PODJETNIK Flashcards

1
Q

Kdo je podjetnik?

A

Podjetnik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja. Svoje premoženje organizira kot podjetje, ne da bi pri tem ustanovil družbo, premoženje se ne osamosvoji, ampak ostane del premoženja posameznika

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Odgovornost podjetnika

A

Odgovarja z vsem svojim premoženjem (tudi osebnim) kljub temu, da je njegovo osebno premoženje fizično ločeno od premoženja podjetja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Firma podjetnika

A

Firma podjetnika vsebuje ime in priimek podjetnika, skrajšano oznako, da gre za samostojnega podjetnika
(s.p.), oznako dejavnosti in morebitne dodatne sestavine.
Podjetnik lahko uporablja tudi skrajšano firmo, ki vsebuje vsaj njegovo ime, priimek in oznako s.p.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Zastopnik za primer smrti podjetnika

A

Podjetnik lahko imenuje zastopnika za primer smrti, ki je od trenutka smrti podjetnika pooblaščen za opravljanje vseh pravnih dejanj, ki spadajo v redno poslovanje podjetnika. Dedič podjetnika lahko to pooblastilo vsak čas prekliče. Podelitev in prenehanje tega pooblastila se morata vpisati v Poslovni register Slovenije. (72. čl. ZGD-1).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Prenos podjetja na podjetnika prevzemnika

A

Podjetnik lahko v času svojega življenja prenese podjetje na drugo fizično osebo. S prenosom preidejo na podjetnika prevzemnika podjetje podjetnika ter pravice in obveznosti podjetnika v zvezi s podjetjem. Podjetnik prevzemnik kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem podjetnika.

Podjetnik in podjetnik prevzemnik morata skleniti pogodbo o prenosu podjetja v obliki notarskega zapisa.

AJPES hkrati vpiše podjetnika prevzemnika v Poslovni register Slovenije in po uradni dolžnosti izbriše iz njega podjetnika. Z vpisom prenosa podjetja v Poslovni register Slovenije podjetnik preneha opravljati dejavnost, podjetje podjetnika pa v skladu s pogodbo o prenosu podjetja preide na podjetnika prevzemnika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vodenje poslovnih knjig podjetnika

A

Način vodenja poslovnih knjig in sestavljanja računovodskih izkazov podjetnika, katerega podjetje ustreza merilom za majhne družbe, ureja poseben slovenski računovodski standard. Ne glede na splošna pravila računovodenja, po katerih morajo biti poslovne knjige vodene po sistemu dvostavnega knjigovodstva, jih lahko podjetnik vodi po sistemu enostavnega knjigovodstva, če ni v zadnjem poslovnem letu prekoračil dveh od teh meril:

  • da povprečno število delavcev ne presega 3,
  • da so letni prihodki nižji od 50.000,00 EUR,
  • da povprečna vrednost aktive, izračunane kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, ne presega 25.000,00 EUR. To velja tudi za podjetnika, ki začne opravljati dejavnost in v prvem poslovnem letu ne zaposluje povprečno več kot 3 delavce.

Vendar pa podjetniku ni treba voditi poslovnih knjig in sestaviti letnega poročila, če ugotavlja davčno osnovo za davek od dohodka iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov (poslovanje vodi skladno z zakonom, ki ureja davčni postopek).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kdaj lahko podjetnik začne opravljati dejavnost

A

Podjetnik lahko začne opravljati dejavnost, ko je pri AJPES vpisan v Poslovni register Slovenije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Sprememba in prenehanje opravljanja dejavnosti podjetnika

A

Podjetnik mora vsako spremembo podatkov v 15 dneh po nastanku spremembe prijaviti AJPES. Prenehanje opravljanja dejavnosti mora podjetnik ali od njega za ta namen pooblaščena oseba prijaviti najmanj 3 dni prej.

Podjetnik mora vsaj 15 dni pred prenehanjem opravljanja dejavnosti na spletnih straneh AJPES in/ali na primeren način (s pismi upnikom, v sredstvih javnega obveščanja, poslovnih prostorih) objaviti, da bo prenehal opravljati dejavnost, ter ob tem navesti tudi dan prenehanja opravljanja dejavnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly