som leverglykogen och skickas ut i blodet som blodfett.
7
Q
- Vad är skillnaden på vattenlösliga och vattenolösliga fibrer?
A
- Man tittar på hur lösliga fibrerna är i vatten och det viktiga är att titta på hur jäsningsbara och viskösa (geléliknande konsistens) de har.
Vattenlösliga fibrer - bildar en slemmig lösning om man blandar ut dem med vatten vilket har en stabiliserande effekt på blodsockret. Ju mer slembildande fibrer det finns i magsäcken, desto långsammare tömmer sig magsäcken ut i tolvfingertarmen. Vattenolösliga fibrer - de olösliga fibrerna fungerar istället som ett bulkmedel. De binder till sig vatten och ger tarmarna mer att arbeta med, vilket kan motverka förstoppning.
8
Q
- Vilka tre huvudgrupper av kolhydrater finns det?
A
- Det finns 3 huvudgrupper: monosackarider, disackarider och polysackarider.
9
Q
- Vad är insulin?
A
- Insulin är ett hormon som bildas i små celler i bukspottkörtelns langerhanska celler och som har till uppgift att sänka blodsockret. Det sker genom att insulinet öppnar portarna i cellväggen så att glukos kan färdas från blodet in i cellen.
10
Q
- Vad är glukagon?
A
- Glukagon är ett hormon som är motsatsen till insulin och tillsammans balanserar de blodsockernivåerna i kroppen. När blodsockret sjunker märker levern av detta och frisätter glukagon (fungerar som insulinets motpol) vilket höjer blodsockret snabbt.
11
Q
- Var tar man främst upp kolhydrater?
A
- I munnen och i tolvfingertarmen.
12
Q
- Vad är det glykemiska indexet för något?
A
- Det glykemiska indexet är ett värde på hur mycket en normalportion av det aktuella livsmedlet påverkar blodsockernivån. Glykemisk belastning = mängden kolhydrater i en normalportion (g) x GI värde/100.