Matsmältningssystemet Flashcards
1
Q
- Vilka organ ingår i matsmältningssystemet
A
- Munhålan, matstrupe, magsäck, lever, gallblåsa, bukspottkörteln, tunntarm, tjocktarm och tarmbakterierna.
2
Q
- Vad har magsyran för uppgift?
A
- Att spjälka och bryta ner maten och främst protein. Magsyran skall även fungera som ett första försvar mot inkräktare som vill ta sig ner i matsmältningen.
3
Q
- Vad är ofta orsaken till att B12 brist uppstår?
A
- Vid låg nivå av magsyra kan du inte bilda intrinsic factor, som är avgörande för att kunna ta upp B12. Obalans i tarmbakterier kan också orsaka en B12 brist samt en brist på järn och folsyra.
4
Q
- Vilket enzym skall spjälka kolhydrater i munnen?
A
- Amylas
5
Q
- Vilket enzym skall spjälka protein i magsäcken?
A
- Pepsin
6
Q
- Vilket enzym skall spjälka fetter i tolvfingertarmen?
A
- Lipas
7
Q
- Vad är den vanligaste orsaken till att vi har matsmältningsproblem idag?
A
- Att man tuggar maten för lite och äter den snabbt. Vagusnerven som reglerar magsyran deaktiveras vid stress vilket kan leda till att för lite magsyra utsöndras vid långvariga stress. Det påverkar matsmältningen negativt på sikt.
8
Q
- På vilket sätt har sköldkörteln inverkan på matsmältningen?
A
- På grund av en brist på jod. Både sköldkörteln och magsäcken/magsyran påverkas av för lite jod. Man kan höja upp magsyran med jod, B1 (alltid hela B-komplexet, samt cellsalt av natrium.
9
Q
- Vilka är leverns viktigaste uppgifter?
A
- Levern har 800 olika funktioner och de viktigaste är: Bryta ned socker/kolhydrater och lagra in som energireserv. Filtrera blodet och vara ett reningsverk för skadliga gifter.
Producera och lagra glykogen, vitaminer och mineraler (A,D,E, K, B12, järn och koppar). Bryta ner gamla fettceller och hormoner samt bilda nya.
Bekämpa infektioner.
Producera galla, enzymer och kolesterol.
Tillverka lymfa.
Hjälpa till att bibehålla hormonbalansen genom att förstöra eller inaktivera
de hormoner kroppen inte behöver.
10
Q
- Vad är en läckande tarm?
A
- Det är när tarmslemhinnan spricker upp och gifter, svampar och bakterier når ut till dina organ genom blodet. Vi förgiftar oss själv genom att det sprids ämnen som inte skall vara i blodet. Lymfan och levern får nu ett hårdare arbete och det kan skapa inflammationer och sjukdomar när organen inte mäktar med trycket som krävs för avgiftning. Tarmslemhinnan kan skadas av kemikalier, vissa födoämnen, metaller osv.
11
Q
- Vad har bukspottkörteln för uppgift?
A
- Utsöndrar bukspott med olika spjälkningsenzymer till tarmen. Bildar bl.a. hormonet insulin.
12
Q
- Vilka olika delar består tunntarmen av och vad händer här?
A
1 2. Tolvfingertarmen (duodenum), tomtarmen (jejunum), krumtarmen (ileum)
Tunntarmen behandlar maten och dess främsta uppgift är att ta upp näringsämnen. Men den skall även bilda serotonin och utgöra ett skydd (tarmslemhinnan) så att inte skadliga ämnen skall ta sig ut i blodet.
13
Q
- Vad händer i tjocktarmen?
A
- Vatten och salter sugs upp från tarminnehållet och gör avföringen redo att komma ut. Här finner du även alla viktiga tarmbakterier
14
Q
- Varför kan vissa ha problem med att äta fet mat?
A
- För lite magsyra och/eller för lite produktion av galla. Det kan även bero på att levern har för mycket att göra vilket påverkar tillverkningen och lagringen av galla i gallblåsan. Levern behöver då producera galla på en gång när den behövs. Denna galla får inte lika bra kvalité utan gör gallan seg som sirap och det påverkar både bukspottkörteln då den mynnar ut i samma gång som gallan och ut till tolvfingertarmen. Gallan täpper då till gången och varken enzymer från bukspottkörteln eller galla från levern kommer ut i tillräcklig mängd. Då svullnar magen upp och smärta kan uppstå. Grundorsaken är för mycket gifter i systemet och en rening på lever och galla är viktigt här. Bitterämnen är extra bra att inta vid dessa problem, samt att dra ner fett under en tag om illamående lätt uppstår efter matintag.
15
Q
- Vad kan man göra för att förebygga matsmältningsproblem?
A
- Tugga maten väl, minst 30 gånger. Höj upp magsyran genom att tillsätta B1 och jod samt cellsalt av natrium. Även betain, fänkål och pepparmyntsolja kan hjälpa. Ät på regelbundna tider, tillsätt goda bakterier och ät syrade grönsaker som kimchi och surkål. Tillsätt bitterörter som exemplevis ruccola, grapefrukt, maskros, malört och rölleka. Vila och stressa ner, då vagusnerven förgrenar sig i mag- och tarmkanalen och kan orsaka problem vid mycket stress.