IZPITNA VPRAŠANJA Flashcards

1
Q

PUBLICITETNI UČINEK VPISA V SODNI REGISTER

A

Vpis v javno knjigo ima publicitetni učinek takrat, ko se z dnem vpisa ali z dnem objave tega vpisa šteje, da je vpisani podatek javno objavljen in s tem vsakomur znan. Takšne učinke imajo vsi vpisi v sodni register in tudi podatki o pravno pomembnih dejstvih, vsebovanih v listinah, ki se vodijo v zbirki listin (npr. določbe statuta oz. družbene pogodbe).

Vpis posameznega podatka v sodni register ima nasproti tretjim pravni učinek od dneva objave vpisa tega podatka, če zakon ne določa drugače (8/1. čl. ZReg). Vsi vpisi v sodni register in listine, ki so podlaga za vpis, ali ki se predložijo sodnemu registru zaradi javne objave, se po novi ureditvi objavljajo na spletnem portalu Agencije.
V zvezi s publicitetnimi učinki vpisa v sodni register je treba razlikovati negativni in pozitivni publicitetni učinek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Negativni publicitetni učinek vpisa v sodni register

A

Negativni publicitetni učinek pomeni, da če določen podatek, ki je pomemben za pravni promet, ni vpisan v sodni register, tretji za podatek ni dolžan vedeti. Subjekt vpisa bo takšen (nevpisani podatek) lahko uveljavljal nasproti tretjemu samo, če bo dokazal, da je tretji za ta podatek vedel. Velja torej domneva (ki pa ni neizpodbojna), da tretji za nevpisani podatek ne ve. Splošno pravilo o negativnem publicitetnem učinku določa 8/4. člena ZSReg, po katerem se lahko subjekt vpisa proti tretjemu sklicuje na vpisane podatke in na vsebino listin, na katerih temeljijo vpisi v sodni register, ali ki jih je treba zaradi javne objave preložiti sodnemu registru, šele potem, ko se vpis teh podatkov ali predložitev listin sodnemu registru objavi, razen, če dokaže, da je tretji vedel za te podatke ali vsebino listin.

Negativni publicitetni učinek pa ne izključuje pravice (pravne možnosti) tretjega, da se sklicuje na podatek (uveljavlja pravno dejstvo), ki je vsebina podatka, ki v sodni register še ni vpisan (tudi če njegov vpis še ni bil predlagan) ali katerega vpis še ni objavljen. Po pravilu, določenem v četrtem odstavku 43. člena ZSReg, se tretji lahko sklicuje na neobjavljene podatke, razen kadar je vpis določenega podatka predpostavka za začetek pravnega dejanja. To pomeni, da se tretji lahko sklicuje na pravna dejstva, podatke, o katerih v sodni register še niso vpisani, razen če ima vpis tega pravnega dejstva v sodni register oblikovalni učinek.

Poseben, za varnost pravnega prometa izredno pomembne vidik negativnega publicitetnega učinka, ureja 8/2. člena ZSReg glede objave vpisa podatkov o osebah, upravičenih za zastopanje subjekta vpisa v sodni register.

Po objavi vpisa podatkov o teh osebah v sodni register se šteje, da so te osebe upravičene za zastopanje subjekta vpisa, ne glede na pomanjkljivosti v postopku njihovega imenovanja. Subjekt vpisa se na te pomanjkljivosti v razmerju do tretjega lahko sklicuje le, če dokaže, da je bilo tretjemu to dejstvo znano. Če je sklep o imenovanju korporacijskega zastopnika (npr. člana uprave) zaradi kateregakoli razloga neveljaven, v notranjem razmerju do subjekta vpisa (družbe) oseba, ki je bila imenovana s tem sklepom, ni pridobila (nima) pravice zastopati družbe. Vendar njene izjave volje družbo v razmerju do tretjih po 8/2. člena ZSReg kljub temu zavezujejo in zato družba ne more uveljavljati izpodbojnosti ali ničnosti pravnih poslov, ki jih je v njenem imenu sklenila ta oseba, razen če dokaže, da je tretji vedel za neveljavnost sklepa o imenovanju osebe, ki je v sodni register vpisana kot korporacijski zastopnik družbe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Pozitivni publicitetni učinek

A

Pozitivni publicitetni učinek ureja 8/5. člena ZSReg, po katerem se nihče ne more sklicevati na to, da od dneva, ko je bil vpis posameznega podatka v sodni register objavljen, ali je bila predložitev listin sodnemu registru objavljena, ni poznal tega podatka ali vsebine listin, na katerih temelji vpis tega podatka, ali vsebine listine, ki je bila predložena sodnemu registru, če zakon ne določa drugače. Če je torej določen podatek vpisan v sodni register, na podlagi 8/5. člena ZSReg velja neizpodbojna domneva, da je tretji za ta podatek vedel od dneva, ko je bil vpis tega podatka v sodni register objavljen. Enako pravilo velja tudi za vsebino listin, na katerih temelji vpis (to je listin, ki so bile podlaga za odločite registrskega sodišča o vpisu), in listin, ki jih je po ZGD-1 treba predložiti registrskemu sodišču (npr. zapisnik skupščine delniške družbe).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Konstitutivni vpis

A

Pravna posledica nastane z vpisom v sodni register, ne z nastankom dejstev (primer: pravna oseba pridobi lastnost pravne osebe z vpisom v sodni register).

Konstitutivne učinke imajo vpisi, katerih posledica je nastanek pravice ali pravnega razmerja. Med takšne vpise sodijo:
● vpis ustanovitve gospodarske družbe
● vpis prenehanja gospodarske družbe
● vpis spremembe statuta delniške družbe ali družbene pogodbe d.o.o.
● vpisi pri statusnih preoblikovanjih
● vpisi pri podjetniških pogodbah (koncerni)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

KDAJ SE TUDI BREZ VPISA PRIDOBI PRAVNA OSEBNOST?

A

V postopku vpisa v sodni register ima subjekt vpisa, ki pridobi pravno sposobnost šele z vpisom v sodni register, sposobnost biti stranka, zastopajo pa ga osebe, ki so na podlagi akta o ustanovitvi oziroma sklepa ustanoviteljev pooblaščene za zastopanje subjekta vpisa
V sodni register se ne vpisuje samostojni podjetnik. Podjetnik pridobi status samostojnega podjetnika (s.p.) oziroma pravno sposobnost takrat, ko je pri AJPES vpisan v Poslovni register.

PREDDRUŽBA
- družba v obdobju med sprejetjem akta o ustanovitvi in vpisom v register že lahko opravlja določena dejanja in je nosilec pravic in dolžnosti, čeprav še ni pravna oseba:
○ lahko vloži prijavo za vpis v sodni register
○ lahko odpre bančni račun
○ lahko pridobi sredstva
- za medsebojna razmerja med družbeniki se uporabljajo pravila o civilnopravni družbeni pogodbi
- če kdo nastopa v imenu družbe, odgovarja osebno, če je teh oseb več, odgovarjajo solidarno
- koristi, ki jih je družbenik pridobil v tem času, je dolžan prenesti na družbo po vpisu v register

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

KATERE PRAVNE OSEBE SE VPISUJEJO V SODNI REGISTER?

A

Subjekti vpisa, subjekti, ki se vpišejo v sodni register, so:

  1. družba z neomejeno odgovornostjo
  2. komanditna družba
  3. družba z omejeno odgovornostjo
  4. delniška družba
  5. komanditna delniška družba
  6. evropska delniška družba
  7. gospodarsko interesno združenje
  8. evropsko gospodarsko interesno združenje
  9. podružnica tujega podjetja
  10. zadruga
  11. evropska zadruga
  12. zavod
  13. skupnost zavodov
  14. druge pravne osebe, za katere zakon določa, da se vpišejo v sodni register

Vpisuje se tudi:
15. podružnica gospodarske družbe
16. podružnica tujega podjetja ali njen del
Eno najpomembnejših načel registrskega prava je načelo obveznega vpisa v register.

V sodni register se ne vpisuje samostojni podjetnik. Podjetnik pridobi status samostojnega podjetnika (s.p.) oziroma pravno sposobnost takrat, ko je pri AJPES vpisan v Poslovni register.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

SODNI REGISTER

A

Sodni register je javna knjiga, ki je na vpogled vsem in vsebuje podatke o glavnih statusnih značilnostih vseh vpisanih subjektih in o dejstvih, ki so pomembna za pravni promet, s čimer se utrjuje pravna varnost v poslovnem prometu.
Vpis v sodni register pomeni, da so bili izpolnjeni pogoji za ustanovitev posameznih oblik gospodarskih subjektov.
Gospodarske družbe z vpisom v sodni register dobijo status pravne osebe. V register se ne vpisujejo vsi gospodarski subjekti - podjetniki posamezniki se vpisujejo v poslovni in ne v sodni register.

Postopek za vpis v sodni register se začne

  • z vložitvijo predloga
  • po uradni dolžnosti ali na zahtevo drugega pristojnega organa začne sodišče postopek samo, kadar tako določa zakon

V postopku za vpis v sodni register izdaja sodišče odločbe v obliki sklepa ali odredbe. S sklepom odloči o predlogu oziroma zahtevku za vpis. Z odredbo odloči o vprašanjih postopka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

VRSTA REGISTRSKEGA POSTOPKA

A

Registrski postopek je vrsta nepravdnega postopka; ureja ga Zakon o sodnem registru, smiselno pa se uporabljajo določbe Zakona o nepravdnem postopku.
Začne se na predlog ali po uradni dolžnosti (ali na zahtevo drugega pristojnega organa začne sodišče postopek samo, kadar tako določa zakon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

KDO ODLOČA O VPISU D.O.O. V SODNI REGISTER

A

Sodni register vodi pristojno sodišče, t.i. registrsko sodišče. Vpis se opravi na podlagi zahteve zainteresirane osebe in sodišče ne more odreči vpisa, če so izpolnjeni pogoji za vpis.

Sodnik posameznik odloča o:

  1. vseh podatkov, ki se nanašajo na d.d., k.d.d., evropsko delniško družbo, evropsko giz, zadrugo in evropsko zadrugo, podružnico tujega podjetja
  2. podatkov v zvezi z odvzemom pooblastila za zastopanje osebno odgovornemu družbeniku in z izstopom ali izključitvijo družbenika pri d.n.o. in k.d.
  3. podatkov v zvezi s statusnimi preoblikovanji pri vseh subjektih vpisa
  4. podatkov v zvezi z odločanjem o ugovoru proti sklepu o prenehanju v postopku prenehanja družbe po skrajšanem postopku
  5. podatkov v zvezi z izbrisom pravne osebe iz sodnega registra zaradi končanja likvidacijskega postopka, ki ga je izvedel pristojni organ te pravne osebe

O vseh drugih predlogih pa na 1. stopnji odloča sodni referent. Zoper odločitve sodnega referenta je možna pritožba v 8 dneh od odločitve, o kateri odloča sodnik posameznik istega sodišča. Na drugi stopnji pa odloča senat treh sodnikov

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

KAKŠEN POSTOPEK JE REGISTRACIJSKI POSTOPEK, KAKŠEN JE PRAVNI POUK, ČE IZDA ODLOČBO SODNI REFERENT? KDO ODLOČA O PRITOŽBI?

A

Registrski postopek je vrsta nepravdnega postopka; ureja ga Zakon o sodnem registru, smiselno pa se uporabljajo določbe Zakona o nepravdnem postopku.
Zoper odločitve sodnega referenta je možna pritožba v 8 dneh od odločitve. O pritožbi odloča sodnik posameznik istega sodišča. To je vpisano v pravni pouk.
Zoper sklep, s katerim registrsko sodišče odloči o vpisu v sodni register, se lahko pritoži udeleženec ali kdo drug, ki meni, da je s sklepom prizadeta njegova pravica ali na zakonu temelječ interes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

PREDHODNO VPRAŠANJE V REGISTRSKEM POSTOPKU; KDAJ SE PREKINE

A

Kadar je odločitev registrskega sodišča o vpisu v sodni register odvisna od predhodne rešitve vprašanja, ali obstoji kakšna pravica ali pravno razmerje, pa o njem še ni odločilo sodišče ali drug pristojen organ (predhodno vprašanje), registrsko sodišče samo reši to vprašanje, če ni v ZSReg ali drugem zakonu drugače določeno.

Ne glede na zgornjo določbo sodni register prekine postopek vpisa do pravnomočnosti odločitve o predhodnem vprašanju, če je odločitev o predhodnem vprašanju odvisna od dejstva, ki je med udeleženci sporno. V tem primeru registrsko sodišče napoti udeleženca postopka, ki se zaradi utemeljitve svojega zahtevka za vpis oziroma ugovora proti vpisu sklicuje na predhodno vprašanje, da v roku, ki ne sme biti daljši od 15 dni, začne pravdni oziroma drug ustrezen postopek za odločitev o predhodnem vprašanju. Če udeleženec v tem roku ne začne postopka, registrsko sodišče nadaljuje postopek vpisa v sodni register in odloči o predlogu za vpis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

UDELEŽENCI V POSTOPKU ZA VPIS V SODNI REGISTER?

A

Udeleženec v postopku za vpis v Sreg je:
● predlagatelj postopka
● subjekt vpisa, če ni hkrati predlagatelj
● oseba, katere pravni interes utegne biti s sodno odločbo prizadet.

Udeleženci so tudi osebe in organi, ki jim zakon daje pravico, da se udeležujejo postopka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Odškodninska odgovornost organov vodenja in nadzora (po ZGD-1). Kako danes odgovarja direktor?

A

Član organa vodenja ali nadzora mora pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovno skrivnost družbe.

Člani organa vodenja ali nadzora so solidarno odgovorni družbi za škodo, ki je nastala kot posledica kršitve njihovih nalog, razen če dokažejo, da so pošteno in vestno izpolnjevali svoje dolžnosti. Če družba sklene zavarovalno pogodbo za zavarovanje članov organov vodenja ali nadzora pred riziki iz opravljanja njihove funkcije v družbi, mora biti določena odbitna franšiza vsaj v višini 10 % škode, vendar ne več, kot znaša 1,5-kratnik njihovih fiksnih letnih prejemkov.

Članu organa vodenja ali nadzora ni treba povrniti škode, če dejanje, s katerim je bila družbi povzročena škoda, temelji na zakonitem skupščinskem sklepu. Odškodninska odgovornost člana poslovodstva ni izključena, čeprav je nadzorni svet ali upravni odbor odobril dejanje. Družba se odškodninskim zahtevkom lahko odreče ali jih pobota šele tri leta po nastanku zahtevka, če s tem soglaša skupščina, in če temu z izjavo, ki se vnese v zapisnik skupščine, ne ugovarja manjšina, ki ima skupno vsaj desetino osnovnega kapitala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kako bi takšno ravnanje presojali kot sodnik? Pravilo podjetniške presoje (business judgement rule)

A

Za presojo se uporablja pravilo podjetniške presoje.

Na podlagi pravila podjetniške presoje (business judgement rule) vsaka podjetniška odločitev, ki se izkaže za škodljivo, še ne pomeni ravnanja v nasprotju z zahtevanim standardom skrbnosti. Obveznost članov organov vodenja in nadzora je namreč mogoče opredeliti kot obligacijo prizadevanja in ne kot obligacijo rezultata.

Pravilo podjetniške presoje sicer v slovenskem pravnem redu ni uzakonjeno, vendar ga sodna praksa upošteva pri razlagi dolžne skrbnosti ravnanja članov organov vodenja in nadzora. Kot sta pojasnili že sodišči prve in druge stopnje, je pri presoji skrbnosti treba imeti pred očmi stanje, v kakršnem se je nahajala odgovorna oseba v času sprejemanja odločitev, in upoštevati informacije, do katerih je imela takrat dostop.

Iz narave podjetniške dejavnosti izhaja, da podjetniške odločitve ne prinašajo zgolj možnosti za uspeh, temveč so nujno povezane tudi z določeno stopnjo tveganja. Vsaka podjetniška odločitev, ki se izkaže za škodljivo, zato ne more pomeniti ravnanja v nasprotju z zahtevanim standardom skrbnosti.

Pretirano stroge zahteve do članov uprave bi lahko obremenilno vplivale na potrebno podjetnost pri sprejemanju tveganih poslovnih odločitev. Zato je treba upravi omogočiti, da sprejema odločitve brez strahu, da bo zaradi njih morala odgovarjati. Zadostuje torej, da gre za razumno odločitev v konkretni situaciji.

Teorija, oprta na primerjalnopravno doktrino(4), je tudi enotna, da je pri oceni odločitev uprave v konkretni situaciji treba upoštevati dejansko stanje ex ante. To pomeni, da je treba imeti pred očmi stanje, v katerem so se nahajale poslovodeče osebe v trenutku sprejemanja odločitev, ko so bili njihovi dejanski učinki še negotovi. Podjetniške odločitve namreč temeljijo na domnevah in prognozah, ki le pogojno omogočajo ali sploh ne omogočajo zanesljive ocene bodočega dogajanja. V tem okviru ne gre zanemariti, da so informacije o morebitnih alternativah njihovim odločitvam članom uprave na razpolago le v omejenem obsegu; tudi informacije o primernosti različnih odločitev, če sploh obstaja več možnih odločitev, navadno niso na razpolago v taki meri, da bi omogočale popolno primerljivost alternativ. Podatki postanejo dostopni navadno časovno šele po sprejeti odločitvi. Za napake te vrste pa poslovodeče osebe ne morejo odgovarjati, če so le ravnale dovolj skrbno pri svoji odločitvi; v nasprotnem primeru bi odgovarjale za nekaj, česar ne obvladujejo.

Po uveljavitvi zakonske novele se v literaturi zagovarja stališče, da poslovodstvo gospodarske družbe ni odgovorno za svoje odločitve, če so izpolnjene naslednje zahteve:

a) mora iti za poslovno odločitev; njeno nasprotje so pravno regulirane odločitve;
b) uprava mora ravnati v dobro družbe, kar se presoja „ex ante“;
c) ravnanje uprave ne smejo uravnavati njeni posebni interesi ali tuji vplivi;
d) člani uprave morajo sprejeti sporne odločitve na podlagi primernih informacij;
e) ravnati morajo v dobri veri.

Čeprav pravilo “proste podjetniške presoje” pri nas ni izrecno uzakonjeno, je sodna praksa pri nas dopustila njegovo primerno uporabo v primerih presoje odgovornosti poslovodstva gospodarske družbe na podlagi določb ZGD-11. To pravilo je lahko v pomoč (tudi) sodiščem pri določitvi primerov, ko gre za sprejemanje popolnoma poslovnih odločitev, ki nimajo za posledico odškodninske odgovornosti poslovodij gospodarskih družb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nek član uprave je hudo kršil pravila. Kdo ga lahko toži?

Uprava in nadzorni svet d.d. povzročita škodo družbi. Kdo lahko vloži tožbo?

A

Tožbo lahko vloži:

  • družba (zanjo npr. predsednik nadzornega sveta, če se uveljavlja odgovornost uprave),
  • družba (po sklepu skupščine) in sicer mora poslovodstvo družbe mora v šestih mesecih od dneva skupščine vložiti tožbo za povrnitev škode, ki so jo družbi v zvezi z ustanovitvijo povzročili ustanovitelji ali za povrnitev škode v zvezi z vodenjem posameznih poslov družbe, ki je družbi nastala kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja ali nadzora, če tako sklene skupščina z navadno večino glasov. Če je tožbo iz prejšnjega odstavka treba vložiti proti osebi, ki med odločanjem skupščine še vedno opravlja naloge člana organa vodenja ali nadzora, mora skupščina imenovati posebnega zastopnika.
  • manjšinski delničarji :če predlog za vložitev tožbe iz prvega odstavka prejšnjega člena na skupščini ni sprejet ali če skupščina v skladu z drugim odstavkom prejšnjega člena ne imenuje posebnega zastopnika ali če poslovodstvo ali posebni zastopnik ne ravnata v skladu s sklepom skupščine iz prvega odstavka prejšnjega člena, lahko tako tožbo v svojem imenu in za račun družbe vložijo delničarji, katerih skupni deleži znašajo najmanj desetino osnovnega kapitala ali katerih nominalni znesek ali pripadajoči znesek osnovnega kapitala znašajo najmanj 400.000 eurov.
  • upniki družbe, če jih družba ne more poplačati
  • stečajni upravitelj v imenu družbe kot stečajnega dolžnik
  • vsak upnik, ki je v skladu z zakonom, ki ureja postopke zaradi insolventnosti, upravičen opravljati procesna dejanja v stečajnem postopku nad družbo, v svojem imenu in za račun družbe kot stečajnega dolžnika.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kje je podrobneje urejena odškodninska odgovornost članov uprave?

A

V Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Razlike med odškodninsko odgovornostjo po ZFPPIPP in ZGD-1?

A

ODŠKODNINSKA ODGOVORNOST V RAZMERJU DO DRUŽBE
ZGD-1 določa, da mora v delniški družbi član organa vodenja ali nadzora pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovno skrivnost. ZFPPIPP pa da mora poslovodstvo pri vodenju poslov družbe ravnati s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in si pri tem prizadevati, da je družba vedno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.

ODŠKODNINSKA ODGOVORNOST V RAZMERJU DO UPNIKOV
Dodatno pa ZFPPIPP ureja odškodninsko odgovornost v razmerju do upnikov (poslovodstvo je upnikom odgovorno za škodo, ki so jo imeli, ker v stečajnem postopku niso dosegli popolnega plačila, če je bil nad družbo začet stečajni postopek ni poslovodstvo ni pravočasno opravilo svojih obveznosti v zvezi z nastankom insolventnosti).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vrsta odgovornosti članov vodenja in nadzora po ZGD-1, ZFPPIPP in OZ. Ali je tako razlikovanje upravičeno? Zakaj tako razlikovanje? Ali je sploh smiselno in potrebno? Skrbnost po ZGD-1, ZFPPIPP in OZ.

A

ZGD-1 določa, da mora v delniški družbi član organa vodenja ali nadzora pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovno skrivnost.

V ZFPPIPP so temeljne obveznosti poslovodstva določene v 28. členu, po katerem mora poslovodstvo pri vodenju poslov družbe ravnati s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in si pri tem prizadevati, da je družba vedno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.

Po OZ pa je osnovno pravilo skrbnosti dobrega gospodarstvenika in dobrega strokovnjaka določena v 6. členu. Kot merilo za presojo ravnanj članov poslovodstva se uporablja standard profesionalne skrbnosti. OZ na področju poslovnih obligacijskih razmerij kot sopomenko za profesionalno skrbnost uporablja pojem skrbnosti dobrega strokovnjaka.

V 2. odstavku 28. člena ZFPPIPP je izrecno določeno, da mora poslovodstvo pri vodenju poslov družbe ravnati s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in si pri tem prizadevati, da je družba vedno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna. Drugačno besedilo je uporabljeno v 2. odstavku 263. člena ZGD-1, ki zahteva, da člani organa vodenja ali nadzora ravnajo v dobro družbe ter s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Uporaba različnih pojmov za opredelitev zahtevane skrbnosti po ZFPPIPP (profesionalna skrbnost) in ZGD-1 (skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika) nas ne sme zapeljati k sklepu, da je ZFPPIPP za področje finančnega poslovanja določa strožji standard od splošnega standarda, ki ga za ravnanja poslovodstva pri vodenju poslov družbe določa ZGD-1, saj bi bila takšen sklep napačen. Nobeno pravilo v ZGD-1 ne daje opore za sklep, da bi bila namen ureditve odgovornosti članov organov vodenja ali nadzora določiti standard običajne skrbnosti, torej standard, ki je milejši od standarda profesionalne skrbnosti, določenega s splošnim pravilom OZ.

Zato je potrebno določbo ZGD-1 - skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika - uporabljati za sinonim za profesionalno skrbnost oziroma skrbnost dobrega strokovnjaka.

Vrhovno sodišče pri odločanju uporablja pojem dobrega gospodarstvenika, kot je določen v ZGD-1, hkrati pa ga je po vsebini uporabljenih pravil umestilo v pojem, enak pojmu dobrega strokovnjaka po 2. odstavku 6. člena OZ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Kako je urejena nagrada članov uprave? Ali se lahko nagrada članom uprave zniža? Kdaj pride do tega v praksi?

A

Nadzorni svet mora pri določitvi celotnih prejemkov posameznega člana uprave (plača in povračilo stroškov, bonitete, nagrada za poslovno uspešnost – delniški in opcijski program nagrajevanja, udeležba v dobičku itd. ‑, odpravnina in drugi prejemki) poskrbeti za to, da so celotni prejemki v ustreznem sorazmerju z nalogami članov uprave in finančnim stanjem družbe ter v skladu s politiko prejemkov.

Če se po določitvi prejemkov poslabša poslovanje družbe, ki bi ogrozilo njeno gospodarsko stanje ali ji povzročilo škodo, lahko nadzorni svet zniža prejemke. Znižanje prejemkov ne posega v druge določbe pogodbe; član uprave ima pravico do odpovedi pogodbe s koncem naslednjega četrtletja z dvomesečnim odpovednim rokom.

Nadzorni svet lahko zahteva vrnitev že izplačane nagrade za poslovno uspešnost ali njen sorazmeren del:

  • če se pravnomočno ugotovi ničnost letnega poročila in se ničnostni razlogi nanašajo na postavke ali dejstva, ki so bile podlaga za določanje nagrade, ali
  • na podlagi posebnega revizorjevega poročila, s katerim se ugotovi, da so bilI napačno uporabljeni kriteriji za določitev nagrade ali da pri tem odločilni računovodski, finančni in drugi podatki ter kazalci niso bili pravilno ugotovljeni ali upoštevani.

Vrnitev že izplačane nagrade je mogoče zahtevati v roku treh let od dneva izplačila nagrade ali dela nagrade.

Članom nadzornega sveta se lahko za njihovo delo zagotovi plačilo, kar določi statut ali skupščina. Plačilo mora biti v ustreznem razmerju z nalogami članov nadzornega sveta in finančnim položajem družbe. Člani nadzornega sveta ne morejo biti udeleženi pri dobičku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Kdo sklicuje skupščino d.d.? Sklic skupščine in pravice manjšinskih delničarjev.

A

Skupščino je treba sklicati v primerih, določenih z zakonom ali statutom, in takrat, če je to v korist družbe.

Skupščino skliče poslovodstvo, ki o tem odloči z navadno večino.

Skupščino je treba sklicati, če delničarji, katerih skupni deleži dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala, od poslovodstva pisno zahtevajo sklic skupščine. Zahtevi morajo v pisni obliki priložiti dnevni red, predlog sklepa za vsako predlagano točko dnevnega reda, o katerem naj skupščina odloča ali, če skupščina pri posamezni točki dnevnega reda ne sprejema sklepa, obrazložitev točke dnevnega reda. Statut lahko pravico zahtevati sklic skupščine veže na nižji delež osnovnega kapitala.

Na zahtevo iz prejšnjega odstavka mora skupščina zasedati čim prej, vendar najpozneje v dveh mesecih od prejema zahteve, sicer lahko sodišče delničarje, ki so postavili zahtevo, ali njihove pooblaščence pooblasti za sklic skupščine. Sodišče izda sklep brez pridobitve izjav drugih strank. V objavi sklica skupščine mora biti opozorjeno na pooblastilo sodišča.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Postopek sklica skupščine in dodajanja točk dnevnega reda.

A

Skupščino skliče poslovodstvo, ki o tem odloči z navadno večino.

Sklic skupščine se objavi na spletni strani AJPES ali dnevniku, ki izhaja na celotnem območju Republike Slovenije. Sklic skupščine se objavi tudi v glasilu ali elektronskem mediju družbe, če ga družba ima. Če ima družba svojo spletno stran, se sklic skupščine objavi tudi na tej spletni strani.

Delničarji, katerih skupni deleži dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala, lahko po objavi sklica skupščine pisno zahtevajo dodatno točko dnevnega reda. Zahtevi morajo v pisni obliki priložiti predlog sklepa, o katerem naj skupščina odloča, ali če skupščina pri posamezni točki dnevnega reda ne sprejme sklepa, obrazložitev točke dnevnega reda. Zadošča, da zahtevo pošljejo družbi najpozneje sedem dni po objavi sklica skupščine. Statut lahko to pravico veže na nižji delež osnovnega kapitala.

Poslovodstvo mora nemudoma po poteku roka iz prvega odstavka tega člena objaviti dodatne točke dnevnega reda, ki naj se obravnavajo na skupščini. Dodatna točka dnevnega reda se lahko obravnava na skupščini le, če je bila objavljena na način iz 296. člena tega zakona vsaj 14 dni pred skupščino, sicer se obravnava na prvi naslednji skupščini.

Delničarji lahko k vsaki točki dnevnega reda v pisni obliki dajejo predloge sklepov. Predlog delničarja se objavi in sporoči na način iz 296. člena tega zakona le, če je delničar v sedmih dneh po objavi sklica skupščine poslal družbi razumno utemeljen predlog in pri tem sporočil, da bo na skupščini ugovarjal predlogu organa vodenja ali nadzora in da bo druge delničarje pripravil do tega, da bodo glasovali za njegov predlog.

Dolžnost uvrstitve dodatne točke na dnevni red že sklicane skupščine na zahtevo manjšine je manjšinska pravica in je sodno varovana. Pri objavi nasprotnih predlogov, če so bili ti dani v roku pa gre za obveznost uprave, da z nasprotnimi predlogi ravna tako, kot določa zakon. Pravica nasprotnih predlogov ni vezana na skupek tako imenovanih manjšinskih pravic, saj gre za pravice vsakega delničarja, da poda nasprotni predlog, medtem ko predlog, ki je točka dnevnega reda, lahko dajo le delničar ali skupina delničarjev, ki zastopa določen delež kapitala. Za dodatno točko dnevnega reda zakon določa obvezne roke, da se lahko obravnava.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Ničnost in izpodbojnost skupščinskih sklepov. Kakšne možnosti ima delničar? Kako je v registru s temi vpisi?

A

NIČNOSTNI RAZLOGI

Sklep skupščine je, ničen:

  • če je bil sprejet na skupščini, ki ni bila vredu sklicana, ali če v sklicu ni navedena firma in sedež družbe, čas in kraj skupščine in presečni dan, ali če sklic skupščine ni bil vredu objavljen, ali če je bil sklic skupščine objavljen manj kot 30 dni pred skupščino, razen če so se zasedanja skupščine udeležili vsi delničarji ali so bili veljavno zastopani;
  • če ga ni potrdil notar v notarskem zapisniku;
  • če ni združljiv z bistvom družbe ali če je po svoji vsebini v nasprotju s tistimi določbami zakona, ki se uporabljajo izključno ali pretežno za zaščito upnikov družbe ali so sicer v javnem interesu;
  • če je po svoji vsebini v nasprotju z moralo ali javnim redom;
  • sklep skupščine pri zmanjšanju osnovnega kapitala pod najnižji nominalni znesek, če v šestih mesecih po njegovem sprejetju sklep o povečanju osnovnega kapitala in izvedba povečanja osnovnega kapitala nista vpisana v register,
  • če je bil sprejet v nasprotju z določbami o pogojnem povečanju kapitala,
  • če je pri povečanju osnovnega kapitala iz sredstev družbe sprejet drugačen sklep kot da delničarjem pripadajo nove delnice v sorazmerju z njihovimi deleži v dosedanjem osnovnem kapitalu družbe.
  • če sklep o povečanju osnovnega kapitala v treh mesecih po sprejetju ni vpisan v register

Ničnosti skupščinskega sklepa zaradi razloga ker ga notar ni potrdil v notarskem zapisniku ni več mogoče uveljavljati, potem ko je bil sklep vpisan v register, sicer pa ni več mogoče uveljavljati po preteku treh let od vpisa sklepa v register, če v tem roku ni bila vložena tožba za ugotovitev ničnosti sklepa.

PRAVNE POSLEDICE NIČNOSTI

Nični sklep nima nobenih pravnih posledic. Tisti, ki je karkoli prejel na podlagi ničnega sklepa, mora vrniti družbi celotno vrednost skupaj s stroški.

IZPODBOJNOST

Sklep skupščine je izpodbojen, če:

  • je vsebina sklepov v nasprotju z zakonom ali statutom ali
  • je bil pri sprejetju sklepa kršen zakon ali statut in te kršitve vplivajo na veljavnost sklepa (npr. ker za sprejetje sklepa ni glasovala zadostna večina).

Ne glede na navedeno pa je sklep skupščine vedno izpodbojen, če je bila v zvezi s sprejetjem sklepa kršena delničarjeva pravica do obveščenosti iz 305. člena ZGD-1.

Izpodbijanje se lahko opira tudi na to, da je delničar z uresničevanju glasovalne pravice zase ali v korist tretjega poskušal pridobiti posebne ugodnosti na škodo družbe ali drugih delničarjev, če je na podlagi sprejetega sklepa skupščine ta namen mogoče doseči.
To pa ne velja, če je drugim delničarjem na podlagi sklepa zagotovljeno primerno nadomestilo za tako škodo.
Izpodbijanje sklepa skupščine se ne more opirati na kršitev določb petega odstavka 309. člena ZGD-1 (navodila finančne organizacije glede uresničevanja glasovalne pravice)

Sklepa skupščine ni več mogoče razveljaviti, če je skupščina izpodbojni sklep potrdila z novim sklepom in če proti temu novemu sklepu v izpodbojnem roku ni bila vložena tožba za njegovo razveljavitev ali ugotovitev ničnosti ali če je bila taka tožba umaknjena ali če je bil tožbeni zahtevek za razveljavitev novega sklepa ali ugotovitev njegove ničnosti pravnomočno zavrnjen.

Ne glede na zadnje navedeno pa lahko oseba iz sedmega odstavka tega člena, ki izkaže pravni interes, da se sklep za čas do sprejetja novega (potrditvenega) sklepa razveljavi, od sodišča zahteva, da ugotovi, da izpodbojni sklep do sprejetja novega (potrditvenega) sklepa ni veljal.

Sklep skupščine lahko izpodbijajo:

  • vsak delničar pod pogoji, ki jih določa ZGD-1,
  • poslovodstvo,
  • vsak član organa vodenja ali nadzora, če bi člani z uresničitvijo sklepa skupščine storili kaznivo dejanje ali ravnali v nasprotju z zakonom. (396. čl. ZGD-1)

Izpodbojna tožba

Izpodbojna tožba se vloži v 1 mesecu.
Ta rok začne teči:
- če se je tožnik udeležil skupščine, z dnem, ko se je skupščina končala;
- če se je ni udeležil, z dnem, ko je izvedel za sklep ali bi zanj moral izvedeti.
Če je bil sklep objavljen, začne teči rok z dnem objave. (396. čl. ZGD-1)

Napoved izpodbijanja

Delničar, ki je bil navzoč na skupščini, lahko izpodbija sklep samo, če je na skupščini takoj zapisniško obvestil skupščino o nameravani tožbi; delničar, ki ni bil navzoč pa le, če mu je bilo protipravno preprečeno, da bi prisostvoval skupščini, ali če ni bil pravilno vabljen na skupščino, ali če je skupščina odločila o zadevi, ki ni bila na dnevnem redu. Poslovodstvo mora objaviti, da je vložena izpodbojna tožba na enak način, kot mora biti objavljen izpodbijani sklep. (397. čl. ZGD-1)

Učinek razveljavitvenega sklepa

Če sodišče razveljavi sklep skupščine ali ga razglasi za ničnega, učinkuje sodba proti vsem delničarjem ter članom organov vodenja ali nadzora. Če gre za sklep, ki se vpiše v register, se vsebina sodbe vpiše po uradni dolžnosti. Poslovodstvo mora objaviti vsebino sodbe. (398. čl. ZGD-1)

Izpodbojnost sklepa o uporabi bilančnega dobička

Sklep skupščine o uporabi bilančnega dobička se lahko izpodbija, če je v nasprotju z zakonom ali statutom ali če je skupščina odločila, da se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini 4 % osnovnega kapitala, če to po presoji dobrega gospodarstvenika ni bilo nujno glede na okoliščine, v katerih družba posluje.

Tožbo zaradi izpodbijanja sklepa skupščine o uporabi bilančnega dobička lahko vložijo delničarji, katerih skupni deleži delnic dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala ali katerih skupni najmanjši emisijski znesek dosega 400.000,00 EUR. Če sodišče ugotovi, da obstajajo okoliščine, ki upravičujejo delitev bilančnega dobička, na zahtevo delničarjev spremeni sklep skupščine. (399. čl. ZGD-1)

Izpodbijanje sklepa o povečanju osnovnega kapitala

Sklep o povečanju osnovnega kapitala z vložki se lahko izpodbija po določbah 395. člena ZGD-1.

Če je bila prednostna pravica delničarjev v celoti ali delno izključena, se izpodbijanje lahko opira tudi na to, da je emisijski znesek ali najnižji znesek, pod katerim se nove delnice ne smejo izdati, v sklepu o povečanju osnovnega kapitala določen nesorazmerno nizko. To ne velja, če nove delnice prevzame tretja oseba z obveznostjo, da jih bo ponudila delničarjem. (400. čl. ZGD-1).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Prenos deleža pri d.o.o. Pogodba o prodaji družbenikovega poslovnega deleža v d.o.o.

A

Poslovni deleži se lahko odsvojijo in dedujejo.

Če družbenik k svojemu poslovnemu deležu pridobi en ali več deležev, ohranijo vsi deleži svojo samostojnost.

Za odsvojitev deleža je potrebna pogodba, ki je izdelana v obliki notarskega zapisa. Notar pred sestavo notarskega zapisa o odsvojitvi poslovnega deleža preveri, ali so podani razlogi za omejitev pri pridobitelju poslovnega deleža iz 1. do 3. točke prvega odstavka 10.a člena tega zakona. Če notar ugotovi, da obstajajo razlogi za omejitev iz prejšnjega stavka, mora sestavo notarskega zapisa odkloniti.

Če z družbeno pogodbo ni določeno drugače, imajo družbeniki pod enakimi pogoji pri nakupu poslovnega deleža prednost pred drugimi osebami.

Družbenik, ki namerava prodati svoj poslovni delež, mora druge družbenike pisno obvestiti o nameravani prodaji in pogojih prodaje ter jih pozvati, da mu morebitni kupec sporoči svojo pripravljenost za nakup v enem mesecu od prejema obvestila.

Če je več družbenikov pripravljenih kupiti poslovni delež, postanejo imetniki prodanega deleža vsi kupci skupaj.

Družbena pogodba lahko določi, da je za odsvojitev poslovnega deleža osebam, ki niso družbeniki, potrebno soglasje večine ali vseh družbenikov, in določi pogoje za izdajo soglasja.

Če nobeden od družbenikov ni pripravljen kupiti poslovnega deleža in družbeniki niso dali soglasja za prodajo poslovnega deleža osebi, ki ni družbenik, lahko družbenik izstopi iz družbe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Pride stranka, ki želi, da ji pomagate sestaviti družbeno pogodbo za d.o.o. Želi tudi, da vključite določila o izstopu in izključitvi družbenika. Kaj vse morate vključiti v to pogodbo? Povejte na primeru, kako bi to dejansko zgledalo?

A

Družba se ustanovi s pogodbo, ki je lahko sklenjena v obliki notarskega zapisa ali na posebnem obrazcu, v fizični ali elektronski obliki. Družbeno pogodbo podpišejo vsi družbeniki. Če je družbena pogodba sklenjena na posebnem obrazcu, morajo biti podpisi družbenikov overjeni.

Če družbeno pogodbo za katerega od družbenikov podpiše pooblaščenec, mora biti priloženo družbenikovo pooblastilo. Če je družbena pogodba sklenjena v obliki notarskega zapisa, mora družbenikovo pooblastilo potrditi notar, če pa je družbena pogodba sklenjena na posebnem obrazcu, mora biti družbenikov podpis na pooblastilu overjen. Pooblastilo ni potrebno, če je zastopnik že po zakonu upravičen skleniti pogodbo o ustanovitvi družbe v imenu družbenika.

Pogodba mora vsebovati:

  1. navedbo imena in priimka ter prebivališča ali firme in sedeža vsakega družbenika;
  2. firmo, sedež in dejavnost družbe;
  3. navedbo zneska osnovnega kapitala in vsakega osnovnega vložka posebej, navedbo družbenika za vsak osnovni vložek in njegov poslovni delež;
  4. čas delovanja družbe, če je ustanovljena za določen čas;
  5. morebitne obveznosti, ki jih imajo družbeniki do družbe poleg vplačila osnovnega vložka, in morebitne obveznosti družbe do družbenikov.

Če se osnovni kapital ali njegov del izroči kot stvarni vložek, se morajo v pogodbi ali prilogi, ki je sestavni del pogodbe, navesti predmet vsakega stvarnega vložka posebej, znesek osnovnega vložka, za katerega se daje stvarni vložek, in družbenik, ki je stvarni vložek prispeval.

Družbena pogodba lahko določi, da sme družbenik iz družbe izstopiti ali da je lahko izključen iz družbe, ter določi pogoje, postopek in posledice izstopa ali izključitve (kdaj mora biti dana taka izjava o izstopu, komu mora biti dana, na kakšen način in kakšne so pristojnosti organa, ki sprejme takšno odpoved, merila, ki so podlaga za izračun ocenjene vrednosti poslovnega deleža, pogoj npr. da poravna vse obveznosti, ki jih ima do družbe).

SODNA PRAKSA
Sodišče prve stopnje je povzelo pomembne določbe 17. člena družbene pogodbe: 1.) Družbenik lahko po predhodnem pisnem sporazumu z drugim družbenikom kadarkoli izstopi iz družbe. Družbenik, ki želi izstopiti iz družbe, mora izjavo o izstopu poslati s priporočenim pismom drugemu družbeniku najmanj šest mesecev pred potekom obračunskega leta. 2.) Družbenik lahko izstopi pod naslednjimi pogoji, upoštevajoč prvi odstavek tega člena: da poravna vse obveznosti, ki jih ima do družbe, da drugemu družbeniku in družbi ponudi odkup svojega poslovnega deleža

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Kaj pa v primeru, da bi v družbeni pogodbi napisali pogoje in postopek, posledic pa ne?

A

Posledice izstopa so urejene v samem zakonu, zato določitev posledic ni nujna.

SODNA PRAKSA
Glede pogodbene izključitve družbenika iz družbe je v prvem odstavku 501. člena ZGD-1 določeno, da lahko družbena pogodba določi, da je lahko družbenik iz družbe izključen, ter določi pogoje, postopek in posledice izključitve. Kot je ugotovilo sodišče druge stopnje, so bili sklepi o izključitvi družbenikov pravilno sprejeti na skupščini, v skladu z ureditvijo v družbeni pogodbi. Dejstvo, da v družbeni pogodbi niso urejene posledice izključitve, pa ne more biti razlog za zavrnitev vpisa izključitve družbenikov v register. Posledice izključitve natančno ureja 502. člen ZGD-1, ki se nanaša tako na pogodbeno kakor tudi na sodno izključitev družbenika. Sklepom o izključitvi družbenikov zaradi tega razloga ni mogoče očitati nobenih takšnih pomanjkljivosti, ki bi preprečevale vpis v sodni register.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Kakšne so zakonske posledice izstopa družbenika?

A

Z izstopom ali izključitvijo družbenika preneha poslovni delež tega družbenika in vse s tem deležem povezane pravice in obveznosti.

V treh mesecih po izstopu ali izključitvi družbenika morajo drugi družbeniki:

  1. sprejeti sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala za znesek, ki je enak nominalni višini osnovnega vložka, ki predstavlja poslovni delež, ki po prejšnjem odstavku preneha, ali
  2. v sorazmerju s svojimi sedanjimi poslovnimi deleži prevzeti nove osnovne vložke ali povečati svoje sedanje osnovne vložke tako, da je višina osnovnega kapitala enaka višini osnovnega kapitala pred prenehanjem poslovnega deleža po prejšnjem odstavku.

Družbenik, ki je izstopil iz družbe, ima pravico do izplačila ocenjene vrednosti svojega poslovnega deleža po stanju ob izstopu. Družba mu mora to vrednost izplačati najpozneje v treh letih od dneva izstopa z obrestmi po obrestni meri, po kateri se obrestujejo bančni denarni depoziti na vpogled. Družbenik, ki je v družbo vložil stvarni vložek, lahko namesto takega izplačila zahteva vrnitev stvari in pravic, ki so bile predmet stvarnega vložka, če vrednost teh stvari ali pravic ne presega ocenjene vrednosti poslovnega deleža, vendar ne prej kot v treh mesecih po izstopu.

Plačilo ocenjene vrednosti poslovnega deleža po petem ali šestem odstavku tega člena ali vračilo predmeta stvarnega vložka po petem odstavku tega člena se lahko opravi šele po vpisu zmanjšanja osnovnega kapitala v register ali po vpisu spremembe določb družbene pogodbe o spremembi poslovnih deležev družbenikov v skladu z drugo alineo drugega odstavka tega člena v register.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Kakšno možnost ima družbenik, ki ne želi več delovati v družbi? Pogoji za izstop družbenika iz d.o.o. Kdo je v tem primeru aktivno in pasivno legitimiran?

A

Mogoč je izstop družbenika iz družbe. Pogoje, postopek in posledice izstopa lahko določa družbena pogodba. Če družbena pogodba o tem nič ne določa, pa se lahko uporabi ureditev po zakonu.

Družbenik s tožbo od družbe zahtevati izstop, če obstajajo za to utemeljeni razlogi, zlasti če mu drugi družbeniki ali poslovodja povzročajo škodo, če družba ali družbeniki ovirajo ali onemogočajo uresničitev družbenikove pravice do izstopa, če je oviran pri uresničevanju pravic, ki jih ima po zakonu ali pogodbi, ali če mu skupščina ali poslovodje nalagajo nesorazmerne obveznosti.

Aktivno legitimacija: družbenik

Pasivna legitimacija: družba

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Mož in žena sta družbenika v d.o.o. Gresta narazen, žena toži na prenehanje družbe. Ali bi ugodili takšnemu zvkaahtevku? kakšne so možnosti žene?

A

Vsak družbenik, čigar poslovni delež znaša najmanj eno desetino osnovnega kapitala, lahko s tožbo zahteva, da sodišče odloči o prenehanju družbe, če meni, da ni mogoče v zadostni meri doseči ciljev družbe ali da obstajajo kakšni drugi utemeljeni razlogi za prenehanje družbe.

Utemeljeni razlogi za prenehanje družbe se morajo nanašati na družbo kot celoto in njene cilje (npr. da na trgu ni več povpraševanja po izdelkih družbe, ta pa nima možnosti, da bi se preusmerila na druge izdelke), ne le na posameznega družbenika.

Tožbeni zahtevek bi bilo potrebno zavrniti.

Možnosti, ki jih ima žena:
1. prodaja poslovnega deleža: za odsvojitev deleža je potrebna pogodba, ki je izdelana v obliki notarskega zapisa. Če z družbeno pogodbo ni določeno drugače, imajo družbeniki pod enakimi pogoji pri nakupu poslovnega deleža prednost pred drugimi osebami. Družbenik, ki namerava prodati svoj poslovni delež, mora druge družbenike pisno obvestiti o nameravani prodaji in pogojih prodaje ter jih pozvati, da mu morebitni kupec sporoči svojo pripravljenost za nakup v enem mesecu od prejema obvestila. Družbena pogodba lahko določi, da je za odsvojitev poslovnega deleža osebam, ki niso družbeniki, potrebno soglasje večine ali vseh družbenikov, in določi pogoje za izdajo soglasja. Če nobeden od družbenikov ni pripravljen kupiti poslovnega deleža in družbeniki niso dali soglasja za prodajo poslovnega deleža osebi, ki ni družbenik, lahko družbenik izstopi iz družbe.

  1. izstop iz družbe: pogoje, postopek in posledice izstopa lahko določa družbena pogodba. Če družbena pogodba o tem nič ne določa, pa se lahko uporabi ureditev po zakonu. Družbenik s tožbo od družbe zahtevati izstop, če obstajajo za to utemeljeni razlogi, zlasti če mu drugi družbeniki ali poslovodja povzročajo škodo, če družba ali družbeniki ovirajo ali onemogočajo uresničitev družbenikove pravice do izstopa, če je oviran pri uresničevanju pravic, ki jih ima po zakonu ali pogodbi, ali če mu skupščina ali poslovodje nalagajo nesorazmerne obveznosti.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Kako se znebiti družbenika? Izključitev družbenika d.o.o. Kaj se zgodi z družbenikovim poslovnim deležem? Kaj pa, če pride do tožbe na izključitev družbenika? Kdo lahko toži in kdo je tožen? Vsebina tožbenega zahtevka, narava tožbenega zahtevka, aktivna in pasivna legitimacija?

A

Vsak družbenik sme s tožbo zahtevati, da se drug družbenik iz družbe izključi, če obstajajo za to utemeljeni razlogi, zlasti če drug družbenik povzroča družbi ali družbenikom škodo, če ravna v nasprotju s sklepi skupščine, če ne sodeluje pri upravljanju in s tem ovira redno delovanje družbe ali uresničevanje pravic drugih družbenikov ter če sicer grobo krši pogodbo.

Aktivna legitimacija: vsak družbenik
Pasivna legitimacija: družbenik, ki se želi izključiti
Tožbeni zahtevek: “Družbenik xy, se s pravnomočnostjo sodbe izključi iz družbe X d.o.o.”
Gre za oblikovalni tožbeni zahtevek, saj se spremeni pravno stanje v družbi.

Z izključitvijo družbenika preneha poslovni delež tega družbenika in vse s tem povezane pravice in obveznosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Zakaj je tako pomembno, da so določbe glede izključitve v družbeni pogodbi?

A

Če so določbe o izključitvi v družbeni pogodbi, ni potrebno vložiti tožbe na izključitev družbenika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Kdo v d.o.o. predlaga skupščino? Kaj če tega noče storiti?

A

Skupščino skliče poslovodja. Skupščina se skliče s priporočenim pismom vsem družbenikom, ki so na dan sklica skupščine vpisani v register, v katerem mora biti naveden tudi dnevni red skupščine, najmanj 25 dni pred dnem zasedanja skupščine.

Družbeniki, katerih poslovni deleži predstavljajo najmanj desetino osnovnega kapitala, smejo zahtevati sklic skupščine, pri tem morajo navesti zadeve, o katerih naj bi skupščina odločala in vzroke za sklic skupščine. Družbeniki lahko sami skličejo skupščino ali uvrstijo zadevo na dnevni red, če njihova zahteva za sklic ni bila sprejeta ali so so bile osebe, na katere bi morala biti zahteva naslovljena, odsotne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Razlogi prenehanja d.o.o. (vsi načini)

A

Družba preneha:

  1. če preteče čas, za katerega je ustanovljena;
  2. če tako sklenejo družbeniki z vsaj tričetrtinsko večino glasov vseh družbenikov; družbena pogodba lahko določi višjo večino;
  3. če sodišče ugotovi ničnost kapitalske družbe;
  4. s stečajem;
  5. s sodno odločbo v skladu z drugim odstavkom tega člena;
  6. če nima družbenikov ali če ima družba samo lastne deleže,
  7. če poslovodstvo ne deluje več kot šest mesecev,
  8. z združitvijo v kakšno drugo družbo, ali
  9. če se osnovni kapital zniža pod zakonsko določen znesek.

Vsak družbenik, čigar poslovni delež znaša najmanj eno desetino osnovnega kapitala, lahko s tožbo zahteva, da sodišče odloči o prenehanju družbe, če meni, da ni mogoče v zadostni meri doseči ciljev družbe ali da obstajajo kakšni drugi utemeljeni razlogi za prenehanje družbe.

Nastop razloga za prenehanje je povod za sprejetja sklepa likvidacije.

Za postopek likvidacije, prenehanja po skrajšanem postopku, uveljavljanje ničnosti in izpodbojnosti sklepov skupščine se smiselno uporabljajo določbe zakona o delniški družbi.

Tožbeni zahtevek če družbenik s tožbo zahteva, da sodišče odloči o prenehanju družbe: pogodba o ustanovitvi d.o.o. se razveže, družbeniki morajo opraviti likvidacijo, po koncu postopka pa se d.o.o. izbriše iz sodnega registra in s tem preneha obstajati.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Kako poteka postopek likvidacije? Postopke izbrisa d.o.o. Kaj se na koncu zgodi s premoženjem, ki ostane?

A

Skupščina sprejme sklep o prenehanju družbe in začetku likvidacije. Sklep pomeni ugotovitev nastanka razloga prenehanja in začetek postopka likvidacije. Na podlagi sklepa o likvidaciji izvede družba postopek za svojo likvidacijo. Po sprejemu sklepa o likvidaciji se sklep vpiše v register in šele potem se začne likvidacija.

Likvidacijo opravi en ali več likvidacijskih upraviteljev (praviloma so to člani poslovodstva). Po poplačilu dolgov družbe likvidacijski upravitelj pripravi poročilo o poteku likvidacije in predlaga razdelitev premoženja. O predlogu poročila o poteku likvidacijskega postopka in predlogu za razdelitev premoženja sklepa organ, ki je sprejel sklep o likvidaciji. Na podlagi sklepa o razdelitvi premoženja likvidacijski upravitelj razdeli premoženje v 30 ih dneh. Po poplačilu vseh obveznosti družbe se preostalo premoženje razdeli med družbenike v sorazmerju z njihovimi deleži. Likvidacijski upravitelj lahko začne postopek delitve premoženja, če:

  1. so poplačane vse obveznosti družbe,
  2. je sprejet sklep o razdelitvi premoženja (zoper katerega ni vložena izpodbojna tožba)
  3. so družbeniki vplačali morebitne nevplačane deleže v likvidacijsko maso in
  4. če je minilo najmanj šest mesecev od objave sklepa o likvidaciji (zaradi varstva upnikov).

Družba kot pravna oseba preneha z izbrisom iz sodnega registra. Vpis izbrisa predlaga likvidacijski upravitelj in je konstitutivnega pomena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Prenehanje družbe po skrajšanem postopku. Pritožba zoper sklep, upnik trdi, da mu je družba dolžna, v sklepu ni nič navedeno.

A

Družba lahko preneha po skrajšanem postopku brez likvidacije, če vsi družbeniki predlagajo registrskemu organu izbris družbe iz registra brez likvidacije in predlogu priložijo sklep o prenehanju po skrajšanem postopku ter notarsko overjeno izjavo vseh družbenikov, da so poplačane vse obveznosti družbe, da so urejena vsa razmerja z delavci in da prevzemajo obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti družbe.

Upniki lahko uveljavljajo terjatve do družbenikov, ki so dali izjavo iz prejšnjega odstavka, v dveh letih po objavi izbrisa družbe iz registra.

Za obveznosti iz prejšnjega odstavka so družbeniki odgovorni solidarno z vsem svojim premoženjem.

Registrski organ lahko zahteva od delničarjev dokazila o resničnosti izjave iz prvega odstavka tega člena. Za prevzeto obveznost plačila dolgov lahko registrski organ zahteva tudi druge oblike zavarovanja.

Sklep o prenehanju družbe po skrajšanem postopku vsebuje firmo in sedež družbe, organ, ki je sprejel sklep o prenehanju, podatek, da gre za prenehanje po skrajšanem postopku, število delničarjev in njihova imena in priimke s prebivališči ter predlog o delitvi premoženja.

Sklep o prenehanju registrski organ objavi z navedbo imen, priimkov in prebivališč ali firm in sedežev vseh delničarjev, ki so prevzeli obveznost plačila morebitnih preostalih obveznosti upnikom.

V objavi mora biti navedeno tudi, da je zoper sklep o prenehanju dopusten ugovor v 15 dneh in da bo registrski organ sicer sprejel sklep o izbrisu družbe iz registra.

Zoper sklep o prenehanju družbe po skrajšanem postopku lahko delničarji, upniki ali pristojni državni organi vložijo ugovor v 15 dneh od dneva objave.

O ugovoru odloča registrski organ. Če registrski organ ugotovi, da je ugovor utemeljen in da bi bili oškodovani upniki ali delničarji, razveljavi sklep o prenehanju po skrajšanem postopku in o tem obvesti organe družbe, ki morajo nadaljevati postopek likvidacije v skladu s tem zakonom, ali pa glede na okoliščine samo sprejme sklep o prenehanju.

Z razveljavitvijo sklepa o prenehanju po skrajšanem postopku izgubijo pravni učinek tudi izjave delničarjev o prevzemu odgovornosti za obveznosti družbe.

O razveljavitvi sklepa o prenehanju družbe po skrajšanem postopku registrski organ obvesti javnost na enak način kot o sklepu o prenehanju.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Večinski delničar hoče popolnoma obvladati družbo, ali je to možno? V d.d. je prišlo do takšne lastninske strukture, da ima delničar, ki je fizična oseba, že veliko kapitala in bi želel imeti 100% delnic. Squeeze out. Kako se to izvede v praksi?

A

Skupščina delniške družbe lahko na predlog delničarja, ki je imetnik delnic družbe, ki predstavljajo najmanj 90% osnovnega kapitala družbe, sprejmejo sklep o prenosu delnic preostalih (manjšinskih) delničarjev na glavnega delničarja za plačilo primerne denarne odškodnine. Višino pravične denarne odškodnine določi glavni delničar pri tem pa mora upoštevati premoženjsko in profitno stanje družbe.

Pred sklicem skupščine mora glavni delničar poslovodstvu družbe predložiti izjavo banke s katero je banka solidarno odgovorna za izpolnitev glavnega delničarja, da bo nemudoma po vpisu sklepa o prenosu delnic v register v korist manjšinskih delničarjev plačal odpravnino za pridobljene delnice. Objava dnevnega reda skupščine, ki bo odločala o prenosu delnic na glavnega delničarja, mora vsebovati:

  1. firmo in sedež družbe ali ime in priimek glavnega delničarja
  2. višino denarne odpravnine, ki jo ponuja glavni delničar

Poslovodstvo družbe mora vložiti predlog za vpis sklepa o prenosu delnic v register. Z vpisom sklepa o prenosu delnic v register preidejo vse delnice manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja (vpis sklepa ima konstitutivni učinek):

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Kaj lahko storijo manjšinski delničarji, če se s tem ne strinjajo (squeeze out)? Kakšne možnosti imajo?

A

Vložijo lahko ničnostno tožbo ali izpodbojno tožbo zoper sklep skupščine o prenosu delnic (razen iz razloga ker ni bila določena odpravnina ali je bila ta neprimerna). Če ni bila določena odpravnina ali če je ta neprimerna, pa lahko vsak manjšinski delničar predlaga, da sodišče določi primerno odpravnino.

SODNA PRAKSA
Vpis sklepa o prenosu delnic na glavnega delničarja v sodni register ima konstitutivni učinek, saj po 3. odst. 387. člena ZGD-1 šele z vpisom tega sklepa preidejo vse delnice manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja.
Poslovodstvo družbe mora predlogu za vpis sklepa o prenosu delnic v register priložiti poleg notarsko overjenega prepisa zapisnika zasedanja skupščine, ki je odločala o izključitvi manjšinskih delničarjev (1. odst. 387. člena ZGD-1), tudi že zgoraj omenjeno izjavo poslovodstva iz 1. točke 2. odst. 590. člena v zvezi z 2. odst. 387. člena ZGD-1. Če take izjave poslovodstvo ne predloži, ker je bila proti sklepu skupščine o prenosu delnic pravočasno vložena tožba na neveljavnost (izpodbojnost ali ničnost) tega sklepa in o tožbenem zahtevku še ni bilo pravnomočno odločeno, po 3. odst. 590. člena v zvezi z 2. odst. 387. člena ZGD-1, registrski organ prekine postopek odločanja o vpisu sklepa do pravnomočne odločitve o tožbenem zahtevku. Tako določen institut registrske zapore torej v zadostni meri varuje manjšinske delničarje pred pravnimi posledicami vpisa sklepa o prenosu delnic v register, torej pred prenosom delnic na glavnega delničarja. Presoja o tem, ali znatno prevladuje interes za hitro odločitev o predlaganem vpisu, ne da bi čakalo na pravnomočno odločitev o tožbenem zahtevku, pa je po 4. in 5. odst. 590. člena v zvezi z 2. odst. 387. člena ZGD-1 pridržana registrskemu organu, s tem pa tudi tehtanje zadržanja nastanka pravnih posledic vpisa sklepa o prenosu delnic na glavnega delničarja. Tako se pokaže, da regulacijska začasna odredba v predlagani vsebini v tem postopku ni potrebna zaradi preprečitve nastanka težko nadomestljive ali nenadomestljive škode, ker so tožnikom varovane pravice v samem registrskem postopku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Katero sodišče odloča o primernosti denarne odpravnine in po katerem postopku? Zakaj ravno to sodišče?

A

Za odločanje o zadevah iz prejšnjega člena je stvarno pristojno okrožno sodišče.

Odloča po pravilih nepravdnega postopka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

Izključitev manjšinskih delničarjev in registrska zapora.

A

Poslovodstvo družbe mora vložiti predlog za vpis sklepa o prenosu delnic v register. Predlogu se priloži notarsko overjen prepis zapisnika zasedanja skupščine, ki je odločala o izključitvi manjšinskih delničarjev, in priloge.

Manjšinski delničar ohrani pravni interes, če je vložil tožbo, za katero se zahteva pravni interes, ki izhaja iz lastništva delnic družbe, do dne skupščine, ki odloča o prenosu delnic na glavnega delničarja.

Poslovodstvo družbe mora predlogu za vpis sklepa o prenosu delnic priložiti izjavo:

  1. da sproti sklepu o prenosu delnic v roku za izpodbijanje tega sklepa ni bila vložena tožba za izpodbijanje tega sklepa ali za ugotovitev njegove ničnosti ali da
  2. da tožbeni zahtevek za izpodbijanje sklepa skupščine ali za ugotovitev njegove ničnosti je bil pravnomočno zavrnjen ali tožba zavržena ali umaknjena ali da
  3. da so se vsi delničarji z izjavo v obliki notarskega zapisa odpovedali pravici do izpodbijanja sklepa skupščine ali uveljavljanju njegove ničnosti.

V kolikor poslovodstvo ne predloži zgoraj navedene izjave, ker je bila proti sklepu skupščine vložena tožba za izpodbijanje sklepa ali ugotovitve njegove ničnosti in o tožbenem zahtevku še ni bilo pravnomočno odločeno, registrski organ prekine postopek odločanja o vpisu sklepa o prenosu delnic do pravnomočne odločitve o tožbenem zahtevku. V tem primeru pride do tako imenovane registrske zapore, ki onemogoča takojšen vpis sklepa v sodni register in prenos delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja. Vendar pa ZGD-1
ne glede na prejšnji odstavek registrski organ ne prekine postopka ali razveljavi sklep o prekinitvi postopka in opravi vpis pripojitve še pred pravnomočno odločitvijo o tožbenem zahtevku, če znatno prevladuje interes za hitro odločitev o vpisu in če so izpolnjeni drugi pogoji za vpis.

Sodišče mora pri presojanju, ali prevladuje interes za hitro odločitev, kumulativno upoštevati naslednje okoliščine:

  1. pomen pravice, katere kršitev se s s tožbo zatrjuje, pri čemer j potrebno upoštevati vse pavice manjšinskih delničarjev v povezavi z njihovo iztisnitijo in dejstvo, da je zaščiti njihovega interesa namenjen tudi postopek sodnega preizkusa ponujene denarne odpravnine
  2. verjetnost, da bo ožnik s tožbo uspel (sodišču pri tehatanju odločilnih dejstev ni potrebno ugotavljati s stopnjo prepričanja, kot v pravdnem postopku, ampak le s stopnjo verjetnosti. Zato tudi predlagatelju vpisa ni treba na tak način kot v pravdnem postopku zatrjevati in dookazovati dejstev, ki kažejo na utemeljenost predrtja registrske zapore. Sodišče upošteva tudi dejstva, ki so splošno znana in na katera lahko samo sklepa glede na vse okoliščine primera
  3. Škodo, ki bi lahko delniški družbi in glavnemu delničarju nastala zaradi poznejšega vpisa sklepa v sodni register.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

Kaj se zgodi z registrskim postopkom, ki se je že začel, če manjšinski delničarji tožijo?

A

Če poslovodstvo ne predloži izjave iz 1. točke prejšnjega odstavka, ker je bila proti sklepu skupščine o prenosu delnic pravočasno vložena tožba za izpodbijanje tega sklepa ali za ugotovitve njegove ničnosti in o tožbenem zahtevku še ni bilo pravnomočno odločeno, registrski organ prekine postopek odločanja o vpisu pripojitve do pravnomočne odločitve o tožbenem zahtevku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q

Razmerje obvladujoče in odvisne družbe

A

Odvisna družba je pravno samostojna družba, ki jo neposredno ali posredno obvladuje druga družba (obvladujoča družba).
Razmerje odvisnosti se oblikuje na podlagi:
1. večinske kapitalske udeležbe ene družbe v drugi družbi (dejanski koncern)
2. pogodbe o obvladovanju (pogodbeni koncern)

DEJANSKI KONCERN - bistveni lastnosti dejanskega koncerna sta obstoj odvisnosti in enotno vodstvo. Namen zakonske ureditve je varovanje interesov odvisne družbe, ki temelji na:

  • dolžnosti obveščanja odvisne družbe o kapitalski udeležbi obvladujoče družbe (ko ima četrtino delnic ko ima večinski delež, dokler tega ne stori ne more uveljavljati pravic iz delnic)
  • prepoved vplivanja obvladujoče družbe na odvisno družbo, da bi zase opravila škodljiv posel (če i sklenjenega pogodba o obvladovanju, obvladujoča družba ne sme uporabiti svojega vpliva, da bi pripravila odvisno družbo do tega, da bi zase opravila škodljiv posel ali da bi kaj opustila v svojo škodo, razen če prikrajšanje nadomesti)
  • pravici odvisne družbe do nadomestila škode, ki bi ji bila povzročena z vplivom obvladujoče družbe
  • dolžnosti poslovodstva odvisne družbe, da sestavi poročilo o razmerjih z obvladujočo družbo
  • dolžnost da se poročilo o razmerji med povezanimi družbami predloži reviziji in da mora revizor pregledati letne računovodske izkaze

POGODBENI KONCERN - bistveno za pogodbeni koncern je, da so družbe med seboj povezane s pogodbo o obvladovanju, ki obvladujoči družbi dovoljuje, da posredno ali neposredno obvladuje odvisno družbo. Pri pogodbi o obvladovanju ima obvladujoča družba pravico, da odvisni družbi daje navodila a vodenje poslov. Če pogodba ne določa drugače, se lahko dajajo navodila, ki so za družbo škodljiva, če koristijo interesom obvladujoče družbe ali z njo koncernsko povezanih družb. Obvladujoča družba mora odvisni družbi poravnati vsako med trajanjem pogodbe nastalo letno izgubo, če ta ni poravnana iz drugih rezerv iz dobička, v katere je bil odveden dobiček med trajanjem pogodbe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q

Kaj se zgodi, če obvladujoča družba daje navodila odvisni družbi, s katerimi povzroči škodo odvisni družbi-.

A

Če ni sklenjena pogodba o obvladovanju, obvladujoča družba ne sme uporabiti svojega vpliva, da bi pripravila odvisno družbo do tega, da bi zase opravila škodljiv pravni posel ali da bi kaj storila ali opustila v svojo škodo, razen če prikrajšanje nadomesti. Če se prikrajšanje ne nadomesti med poslovnim letom, je treba najpozneje ob koncu poslovnega leta, v katerem je bila odvisna družba prikrajšana, določiti kdaj in kako naj se prikrajšanje nadomesti. V korist odvisne družbe se s pravnim poslom ustanovi zahtevek za nadomestitev prikrajšanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

Kaj če pravično nadomestilo ni bilo dano? Kakšno upravičenje ima odvisna družba?

A

Če obvladujoča družba pripravi odvisno družbo do tega, da opravi zase škodljiv pravni posel ali da v svojo škodo kaj stori ali opusti, ne da bi se prikrajšanje dejansko nadomestilo do konca poslovnega leta ali ne da bi se zagotovila pravica do ugodnosti, določenih za nadomestilo, mora odvisni družbi povrniti zaradi tega nastalo škodo. Zahtevek za povrnitev njim nastale škode imajo tudi delničarji ali družbeniki družbe ne glede na škodo, ki jim je povzročena z oškodovanjem družbe.

Poleg obvladujoče družbe odgovarjajo kot solidarni dolžniki tisti zastopniki obvladujoče družbe, ki so odvisno družbo pripravili do pravnega posla ali drugega dejanja.

Če kršijo svoje obveznosti, morajo družbi kot solidarni dolžniki povrniti nastalo škodo. V dvomu, ali so pravilno in skrbno izpolnjevali obveznosti, morajo to dokazati.

Družba se lahko odreče odškodninskemu zahtevku ali ga pobota šele po preteku treh let po nastanku zahtevka, če s tem s posebnim sklepom soglašajo zunanji delničarji, in če temu z izjavo, ki se vnese v zapisnik, ne ugovarja manjšina delničarjev, katerih deleži dosegajo skupno najmanj desetino pri sklepanju zastopanega osnovnega kapitala.

Odškodninske zahtevke družbe lahko uveljavlja tudi vsak delničar ali družbenik, vendar lahko zahteva vplačilo le za družbo. Odškodninske zahtevke družbe lahko uveljavljajo tudi upniki družbe, če jih ta ne more poplačati. Odrek zahtevku ali pobot iz prejšnjega odstavka tega člena nasproti upnikom nimata pravnega učinka. Če je zoper družbo začet stečajni postopek, uveljavlja pravico delničarjev ali družbenikov in upnikov do uveljavljanja zahtevka stečajni upravitelj. Zahtevki iz določb tega člena zastarajo v petih letih.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
43
Q

Načela insolventnih postopkov

A

a. načelo enakega obravnavanja upnikov pomeni, da je treba v postopku zaradi insolventnosti (v postopku prisilne poravnave in pri njegovi izvedbi, pri izpodbijanju dolžnikovih pravnih dejanj in plačilu iz stečajne mase) vse upnike, ki so v razmerju do insolventnega dolžnika v enakem položaju obravnavati enako (46. čl. ZFPPIPP)
b. načelo zagotavljanja najboljših pogojev za plačilo upnikov pomeni, da je treba postopek zaradi insolventnosti voditi tako, da se zagotovijo najugodnejši pogoji glede višine in rokov plačila (v postopku prisilne poravnave, tako da dobijo več kot če bi bil izveden stečaj, v stečaju pa predhodno oceno vrednosti premoženja in izvedbo licitacije) (47. čl. ZFPPIPP)

c. načelo hitrosti postopka pomeni, da mora sodišče:
 svoja procesna dejanja v postopku zaradi insolventnosti izvajati v rokih, določenih z ZFPPIPP,
 si z izvajanjem svojih pristojnosti nadzora nad upraviteljem prizadevati, da upravitelj vse dejanja v postopku zaradi insolventnosti opravi v rokih, določenih v ZFPPIPP,
 prednostno obravnavati zadeve, v katerih je kot stranka udeležen stečajni dolžnik ali katerih izid vpliva na potek stečajnega postopka,
 v pravdnih zadevah izpodbijanja pravnih dejanj stečajnega dolžnika in pravdnih dejanj v zvezi s preizkusom terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic opraviti poravnalni narok oz. če poravnalnega naroka ni prvi narok za glavno obravnavo najpozneje v 2 mesecih od prejema odgovora na tožbo (48. čl. ZFPPIPP).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
44
Q

Katero je zapovedano načelo v stečajnem postopku? Na kakšen način se izraža?

A

Načela stečajnega postopka so:
1. načelo partitete in sorazmernega poplačila upnikov - pravni položaj upnikov je enak, vsi sodelujejo pri sočasnem in sorazmernem poplačilu iz dolžnikovega premoženja

  1. načelo univerzalnosti - za poplačilo terjatev služi celotno premoženje stečajnega dolžnika in dolžnikovo premoženje služi za poplačilo vseh njegovih upnikov
  2. načelo omejevanja dolžnikovih pravic - z začetkom stečajnega postopka se dolžniku odvzame pravica upravljati in prosto razpolagati s premoženjem
  3. načelo unovčenja - vse terjatve so izražene v denarni obliki, zato je treba dolžnikovo premoženje unovčiti in s prodajo pridobiti denarna sredstva
  4. načelo koncentracije - upnik lahko svoj zahtevek za izpolnitev obveznosti, ki je nastala do začetka stečajnega postopka, v razmerju do stečajnega dolžnika uveljavlja samo v stečajnem postopku proti temu dolžniku in v skladu s pravili tega postopka
  5. načelo omejevanja tveganj - pri upravljanju stečajne mase in opravljanju drugih poslov ki jih sme po tem zakonu opravljati stečajni dolžnik, ni dovoljeno prevzemati vseh poslovnih tveganj, značilnih za poslovanje delujočega podjema, temveč samo tista, ki so nujna za uresničitev interesa upnikov za poplačilo terjatev, ki jih uveljavljajo v stečajnem postopku.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
45
Q

Katere postopke ureja ZFPPIPP? Vrste insolventnih postopkov.

A

Postopki zaradi insolventnosti:

  1. postopek prisilne poravnave
  2. postopek poenostavljene prisilne poravnave (ta postopek dodala ZFPPIPP-F, 2013)
  3. stečajni postopki:
    ● stečajni postopek nad pravno osebo,
    ● postopek osebnega stečaja in
    ● postopek stečaja zapuščine.

Postopka prisilnega prenehanja sta:

  1. izbris iz sodnega registra brez likvidacije in
  2. prisilna likvidacija.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
46
Q

Kaj je insolventnost in domneve

A

Insolventnost je položaj, ki nastane, če dolžnik oziroma dolžnica (v nadaljnjem besedilu: dolžnik):

  1. v daljšem obdobju ni sposoben poravnati vseh svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju (v nadaljnjem besedilu: trajnejša nelikvidnost), ali
  2. postane dolgoročno plačilno nesposoben.

IZPODBOJNE DOMNEVE
Če se ne dokaže drugače, velja, da je dolžnik trajneje nelikviden:
1. pri dolžniku, ki je pravna oseba, podjetnik ali zasebnik:
- če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti, izkazanih v zadnjem javno objavljenem letnem poročilu, ali
- če sredstva na njegovih računih ne zadoščajo za izvršitev sklepa o izvršbi ali poplačilo izvršnice in tako stanje traja neprekinjeno zadnjih 60 dni ali s prekinitvami več kot 60 dni v obdobju zadnjih 90 dni, in takšno stanje traja na dan pred vložitvijo predloga za začetek postopka zaradi insolventnosti, ali
- če nima odprtega najmanj enega bančnega računa pri ponudnikih plačilnih storitev v Republiki Sloveniji in če po preteku 60 dni od pravnomočnosti sklepa o izvršbi ni poravnal svoje obveznosti, ki izhaja iz sklepa o izvršbi,
2. pri dolžniku, nad katerim je tekel postopek prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave, ki je bil končan s pravnomočno potrditvijo prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave, če za več kot dva meseca zamuja:
- s plačilom svojih obveznosti na podlagi potrjene prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave ali
- s plačilom svojih obveznosti do ločitvenih upnikov, ki so nastale pred začetkom postopka prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave, ali
- z izvedbo drugih ukrepov finančnega prestrukturiranja, določenih v načrtu finančnega prestrukturiranja,

  1. pri dolžniku, ki je potrošnik:
    - če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njegove plače, nadomestil ali drugih prejemkov, ki jih prejema redno v obdobjih, ki niso daljša od dveh mesecev, ali
    - če je nezaposlen in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 eurov.

Če se ne dokaže drugače, velja, da je dolžnik postal dolgoročno plačilno nesposoben:

  1. če je vrednost njegovega premoženja manjša od vsote njegovih obveznosti (v nadaljnjem besedilu: prezadolženost),
  2. pri dolžniku, ki je kapitalska družba: tudi če je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala in te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv.

NEIZPODBOJNE DOMNEVE
Velja in nasproten dokaz ni dovoljen, da je pravna oseba, podjetnik ali zasebnik postal trajneje nelikviden, če za več kot dva meseca zamuja:
1. s plačilom plač delavcem do višine minimalne plače ali
2. s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati s plačilom plač delavcem,

in takšno stanje traja na dan pred vložitvijo predloga za začetek postopka zaradi insolventnosti.

[ZIUZEOP določa dodatni položaj insolventnosti, in sicer če dolžnik za več kot en mesec zamuja z izplačili plač in prispevkov delavcem, od takrat ko je prejel povračila izplačanih nadomestil plače in prispevkov na podlagi zakonov, ki urejajo interventne ukrepe z namenom ohranitve delovnih mest zaradi posledic epidemije na območju RS. Domneva insolventnosti velja še 4 mesece po prenehanju ukrepov.]

Če je nad dolžnikom tekel postopek prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave, ki je bil končan s pravnomočno potrditvijo prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave, velja, če se ne dokaže drugače, da je s pravnomočnostjo sklepa o potrditvi prisilne poravnave ali poenostavljene prisilne poravnave, prenehal položaj insolventnosti dolžnika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
47
Q

Kako mora ravnati uprava, ko nastopi insolventnost, da se ohrani položaj upnikov?

A

Če družba postane insolventna, ne sme opravljati nobenih plačil ali prevzemati novih obveznosti, razen tistih, ki so nujne za redno poslovanje družbe.
Po tem, ko družba postane insolventna, poslovodstvo ali drugi organi družbe ne smejo opraviti nobenega dejanja, zaradi katerega bi bili upniki, ki so v razmerju do družbe v enakem položaju, neenako obravnavani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
48
Q

Preventivno finančno prestrukturiranje.

A

Postopek preventivnega prestrukturiranja se vodi z namenom, da se dolžniku, za katerega je verjetno,da bo v obdobju enega leta postal insolventen, omogoči, da na podlagi sporazuma o finančnem prestrukturiranju izvede ustrezne ukrepe prestrukturiranja svojih finančnih obveznosti in druge ukrepe finančnega prestrukturiranja, potrebne, da odpravi vzroke, zaradi katerih bi lahko postal insolventen.

Postopek preventivnega prestrukturiranja je dovoljeno voditi nad pravno osebo:

  1. ki ima položaj kapitalske družbe,
  2. ki se po 55. členu ZGD-1 razvršča med majhne, srednje ali velike družbe in
  3. nad katero je dovoljeno voditi postopek prisilne poravnave.

Sporazum o finančnem prestrukturiranju je sporazum, ki ga sklene dolžnik z upniki, in:
- s katerim se udeleženci sporazuma dogovorijo o načrtu finančnega prestrukturiranja dolžnika tako, da opredelijo:
o potrebne ukrepe finančnega prestrukturiranja,
o časovni načrt izvedbe teh ukrepov in
o morebitne pogoje za izvedbo teh ukrepov,
- določijo druge medsebojne pravice in obveznosti glede finančnega prestrukturiranja in
- ki mu je priložen osnovni seznam finančnih terjatev iz 1. točke drugega odstavka 44.h člena tega zakona.

O začetku postopka preventivnega prestrukturiranja odloča sodišče na predlog upravičenega predlagatelja. Predlog za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja je upravičen vložiti dolžnik.

Sodišče izda sklep, s katerim odloči, da se začne postopek preventivnega prestrukturiranja (sklep o začetku postopka preventivnega prestrukturiranja):

  • če je predlog vložil upravičeni predlagatelj,
  • če ne obstajajo procesne ovire,
  • če je vsebina predloga popolna,
  • če so predlogu priložene priloge in
  • če je vsebina osnovnega seznama preizkušenih terjatev popolna.

Sodišče mora odločiti o predlogu za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja v 8 dneh.

Pravne posledice uvedbe postopka preventivnega prestrukturiranja, nastanejo z začetkom naslednjega dne po vložitvi predloga za začetek postopka preventivnega prestrukturiranja in trajajo do pravnomočnega končanja tega postopka.
Po uvedbi postopka preventivnega prestrukturiranja nad dolžnikom ni dovoljeno predlagati začetka postopka prisilne poravnave, razen če zakon določi drugače.
Če je upnik pred uvedbo postopka preventivnega prestrukturiranja vložil predlog za začetek stečajnega postopka, o katerem sodišče do uvedbe postopka preventivnega prestrukturiranja še ni odločilo, ali če je upnik tak predlog vložil po uvedbi in pred koncem postopka preventivnega prestrukturiranja, sodišče prekine postopek odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka do konca postopka preventivnega prestrukturiranja.

Sodišče zavrže upnikov predlog za začetek stečajnega postopka:

  • če je pravnomočno potrjen sporazum o finančnem prestrukturiranju ali
  • če je pravnomočno potrjena prisilna poravnava v postopku.

Pravne posledice začetka postopka preventivnega prestrukturiranja nastanejo z začetkom dneva, ko je bil objavljen sklep o začetku postopka preventivnega prestrukturiranja.
Pravne posledice začetka postopka preventivnega prestrukturiranja trajajo do pravnomočnosti sklepa o končanju postopka preventivnega prestrukturiranja.

Po začetku postopka preventivnega prestrukturiranja proti dolžniku ni dovoljeno izdati sklepa o izvršbi ali zavarovanju za izterjavo ali zavarovanje terjatve.
Postopek izvršbe ali zavarovanja, ki je bil začet proti dolžniku za izterjavo ali zavarovanje terjatve pred začetkom postopka preventivnega prestrukturiranja, se prekine z začetkom postopka preventivnega prestrukturiranja.

V obdobju trajanja pravnih posledic postopka preventivnega prestrukturiranja zastaranje terjatev ne teče.
V obdobju trajanja pravnih posledic postopka preventivnega prestrukturiranja velja, da dolžnik ni v zamudi s plačilom glavnice terjatev.

Dolžnik in upniki izrečejo soglasje za sklenitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju tako, da podpišejo isti izvod listine z zapisom besedila tega sporazuma. Ta listina je edini izvirnik sporazuma. Podpisi zastopnikov podpisnikov sporazuma o finančnem prestrukturiranju morajo biti notarsko overjeni.
Ko sporazum o finančnem prestrukturiranju podpišejo vsi, ki z njim soglašajo, mora dolžnik izvirnik tega sporazuma izročiti v hrambo notarju (notarska hramba izvirnika sporazuma o finančnem prestrukturiranju).

Zahteva za potrditev sporazuma o finančnem prestrukturiranju
Dolžnik mora vložiti zahtevo za potrditev sporazuma o finančnem prestrukturiranju v naslednjih rokih, ki tečejo od začetka postopka preventivnega prestrukturiranja:
- če je dolžnik srednja družba: v 3 mesecih,
- če je dolžnik velika družba: v 5 mesecih.

Zahtevi za potrditev sporazuma o finančnem prestrukturiranju mora dolžnik priložiti:

  • notarsko overjeni prepis izvirnika sporazuma o finančnem prestrukturiranju iz prvega odstavka 44.p člena tega zakona,
  • odpravek zapisnika o notarski hrambi izvirnika sporazuma o finančnem prestrukturiranju iz četrtega odstavka 44.p člena tega zakona,
  • revizorjevo poročilo o pregledu sporazuma o finančnem prestrukturiranju iz petega odstavka 44.o člena tega zakona, v katerem je revizor dal revizijsko mnenje brez pridržkov.

Sodišče izda sklep, s katerim potrdi sporazum o finančnem prestrukturiranju (sklep o potrditvi sporazuma o finančnem prestrukturiranju):

  • če je bila zahteva za potrditev sporazuma o finančnem prestrukturiranju vložena v zakonskem roku,
  • če so zahtevi za potrditev sporazuma o finančnem prestrukturiranju priložene listine, iz katerih izhaja, da so izpolnjeni pogoji za uveljavitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju.

Sporazum o finančnem prestrukturiranju začne učinkovati s pravnomočnostjo sklepa o potrditvi tega sporazuma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
49
Q

Vrste prisilnih poravnav

A

Ločimo dve vrsti postopkov prisilne poravnave: postopek prisilne poravnave in postopek poenostavljene prisilne poravnave

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
50
Q

Poenostavljena prisilna poravnava. Kaj je njen smisel?

A

Postopek poenostavljene prisilne poravnave je dovoljeno voditi:
- nad gospodarsko družbo, ki se po ZGD-1 razvršča med mikro družbe, ali majhne družbe, in
- nad podjetnikom, ki ustreza merilom (mikro družbe)
o povprečno št.delavcev v poslovnem letu ne presega 10,
o čisti prihodki od prodaje ne presegajo 2.000.000 €;
ali merilom (majhne družbe):
o povprečno število delavcev v poslovnem letu ne presega 50,
o čisti prihodki od prodaje ne presegajo 8.800.000 eurov, in

Postopek je bil uveden, ker je bil postopek “navadne” prisilne poravnave predrag in preveč zapleten. Sicer je namen prisilne poravnave izvedba finančnega prestrukturiranja dolžnika, ki zagotovi ugodnejše pogoje plačila upnikom, kot če bi bil začet stečajni postopek in nadaljevanje poslovanja dolžnika.

Poenostavljena prisilna poravnava ima enake učinke kot redna prisilna poravnava (prisilni učinek ima tudi na tiste manjšinske upnike, ki niso soglašali s predlaganim prestrukturiranjem obveznosti dolžnika), vendar pa se ne uporabljajo nekateri instituti , ki so skupni vsem drugim postopkom zaradi insolventnosti (upniki ne prijavljajo svojih terjatev, zato se tudi terjatve ne preizkušajo, sodišče ne imenuje upravitelja, ne oblikuje upniški odbor. Pomembnejša je vloga notarja, vloga sodišča pa je omejena (sodni nadzor je zagotovljen na začetku, ko se dovoli poenostavljena prisilna poravnava in na koncu postopka, ko se potrdi izglasovana poenostavljana prisilna poravnava). Pri poenostavljeni prisilni poravnavi je publiciteta postopka zagotovljena šele z začetkom postopka in ne že pri uvedbi (predlog za začetek postopka se objavi hkrati z objavo sklepa o začetku postopka).

SODNA PRAKSA
Specifičnost postopka poenostavljene prisilne poravnave sovpada z zakonsko ureditvijo, po kateri se v tem postopku (v nasprotju z redno prisilno poravnavo) dolžnik z upniki sam zunaj sodno dogovori o prestrukturiranju svojih obveznosti. V postopku poenostavljene prisilne poravnave zato ni sodelovanja upravitelja in nadzora nad poslovanjem insolventnega dolžnika - temu ustrezno tudi ni ugovomega postopka proti vodenju postopka prisilne poravnave (172. člen ZFPPIPP), temveč lahko upniki proti dolžniku neposredno vložijo predlog za začetek stečajnega postopka. Višje sodišče na tem mestu opozarja na najmanj nenavadno postopanje pritožnika, ki kljub ponavljanju navedb, da bi bilo nad insolventnim dolžnikom smiselno čim prej začeti stečajni postopek in s tem omogočiti vsaj delno poplačilo upnikov, sam predloga za začetek stečajnega postopka ni vložil.

Postopek PPP se začne z vložitvijo predloga, ki ga je upravičen vložiti dolžnik ali osebno odgovorni družbenik dolžnika. Predlogu je potrebno priložiti poročilo o finančnem položaju in poslovanju dolžnika, načrt finančnega prestrukturiranja in dokaz oo plačilu začetnega predujma. Dolžnik mora predložiti tudi notarski zapis svoje izjave o resničnosti in poštenosti poročila o finančnem položaju in poslovanju. Predlog PP je ponudba dolžnika upnikom, da pristanejo na zmanjšanje svojih navadnih terjatev oz. odložitev rokov za njihovo plačilo. S predlogom PP mora dolžnik vsem upnikom ponuditi enak delež plačila njihovih navadnih terjatev, enake roke za njihovo plačilo in obresti po enaki obrestni meri od začetka postopka PP do poteka roka za njihovo plačilo

Glavni postopek PPP se začne s sklepom o začetku tega postopka, s katerim sodišče odloči, da so izpolnjeni pogoji (predpostavke) za vodenje te vrste postopka. Z začetkom postopka se prekinejo postopki izvršbe in zavarovanja. Dolžnik mora sodišču v roku enega meseca po začetku postopka predložiti posodobljeni seznam navadnih terjatev, za katere učinkuje PPP in izjavo, da posodobljeni seznam resnično in pošteno prikazuje stanje navadnih terjatev upnikov. Posodobljeni seznam terjatev nadomešča prijave terjatev upnikov v postopku redne PP. Upniki o PPP glasujejo bodisi s pisno izjavo o soglasju, bodisi tako, da z dolžnikom sklenejo pogodbo o soglasju v obliki izvršljivega notarskega zapisa (v kateri mora biti tudi izjava dolžnika, da soglaša, da je motarski zapis izvršilni naslov). Pravico do glasovanja ima vsak upnik, katerega terjatev je navedene na posodobljenem seznamu navadnih terjatev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
51
Q

Načrt finančnega prestrukturiranja

A

Načrt finančnega prestrukturiranja mora vsebovati:

  1. opis dejstev in okoliščin, iz katerih izhaja, da je dolžnik insolventen,
  2. predlog prisilne poravnave
  3. oceno deleža plačila nezavarovanih terjatev upnikov in rokov za njihovo plačilo, če bi bil nad dolžnikom začet stečajni postopek,
  4. opis drugih ukrepov finančnega prestrukturiranja, ki jih bo dolžnik izvedel, in za vsakega od teh ukrepov:
    - časovni načrt izvedbe,
    - oceno stroškov izvedbe in
    - oceno učinkov izvedbe ukrepa na odpravo vzrokov insolventnosti ter kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost dolžnika,
  5. opis dejstev in okoliščin, iz katerih izhaja, da bo dolžnik sposoben izpolniti vse svoje obveznosti v skladu s predlagano prisilno poravnavo.

Če je za uspešno finančno prestrukturiranje treba prestrukturirati tudi zavarovane terjatve, mora načrt finančnega prestrukturiranja vsebovati tudi:

  1. opis zavarovanih terjatev, ki jih je treba prestrukturirati,
  2. način, na katerega je treba prestrukturirati te zavarovane terjatve,
  3. opozorilo, da je soglasje imetnikov teh zavarovanih terjatev za njihovo prestrukturiranje na način iz 2. točke tega odstavka nujen pogoj uspešnega finančnega prestrukturiranja.

NFP pregleda pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetja in pripravi poročilo vrednosti podjetja.

Poenostavljena prisilna poravnava je sprejeta:

  1. če za njeno sprejetje glasujejo upniki, katerih skupni znesek terjatev je najmanj 6/10 zneska osnove iz drugega odstavka tega člena, in
  2. če za njeno sprejetje glasuje več kot polovica vseh upnikov, katerih terjatve so navedene v posodobljenemu seznamu terjatev.

Predlagatelj mora v štirih mesecih od objave oklica o začetku postopka poenostavljene prisilne poravnave vložiti zahtevo za potrditev prisilne poravnave.

Pravni učinki potrjene prisilne poravnave: pravnomočen sklep o potrditvi PPP ima za posledico spremembo vsebine pravnih razmerij med dolžnikom in upniki.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
52
Q

S sklepom je bila potrjena prisilna poravnava in vi pogodbeno posluje s tem podjetjem po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi, Nad istim podjetjem se začne stečajni postopek. Kako se imenuje ta terjatev? Kako bo upnik dobil plačano to delo?

A

Terjatve, ki so bile prijavljene v postopku prisilne poravnave, veljajo za prijavljene v stečajnem postopku.

Upniki terjatev na podlagi pogodb, ki jih je sklenil, ali drugih pravnih poslov, ki jih je opravil stečajni dolžnik od začetka postopka prisilne poravnave do začetka stečajnega postopka v skladu s 151. členom tega zakona, ne prijavijo v stečajnem postopku. Te terjatve se v stečajnem postopku poplačajo iz splošne razdelitvene mase pred poplačilom prednostnih terjatev iz prvega in drugega odstavka 21. člena tega zakona.

SODNA PRAKSA
Določba 289. člena ZFPPIPP je pred spremembo upnikom, ki so pridobili terjatev na podlagi pogodb, ki jih je stečajni dolžnik sklenil, ali drugih pravnih poslov, ki jih je opravil od začetka postopka prisilne poravnave do začetka stečajnega postopka, priznala pravico do njihovega plačila po pravilih o plačilu stroškov stečajnega postopka. Po spremembi, uveljavljeni z določbo 39. člena novele ZFPPIPP-F, pa se te terjatve v stečajnem postopku poplačajo iz splošne razdelitvene mase pred poplačilom prednostnih terjatev iz prvega in drugega odstavka 21. člena tega zakona. Nespremenjena je ostala ureditev v delu, po katerem upniku teh terjatev ni treba prijaviti v stečajnem postopku.
Kljub temu, da tudi po noveli ZFPPIPP-F določba 1. točke tretjega odstavka 355. člena ZFPPIPP ostaja enaka (terjatve upnikov, ki so nastale med postopkom prisilne poravnave, zakonsko besedilo še vedno uvršča med občasne stroške stečajnega postopka), po oceni revizijskega sodišča jasna določba spremenjenega drugega odstavka 289. člena (da se te terjatve plačujejo iz splošne razdelitvene mase pred poplačilom prednostnih terjatev) onemogoča njihovo poplačilo po pravilih, ki sicer veljajo za stroške stečajnega postopka. Poplačati jih je mogoče le iz splošne razdelitvene mase kot posebne, predprednostne terjatve. Imajo torej naravo občasnih stroškov, ki se poplačajo šele po poplačilu preostalih stroškov postopka. Ker pa se še vedno ne prijavljajo v stečajnem postopku, je treba upniku tudi po spremenjeni ureditvi dopustiti možnost tožbe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
53
Q

Vloga stečajnega upravitelja v stečajnem postopku. Kaj kot stečajni upravitelj naredite najprej?

A

Upravitelj je organ postopka zaradi insolventnosti, ki opravlja določene naloge zaradi varovanja in uresničitve interesov upnikov. V stečajnem postopku upravitelj vodi posle insolventnega dolžnika v skladu s potrebami postopka in ga zastopa:

  • pri procesnih in drugih pravnih dejanjih v zvezi s preizkusom terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic
  • pri procesnih in drugih dejanjih v zvezi z izpodbijanjem pravnih dejanj insolventnega dolžnika
  • pri pravnih poslih in drugih dejanjih, potrebnih za unovčitev stečajne mase
  • pri uresničevanju odstopnih in drugih pravic, ki jih pridobi insolventni dolžnik, kot pravne posledice začetka stečajnega postopka.
  • pri drugih pravnih poslih, ki jih insolventni dolžnik lahko izvede

Upravitelj mora svoje naloge opravljati v skladu z zakoni, vestno in pošteno, z ustrezno profesionalno skrbnostjo ter tako, da varuje in uresničuje interese upnikov. Upravitelj mora upnike, ki so v razmerju do insolventnega dolžnika v enakem položaju, obravnavati enako. Ima tudi obveznost poročanja (za vsako koledarsko trimesečje mora pripraviti redno poročilo o poteku postopka).

Njegove pomembne obveznosti v stečajnem postopku so:

  • da pripravlja sezname preizkušenih terjatev
  • izvede prevzem prostorov, premoženja in poslov stečajnega dolžnika
  • uveljavlja zahtevke na podlagi izpodbijanja dolžnikovih pravnih dejanj
  • izvaja dejanja, potrebna za unovčenje in upravljanje stečajne mase ter dejanja potrebna za razdelitev razdelitvene mase
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
54
Q

Vse o stečaju (od začetka do konca kako poteka)

A

Stečajni dolžnik je insolventni dolžnik, nad katerim se vodi SP.

SP je dovoljeno voditi nad vsako pravno osebo, če ni v zakonu drugače določeno.
Nad invalidskim podjetjem je SP dovoljen samo, če da Vlada RS predhodno soglasje.

Postopek zaradi insolventnosti zajema predhodni in glavni postopek zaradi insolventnosti.

Predhodni postopek zaradi insolventnosti se začne z vložitvijo predloga za začetek postopka (v nadaljnjem besedilu: uvedba postopka zaradi insolventnosti).

V predhodnem postopku zaradi insolventnosti sodišče odloča o pogojih za začetek postopka zaradi insolventnosti.

Glavni postopek zaradi insolventnosti se začne s sklepom, s katerim sodišče odloči o začetku postopka zaradi insolventnosti (v nadaljnjem besedilu: začetek postopka zaradi insolventnosti).

Stečajna masa je premoženje stečajnega dolžnika, ki se v SP unovči za:

  • kritje stroškov postopka in
  • plačilo terjatev upnikov.

V stečajno maso spadajo:

  1. premoženje stečajnega dolžnika ob začetku tega postopka,
  2. vse premoženje, doseženo z:
    - unovčenjem stečajne mase,
    - upravljanjem stečajne mase in
    - izpodbijanjem pravnih dejanj stečajnega dolžnika, ter
  3. premoženje, doseženo z nadaljevanjem poslovanja, če stečajni dolžnik nadaljuje poslovanje po začetku SP.

V splošno stečajno maso spada vse premoženje stečajnega dolžnika razen premoženja, ki spada v posebne stečajne mase.

Posebna stečajna masa je premoženje, ki je predmet ločitvene pravice, ali denarno dobroimetje, doseženo z unovčenjem tega premoženja.

V zvezi z vsakim posameznim premoženjem, ki je predmet ločitvene pravice, je treba oblikovati posebno stečajno maso, ter to premoženje voditi in upravljati ločeno od:
• premoženja, ki spada v splošno stečajno maso, in
• premoženja, ki spada v druge posebne stečajne mase

Upnik lahko svoj zahtevek za izpolnitev obveznosti, ki je nastala do začetka SP, v razmerju do stečajnega dolžnika uveljavlja samo v SP proti temu dolžniku in v skladu s pravili tega postopka.

Upnik, ki zamudi rok za izvedbo dejanj, ki jih mora opraviti v zvezi z uveljavitvijo svojega zahtevka, izgubi pravico od stečajnega dolžnika zahtevati izpolnitev te obveznosti in pravico do plačila iz razdelitvene mase.

V register se vpišeta:

  1. začetek SP,
  2. sklep o njegovem končanju.

Hkrati se
• pri firmi dolžnika vpiše dodatek »v stečaju«,
• pri osebah, pooblaščenih za zastopanje, vpišejo:
o prenehanje pooblastil za zastopanje in
o identifikacijski podatki o upravitelju kot novem zastopniku.

O začetku SP odloči sodišče na predlog upravičenega predlagatelja za začetek postopka.

Po uradni dolžnosti odloči sodišče samo, če za posamezen primer tako določa zakon.

Upravičeni predlagatelj:

  1. dolžnik,
  2. osebno odgovorni družbenik dolžnika,
  3. upnik, ki verjetno izkaže:
    - svojo terjatev do dolžnika, proti kateremu predlaga začetek postopka, in
    - okoliščino, da dolžnik zamuja s plačilom več kot 2 meseca,
  4. javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad Republike Slovenije, ki verjetno izkaže:
    - terjatve delavcev do dolžnika, proti kateremu predlaga začetek postopka, in
    - okoliščino, da dolžnik zamuja s plačilom teh terjatev za več kot 2 meseca.

PREDLOG ZA ZAČETEK SP mora vsebovati:

  1. identifikacijske podatke o dolžniku,
  2. opis dejstev in okoliščin, iz katerih izhaja, da je dolžnik postal insolventen, in dokaze o teh dejstvih,
  3. zahtevek, da sodišče nad dolžnikom začne SP.

Priložiti:

  1. morebitne listinske dokaze o tem, da je dolžnik postal insolventen, in
  2. dokaz o plačilu predujma za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka, razen če je predlagatelj po tem zakonu založitve predujma oproščen.

Predlog za začetek se lahko umakne do izdaje sklepa o začetku SP.

Postopek z dolžnikovim predlogom za začetek SP
Če začetek stečajnega postopka predlaga dolžnik, velja, če se ne dokaže drugače, da je dolžnik insolventen. Ta stavek se smiselno uporablja tudi za predlog za začetek SP, ki ga vloži osebno odgovorni družbenik dolžnika.
Domnevo insolventnosti pa lahko s pritožbo proti sklepu o začetku SP izpodbija samo družbenik dolžnika ali dolžnik, če je predlog za začetek SP vložil njegov osebno odgovorni družbenik. Pritožbi mora priložiti dokaze o tem, da dolžnik ni insolventen.

Postopek z upnikovim predlogom za začetek SP

Sodišče dolžniku v 3 delovnih dneh vroči upnikov predlog za začetek SP in ga opozoriti na pravne posledice.
Dolžnik lahko ugovarja v 15 dneh, da ni insolventen ali da upnikova terjatev ne obstaja.

Če dolžnik izjavi, da se strinja z upnikovim predlogom za SP ali če ne vloži ugovora (v 15 dneh), velja, če se ne dokaže drugače, da je dolžnik insolventen.

Zahteva za odložitev odločanja o upnikovem predlogu za začetek stečajnega postopka

Dolžnik lahko v roku 15 dni zahteva, da sodišče odloži odločanja o upnikovem predlogu za začetek SP, ker bo z izvedbo finančnega prestrukturiranja odpravil svojo insolventnost.

Sodišče izda sklep o začetku SP zunaj naroka in ne da bi izvajalo dokaze o tem, ali je dolžnik insolventen in ali je bil upnik procesno legitimiran vložiti predlog, če začetek SP predlaga dolžnik (ali velja domneva insolventnosti dolžnika).

Če dolžnik v 15 dneh po prejemu upnikovega predloga za začetek SP vloži ugovor, da ni insolventen in da U terjatev ne obstaja, mora sodišče v 3 delovnih dneh po prejemu ugovora razpisati narok za začetek SP na dan, ki ne sme biti poznejši od enega meseca po prejemu ugovora. Če se upnik ne udeleži naroka za začetek stečajnega postopka, velja, da je umaknil predlog za začetek stečajnega postopka. Če se dolžnik ne udeleži naroka za začetek stečajnega postopka, sodišče opravi narok v njegovi odsotnosti.

Sodišče mora izdati sklep o začetku SP v treh delovnih dneh (od vložitve predloga za začetek postopka / od poteka roka za ugovor / od poteka roka za dopolnitev zahteve / od poteka dvomesečnega obdobja odložitve / od konca naroka.
in ga objaviti v istem dnevu, v katerem ga je izdalo.

Sodišče o začetku SP obvesti upnike z oklicem o začetku SP.
Jih pozove, naj v 3 mesecih po objavi oklica prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v SP in pouk o pravnih posledicah zamude roka za prijavo.

Oklic o začetku SP objavi hkrati z objavo sklepa o začetku SP.

Glavni stečajni postopek - v katerem se opravijo dejanja za unovčenje stečajne mase in plačilo terjatev upnika. Pravne posledice začetka stečajnega postopka nastanejo z začetkom dneva, ko je bil objavljen oklic o začetku stečajnega postopka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
55
Q

Razlika med začetkom in uvedbo stečajnega postopka

A

Postopek zaradi insolventnosti zajema predhodni in glavni postopek zaradi insolventnosti.

Predhodni postopek zaradi insolventnosti se začne z vložitvijo predloga za začetek postopka (v nadaljnjem besedilu: uvedba postopka zaradi insolventnosti).

V predhodnem postopku zaradi insolventnosti sodišče odloča o pogojih za začetek postopka zaradi insolventnosti.

Glavni postopek zaradi insolventnosti se začne s sklepom, s katerim sodišče odloči o začetku postopka zaradi insolventnosti (v nadaljnjem besedilu: začetek postopka zaradi insolventnosti).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
56
Q

Kdaj nastanejo pravne posledice začetka stečaja?

A

Pravne posledice nastanejo z začetkom dneva, ko je bil objavljen oklic o začetku SP.
Pravne posledice so:
 prenos pooblastil na upravitelja
 prenehanje veljavnosti dolžnikovih nalogov in druga plačila v breme dolžnikovega TRR
 prenehanje veljavnosti dolžnikovih ponudb
 odpoved najemnih in zakupnih pogodb (odpovedna pravica).
 zadržanje zastaranja terjatev stečajnega dolžnika
 vročanje pisanj upravitelju v sodnih in drugih postopkih
 zasledovalna pravica.

Pravne posledice začetka SP za terjatve upnikov:
 pretvorba nedenarne terjatve upnika do stečajnega dolžnika v denarno terjatev po tržni vrednosti ob začetku SP.

 pretvorba občasnih (denarnih ali nedenarnih) dajatvenih terjatev v enkratne denarne terjatve.

 pretvorba denarnih terjatev, izraženih v tuji valuti - v terjatve, izražene v eurih, po tečaju, ki ga objavlja ali določa in objavlja Banka Slovenije in ki velja na dan začetka SP.

 obrestovanje terjatev - obrestna mera pogodbenih ali zamudnih obresti, po kateri so se obrestovale terjatve upnikov do stečajnega dolžnika, se z začetkom stečajnega postopka spremeni tako, da od terjatev upnikov, ki so se obrestovale do začetka stečajnega postopka, od začetka stečajnega postopka dalje tečejo obresti po predpisani obrestni meri. Če se terjatev upnika pred njeno zapadlostjo ne obrestuje in terjatev ob začetku SP še ni zapadla, začnejo obresti po predpisani obrestni meri od te terjatve teči od njene zapadlosti.

 pravica stečajnega dolžnika do predčasnega plačila - če se pogoji za plačilo terjatve posameznega upnika izpolnijo pred zapadlostjo, ima stečajni dolžnik pravico predčasno plačati to terjatev in pri tej izpolnitvi odšteti obresti za obdobje od plačila do zapadlosti.

 pretrganje zastaranja upnikove terjatve do stečajnega dolžnika s prijavo te terjatve v SP.

 terjatve upnika, povezane z odložnim pogojem - če se ta pogoj do izdelave načrta končne razdelitve ne uresniči, terjatev preneha.

 terjatve upnika, povezane z razveznim pogojem - če se ta pogoj do izdelave načrta končne razdelitve ne uresniči, velja, da pogoj ne obstaja in da je terjatev postala nepogojna.

 pobot terjatev ob začetku SP - če ob začetku SP hkrati obstajata terjatev posameznega upnika do stečajnega dolžnika in nasprotna terjatev stečajnega dolžnika do tega upnika, terjatvi z začetkom SP veljata za pobotani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
57
Q

Izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj po ZFPPIPP. Ali gre za izpodbojne ali za neizpodbojne domneve? Izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj v stečaju. Kakšni so pogoji za izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj? Zaradi ravnanja uprave pride pred stečajnim postopkom do tega, da upniki niso poplačani. Kaj svetujete kot odvetnica? Kaj navajate? Kakšni so pogoji za izpodbijanje pravnih dejanj dolžnika?

A

PREDPOSTAVKE IZPODBIJANJA:

 SPLOŠNE: morajo biti izpolnjene pri vsakem izpodbijanju
• da je bil nad dolžnikom začet SP
• da gre za pravno dejanje, ki ga je mogoče izpodbijati
• da bodo z (uspešnim) izpodbijanjem doseženi ugodnejši pogoji za poplačilo stečajnih U.

 POSEBNE: se razlikujejo glede na vrsto izpodbojnega pravnega dejanja
objektivno – subjektivne narave ali zgolj objektivne narave (razpolaganje z D premoženjem, ne da bi bila nasprotna stranka dolžna opraviti svojo nasprotno izpolnitev ali za nasprotno izpolnitev majhne vrednosti.)

• Objektivni predpostavki:
o zmanjšano poplačilo upnika
o naklanjanje ugodnosti upnika

• Subjektivna predpostavka:
o vednost oz. dolžna vednost o dolžnikovi insolventnosti.

Obdobje izpodbojnosti:
• pravni posli in druga pravna dejanja, ki jih je stečajni dolžnik sklenil ali izvedel v obdobju od začetka zadnjih 12 mesecev pred uvedbo SP do začetka SP;

• če gre za pravna dejanja stečajnega dolžnika, na podlagi katerega je druga oseba prejela dolžnikovo premoženje, ne da bi bila dolžna opraviti svojo nasprotno izpolnitev, ali za nasprotno izpolnitev majhne vrednosti, pa v obdobju od začetka zadnjih 36 mesecev pred uvedbo SP do začetka SP. (ta drugi odstavek dodala ZFPPIPP-F, 2013)

Z začetkom SP prenehajo pravice upnikov izpodbijati dolžnikova pravna dejanja po pravilih OZ o izpodbojnosti dolžnikovih pravnih dejanj in lahko ta pravna dejanja izpodbijajo samo v skladu s temi pravili.
Če je upnik pred začetkom SP vložil tožbo, s katero uveljavlja zahtevke na podlagi izpodbijanja dolžnikovih pravnih dejanj po OZ, lahko po začetku SP te zahtevke uveljavlja samo še za račun stečajnega dolžnika in za tako spremembo tožbe soglasje toženca ni potrebno.

IZPODBOJNA PRAVNA DEJANJA

Pravno dejanje stečajnega dolžnika, izvedeno v obdobju izpodbojnosti, je izpodbojno:
1. če je bila posledica tega dejanja:
– bodisi zmanjšanje čiste vrednosti premoženja stečajnega dolžnika tako, da zaradi tega drugi upniki lahko prejmejo plačilo svojih terjatev v manjšem deležu, kot če dejanje ne bi bilo opravljeno,
– bodisi, da je oseba, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, pridobila ugodnejše pogoje za plačilo svoje terjatve do stečajnega dolžnika, in
2. če je oseba, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, takrat, ko je bilo to dejanje opravljeno, vedela ali bi morala vedeti, da je dolžnik insolventen.

Domneve o obstoju pogojev za izpodbijanje:
– če je bilo dejanje opravljeno zaradi izpolnitve obveznosti stečajnega dolžnika na podlagi dvostranske pogodbe / drugega dvostranskega p.p. v korist upnika, ki je svojo nasprotno izpolnitev opravil pred izpolnitvijo stečajnega dolžnika,
– če je upnik zaradi pravnega dejanja stečajnega dolžnika pridobil položaj ločitvenega upnika glede plačila terjatve, ki je nastala, preden je bilo opravljeno to dejanje, ali
– če je bilo dejanje opravljeno med postopkom prisilne poravnave v nasprotju z omejitvijo D poslov.

Upnik izpodbije domnevo, če dokaže, da je stečajni dolžnik svojo izpolnitev opravil v roku po prejemu njegove nasprotne izpolnitve, ki po poslovnih običajih, uzancah ali praksi, ki je obstajala med njim in stečajnim dolžnikom, velja za običajen rok izpolnitve obveznosti na podlagi pravnih poslov enakih značilnosti kot pravni posel, na podlagi katerega je bila opravljena izpolnitev stečajnega dolžnika.

Če upnik, v korist katerega je bilo dejanje opravljeno, ne dokaže drugače, velja, da je pogoj iz 2. točke (glej zgoraj) izpolnjen:

  • če je upnik prejel izpolnitev svoje terjatve pred njeno zapadlostjo ali prejel izpolnitev v obliki ali na način, ki po poslovnih običajih, uzancah ali praksi, ki je obstajala med njim in stečajnim dolžnikom, ne velja za običajno obliko ali način izpolnitve obveznosti na podlagi pravnih poslov enakih značilnosti kot pravni posel, na podlagi katerega je bila opravljena izpolnitev stečajnega dolžnika, ali
  • če je bilo dejanje opravljeno v zadnjih 3 mesecih pred uvedbo SP.

Pravna dejanja, ki jih ni mogoče izpodbijati:

  • pravnih dejanj, ki jih je opravil stečajni dolžnik med postopkom PP,
  • pravnih dejanj, ki jih je opravil stečajni dolžnik zaradi plačila terjatev upnikov v deležih, rokih in z obrestmi, določenimi v potrjeni PP,
  • plačil za menice in čeke, če je morala druga stranka prejeti plačilo, da stečajni dolžnik ne bi izgubil pravice do regresa proti drugim meničnim ali čekovnim zavezancem.

Izpodbojnost pravnih dejanj, za katera obstaja izvršilni naslov

Pravno dejanje je mogoče izpodbijati tudi, če je o pravici osebe, v korist katere je bilo dejanje opravljeno, že odločeno z odločbo sodišča ali drugega državnega organa, ki je ali lahko postane izvršilni naslov.

Če je temu zahtevku za izpodbijanje pravnega dejanja pravnomočno ugodeno, preneha pravni učinek izvršilnega naslova proti stečajnemu dolžniku.

Vsebina in način uveljavitve izpodbojnega zahtevka

Zahtevek za izpodbijanje pravnih dejanj / IZPODBOJNI ZAHTEVEK vsebuje pravico zahtevati, da se razveljavijo učinki izpodbojnega pravnega dejanja v razmerju med stečajnim dolžnikom in osebo, v korist katere je bilo opravljeno to dejanje.

Izpodbojni zahtevek je treba uveljavljati z IZPODBOJNO TOŽBO.

Če oseba, v korist katere je bilo opravljeno izpodbojno dejanje, s tožbo ali drugo procesno vlogo v postopku pred pristojnim sodiščem ali drugim državnim organom proti stečajnemu dolžniku uveljavlja ugotovitev ali izpolnitev svoje terjatve, ki jo je pridobila s tem dejanjem, je izpodbojni zahtevek mogoče uveljavljati tudi z ugovorom v postopku, ki teče na podlagi take tožbe ali druge procesne vloge (ugovor izpodbojnosti).

Če oseba, v korist katere je bilo opravljeno izpodbojno dejanje, s prijavo v SP uveljavlja svojo terjatev ali ločitveno ali izločitveno pravico, ki jo je pridobila s tem dejanjem, je izpodbojni zahtevek glede tega dejanja dovoljeno uveljaviti samo, če je ta terjatev ali ločitvena ali izločitvena pravica prerekana v skladu s pravili tega zakona o preizkusu terjatev ali ločitvenih in izločitvenih pravic.

Če je bil tisti, ki je prerekal terjatev ali ločitveno ali izločitveno pravico, napoten, da v pravdnem postopku uveljavi zahtevek za ugotovitev neobstoja te terjatve ali ločitvene ali izločitvene pravice, mora hkrati s tem zahtevkom v istem postopku uveljavljati tudi izpodbojni zahtevek.

Gre za izpodbojne domneve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
58
Q

Ali lahko upravitelj sam vloži tožbo za izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj? Čigavo soglasje potrebuje?

A

Da.

Za vsak posel upravljanja stečajne mase mora upravitelj pred sklenitvijo pogodbe ali izvedbo drugega pravnega posla dobiti soglasje sodišča.

Upravljanje stečajne mase je:
1. oddaja premoženja stečajnega dolžnika v najem,
o Premoženje stečajnega dolžnika dovoljeno oddati v najem ali zakup samo, če se s tem ne zavleče prodaja tega premoženja.
o Pogodbo dovoljeno skleniti samo za določen čas in za obdobje najema ali zakupa, ki ne sme biti daljše od enega leta.
o Lahko se ustanovi predkupna pravica v korist najemnika.

  1. nalaganje denarnega dobroimetja stečajnega dolžnika - dovoljeno je naložiti samo v:
    o dolžniške vrednostne papirje, katerih izdajatelj je (RS, drž.članica EU, ECB, Banka Slovenije)
    o dolžniške vrednostne papirje razen podrejenih vrednostnih papirjev, katerih izdajatelj je banka s sedežem v Republiki Sloveniji ali kreditna institucija s sedežem v drugi državi članici Evropske unije,
    o bančne denarne depozite pri banki ali kreditni instituciji iz prejšnjega stavka.
  2. sklenitev sodne ali izvensodne poravnave oziroma izvedba drugega pravnega posla oziroma dejanja s smiselno enakim učinkom.

Za vsak posel upravljanja stečajne mase mora upravitelj pred sklenitvijo pogodbe ali izvedbo drugega pravnega posla dobiti soglasje sodišča, sicer p.p. nima pr. učinka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
59
Q

Kako prijavite terjatve svoje stranke v stečaj?

A

Napiše se vloga - prijava terjatve. Prijava terjatve v postopku zaradi insolventnosti mora vsebovati:

  1. določen zahtevek za priznanje terjatve v postopku,
  2. opis dejstev, iz katerih izhaja utemeljenost zahtevka, in dokaze o njih.

Zahtevek za priznanje terjatve mora vsebovati:

  1. znesek glavnice terjatve,
  2. če upnik v postopku zaradi insolventnosti poleg glavnice terjatve uveljavlja obresti: kapitalizirani znesek morebitnih obresti, obračunanih za obdobje od dospelosti terjatve do začetka postopka zaradi insolventnosti,
  3. če upnik v postopku zaradi insolventnosti poleg glavnice terjatve uveljavlja stroške, ki so mu nastali z uveljavljanjem terjatve v sodnem ali drugem postopku pred začetkom postopka zaradi insolventnosti: zneske teh stroškov,
  4. če upnik uveljavlja terjatev kot prednostno terjatev: določen zahtevek, da se terjatev ob razdelitvi plača kot prednostna,
  5. če upnik uveljavlja terjatev kot pogojno terjatev: določen opis okoliščin, nastanek katerih pomeni uresničitev odložnega ali razveznega pogoja, s katerim je povezana terjatev.

Upnik mora prijavi terjatve priložiti morebitne listinske dokaze o dejstvih iz 2. točke prvega odstavka tega člena.

Če prijava terjatve ne vsebuje opisa dejstev in dokazov iz 2. točke prvega odstavka tega člena ali če ji niso priloženi dokazi iz tretjega odstavka tega člena, se zanjo ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč upnika bremenijo stroški morebitnega postopka za ugotovitev obstoja terjatve, če je bila terjatev prerekana.

Če upnik s prijavo terjatve uveljavlja obresti do začetka postopka zaradi insolventnosti in zahtevek za priznanje terjatve ne vsebuje kapitaliziranega zneska obresti iz 2. točke drugega odstavka tega člena:

  1. mora upravitelj v stečajnem postopku, če je predmet prijave prednostna terjatev, ob preizkusu te terjatve izračunati kapitalizirani znesek obresti in ga vnesti v osnovni seznam preizkušenih terjatev,
  2. se v drugih primerih za prijavo terjatve ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč velja, in nasproten dokaz ni dovoljen, da upnik v postopku ne uveljavlja obresti za obdobje od dospelosti terjatve do začetka postopka zaradi insolventnosti.

Če zahtevek za priznanje terjatve ne vsebuje zneska stroškov iz 3. točke drugega odstavka tega člena, se za prijavo terjatve ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč velja, in nasproten dokaz ni dovoljen, da upnik v postopku zaradi insolventnosti ne uveljavlja teh stroškov.

Upnik lahko v postopku zaradi insolventnosti z isto vlogo prijavi več svojih terjatev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
60
Q

Kaj bi sodišče naredilo, če bi površno prijavili terjatev? Bi pozvalo na dopolnitev nepopolne vloge?

A

Ne. Če prijava terjatve ne vsebuje opisa dejstev in dokazov iz 2. točke prvega odstavka tega člena ali če ji niso priloženi dokazi iz tretjega odstavka tega člena, se zanjo ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč upnika bremenijo stroški morebitnega postopka za ugotovitev obstoja terjatve, če je bila terjatev prerekana.

Če zahtevek za priznanje terjatve ne vsebuje zneska stroškov iz 3. točke drugega odstavka tega člena, se za prijavo terjatve ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč velja, in nasproten dokaz ni dovoljen, da upnik v postopku zaradi insolventnosti ne uveljavlja teh stroškov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
61
Q

Prijava terjatve

A

V stečajnem postopku mora upnik prijaviti svojo terjatev v treh mesecih po objavi oklica o začetku tega postopka. Upnik, proti kateremu je bila vložena tožba za izpodbijanje dolžnikovih ravnanj, mora v enem mesecu po dnevu, ko mu je bila vročena ta tožba , v stečajnem postopku kot pogojno terjatev prijaviti svojo terjatev, ki bo nastala. Upnik, ki je stečajnemu dolžniku prostovoljno pred vročitvijo izpodbojne tožbe vrnil korist, pridobljeno z izpodbojnim dejanjem, mora v enem mesecu po vračilu te koristi v stečajnem postopku prijaviti svojo terjatev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
62
Q

Kako potem stečajni upravitelj postopa s temi terjatvami, ki so prijavljene? Postopek (osnovni seznam, ugovori, popravek osnovnega seznama, sklep o preizkusu terjatev).

A

Upravitelj se mora v 1 mesecu po poteku roka za prijavo terjatve o vsaki pravočasno prijavljeni terjatvi določno izreči, ali jo priznava ali prereka – in sicer tako, da sodišču predloži osnovni seznam preizkušenih terjatev (zaporedna št. terjatve, podatki o upniku, znesek glavnice prijavljene terjatve, obresti, stroški, izjava upravitelja, ali terjatev priznava ali ne; če terjatev delno prereka – kakšen je prerekani znesek terjatve; če terjatev prereka – opis dejstev, iz katerih izhaja, da terjatev ne obstaja).
Osnovni seznam preizkušenih terjatev mora sodišče objaviti v treh delovnih dneh po prejemu seznama. Po objavi osnovnega seznama preizkušenih terjatev upravitelj terjatev, ki jih je priznal, ne more več prerekati.

Upnik proti lahko vloži v 15 dneh po objavi seznama preizkušenih terjatev ugovor proti osnovnemu seznamu

  1. če seznam ne vsebuje njegove pravočasno prijavljene terjatve ali
  2. če so podatki o tej terjatvi nepravilni.

Če upravitelj presodi, da je ugovor utemeljen – mora upravitelj v 8 dneh sodišču predložiti popravek osnovnega seznama. Sodišče mora popravek objaviti naslednji delovni dan.

Upnik lahko poda ugovor o prerekanju terjatve drugega upnika
- v postopku prisilne poravnave v 15 dneh
- v stečajnem postopku v 1 mesecu
po objavi osnovnega seznama preizkušenih terjatev (potrebno priložiti morebitne listinske dokaze).
Po poteku roka ne more več prerekati.

Možen pa je tudi ugovor insolventnega dolžnika o prerekanju terjatve, (seveda) če ima položaj stranke.
Za ugovor insolventnega dolžnika o prerekanju terjatve se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o ugovoru upnika o prerekanju terjatev.

Če je bil proti osnovnemu seznamu vložen ugovor, mora upravitelj v 8 dneh (po preteku roka za vložitev ugovora) sodišču predložiti dopolnjeni seznam preizkušenih terjatev. Dopolnjeni seznam sodišče objavi v 3 delovnih dneh po prejemu seznama.

Proti dopolnjenemu seznamu preizkušenih terjatev lahko vloži ugovor v 15 dneh po objavi:

  1. upnik, ki je pravočasno vložil ugovor proti osnovnemu seznamu preizkušenih terjatev, če upravitelj njegovega ugovora ni upošteval,
  2. upnik, ki je pravočasno vložil ugovor o prerekanju terjatve:
    - če seznam ne vsebuje njegovega ugovora ali
    - če so podatki o tem ugovoru nepravilni.

Sodišče s sklepom o preizkusu terjatev (zunaj naroka) odloči:

  1. o ugovorih proti dopolnjenemu seznamu preizkušenih,
  2. katere terjatve so dokončno priznane ali prerekane,
  3. v PP tudi, katere prerekane terjatve so verjetno izkazane,
  4. v SP tudi o tem, kdo mora v drugem postopku uveljavljati zahtevek za ugotovitev obstoja ali neobstoja prerekane terjatve.

V izreku sklepa navede končni seznam preizkušenih terjatev, ki je sestavni del izreka tega sklepa.

Sodišče mora:

  1. sprejeti sklep o preizkusu terjatev in o tem obvestiti upravitelja v sledečih rokih:
    - postopku prisilne poravnave v 3 delovnih dneh,
    - v stečajnem postopku v 15 dneh po poteku roka za ugovor proti seznamu preizkušenih terjatev,
    - če je bil objavljen dopolnjeni seznam v 3 delovnih dneh od poteka roka za ugovor proti dopol.seznamu,
    - če proti osnovnemu seznamu ni nihče vložil ugovora niti ugovora o prerekanju terjatev, v 3 delovnih dneh od poteka roka za ta ugovor,
  2. v 3 delovnih dneh po dnevu, ko mu upravitelj predloži končni seznam preizkušenih terjatev, objaviti sklep o preizkusu terjatev in končni seznam preizkušenih terjatev, ki je sestavni del izreka tega sklepa.

V SP mora sodišče odločiti, katere prerekane terjatve so verjetno izkazane, samo, če upniki zahtevajo oblikovanje upniškega odbora.

Upravitelj mora v 3 delovnih dneh po prejemu obvestila o sklepu sodišča o preizkusu terjatev sodišču predložiti končni seznam preizkušenih terjatev.
O pravočasno prijavljenih terjatvah, ki niso bile vključene v osnovni seznam preizkušenih terjatev, se mora upravitelj izreči tako, da sodišču predloži seznam teh terjatev (dodatni seznam preizkušenih terjatev).

Upravitelj mora ob vsaki izdelavi načrta razdelitve posodobiti končni seznam preizkušenih terjatev.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
63
Q

V stečaju družbe ABC d.o.o. je prijavljena terjatev, za katero obstoji izvršilni naslov. Stečajni upravitelj prereka to terjatev. Kaj bi storili kot sodnik v stečajnem postopkku?

A

Pravila, določena v tem členu, se uporabljajo, če terjatev temelji na izvršilnem naslovu.

Če je prerekana upnikova terjatev iz prvega odstavka tega člena, mora tisti, ki je prerekal terjatev, v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev vložiti tožbo za ugotovitev neobstoja prerekane terjatve.

Če nihče od tistih, ki so prerekali terjatev iz prvega odstavka tega člena, v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev ne vloži tožbe v skladu z drugim in tretjim odstavkom tega člena, terjatev velja za priznano.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
64
Q

Med pogodbenima strankama tečejo dobave blaga in storitev. Nad dolžnikom je začet stečajni postopek. Upnik doseže pred tem zavarovanje terjatve z izločitveno pravico. Ali je to vredu? Kdaj se lahko izpodbijajo ta dejanja?

A

Ločitvena pravica je pravica upnika do plačila njegove terjatve iz določenega premoženja insolventnega dolžnika pred plačilom terjatev drugih upnikov tega dolžnika iz tega premoženja.

Možno je izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj. Če oseba, v korist katere je bilo opravljeno dejanje, s prijavo v stečajnem postopku uveljavlja svojo terjatev ali ločitveno ali izločitveno pravico, ki jo je pridobila s tem dejanjem, je izpodbijani zahtevek glede tega dejanja dovoljeno uveljavljati samo, če je ta terjatev ali ločitvena pravica ali izločitvena pravica prerekana v skladu s pravili o preizkusu terjatev ali ločitvenih in izločitvenih pravic. Če je tisti, ki je prerekal terjatev ali ločitveno ali izločitveno pravico, napoten, da v pravdnem postopku uveljavi zahtevek za ugotovitev neobstoja te terjatve ali ločitvene pravice, mora hkrati s tem zahtevkom v istem postopku uveljavljati tudi izpodbojni zahtevek.

SODNA PRAKSA
Če bi ločitvena pravica tožene stranke (upnika) prenehala, bi prenehal tudi pravni interes tožeče stranke za izpodbijanje pravnega dejanja, na podlagi katerega je ločitvena pravica nastala. S potekom roka za prijavo ločitvene pravice, bi tožeča stranka (stečajni dolžnik) dosegla enako posledico kot bi nastala z uspešno uveljavitvijo izpodbojnega zahtevka, to je prenehanje ločitvene pravice. Če sta terjatev in ločitvena pravica pravočasno prijavljeni v stečajnem postopku, je zato pravno dejanje na podlagi katerega je ločitvena pravica nastala, dovoljeno izpodbijati samo, če je ločitvena pravica v stečajnem postopku prerekana. Izpodbojni zahtevek lahko v tem primeru uveljavlja samo tisti, ki je prerekal ločitveno pravico (tretji odstavek 276. člena ZFPPIPP).

Če je ločitvena pravica nastala z vpisom v zemljiško knjigo, mora tisti, ki je ločitveno pravico prerekal, v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev vložiti izbrisno tožbo, s katero uveljavlja izpodbojni in izbrisni zahtevek (drugi odstavek 277. člena v zvezi s 1. točko drugega odstavka 308. člena in tretjim odstavkom 275. člena ZFPPIPP). Če tisti, ki je prerekal ločitveno pravico v enomesečnem roku ne vloži tožbe z ustreznim tožbenim zahtevkom, prerekana ločitvena pravica postane priznana (četrti odstavek 308. člena ZFPPIPP).

65
Q

Izločitvena pravica v stečajnem postopku. Imate lastninsko pravico na neki stvari, ki je v posesti drugega. Ta gre v stečaj. Kaj zdaj?

A

Upniki morajo v stečajnem postopku prijaviti svoje izločitvene pravice, ki so nastale do začetka stečajnega postopka, v treh mesecih po objavi oklica o začetku stečajnega postopka.

Izločitvena pravica je:

  1. pravica lastnika oziroma lastnice (v nadaljnjem besedilu: lastnik) premične stvari od insolventnega dolžnika zahtevati, da mu izroči premično stvar, ki je v posesti insolventnega dolžnika,
  2. pravica osebe, ki je s priposestvovanjem ali na drug izviren način pridobila lastninsko pravico na nepremičnini, pri kateri je kot lastnik vpisan insolventni dolžnik, od insolventnega dolžnika zahtevati, da prizna njeno lastninsko pravico na nepremičnini,
  3. pravica osebe, za račun katere insolventni dolžnik kot fiduciar na podlagi prenosa lastninske pravice v zavarovanje ali drugega mandatnega pravnega razmerja uresničuje lastninsko pravico na stvari ali pravice zakonitega imetnika oziroma imetnice (v nadaljnjem besedilu: imetnik) drugega premoženja, od insolventnega dolžnika zahtevati, da izvede razpolagalni pravni posel in druga pravna dejanja, potrebna za prenos te pravice v dobro te osebe, in
  4. pravica lastnika blaga državnih blagovnih rezerv od insolventnega dolžnika zahtevati, da mu izroči blago državnih blagovnih rezerv, ki je v posesti, hrambi ali uporabi insolventnega dolžnika.

Začetek stečajnega postopka ne vpliva na izločitveno pravico. Upniki morajo v stečajnem postopku prijaviti svoje izločitvene pravice, ki so nastale do začetka stečajnega postopka. Vendar če upnik zamudi rok za prijavo izločitvene pravice,izločitvena pravice ne preneha. Če upravitelj proda premoženje, ki je predmet izločitvene pravice, izločitveni upnik izgubi izločitveno pravico, lahko pa zahteva, da se mu plača denarni znesek, dosežen s prodajo tega premoženja zmanjšan za stroške v zvezi s prodajo. Upnik izgubi izločitveno pravico in pravico do plačila denarnega zneska, če te pravice ne prijavi do objave načrta prve splošne razdelitve.

66
Q

Kakšna so pravila za odškodninsko odgovornost v stečajnem postopku? Odškodninska odgovornost uprave in nadzornega sveta v stečaju?

A

Poslovodstvo je upnikom odgovorno za škodo, ki so jo imeli, ker v stečajnem postopku niso dosegli polnega plačila, če je bil nad družbo začet stečajni postopek in če poslovodstvo pred začetkom stečajnega postopka:
1. ni pravočasno opravilo dejanj iz 35. , 34. do 39. člena tega zakona (v enem mesecu po nastanku insolventnosti nadzornemu svetu predložilo poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja, ni sklicalo skupščine, če je v skladu s poročilom o ukrepih finančnega prestrukturiranja treba opraviti povečanje osnovnega kapitala z novimi denarnimi vložki, o katerem mora odločiti skupščina, ni objavilo poziva za vpis novih delnic, ni pravočasno vložilo predloga za začetek stečajnega postopka, je ravnalo v nasprotju z obveznostjo enakega obravnavanja upnikov.

Če ima poslovodstvo dva ali več članov, so vsi člani upnikom solidarno odgovorni za škodo iz prvega odstavka tega člena.

Člani poslovodstva so v celoti ali delno prosti odškodninske odgovornosti za škodo iz prvega odstavka tega člena, če dokažejo, da je celotna škoda ali del škode nastal zaradi dogodkov ali ravnanja drugih oseb, ki jih poslovodstvo, čeprav je ravnalo v skladu s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in stroke upravljanja podjetij, ni moglo niti preprečiti niti odvrniti ali omejiti njihovih škodljivih posledic.

Člani nadzornega sveta so upnikom solidarno odgovorni za škodo, ki so jo imeli, ker v stečajnem postopku niso dosegli polnega plačila, če je bil nad družbo začet stečajni postopek in če obstaja eden od naslednjih pogojev:1. če je poslovodstvo v zadnjih dveh letih pred začetkom stečajnega postopka na podlagi poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja predlagalo skupščini sprejetje sklepa o povečanju osnovnega kapitala z vložki in:
-
je nadzorni svet o poročilu o ukrepih finančnega prestrukturiranja dal mnenje iz petega odstavka 35. člena tega zakona, v katerem je presodil, da družba ni insolventna in povečanje osnovnega kapitala ni potrebno, ter
-
je skupščina zavrnila sprejetje sklepa o povečanju osnovnega kapitala,

  1. če od poslovodstva niso zahtevali poročil po drugem in četrtem odstavku 272. člena ZGD-1, čeprav bi jih morali zahtevati po pravilih poslovnofinančne stroke ali stroke upravljanja podjetij,
  2. če bi na podlagi letnega poročila ali drugih poročil poslovodstva lahko ugotovili, če bi ravnali s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in stroke upravljanja podjetij, da je družba postala insolventna, pa niso z ukrepi, ki so v njihovi pristojnosti, zagotovili, da poslovodstvo pravočasno opravi dejanja iz 35. do 39. člena tega zakona, ali preprečili dejanja v nasprotju s prepovedmi iz 34. člena tega zakona.

Za vzročno zvezo med dejanji ali opustitvami članov nadzornega sveta in škodo se smiselno uporablja drugi odstavek 42. člena tega zakona.

Za oprostitev odgovornosti članov nadzornega sveta se smiselno uporabljata četrti in peti odstavek 42. člena tega zakona.

Posamezen član poslovodstva ali nadzornega sveta je odgovoren upnikom za škodo iz prvega odstavka 42. člena ali prvega odstavka 43. člena tega zakona do višine dvakratnega skupnega zneska vseh njegovih prejemkov za opravljanje funkcije člana poslovodstva ali nadzornega sveta v letu, v katerem je bilo izvedeno ali opuščeno dejanje iz prvega odstavka 42. člena ali prvega odstavka 43. člena tega zakona, vendar pri članih poslovodstva ne manj kot:

  1. pri veliki družbi 150.000 eurov,
  2. pri srednji družbi 50.000 eurov in
  3. pri majhni družbi ali drugi pravni osebi 20.000 eurov.

Odškodninska odgovornost po prvem odstavku tega člena se ne omeji, če je bilo dejanje izvedeno ali opuščeno namenoma ali iz hude malomarnosti.

Odškodninski zahtevek po 42. in 43. členu tega zakona:
1. se uveljavlja za račun vseh upnikov, ki imajo pravico do plačila svojih terjatev v stečajnem postopku nad družbo, tako, da mora odgovorna oseba odškodnino plačati družbi kot stečajnemu dolžniku.

  1. je upravičen uveljavljati:
    -
    stečajni upravitelj v imenu družbe kot stečajnega dolžnika in
    -
    vsak upnik, ki je v skladu s tem zakonom upravičen opravljati procesna dejanja v stečajnem postopku nad družbo, v svojem imenu in za račun družbe kot stečajnega dolžnika.
67
Q

Ste stečajni upravitelj in ugotovite, da dolžnik nima veliko premoženja. Kaj storite? Kaj stori sodišče? Kaj bi naredil stečajni upravitelj, če ne bi imel dolžnik nič premoženja? Premoženje v stečajnem postopku ne zadošča za poplačilo stroškov postopka. Kaj stori sodišče?

A

Če je stečajna masa neznatne vrednosti ali ne zadošča niti za stroške stečajnega postopka, sodišče na predlog upravitelja in na podlagi mnenja upniškega odbora odloči, da se stečajni postopek konča, ne da bi bila opravljena razdelitev upnikom (v nadaljnjem besedilu: sklep o končanju stečajnega postopka brez razdelitve upnikom).

Sodišče izda sklep o končanju stečajnega postopka brez razdelitve upnikom.

Proti sklepu o končanju stečajnega postopka brez razdelitve upnikom je dovoljen ugovor, o katerem odloča sodišče, ki je sklep izdalo. Ugovor je potrebno vložiti v 15 dneh po objavi sklepa. Z ugovorom je dovoljeno izpodbijati odločitev sodišča o končanju postopka, ker:

  1. je vrednost premoženja stečajnega dolžnika ocenjena prenizko ali so stroški stečajnega postopka ocenjeni previsoko,
  2. je verjetno, da v stečajno maso spada določeno premoženje, ki ni bilo upoštevano, ali
  3. je verjetno, da bi bilo z izpodbijanjem dolžnikovih pravnih dejanj mogoče povečati premoženje, ki spada v stečajno maso
68
Q

Ali je mogoče prodati delež družbenika med stečajnem?

A

DA

SODNA PRAKSA
Ena temeljnih premoženjskih pravic družbenika v kapitalski družbi (med katere spada tudi družba z omejeno odgovornostjo) je, da se v primeru likvidacije (prenehanja) družbe po poplačilu vseh obveznosti družbe preostalo premoženje razdeli med družbenike v sorazmerju z njihovimi deleži (prvi odstavek 418. člena v zvezi s 522. členom Zakona o gospodarskih družbah - ZGD-1). To pravico ohranijo družbeniki tudi v stečajnem postopku nad družbo. Če razdelitvena masa zadošča za poplačilo vseh nezavarovanih terjatev, se del razdelitvene mase, ki ni potreben za poplačilo nezavarovanih terjatev, z načrtom končne razdelitve razdeli med družbenike stečajnega dolžnika v sorazmerju z njihovimi deleži (drugi odstavek 373. člena in 1. točka prvega odstavka 374. člena ZFPPIPP). Družbenik ostane družbenik v družbi tudi potem, ko se nad družbo začne stečajni postopek, saj z začetkom stečajnega postopka prenehajo le pooblastila upravičenih zastopnikov družbe in pooblastila poslovodstvu stečajnega dolžnika za vodenje njegovih poslov (prvi odstavek 245. člena ZFPPIPP). Zaradi začetka stečajnega postopka nad družbo družbenikom po naravi stvari resda prenehajo skoraj vsa upravljalska in premoženjska upravičenja (ki izhajajo iz poslovnih deležev), ne preneha pa premoženjsko upravičenje do razdelitve preostanka razdelitvene mase med družbenike v sorazmerju z njihovimi deleži. To pa pomeni, da tudi v stečajnem postopku lahko obstaja ekonomski (stvarni) interes (ki je pravno dopusten in zaščiten) tretje osebe (ki se nadeja, da bo pri razdelitve preostanka prejela več, kot je plačala za nakup poslovnega deleža), da od družbenika odkupi poslovni delež, upoštevaje ob tem, da noben predpis ne onemogoča družbeniku, da odsvoji svoj poslovni delež v družbi, nad katero je začet stečajni postopek. Iz tega razloga se pritožbeno sodišče ne strinja s stališčem sodišča prve stopnje, da prenos poslovnega deleža v družbi, ki je v stečaju, ni mogoč, ker se prenaša nekaj (poslovni delež), ki ga več ni.

69
Q

Kako bi po ZFPPIPP presojali prodajo poslovnega deleža?

A

Pri prodaji poslovnega deleža je vprašljiv interes družbenika kot prodajalca in tudi kupca poslovnega deleža v družbi, nad katero je bil začet stečajni postopek. Po tretjem odstavku 9. člena ZFPPIPP je delež družbenika delež, v sorazmerju s katerim je družbenik po zakonu ali pravilih pravne osebe upravičen prejeti izplačilo iz premoženja pravne osebe po plačilu vseh terjatev upnikov. Po drugem odstavku 373. člen ZFPPIPP se. če razdelitvena masa zadošča za plačilo vseh nezavarovanih terjatev, del razdelitvene mase, ki ni potreben za plačilo nezavarovanih terjatev, z načrtom končne razdelitve razdeli družbenikom stečajnega dolžnika v sorazmerju z njihovimi deleži.

Po 482. členu ZGD-1 položaj pridobitelja poslovnega deleža v družbi pridobi tisti, ki poslovodji prijavi in dokaže pridobitev. Zato ni potrebno nobeno soglasje stečajnega upravitelja. Upravitelj v stečajnem postopku opravlja vlogo poslovodje družbe. Tudi soglasje stečajnega sodišča po 341. členu ni potrebno. . Navedeno določilo ZFPPIPP je treba uporabljati le, če stečajni upravitelj proda premoženje družbe v stečaju in ne če gre le za vpis spremembe družbenikov na podlagi sklenjene pogodbe o prodaji poslovnega deleža.

70
Q

Kako bi to povezali z ZGD-1 ko pride do pravno poslovnega prenosa? Ali je predpisana kakšna oblika? Ali je treba pri prodaji poslovnega deleža upoštevati določbe družbene pogodbe? Kaj če bi sodišče to upoštevalo?

A

Za odsvojitev deleža je potrebna pogodba, ki je izdelana v obliki notarskega zapisa. Notar pred sestavo notarskega zapisa o odsvojitvi poslovnega deleža preveri, ali so podani razlogi za omejitev pri pridobitelju poslovnega deleža iz 1. do 3. točke prvega odstavka 10.a člena tega zakona. Če notar ugotovi, da obstajajo razlogi za omejitev iz prejšnjega stavka, mora sestavo notarskega zapisa odkloniti.

Če z družbeno pogodbo ni določeno drugače, imajo družbeniki pod enakimi pogoji pri nakupu poslovnega deleža prednost pred drugimi osebami.

Družbenik, ki namerava prodati svoj poslovni delež, mora druge družbenike pisno obvestiti o nameravani prodaji in pogojih prodaje ter jih pozvati, da mu morebitni kupec sporoči svojo pripravljenost za nakup v enem mesecu od prejema obvestila.

Če je več družbenikov pripravljenih kupiti poslovni delež, postanejo imetniki prodanega deleža vsi kupci skupaj.

Družbena pogodba lahko določi, da je za odsvojitev poslovnega deleža osebam, ki niso družbeniki, potrebno soglasje večine ali vseh družbenikov, in določi pogoje za izdajo soglasja.

Če nobeden od družbenikov ni pripravljen kupiti poslovnega deleža in družbeniki niso dali soglasja za prodajo poslovnega deleža osebi, ki ni družbenik, lahko družbenik izstopi iz družbe.

71
Q

Osebni stečaj. Kakšen so posebnosti?

A

Postopek osebnega stečaja je dovoljeno voditi nad premoženjem vsake fizične osebe.

Sodišče v Republiki Sloveniji je pristojno za vodenje postopka osebnega stečaja:

  1. proti fizični osebi, ki ima stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji,
  2. proti potrošniku, ki nima niti stalnega niti začasnega prebivališča v Republiki Sloveniji, če v Republiki Sloveniji prejema plačo ali druge stalne prejemke ali če je njegovo premoženje v Republiki Sloveniji, in
  3. proti podjetniku ali zasebniku, ki nima niti stalnega niti začasnega prebivališča v Republiki Sloveniji, če ima sedež v Republiki Sloveniji.

Postopek osebnega stečaja se vodi, da bi vsi upniki iz premoženja stečajnega dolžnika prejeli plačilo svojih navadnih terjatev do stečajnega dolžnika hkrati in v enakih deležih.

Terjatve upnikov v delu, v katerem te niso plačane iz razdelitvene mase stečajnega dolžnika, ne prenehajo in jih lahko upniki uveljavljajo proti stečajnemu dolžniku tudi po koncu stečajnega postopka, če v zakonu ni drugače določeno.

Posebnost postopka je, da fizična oseba z zaključkom stečajnega postopka ne preneha , njene pravice in obveznosti (torej tudi terjatve njenih upnikov) ostanejo še naprej veljavne (to velja tudi v primeru odpusta obveznosti, saj ima odpust obveznosti za posledico spremembo obveznosti v naturalno).

Posledica tega je, da zamuda rokov za prijavo terjatev, ločitvenih in izločitvenih pravic nima za posledico prenehanja terjatve. Druga posebnost je, da v stečajno maso fizične osebe ne gre vse njeno premoženje (kot pri pravnih osebah), ampak je določeno premoženje izvzeto iz stečajne mase. Nadaljnja posebnost je v tem, da se nekateri pravdni postopki zaradi začetka stečaja ne prekinejo kot npr. razveza zakonske zveze, motenje posesti, …).

72
Q

Katero sodišče je pristojno v primeru osebnega stečaja?

A

Okrožno sodišče

73
Q

Fiduciarni denarni račun upravitelja?

A

Upravitelj mora naslednji delovni dan po začetku postopka osebnega stečaja odpreti poseben denarni račun (v nadaljnjem besedilu: fiduciarni denarni račun upravitelja), prek katerega sme:
1.
sprejemati samo vplačila na podlagi unovčenja stečajne mase in upravljanja stečajne mase in
2.
opravljati samo izplačila za stroške postopka osebnega stečaja in plačilo terjatev upnikov.

Denarna terjatev upravitelja do izvajalca plačilnega prometa, ki vodi fiduciarni denarni račun upravitelja, na podlagi dobroimetja na tem računu velja v razmerju do izvajalca plačilnega prometa in v razmerju do upraviteljevih upnikov za skupno terjatev vseh upnikov stečajnega dolžnika do izvajalca plačilnega prometa. Zato upraviteljevi upniki ne morejo za izterjavo svojih terjatev do upravitelja niti v njegovem stečaju s prisilnimi ukrepi segati na to denarno terjatev (drugi odstavek 804. člena v zvezi z 805. členom OZ), ob stečaju ali smrti upravitelja pa ta denarna terjatev ne spada v njegovo stečajno maso ali zapuščino.

74
Q

Kaj lahko dolžnik stori, če se želi rešiti dolga? Odpust obveznosti. Kaj je smisel odpusta obveznosti?

A

Zakon je institut odpusta obveznosti uredil z namenom, da se insolventnemu dolžniku omogoči, da se vrne v premoženjske razmere, ki mu bodo omogočale normalno življenje.

Namen odpusta obveznosti je poštenemu in vestnemu stečajnemu dolžniku omogočiti, da preneha tisti del njegovih obveznosti, ki jih ni zmožen izpolniti iz premoženja, ki ga ima ob začetku postopka osebnega stečaja ali ki ga lahko pridobi med postopkom osebnega stečaja do poteka preizkusnega obdobja.

75
Q

Kdaj odpust obveznosti ni mogoč? Kaj če stori vmes kaznivo dejanje?

A

Odpust obveznosti ni dovoljen:
1.
če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, razen če je ta obsodba do poteka preizkusnega obdobja že izbrisana iz kazenske evidence ali če se do poteka preizkusnega obdobja izpolnijo pogoji za njen izbris na podlagi zakonske rehabilitacije, ali
2.
če je bilo o odpustu obveznosti stečajnemu dolžniku že pravnomočno odločeno v naslednjih primerih in od pravnomočnosti sklepa ali sodbe še ni preteklo deset let:
-
če so bile stečajnemu dolžniku njegove obveznosti že odpuščene,
-
če je bil predlog stečajnega dolžnika za odpust obveznosti zavrnjen, ker je dolžnik kršil svoje obveznosti iz 383.b, 384., 386. ali 401. člena tega zakona, ali zaradi ovire iz tretjega odstavka tega člena ali
-
če je bil sklep o odpustu obveznosti razveljavljen po 411. členu tega zakona.

Odpust obveznosti ni dovoljen, če iz ravnanj stečajnega dolžnika v zadnjih petih letih pred uvedbo postopka osebnega stečaja ali glede na njegov premoženjski položaj izhaja, da bi bil odpust obveznosti temu stečajnemu dolžniku v nasprotju z namenom odpusta obveznosti iz prvega odstavka tega člena (v nadaljnjem besedilu: zloraba pravice do odpusta obveznosti).

PAZI! Ustavna odločba 2020: Zakon določa, da odpust obveznosti ni mogoč, če dolžnik krši obveznosti glede dosegljivosti. Ustavno sodišče je odločilo, da je to v neskladju z ustavo in mora zakonodajalec neskladje odpraviti, določba pa se ne uporablja.

Pomembno je razlikovanje med ovirami za začetek postopka odpusta obveznosti in med ovirami za sam odpust obveznosti. Iz določb ZFPPIPP nedvoumno izhaja:

  • da začetek postopka odpusta obveznosti ni dovoljen, če iz kazenske evidence izhaja, da je stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano
  • da odpust obveznosti ni dovoljen, če iz kazenske evidence izhaja, da je stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano. Drugače povedano slednje pomeni, da ni ovira za odpust obveznosti ne sme obstajati niti na začetku postopka odločanja o odpustu obveznosti niti na koncu postopka, to je v časovnem trenutku, ko se dolžniku obveznosti odpustijo.
76
Q

Kaj lahko stori upnik, če ne želi, da se dolžniku odpustijo obveznosti?

A

Vsak upnik ali upravitelj lahko vloži ugovor, da ni pogojev za odpust obveznosti (v nadaljnjem besedilu: ugovor proti odpustu obveznosti):
1.
če obstaja ovira za odpust obveznosti iz 399. člena tega zakona ali
2.
če dolžnik krši svoje obveznosti iz 383.b, 384., 386. ali 401. člena tega zakona.

Upnik lahko z ugovorom uveljavlja tudi, da je preizkusno obdobje prekratko.

Stečajni dolžnik lahko z ugovorom proti odpustu obveznosti uveljavlja, da je preizkusno obdobje predolgo.

Ugovor proti odpustu obveznosti je treba vložiti do poteka preizkusnega obdobja.

Če je ugovor proti odpustu obveznosti vložen po poteku roka iz 404. člena tega zakona, ga sodišče zavrže.

Če je ugovor proti odpustu obveznosti vložen pravočasno, mora sodišče v treh delovnih dneh po prejemu ugovora:
1.
razpisati narok za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti na dan, ki ni prej kot 15 dni po objavi oklica o naroku in ne pozneje kot en mesec po prejemu ugovora,
2.
ugovor s prilogami, poziv, da se izreče o ugovoru, ter vabilo za narok vročiti:
-
stečajnemu dolžniku in
-
upravitelju, če ni vlagatelj ugovora,
-
objaviti oklic o naroku in vabilo za narok vročiti tudi vlagatelju ugovora.

Če se vlagatelj ugovora proti odpustu obveznosti ne udeleži naroka za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti, velja, da je umaknil ugovor proti odpustu obveznosti.

Če se dolžnik ne udeleži naroka za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti, sodišče opravi narok v njegovi odsotnosti.

Na naroku za obravnavo ugovora proti odpustu obveznosti sodišče izvede dokaze o razlogu, ki se uveljavlja z ugovorom, in odloči o ugovoru na podlagi izida dokazovanja.

Sodišče mora izdati sklep, s katerim odloči o ugovoru proti odpustu obveznosti, v 15 dneh po koncu naroka za obravnavo tega ugovora.

77
Q

Kje se objavljajo sklepi sodišča med stečajnim postopkom? Ste že videli ta portal? Kako izgleda? Kaj vse lahko v njem vidite?

A

Na spletni strani AJPES. AJPES ponuja več storitev:

  • poslovni register Slovenije (javna baza podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju RS)
  • uradne objave (e-objave v postopkih vpisov v poslovni in sodni register, zaradi insolventnosti)
  • letna in zaključna poročila (javna objava letnih poročil gospodarskih družb, zadrug, investicijskih skladov, samostojnih podjetnikov, pravnih oseb javnega prava in društev)
  • drugo
78
Q

Ali ima družbenik d.o.o., ki je dal družbi posojilo namesto lastnega kapitala v primeru stečaja družbe kakšen zahtevek?

A

Družbenik, ki je v času, ko bi morali družbeniki kot dobri gospodarstveniki zagotoviti družbi lastni kapital, namesto tega družbi dal posojilo, ne more proti družbi uveljavljati zahtevka za vračilo posojila v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave. Tako posojilo se v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave šteje za premoženje družbe.

79
Q

Razlike v položaju upnikov v stečaju in prisilni poravnavi. Če bi nekdo prepozno prijavil terjatev, pa bi vseeno prerekal terjatev na naroku v stečajnem postopku, kaj naredi sodišče s to izjavo v stečajnem postopku? Kako bi bilo v prisilni poravnavi.

A

V postopku prisilne poravnave upnik nima procesne legitimacije, ker je zamudil rok za prijavo terjatve, ne izgubi pa materialnopravnega upravičenja zahtevati plačilo svoje terjatve. V stečajnem postopku pa je pravočasna prijava terjatve tudi predpostavka za ohranitev materialnopravnega upravičenja zahtevati plačilo te terjatve. Če upnik zamudi rok za prijavo terjatve, njegova terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika preneha. Upnik, katerega terjatev je bila v stečajnem postopku prerekana, mora za ohranitev materialnopravnega upravičenja tudi pravočasno vložiti tožbo oziroma zahtevati nadaljevanje pravdnega postopka. Če upnikovo materialnopravno upravičenje preneha, preneha tudi njegov pravni interes za udeležbo v stečajnem postopku, saj potek in izid tega postopka na njegov položaj ne vlivata več. Zato upnik v stečajnem postopku izgubi procesno legitimacijo, če prenehajo vse njegove terjatve, ki jih uveljavlja v tem postopku.

V prisilni poravnavi upniki, ki s prijavo terjatev zamudijo, ne morejo glasovati o prisilni poravnavi in opravljati drugih procesnih dejanj. Z zamudo torej upniki ne izgubijo svojih terjatev, izgubijo pa možnost vplivanja na izid prisilne poravnave. Potrjena prisilna poravnava namreč učinkuje tudi na njihove terjatve.

Upnik pridobi upravičenje opravljati procesna dejanja v glavnem postopku zaradi insolventnosti, če v tem postopku prijavi svojo terjatev v roku za prijavo terjatve. Sodišče izjavo upnik, ki ni prijavil terjatve, pa je prerekal terjatev drugega upnika zavrže.

80
Q

Izbris iz sodnega registra brez likvidacije po ZFPPIPP. Kateri so razlogi?

A

Pravna oseba se izbriše iz sodnega registra brez likvidacije:

1.
če je prenehala poslovati, nima premoženja in je izpolnila vse svoje obveznosti ali
2.
če ne posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodni register, ali
3.
če obstajajo drugi pogoji, ki jih zakon določa kot razlog za izbris pravne osebe iz sodnega registra brez likvidacije.

Če pravna oseba ne dokaže drugače, velja, da obstaja:

1.
razlog iz 1. točke prvega odstavka tega člena za izbris gospodarske družbe, če v dveh zaporednih poslovnih letih ni predložila svojega letnega poročila agenciji zaradi objave po prvem ali drugem odstavku 58. člena ZGD-1 ali podatkov iz letnega poročila za namene iz prvega odstavka 59. člena ZGD-1,
2.
razlog iz 2. točke prvega odstavka tega člena za izbris pravne osebe, ki je subjekt vpisa v sodni register, če je kot njen poslovni naslov v sodni register vpisan naslov:
-
na katerem ne sprejema uradnih poštnih pošiljk ali je na tem naslovu neznana,
-
na katerem je objekt, katerega lastnik je druga oseba, ki ji ni dala dovoljenja za poslovanje na tem naslovu, ali
-
ki ne obstaja.

81
Q

Kdo lahko predlaga ta postopek? Ali gre samo za predlagalni postopek ali se lahko vodi tudi po uradni dolžnosti?

A

Sodišče odloči o začetku postopka izbrisa po uradni dolžnosti na podlagi obvestila iz 428. člena tega zakona ali na predlog upravičenega predlagatelja iz prvega odstavka 433. člena tega zakona.

Začetek postopka izbrisa lahko predlaga oseba, ki je lastnik objekta na naslovu, ki je v sodni register vpisan kot poslovni naslov pravne osebe.

Upravičeni predlagatelj mora predlogu za izbris priložiti dokaz, da je lastnik objekta iz prvega odstavka tega člena.

Začetka postopka izbrisa ne more predlagati niti družbenik niti upnik pravne osebe.

82
Q

Lastnik na katerem ima družba poslovni naslov je sporočil, da družba na tem naslovu ne posluje. Rubežnik pride na vrata zapuščene stavbe, kjer bi moral biti sedež podjetja. Nobenega ne najde, kaj naredi? Dvanajst mesecev ni prihodkov na transakcijski račun družbe, kaj se zgodi?

A

Organ, ki to ugotovi, mora obvestiti registrsko sodišče, ki začne postopek izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije.

83
Q

Kakšne možnosti ima tisti, ki je predlagan za izbris in kaj dokazuje? Kakšne ugovore ima družba?

A

Pravna oseba, nad katero je bil začet postopek izbrisa, njen družbenik ali upnik lahko vloži ugovor, da ni pogojev za vodenje postopka izbrisa (v nadaljnjem besedilu: ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa):

  1. če izbrisni razlog ne obstaja,
  2. če je bil nad pravno osebo začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije ali
  3. če je bil vložen predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije nad pravno osebo.

Če je bil postopek izbrisa začet na podlagi domneve izbrisnega razloga iz 2. točke drugega odstavka 427. člena tega zakona in je pravna oseba vložila ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa, s katerim uveljavlja razlog iz 1. točke prvega odstavka tega člena, je ugovor dovoljen samo, če pravna oseba

  1. bodisi verjetno izkaže, da posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodni register in da je na tem naslovu upravičena poslovati bodisi kot lastnik nepremičnine na tem naslovu bodisi na podlagi najemne pogodbe ali drugega pravnega posla, s katerim ji je lastnik nepremičnine dovolil uporabo nepremičnine na tem naslovu,
  2. bodisi hkrati z ugovorom vloži predlog za vpis spremembe poslovnega naslova v sodni register in poleg listin, ki so podlaga za vpis spremembe poslovnega naslova v sodni register, priloži tudi dokaz:
    - da je lastnik objekta na novem poslovnem naslovu
    - da ji je lastnik objekta na novem poslovnem naslovu dovolil poslovanje ali sprejemanje uradnih poštnih pošiljk na tem naslovu.

Če se z ugovorom proti sklepu o začetku postopka izbrisa uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka tega člena, je ugovor dovoljen samo, če je bil do poteka roka za ugovor vložen predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije.

Ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa mora vsebovati opis dejstev, iz katerih izhaja, da obstaja razlog, ki se uveljavlja z ugovorom, in dokaze o teh dejstvih.

Vlagatelj ugovora mora ugovoru proti sklepu o začetku postopka izbrisa priložiti morebitne listinske dokaze o dejstvih iz četrtega odstavka tega člena.

Če ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa ne vsebuje opisa dejstev in dokazov iz petega odstavka tega člena ali če mu niso priloženi dokazi iz petega odstavka tega člena, se zanj ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč registrsko sodišče o ugovoru odloči na podlagi dejstev, navedenih v ugovoru, in dokazov, ki so mu priloženi.

Registrsko sodišče izda sklep, s katerim odloči, da obstaja izbrisni razlog (v nadaljnjem besedilu: sklep o obstoju izbrisnega razloga):
1.
če v roku iz 436. člena tega zakona ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa ni bil vložen ali je bil zavržen po prvem odstavku 437. člena tega zakona,
2.
na podlagi dovoljenega ugovora proti sklepu o začetku postopka izbrisa, s katerim se uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka 435. člena tega zakona: če je predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti umaknjen ali pravnomočno zavržen ali zavrnjen,
3.
v drugih primerih: če presodi, da ugovor ni utemeljen in da izbrisni razlog obstaja.

Proti sklepu o obstoju izbrisnega razloga lahko udeleženec postopka vloži pritožbo v osmih dneh po vročitvi sklepa.

Na podlagi pravnomočnega sklepa o obstoju izbrisnega razloga registrsko sodišče po uradni dolžnosti odloči o izbrisu pravne osebe iz sodnega registra.

Ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa je treba vložiti v dveh mesecih.

Rok iz prvega odstavka tega člena teče:

  1. če je vlagatelj ugovora pravna oseba, nad katero je bil začet postopek izbrisa: od vročitve sklepa o začetku postopka izbrisa,
  2. v drugih primerih: od objave sklepa o začetku postopka izbrisa.

Registrsko sodišče zavrže ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa:

  1. če je vložen po poteku roka iz 436. člena tega zakona,
  2. če ga je vložila oseba, ki po prvem odstavku 435. člena tega zakona ni upravičena vložiti ugovora, ali
  3. če ugovor po drugem, tretjem ali četrtem odstavku 435. člena tega zakona ni dovoljen.

Če se z dovoljenim ugovorom proti sklepu o začetku postopka izbrisa uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka 435. člena tega zakona, registrsko sodišče prekine postopek izbrisa do pravnomočne odločitve o predlogu za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije.

Registrsko sodišče izda sklep, s katerim ustavi postopek izbrisa (v nadaljnjem besedilu: sklep o ustavitvi postopka izbrisa):

1.
na podlagi dovoljenega ugovora proti sklepu o začetku postopka izbrisa, s katerim se uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka 435. člena tega zakona: če je postopek zaradi insolventnosti začet,
2.
v drugih primerih: če presodi, da je ugovor utemeljen in da izbrisni razlog ne obstaja.

Proti sklepu o ustavitvi postopka izbrisa lahko predlagatelj postopka vloži pritožbo v osmih dneh po vročitvi sklepa.

Na podlagi pravnomočnega sklepa o ustavitvi postopka izbrisa registrsko sodišče po uradni dolžnosti odloči o izbrisu vpisa začetka postopka izbrisa iz sodnega registra.

84
Q

Izvršljiva terjatev upnika, ki želi preprečiti izbris. Ali je to možno?

A

SODNA PRAKSA
Ustavno sodišče Republike Slovenije (v nadaljevanju US) je presojalo ZFPPIPP v delu, ki ureja postopek ugovora zoper sklep o začetku postopka izbrisa pravne osebe iz sodnega registra brez likvidacije, kadar je ta začet iz razloga, da pravna oseba ne posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodni register.4 V obrazložitvi navedene odločbe je US navedlo, da se do odprave ugotovljenega neskladja lahko v postopku izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije, ki se vodi iz razloga po 2. točki prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP, kot ugovor, da izbrisni razlog ne obstaja (1. točka prvega odstavka 435. člena ZFPPIPP), uveljavi tudi, da pravna oseba ni prenehala poslovati, da ima premoženje ali da ni izpolnila vseh svojih obveznosti. To pomeni, da je mogoče v izbrisnem postopku po 2. točki prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP uveljaviti vsebinsko enak ugovor, kot v izbrisnem postopku po 1. točki prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP.

Iz podatkov spisa izhaja, da je A. navedel in dokazal, da ima subjekt vpisa do njega neporavnane obveznosti, kar pomeni, da izbrisni razlog ne obstaja. Upnik je ugovoru priložil pravnomočno in izvršljivo sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani opr. št. II Pg 2714/2009 z dne 2. 2. 2012 in sklep o izvršbi, izdan na podlagi navedene pravnomočne in izvršljive sodbe, ki teče pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani pod opr. št. 0814 In 806/2012-5 z dne 7. 11. 2012.

Sodišče prve stopnje bi moralo, kot je bilo pojasnjeno v prejšnjih točkah obrazložitve, ugovor A. upoštevati kot dovoljen in glede na razloženo procesno situacijo pravočasen, ter v skladu z 2. točko prvega odstavka 438. člena ZFPPIPP ustaviti postopek izbrisa.

85
Q

Po izbrisu se pojavi upnik. Kaj se zgodi?

A

Izbris iz sodnega registra ne vpliva na pravico upnika izbrisane pravne osebe:

1.
zahtevati plačilo njegove terjatve do te pravne osebe od osebno odgovornih družbenikov ali od drugih družbenikov na podlagi pravil o spregledu pravne osebnosti,
2.
zahtevati povrnitev škode od članov poslovodstva ali organa nadzora izbrisane pravne osebe.

86
Q

Gradbena pogodba

A

Gradbena pogodba je podjemna pogodba, s katero se izvajalec zavezuje, da bo po določenem načrtu v dogovorjenem roku zgradil določeno gradbo na določenem zemljišču ali da bo na takem zemljišču oziroma na že obstoječem objektu izvedel kakšna druga gradbena dela, naročnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal določeno ceno.

Gradbena pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki.

87
Q

Kateri vir se uporablja pri razlagi gradbene pogodbe, če v njej ni vse dogovorjeno?

A

Gradbene uzance

88
Q

Cene pri gradbeni pogodbi.

A

Cenovne klavzule so:

  1. cena po enoti mere (cena je določena od merske enote dogovorjenih del)
  2. skupna dogovorjena cena (cena je dogovorjena v skupnem znesku za celotni objekt)
  3. cena na ključ : če vsebuje gradbena pogodba določilo “ključ v roke” ali kakšno drugo podobno določilo, se izvajalec samostojno zavezuje, da bo izvedel skupaj vsa dela, ki so potrebna za zgraditev in uporabo nekega celotnega objekta. V tem primeru vsebuje dogovorjena cena tudi vrednost vseh nepredvidenih in presežnih del, izključuje pa vpliv manjkajočih del nanjo.

Manjkajoča dela: negativni odmiki izvedenih del glede na pogodbene količine
Presežna dela: količina izvedenih del, ki presegajo pogodbene količine (npr. mislili so da bodo barvali 500 ur pa so v resnici 700 ur)
Nepredvidena dela: dela, ki niso zajeta s pogodbo, pa se morajo izvesti
nujna nepredvidena dela: dela, ki jih izvajalec kljub potrebni skrbnosti ni mogel predvideti
dodatna dela/poznejša dela: dela, ki niso bila dogovorjena in niso nujna za izpolnitev pogodbe, naročnik pa zahteva, da se izvedejo, npr. nekomu se naroči naj napelje elektriko potem pa da še nekaj tlakuje. Tlakovanje je dodatno delo, ker se je zavezal samo napeljati elektriko,

89
Q

Kaj lahko naredi podizvajalec, če mu izvajalec ne plača? Kako mora ravnati podizvajalec, ki bi moral biti poplačan pa je šel izvajalec v stečaj? Ali lahko podizvajalec zahteva plačilo od naročnika? Pod katerimi pogoji? Kaj je treba zatrjevati v taki tožbi? Kaj vse je potrebno navesti, da je zahtevek sklepčen?

A

Sodelavci se za svoje terjatve do podjemnika lahko obrnejo neposredno na naročnika in zahtevajo od njega, da jim te terjatve izplača iz vsote, ki jo v tistem trenutku dolguje podjemniku, če so pripoznane.

Po 631. členu OZ morajo biti kumulativno izpolnjeni naslednji pogoji za nastanek naročnikove obveznosti, da plača podizvajalcu:

  1. pripoznanje izvajalca o obstoju podizvajalčeve terjatve do izvajalca
  2. podizvajalčeva terjatev do izvajalca mora biti dospela
  3. izvajalčeva terjatev do naročnika mora biti dospela (do konca obravnave ni nujno v času vložitve tožbe)
  4. obe terjatvi se morata nanašati na ista dela (morata biti koneksni)
  5. podizvajalec mora zahtevati plačilo od naročnika

Če rok za plačilo podizvajalčeve terjatve še ni potekel, pogoji niso izpolnjeni. Tudi če je naročnik že plačal izvajalcu, izvajalec pa obveznosti do podizvajalca še ni poravnal, niso izpolnjeni pogoji, saj je terjatev izvajalca do naročnika prenehala. Obe terjatvi se morata nanašati na ista dela. Če izvajalec dolguje podizvajalcu plačilo za dela, katera je naročnik njemu (izvajalcu že plačal), a ima sam terjatev do naročnika za druga dela, terjatvi nista koneksni. Četudi izvajalec terja plačilo od naročnika za večji obseg del in se terjatev podizvajalca nanaša le na del te storitve, je koneksnost podana.

SODNA PRAKSA
Po oceni Vrhovnega sodišča je razlaga, ki bi podizvajalcu, ki že ima zapadlo terjatev do izvajalca, onemogočala uveljavitev direktnega zahtevka do naročnika vse dokler ne bi zapadla tudi izvajalčeva terjatev, prestroga. Pomenila bi namreč, da bi moral podizvajalec „loviti pravi trenutek“ za postavitev svojega zahtevka - paziti bi moral, da ga ne postavi prekmalu (ko izvajalčeva terjatev do naročnika še ne bi zapadla) in da tega ne stori prepozno (ko bi naročnik izvajalčevo terjatev že plačal). Ob predpostavki, da bo naročnik izvajalčevo terjatev plačal ob zapadlosti (brez zamude), bi torej moral neposredni zahtevek, da bi z njim lahko uspel, postaviti prav na dan, ko bi izvajalčeva terjatev zapadla v plačilo, a kljub temu pred trenutkom, ko bi naročnik terjatev plačal izvajalcu. Da je takšna zahteva prestroga, izhaja tudi iz dejstva, da podizvajalec ni stranka pogodbenega razmerja med naročnikom in izvajalcem in mu potemtakem praviloma datum zapadlosti izvajalčeve terjatve niti ni znan. Z razlago, za katero se zavzema revizija, bi zato prišli do situacije, ko podizvajalec s postavitvijo direktnega zahtevka praktično ne bi mogel uspeti (razen kadar bi tudi naročnik zamujal s plačili izvajalcu).

Vrhovno sodišče je tako že v odločbi III Ips 1/2017 zavzelo stališče, da morajo biti (v primeru, ko podizvajalec direktno plačilo zahteva s tožbo) vse predpostavke iz 631. člena OZ izpolnjene do zaključka glavne obravnave. Četudi ob vložitvi tožbe niso izpolnjene (obravnavan je bil prav primer, ko terjatev glavnega izvajalca do naročnika tedaj še ni zapadla), to sodišču ne omogoča, da zahtevek zavrne kot preuranjen.

90
Q

Kje to piše?

A

Pri podjemni pogodbi (631. člen OZ). Pri gradbeni pogodbi se ureditev sklicuje na podjemno pogodbo.

91
Q

Avtentična razlaga. Ali je sodišče nanjo vezano? Ali poznate odločbo vrhovnega sodišča v zvez z njo?

A

»Določbo 631. člena Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07 – uradno prečiščeno besedilo in 64/16 – odl. US) je treba razumeti tako, da je pogoj koneksnosti terjatev sodelavca podjemnika do podjemnika in podjemnika do naročnika izpolnjen, če se obe terjatvi nanašata na dela opravljena v okviru istega pogodbenega razmerja.«

VSRS II Ips 201/2018 -
Pogoj koneksnosti terjatev po 631. členu OZ je podan takrat, ko se obe terjatvi (torej terjatev podizvajalca do izvajalca in terjatev izvajalca do naročnika) nanašata na ista dela in ne zgolj na dela, opravljena v okviru istega pogodbenega razmerja.

Avtentična razlaga 631. člena OZ, ki je bila sprejeta 27. 3. 2018, za sodišče ni zavezujoča.

Pravno razmerje med podizvajalcem in naročnikom v smislu 631. člena OZ se vzpostavi šele, ko podizvajalec naročniku postavi jasen, določen in konkreten zahtevek, ki izpolnjuje kumulativno zahtevane pogoje iz 631. člena OZ in je pravilno dokumentiran (s potrjenimi situacijami in računi). Kakršnakoli korespondenca med toženko in tožnico še ne pomeni uveljavljanja neposrednih plačil po določbi 631. člena OZ. Zato dopis z dne 3. 12. 2009, s katerim je tožnica toženko zgolj obvestila, da izvajalec ne poravnava finančnih obveznosti kljub danim obljubam in jo pozvala, da ji zagotovi način in termin poplačila izvedenih del, terjatve pa po višini niti ni natančno opredelila, še ni zahteva podizvajalca v smislu 631. člena OZ.

Se pa Vrhovno sodišče strinja s stališčem revidentke, da je nepravilna odločitev pritožbenega sodišča glede obstoja koneksnosti terjatev. Določba 631. člena OZ namreč predstavlja izjemo od načela, da je na podlagi pogodbe zavezan za plačilo le sopogodbenik in ne tudi tretje osebe, saj vzpostavlja direktno razmerje med podizvajalcem in naročnikom del, ki med seboj sicer nista v pogodbenem odnosu (tako tudi Vrhovno sodišče v sodbi III Ips 18/2015 z dne 31. 6. 2016). Po stališču Vrhovnega sodišča je pravna narava neposrednega zahtevka podizvajlca na podlagi 631. člena OZ najbližja zakoniti cesiji (primerjaj odločbe Vrhovnega sodišča III Ips 1/2017 z dne 19. 9. 2017, III Ips 96/2016 z dne 25. 7. 2017 in III Ips 50/2014 z dne 19. 1. 2016). To pomeni, da čim podizvajalec na naročnika naslovi zahtevo na neposredno plačilo, naročnik ne more več veljavno plačevati glavnemu izvajalcu oziroma takšna plačila ne morejo poslabšati položaja podizvajalca (povzročiti, da naročnik ne bi bil več zavezan za plačilo podizvajalcu).10 Vendar pa je treba z zakonskim besedilom, da naročnik podizvajalcem na podlagi neposrednega zahtevka terjatve izplača iz vsote, ki jo v tistem trenutku dolguje podjemniku, razumeti vsoto, ki jo za dela, ki jih je za podjemnika po podizvajalski pogodbi opravil podizvajalec, naročnik dolguje podjemniku (tako tudi Vrhovno sodišče v sodbi III Ips 152/2015 z dne 24. 1. 2017)11. To pomeni, da je pogoj koneksnosti terjatev podan takrat, ko se obe terjatvi (torej terjatev podizvajalca do izvajalca in terjatev izvajalca do naročnika) nanašata na ista dela (primerjaj tudi sodbo Vrhovnega sodišča II Ips 283/2014 z dne 9. 6. 2016).

Vrhovno sodišče je v sklepu Cpg 2/2014 z dne 17. 6. 2014 že zavzelo stališče, da avtentična razlaga zakona za sodišča ni zavezujoča. Sodnik je namreč v skladu z določbo 125. člena URS vezan na ustavo in zakon, kar pa avtentična razlaga ni. Avtentična razlaga je omenjena le v Poslovniku državnega zbora (v nadaljevanju PoDZ-1, 149.-152. člen PoDZ-1), postopek njenega sprejema pa je v primerjavi z rednim zakonodajnim postopkom enostavnejši (med drugim ni možnosti veta ali referenduma). Njena nezavezujoča narava izhaja tudi iz načela delitve oblasti (drugi odstavek 3. člena URS). Zakonodajalec je pristojen sprejemati zakone, medtem ko je razlaga zakonov za odločanje v konkretnih primerih naloga sodne veje oblasti. Če zakonodajalec meni, da posamezna zakonska določba ni jasna ali da so ji sodišča z razlago dala drugačno vsebino, kot ji jo je hotel dati sam, ima možnost zakon spremeniti ali dopolniti po predpisanem zakonodajnem postopku. Sodišča zakonske določbe torej razlagajo z uveljavljenimi metodami razlage, pri tem lahko upoštevajo tudi avtentično razlago zakona, niso pa tega dolžna storiti (natančneje glej sklep Vrhovnega sodišča Cpg 2/2014 z dne 17. 6. 2014).

92
Q

Kakšna je pravna narava neposrednega zahtevka podizvajalca? Kako to imenujemo?

A

Zakonita cesija

93
Q

Kdaj lahko podizvajalec uveljavlja zahtevek, ki ga ima do izvajalca od naročnika?

A

Ko so dela prevzeta

94
Q

Naročnik vse plača izvajalcu, za podizvajalca nič ne ostane. Kakšne možnosti ima?

A

Ko naročnik plača celoten znesek glavnemu izvajalcu, podizvajalec nima več neposrednega zahtevka zoper naročnika. Lahko pa zahteva plačilo od glavnega izvajalca (če gre v stečaj prijavi terjatev v stečajnem postopku).

Če je podizvajalec že pred plačilom naročniku zahteval neposredno plačilo, pa mu naročnik ni plačal, nastopi naročnikova odškodninska odgovornost.

Čim podizvajalec na naročnika naslovi zahtevo za neposredno plačilo, naročnik ne more več veljavno plačevati začasnih situacij glavnemu izvajalcu oziroma takšna plačila ne morejo poslabšati položaja podizvajalca (povzročiti, da naročnik ne bi bil več zavezan za plačilo podizvajalcu. Revidentovo stališče, da podizvajalčev zahtevek za neposredno plačilo, ki je postavljen pred zapadlostjo izvajalčeve terjatve, nima nobenih učinkov, zato ni pravno sprejemljivo.

V položaju, ko si nasproti stojita pošten podizvajalc (ki je svojo obveznost opravil) in naročnik, ki kljub uveljavitvi direktnega zahtevka in zavedanju, da slednji plačila ne bo dobil, v kolikor to ne bo izvedeno direktno njemu, plačilo izvede v korist tretje osebe, je treba varovati podizvajalca. Takšno ravnanje namreč samo po sebi pomeni obid 631. člena OZ in s tem protipravno ravnanje v smislu odškodninske odgovornosti.

95
Q

Komisijska pogodba. Kako odgovarja komisionar?

A

S komisijsko pogodbo se komisionar zavezuje, da bo za plačilo (provizijo) v svojem imenu na račun komitenta opravil enega ali več poslov, ki mu jih je zaupal komitent.

Komisionar ima pravico do plačila, tudi če ni bilo dogovorjeno.

Za komisijsko pogodbo veljajo smiselno pravila o pogodbi o naročilu, če ni s komisijskimi pravili drugače določeno.

Komisionar pravilno izpolni svojo obveznost, če ravna z ustrezno profesionalno skrbnostjo.

96
Q

Ali komisionar odgovarja za izpolnitev obveznosti tretjega?

A

Komisionar je odgovoren za izpolnitev obveznosti svojega sopogodbenika le, če je posebej jamčil, da jih bo ta izpolnil (del credere).

Komisionar, ki je jamčil za izpolnitev obveznosti svojega sopogodbenika, ima pravico tudi do posebnega plačila (del credere provizija).

97
Q

Določbe katere pogodbe se uporabljajo subsidiarno pri komisijski pogodbi? Kako nastopa komisinar, kako mandatar?

A

Za komisijsko pogodbo veljajo smiselno pravila o pogodbi o naročilu, če ni s komisijskimi pravili drugače določeno.

Nastopata v svojem imenu in na račun komitenta.

98
Q

V kakšno pogodbo se preoblikuje komisijska pogodba, če komisionar od komitenta odkupi vso blago?

A

V prodajno pogodbo

99
Q

Pravice komitenta v primeru stečaja komisionarja?

A

V komisionarjevem stečaju lahko komitent zahteva, da se iz stečajne mase izločijo stvari, ki jih je izročil komisionarju, da bi jih ta zanj prodal, ter stvari, ki jih je komisionar zanj nabavil.

V enakem primeru lahko komitent zahteva od tretjega, ki mu je komisionar izročil stvari, da mu jih plača oziroma da mu plača še ne plačani del.

100
Q

Odpust dolga

A

Obveznost preneha, če upnik izjavi dolžniku, da ne bo zahteval njene izpolnitve, in se dolžnik s tem strinja.

101
Q

Med tožečo in toženo stranko teče pravdni postopek. Nad toženo stranko se začne stečajni postopek. Kaj se zgodi s pravdnim postopkom v primeru stečaja.

A

Postopek se prekine:
- če nastanejo pravne posledice začetka stečajnega postopka, razen v primeru osebnega stečaja, če je predmet spora zahtevek, ki ne more vplivati na obseg stečajne mase.

102
Q

Kaj mora narediti upnik, če se prekine postopek zaradi stečaja toženke?

A

Upnik mora prijaviti terjatev v stečajnem postopku

103
Q

Kako se potem postopek nadaljuje, v primeru prekinitve postopka zaradi stečaja toženke?

A

Postopek, ki je bil prekinjen iz kakšnega razloga, ki je naveden v 1. do 4. točki 205. člena tega zakona, se nadaljuje, ko ga dedič ali skrbnik zapuščine, novi zakoniti zastopnik, stečajni upravitelj ali pravni nasledniki pravne osebe prevzamejo ali ko jih sodnik povabi, naj to storijo.

104
Q

Kaj se izda, ko stečajni upravitelj vstopi v postopke? Zakaj je to pomembno?

A

Sodišče bo izdalo sklep o nadaljevanju postopka. to je pomembno zaradi teka rokov (roki ne tečejo v času prekinitve).

105
Q

Kdaj se postopek lahko nadaljuje, če se je prekinil zaradi stečaja toženke?

A

Razlog za prekinitev pravdnega postopka iz prvega odstavka tega člena zaradi nastanka pravnih posledic stečajnega postopka preneha z objavo sklepa o preizkusu terjatev.

Če je prerekana upnikova terjatev iz prvega odstavka tega člena, mora upnik v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev predlagati nadaljevanje prekinjenega pravdnega postopka.

Velja, da upnikov predlog za nadaljevanje prekinjenega pravdnega postopka vsebuje tudi izjavo upnika o umiku dajatvenega dela tožbenega zahtevka tako, da uveljavlja samo še zahtevek za ugotovitev obstoja terjatve.

Če je upnikovo terjatev iz prvega odstavka tega člena prerekal drug upnik, mora upnik v roku iz tretjega odstavka tega člena tožbo razširiti na upnika, ki je prerekal terjatev, kot novega toženca.

Za razširitev tožbe po petem odstavku tega člena soglasje drugega upnika, na katerega se tožba razširi, ni potrebno.

Če upnik v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev ne predlaga nadaljevanja postopka v skladu s tretjim odstavkom tega člena in v primeru iz petega odstavka tega člena tožbe ne razširi na drugega upnika, ki je terjatev prerekal, preneha njegova prerekana terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika.

Če je upnikova terjatev iz prvega odstavka tega člena priznana, preneha njegova pravna korist za vodenje pravde o tej terjatvi.

106
Q

Postopek je bil prekinjen, zaradi stečaja toženke, tožeča stranka pa pozabi prijaviti terjatev v stečajnem postopku. Kaj stori sodišče?
Kaj se zgodi s pravdnim postopkom?

A

Zamuda roka za prijavo terjatev ima za posledico prenehanje terjatve. Če terjatev ni bila pravočasno prijavljena, se bo postopek nadaljeval, ko ga bo prevzel upravitelj, nato bo sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek, ker je terjatev prenehala.

107
Q

Kdo lahko prereka terjatev? Kaj če terjatev kasneje prerekana? Kaj če jo prereka drug upnik? Izjema po ZFPPIPP glede spremembe tožbe?

A

Razlog za prekinitev pravdnega postopka iz prvega odstavka tega člena zaradi nastanka pravnih posledic stečajnega postopka preneha z objavo sklepa o preizkusu terjatev.

Če je prerekana upnikova terjatev iz prvega odstavka tega člena, mora upnik v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev predlagati nadaljevanje prekinjenega pravdnega postopka.

Velja, da upnikov predlog za nadaljevanje prekinjenega pravdnega postopka vsebuje tudi izjavo upnika o umiku dajatvenega dela tožbenega zahtevka tako, da uveljavlja samo še zahtevek za ugotovitev obstoja terjatve.

Če je upnikovo terjatev iz prvega odstavka tega člena prerekal drug upnik, mora upnik v roku iz tretjega odstavka tega člena tožbo razširiti na upnika, ki je prerekal terjatev, kot novega toženca.

Za razširitev tožbe po petem odstavku tega člena soglasje drugega upnika, na katerega se tožba razširi, ni potrebno.

Če upnik v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev ne predlaga nadaljevanja postopka v skladu s tretjim odstavkom tega člena in v primeru iz petega odstavka tega člena tožbe ne razširi na drugega upnika, ki je terjatev prerekal, preneha njegova prerekana terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika.

108
Q

Kaj če bi zahtevek ostal dajatveni, v primeru stečaja toženke po nadaljevanju pravdnega postopka?

A

Na podlagi take sodbe ne bi mogel zahtevati izvršbe, saj je lahko upnik poplačan le v stečaju.

109
Q

Kaj pa če bi upravitelj terjatev priznal, kaj bi se potem zgodilo s prekinjenim postopkom?

A

Če je bila terjatev pravočasno prijavljena, pa ni bila prerekana, preneha pravni interes upnika za vodenje pravde. Sodišče tožbo zavrže zaradi pomanjkanja pravnega interesa.

110
Q

Kaj če je prerekana terjatev, ki temelji na izvršilnem naslovu?

A

Če je prerekana upnikova terjatev iz prvega odstavka tega člena, mora tisti, ki je prerekal terjatev, v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev vložiti tožbo za ugotovitev neobstoja prerekane terjatve.

Tožbo iz drugega odstavka tega člena mora tisti, ki je prerekal terjatev, vložiti proti upniku, katerega terjatev je prerekal.

Če nihče od tistih, ki so prerekali terjatev iz prvega odstavka tega člena, v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev ne vloži tožbe v skladu z drugim in tretjim odstavkom tega člena, terjatev velja za priznano.

Če je terjatev iz prvega odstavka tega člena prerekal drug upnik, mora o vložitvi tožbe iz drugega odstavka tega člena v osmih dneh po vložitvi obvestiti upravitelja in obvestilu priložiti kopijo tožbe s potrdilom sodišča o njeni vložitvi.

111
Q

Posebnosti v gospodarskih sporih (ZPP)

A

● načelo ekonomičnosti in pospešitve postopka – pomembna je hitrost reševanja sporov;
● omejitev obligatornosti glavne obravnave – predsednik senata lahko brez naroka izda odločbo, ko po prejemu odgovora na tožbo ugotovi, da med strankama ni sporno dejansko stanje in ni drugih ovir za izdajo odločbo;
● načelo pismenosti – stranke ne morejo dajati zunaj naroka ustnih izjav na zapisnik;

Poleg sodišča splošne pristojnosti je pristojno tudi sodišče kraja, kjer bi moral toženec po sporazumu strank izpolniti pogodbo (forum solutionis), če gre za:
● spor o ugotovitvi (ne)obstoja pogodbe; ali
● spor za izpolnitev ali razvezo pogodbe; ali
● odškodninski spor zaradi neizpolnitve pogodbe.

V gospodarskih sporih sodi sodnik posameznik, razen v sporih glede industrijske lastnine (varstvo ter uporaba izumov in znakov razlikovanja, pravica do uporabe firme) in sporih glede varstva konkurence.

V nujnih primerih lahko sodišče takoj po predhodnem preizkusu tožbe razpiše glavno obravnavo. Narok lahko naroči po telefonu, brzojavno ali z uporabo telekomunikacijskih storitev.

Sodišče lahko brez naroka izda odločbo, če po prejemu odgovora na tožbo ugotovi, da med strankama ni sporno dejansko stanje in ni drugih ovir za izdajo odločbe.

Stranki lahko sporazumno predlagata preložitev naroka, da poskusita skleniti poravnavo.

V gospodarskih sporih ni mirovanja postopka.
Fikcija umika – če obe stranki izostaneta z 2 zaporednih narokov, se šteje, da je tožnik tožbo umaknil.

Verodostojne listine v gospodarskih sporih ni treba preložiti v izvirniku ali overjenem prepisu. Zadošča overovitev pristojnega organa pravne osebe.

Gospodarski spori majhne vrednosti so:
(1) spori, v katerih vrednost spornega predmeta ne presega 4.000 EUR;
(2) spori, v katerih vrednost nadomestne izpolnitve (facultas alternativa) ne presega 4.000 EUR;
(3) spori, v katerih v tožbi navedena vrednost premične stvari ne presega 4.000 EUR.
V teh sporih se izda posebna sodba, ki se imenuje sodba s skrajšano obrazložitvijo. Stranka mora pritožbo napovedati v 8 dneh.
Zoper sodbo se lahko pritoži le stranka, ki je napovedala pritožbo.
Fikcija umika napovedi pritožbe – šteje se, da je stranka umaknila napoved pritožbe, če niti po sodnem opominu ni plačala sodne takse za pritožbo.

112
Q

Gospodarski spor majhne vrednosti. Kakšne so posebnosti?

A

Postopek v SMV poteka na podlagi pisno izvedenih pravdnih dejanj. Tožeča stranka mora navajati vsa dejstva in predati vse dokaze v tožbi, tožena stranka pa v odgovoru na tožbo. Rok za odgovor na tožbo je osem dni. Vsaka stranka lahko vloži po eno pripravljalno vlogo. Če sodišče po prejemu odgovora na tožbo oziroma po prejemu pripravljalnih vlog ugotovi, da med strankami ni sporno dejansko stanje in da ni drugih ovir za izdajo odločbe, nobena stranka pa izvedbe naroka ni zahtevala, brez razpisa naroka izda odločbo o sporu. Sodba v postopku v SMV se razgalasi takoj po koncu glavne obravnave. Lahko se izda sodba s skrajšano obrazložitvijo.

113
Q

Sodba s skrajšano obrazložitvijo. Napoved pritožbe. Plačilo sodne takse. Sodba z daljšo obrazložitvijo? Kakšen je pravni pouk? Kakšna je sodba (predvsem obrazložitev) v gospodarskih sporih SMV? Ali sodnik prične s pisanjem sodbe že ko stranka vloži napoved?

A

Sodba s skrajšano obrazložitvijo vsebuje samo navedbo zahtevkov in dejstev, na katere stranke opirajo zahtevke, ter pravni pouk o pritožbi. V pravni pouk o pritožbi sodišče pouči stranko o dolžnosti predhodne napovedi pritožbe, roku za napoved pritožbe (8dni), pri katerem sodišču se napoved vloži in jo opozori na posledice neplačila sodne takse za napoved pritožbe. Prav tako jo pouči, da bo sodba s polno obrazložitvijo izdelana, če bo napovedana pritožba in da bo lahko pritožbo vložila zoper to sodbo. Če stranka napove pritožbo v roku, lahko vloži pritožbo zoper sodbo, ki vsebuje obrazložitev. Sodba mora biti pisno izdelana v 15 dneh od plačila sodne takse za napoved pritožbe. Sodišče začne svoja opravila po plačilu takse.

114
Q

Pristojnost sodišča (Kaj se šteje za gospodarski spor).

A

Pojem gospodarskega spora je mogoče opredeliti s subjektivnimi in objektivnimi merili, upoštevajoč stranke, ki v sporu nastopajo, ali merili, torej upoštevajoč vsebino pravnega razmerja.

SUBJEKTIVNI KRITERIJ
Pravila o postopku v gospodarskih sporih veljajo:

  1. v sporih, v katerih je vsaka od strank katera od navedenih oseb: gospodarska družba, zavod (vključno javni zavod), zadruga, država ali samoupravna lokalna skupnost;
  2. v sporih iz medsebojnih pravnih razmerij samostojnih podjetnikov posameznikov, izvirajočih iz njihove pridobitne dejavnosti, in v sporih iz pravnih razmerij, ki so nastala med samostojnimi podjetniki posamezniki v zvezi z opravljanjem njihove pridobitne dejavnosti in osebami iz 1. točke tega člena.

Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena se pravila postopka v gospodarskih sporih ne uporabljajo v sporih o stvarnih pravicah na nepremičninah in premičninah in v sporih zaradi motenja posesti.

SUBJEKTIVNO - OBJEKTIVNI KRITERIJ

  1. v sporih med družbeniki, družbeniki in družbami ter družbami in člani organov upravljanja družb, za katere je treba uporabiti pravo gospodarskih družb;
  2. v sporih med ustanovitelji zavodov (vključno javnih zavodov), izvirajočih iz njihovih medsebojnih pravnih razmerij v zvezi z ustanovitvijo, statusnimi spremembami ali likvidacijo zavodov;
  3. v sporih med zadružniki, zadrugami in zadružniki ter zadrugami in člani organov upravljanja, za katere je treba uporabiti zadružno pravo.

OBJEKTIVNI KRITERIJ

  1. v sporih, ki se nanašajo na ladje in na plovbo po morju, in v sporih, za katere velja plovbno pravo (plovbni spori), razen sporov o prevozu potnikov;
  2. v sporih, izvirajočih iz vpisov v sodni register;
  3. v sporih iz koncesijskih pogodb;
  4. v sporih zaradi razveljavitve pogodbe o arbitraži in v sporih za razveljavitev arbitražne odločbe, kadar se ta nanaša na spor, ki bi ga reševalo sodišče po pravilih postopka v gospodarskih sporih;
  5. v sporih, ki se nanašajo na varstvo ali uporabo izumov in znakov razlikovanja ali pravico do uporabe firme, ter v sporih v zvezi z varstvom konkurence;
  6. v sporih, ki nastanejo v zvezi s stečajnim postopkom.
115
Q

Katero sodišče je pristojno v naslednjih primerih?

A
  1. spor med držbenikoma - fizičnima osebama glede družbene pogodbe
    OKROŽNO, gospodarski spor
  2. spor med družbenikoma - fizičnima osebama glede motenja posesti
    OKRAJNO, motenje posesti
  3. motenjski spor med družbama
    OKRAJNO, motenje posesti
  4. spor med dvema gospodarskima družbama o lastninski pravici
    sodišče splošne pristojnosti (glede na vrednost spornega predmeta), ni gospodarski spor
  5. spor glede vpisa v sodni register, stranki sta fizična oseba in gospodarska družba
    OKROŽNO, gospodarski spor
  6. pristojnost v osebnem stečaju
    OKROŽNO
116
Q

Avtorska pravica in sorodne pravice (našteti)

A

Ta zakon ureja:
1.
pravico avtorjev na njihovih delih s področja književnosti, znanosti in umetnosti (avtorska pravica);

2.
pravice izvajalcev, proizvajalcev fonogramov, filmskih producentov, radijskih ali televizijskih (RTV) organizacij, založnikov in izdelovalcev podatkovnih baz (sorodne pravice);

117
Q

Varstvo avtorske pravice. Avtor nariše sliko, kasneje pa se v pravnem prometu pojavi zelo podobna slika. Avtor bi sicer lahko veliko iztržil za svojo sliko, sedaj pa ne more. Kaj lahko stori? Ali ima varstvo avtorske pravice? Kakšne pravice ima avtor v primeru, da mu naročnik nekega oglasa (celostna podoba v zvezi s turizmom) ne plača honorarja. Kaj bo avtor moral zatrjevati?

A

Če je tožena stranka delo tožeče stranke uporablja nezakonito in je zato kršila njene materialne avtorske pravice je možen:

  1. odstranitveni zahtevek pri katerem upravičenec zahteva:
    - da se prepovejo kršenje in bodoče kršitve;
    - da se odpokličejo predmeti kršitve iz gospodarskih tokov z upoštevanjem interesov dobrovernih tretjih oseb;
    - da se odstrani stanje, ki je nastalo s kršitvijo;
    - da se nepreklicno odstranijo predmeti kršitve iz gospodarskih tokov;
    - da se uničijo predmeti kršitve;
    - da se uničijo sredstva kršitve, ki so izključno ali pretežno namenjena ali se uporabijo za kršitev in so v lasti kršilca;
    - da se upravičencu prepustijo predmeti kršitve proti plačilu proizvodnih stroškov;
    - da se sodba objavi.
  2. odškodninski zahtevek po splošnih pravilih o povzročitvi škode (tudi za nepremoženjsko škodo) Sodišče lahko prisodi avtorju ali izvajalcu pravično denarno odškodnino za pretrpljene duševne bolečine zaradi kršitve njegovih moralnih pravic, če spozna, da okoliščine primera, zlasti pa stopnja bolečin in njihovo trajanje to opravičujejo.
  3. zahtevek za plačilo civilne kazni - Če je bila pravica iz tega zakona kršena namerno ali iz hude malomarnosti, lahko upravičenec zahteva plačilo dogovorjenega ali običajnega honorarja ali nadomestila za tovrstno uporabo, povečanega do 200%, ne glede na to, ali je zaradi kršitve pretrpel kakšno premoženjsko škodo ali ne.
  4. zahtevek za izdajo začasne odredbe

SODNA PRAKSA - primer tožbenega zahtevka
Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo zavrnilo tožbeni zahtevek, s katerim je tožeča stranka zahtevala, da ji tožena stranka plača 19.200,00 EUR odškodnine, zakonske zamudne obresti od dneva izdaje sodbe do plačila, 28.800,00 EUR civilne kazni, zakonske zamudne obresti od dneva izdaje sodbe do plačila in da se znamka tožene stranke “I FEEL SLOVENIA” št. registracije Z-201770217 izbriše iz registra znamk, ki ga vodi Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino ter da se toženi stranki prepove uporabljati znak “I FEEL SLOVENIA” (I. točka izreka). Sklenilo je, da mora tožeča stranka toženi stranki v 15 dneh plačati 1.742,96 EUR pravdnih stroškov, v primeru zamude pa še zakonske zamudne obresti, ki tečejo od izteka tega roka do plačila (II. točka izreka).

118
Q

Pogoji za izrek civilne kazni po ZASP. Zakaj piše do 200%

A

Civilna kazen se lahko izreče, če je bila pravica kršena namerno ali iz hude malomarnosti. Do 200% piše zato, ker sodišče pri odločanju o zahtevku za plačilo civilne kazni in odmeri njegove višine sodišče upošteva vse okoliščine primera, zlasti pa stopnjo krivde kršilca, velikost dogovorjenega ali običajnega honorarja ali nadomestila ter preventivni namen civilne kazni.

SODNA PRAKSA
Imetnikom avtorskih pravic je pogosto težko dokazovati obseg njihove škode ali koristi kršilcev. Namen civilne kazni je zato (poleg preventivnega in kaznovalnega) tudi v varstvu odškodninskega položaja avtorja. Ta zavaruje odškodnino in olajšuje njen izračun. Seveda pavšalnost izkazovanja ne pomeni samovoljnosti. Pojem pavšalnosti je treba razumeti izključno v razmerju do siceršnjega standarda zatrjevanja in dokazovanja škode po splošnih pravilih civilnega prava. Višina civilne kazni pa s tem ni arbitrarna, saj je vezana na vprašanje, kakšen honorar ali nadomestilo bi bila običajna.

ZASP je v drugem odstavku 168. člena olajšal položaj imetnika avtorske pravice pri dokazovanju višine nastale škode v posledici nezakonitega posega v njegov avtorskopravno varovani položaj. Višino škode lahko dokaže že na ta način, da dokaže dogovorjeni ali običajni honorar ali nadomestilo za zakonito uporabo varovanega dela.

119
Q

Kakšni so pogoji za izdajo začasne odredbe?

A

Sodišče izda začasno odredbo v zavarovanje nedenarnih zahtevkov po tem zakonu, če upravičenec izkaže za verjetno:

  1. da je imetnik pravice iz tega zakona in
  2. da je bila njegova pravica kršena ali grozi dejanska nevarnost, da bo kršena.

Upravičenec mora za verjetno izkazati tudi eno izmed naslednjih predpostavk:

  1. nevarnost, da bo uveljavitev zahtevkov onemogočena ali precej otežena;
  2. da je odredba potrebna, da se prepreči nastanek težko nadomestljive škode, 3. da domnevni kršilec z izdajo začasne odredbe, če bi se tekom postopka izkazala za neutemeljeno, ne bi utrpel hujših neugodnih posledic od tistih, ki bi brez izdaje začasne odredbe nastale upravičencu.

Upravičenec ni dolžan dokazovati nevarnosti, da bo uveljavitev zahtevkov onemogočena ali precej otežena, če izkaže za verjetno, da bi kršilec s predlagano odredbo pretrpel le neznatno škodo. Šteje se, da je nevarnost podana, če naj bi bili zahtevki uveljavljeni v tujini, razen v primeru, če naj bi se terjatev uveljavljala v državi članici Evropske unije.

Sodišče sme za zavarovanje nedenarnih zahtevkov po prvem odstavku tega člena izdati vsako začasno odredbo, s katero je mogoče doseči namen zavarovanja, zlasti pa:

  1. da se domnevnemu kršilcu prepove domnevno kršenje in bodoče kršitve;
  2. da se zasežejo, izključijo iz prometa in shranijo predmeti kršitve ter sredstva kršitve, ki so izključno ali pretežno namenjena ali se uporabijo za kršitev.
120
Q

Načelo kontradiktornosti v zvezi z začasno odredbo

A

Upravičenec, ki predlaga izdajo začasne odredbe brez poprejšnjega obvestila in zaslišanja nasprotne stranke, mora poleg pogojev iz prvega in drugega odstavka tega člena izkazati za verjetno, da bi kakršnokoli odlašanje z izdajo začasne odredbe povzročilo upravičencu nastanek težko nadomestljive škode. V tem primeru se nasprotno stranko obvesti najpozneje takoj po izvršitvi odredb.

121
Q

Kakšna je razlika pri začasnih odredbah med ZIZ in ZASP?

A

Po ZIZ se lahko začasna odredba izda če nedenarna terjatev obstaja ali bo nastala in nevarnost, da bo izvršba onemogočena ali precej otežena, po ZASP pa imetništvo pravice, ki je kršena ali grozi dejanska nevarnost kršitve in nevarnost, da bo uveljavitev zahtevkom onemogočena ali precej otežena.

Nevarnosti pa ni treba dokazovati, če bi kršilec s predlagano odredbo pretrpel le neznatno škodo.

Začasna odredba se po ZIZ lahko predlaga za prerečitev uporabe sile ali nastanka težko nadomestljive škode, po ZASP pa potrebnost začasne odredbe za preprečitev težko nadomestljive škode.

Po ZIZ se tehta ali dolžnik zaradi neutemeljene začasne odredbe ne bi utrpel hujše škode, kot bi brez začasne odredbe nastala upniku. Po ZASP pa domnevni kršilec zaradi neutemeljene začasne odredbe ne bi pretrpel neugodnih posledic od tistih, ki bi brez izdaje začasne odredbe nastale imentiku pravice.

122
Q

Kako so varovane male avtorske pravice? Kdo v imenu imetnikov fonogramov uveljavlja te pravice? Kolektivno upravljanje avtorskih pravic.

A

Varstvo malih avtorskih pravic se izvaja kolektivno. Kolektivna svtorska organizacija ima ekskluzivno pravico upravljanja. Kolektivno upravljanje avtorskih pravic omogoča avtorjem in drugim imetnikom pravic bolj preprosto in učinkovito upravljanje pravic v razmerah množičnega koriščenja njihovih del, uporabnikom pa bolj enostaven dostop do zakonite uporabe številnih del.

Kolektivne organizacije avtorjev, nastopajo kot kolektivni zastopnik avtorjev določene vrste del (glasbenih, književnih, avdiovizualnih, itd. ) iz vse države.

Kolektivne organizacije so:

  • združenje avtorjev in nosilcev malih avtorskih pravic Slovenije - ZAMP - za kolektivno upravljanje avtorskih pravic na delih s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov,
  • združenje skladateljev, avtorjev, založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije - SAZAS - za kolektivno upravljanje avtorskih pravic s področja glasbe
  • zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije - IPF - za kolektivno upravljanje pravic izvjalcev in proivajalcev fonogramov
  • slovenska avtorska in založniška organizacija za reprografske pravice (SAZOR) za koletivno upravljanje pravic avtorjev in založnikov del s področja književnosti, znanosti, publicistike in njihovih prevodov v primeru reprosuciranja in distribuiranja avtorskih del v korist invalidnih oseb, reproduciranja avtorskih del za privatno in drugo lastno uporabo ter fotokopiranja pred obsega iz 50. člena ZASP

SODNA PRAKSA
Varstvo avtorske pravice neodrskih glasbenih del se v Sloveniji izvaja kolektivno. Kolektivna avtorska organizacija - tožeča stranka – ima v Sloveniji ekskluzivno pravico upravljanja (5) z avtorskimi pravicami objavljenih neodrskih glasbenih del (male avtorske pravice), tako domačih kot tujih avtorjev (146. čl. in 147. čl. ZASP). To pomeni, da od uporabnika, ki v Sloveniji uporablja avtorsko glasbo, nadomestila za uporabo avtorskega dela ne more terjati nobena druga organizacija ali posameznik (niti avtor). Varstva so deležni domači avtorji in državljani držav Evropske unije, pa tudi drugi tuji avtorji. Glede upravljanja z avtorsko pravico tujih avtorjev, ki niso rezidenti držav Evropske unije, je s 176. čl. določena dodatna materialna podlaga – predpisano upravljanje v primeru dejanske vzajemnosti ali določenosti z mednarodno pogodbo. Ker v Sloveniji z malimi avtorskimi pravicami ne more upravljati nihče drug kot tožeča stranka, avtorska pravica pa je v slovenskem prostoru zaščitena, je načelno mogoče pritrditi tožeči stranki, da ji je poverjeno upravljanje z malimi avtorskimi pravicami v svetovnem merilu.

123
Q

Višina nadomestil (avtorsko pravo)?

A

S tarifo za uporabo avtorskih del se določita višina in način izračunavanja avtorskega honorarja, ki ga mora posamezni uporabnik plačati kolektivni organizaciji za uporabo avtorskega dela iz repertoarja kolektivne organizacije.

Tarifa se določi s skupnim sporazumom med kolektivno organizacijo in reprezentativnim združenjem uporabnikov ali, če to ni mogoče, z odločbo Sveta za avtorsko pravo (v nadaljnjem besedilu: Svet). Do drugačne pravnomočne odločbe Sveta se šteje, da so tarife, določene z veljavnim skupnim sporazumom, primerne.

124
Q

PRIMER: eno časopisno podjetje ugotovi, da drugo podjetje brez njihovega dovoljenja objavlja povzetke njihovih člankov, pri čemer so nekateri od novinarjev zaposleni, drugi so honorarci. Kaj je tukaj z avtorskimi pravicami?

A

Kadar avtorsko delo ustvari delojemalec pri izpolnjevanju svojih obveznosti ali po navodilih delodajalca (avtorsko delo iz delovnega razmerja), se šteje, da so materialne avtorske pravice in druge pravice avtorja na tem delu izključno prenesene na delodajalca za deset let od dokončanja dela, če ni s pogodbo drugače določeno.

Po preteku roka iz prejšnjega odstavka pripadejo pravice iz prejšnjega odstavka delojemalcu, s tem da delodajalec lahko zahteva njihov ponovni izključni prenos proti plačilu primernega nadomestila.

Če oseba ni v delovnem razmerju, materialne avtorske pravice na podjetje ne preidejo avtomatično.

125
Q

Patent

A

Patent se podeli za izum s slehernega področja tehnike, ki je nov, na inventivni ravni in industrijsko uporabljiv.

Z uredbo Vlade Republike Slovenije se opredelijo natančnejši pogoji za podeljevanje patentov za posamezna področja tehnike z določenimi tehničnimi ali tehnološkimi posebnostmi.

Potrebno je razlikovati pojma izum in patent. Izum je dosežek, stvaritev, ki jo nekdo ustvari, patent pa pravica, s katero se izum zavaruje. Izum je patentibilen (lahko pridobi patent), če kumulativno izpolnjuje materialnopravne (vsebinske) pogoje, ki so taksativno navedeni v 1/8 ZIL:

a) izum mora biti nov;
b) mora iti za dosežek na področju tehnike;
c) biti mora dosežen z ustvarjalnim delom na ravni izumiteljstva;
d) biti mora industriabilen.

126
Q

Kje je urejen patent?

A

Urejen je v Zakonu o industrijski lastnini

127
Q

Pridobitev patenta. Postopek pred Uradom

A

Sistem pogojnega preizkusa (pogojnega patenta): uveljavil se je v Belgiji. Patent se podeli na podlagi same prijave in formalnega preizkusa obstoja pogojev. Popoln preizkus se ne opravi. Tak patent pa je podeljen pogojno: popoln preizkus mora biti opravljen po koncu 9. leta po trenutku vložitve prijave. Do konca izteka devetletnega roka mora prijavitelj predložiti uradu potrdilo, da je izum nov, sicer patent ugasne s koncem desetega leta veljavnosti. Tako potrdilo je lahko tuj patent, pridobljen po pravilih popolnega preizkusa, lahko pa je tudi strokovno poročilo mednarodne organizacije, ki je pooblaščena s strani PCT (Patent Cooperation Treaty).

Sistem pogojnega preizkusa imamo tudi v Sloveniji. Patentni urad nikoli sam ne preizkuša novosti, temveč daje prijavitelju na voljo 9 let, da priskrbi tuj patent ali strokovno poročilo, ali pa pusti, da patent ugasne. Nepotrjen patent pa nima velike vrednosti. Če pride po pridobitvi takega patenta do tožbe, mora sodišče ugotavljati novost izuma. Če uveljavlja sodno varstvo nosilec patenta, (ker npr. nekdo drug patent neupravičeno izkorišča), je on tisti, ki mora predložiti potrdilo o novosti izuma, čeprav ga sicer sploh ni hotel pridobiti. Tak sistem prijavitelja sili, da čimprej predloži ustrezna potrdila patentnemu uradu, če želi svoj izum uspešno izkoriščati.

Postopek za podelitev patenta se začne s prijavo pri Uradu za intelektualno lastnino. Urad preveri, ali je prijava popolna in obsega vse potrebne sestavine. Preveri ali je izum mogoče zavarovati s patentom in ali je izum na prvi pogled patentibilen. Pogojev glede novosti, inventivne ravni izuma in industrijske uporabljivosti ne preverja, saj mora za to imetnik patenta v devetih letih od datuma prijave sam predložiti dokaz, da so pogoji izpolnjeni. Če urad ugotovi pomanjkljivost ali nepravilnosti v prijavi, prijavitelja pozove, da jih odpravi. Če prijava izpolnjuje vse predpisane pogoje, urad sprejme sklep o objavi patentne prijave in po 18ih mesecih od dneva prijave objavi podatke o patentni prijavi v svojem uradnem glasilu, objavi patentno prijavo in podeli patent.

Urad izda odločbo o podelitvi patenta in vpiše patent v register patentov. Kot datum podelitve patenta se šteje datum objave patentne prijave. Patent traja 20 let od datuma vložitve prijave in velja samo v Sloveniji,

128
Q

Kaj če kdo uporablja izum, za katerega imate patent? Nekdo je naredil stroj, vi imate patent. Kaj boste naredili?

A

Sodno varstvo pravic se zagotavlja:
1. s tožbo zaradi kršitve pravic:
Kršitve pravic so lahko različne. Najpogosteje gre za gospodarsko (pridobitno) izkoriščanje pravic brez dovoljenja nosilca. Aktivno legitimacijo ima nosilec pravice. To je običajno prijavitelj, ni pa nujno. Če upravičenec prenese pravico na drugo osebo, je tudi pridobitelj aktivno legitimiran. Določene zahtevke ima lahko pred prijavo sam ustvarjalec. Tako lahko govorimo o treh subjektih: ustvarjalec (upravičenec pred prijavo), prijavitelj in nosilec pravice. Kršitelj je lahko kdorkoli.

Tožnik ima naslednje zahtevke:

  • opustitveni zahtevek: prepoved nadaljnjega kršenja.
  • odškodninski zahtevek: veljajo splošna pravila odškodninskega prava (subjektivna krivdna odgovornost, obrnjeno dokazno breme, nastanek škode, vzročna zveza…). Škoda je sestavljena iz dejanske škode in izgubljenega dobička. Dejanska škoda nosilcu pravice redko nastane (običajno so to le stroški postopka). Bolj pomemben je izgubljeni dobiček, ki bi ga nosilec imel, če kršitve ne bi bilo, npr. zaradi zmanjšanja prodaje. Izgubljeni dobiček pa je zelo težko dokazovati. Zato se škoda pogosto ugotavlja po licenčni analogiji. Odškodninski zahtevki se postavijo tako, da se oceni približna licenčnina, ki bi jo nosilec pridobil, če bi s kršiteljem sklenil licenčno pogodbo. Če bi kršitelj moral plačati npr. 5% od vsakega prodanega izdelka, je potrebno ugotoviti, koliko izdelkov je dejansko prodal. Možna bi bila tudi odškodnina za nepremoženjsko škodo, vendar je v takih sporih zelo redka. Najpogostejši nosilci pravic industrijske lastnine so pravne osebe, za njih pa je sporno, če sploh lahko trpijo nepremoženjsko škodo. Nov obligacijski zakonik bo predvidel možnost denarne odškodnine za tovrstno škodo tudi zanje.
  • zahtevek za objavo sodbe: pride v poštev zlasti takrat, ko so posledice kršitve nastale v javnosti.
  • zahtevek za odstranitev ali uničenje predmetov kršitve: gre za predmete, s katerimi se pravica krši, npr. orodje za izdelavo, kalupi, šablone itd. ZIL teh zahtevkov ne vsebuje, vsebuje pa jih zakon o avtorski in drugih sorodnih pravicah. Sporazum TRIPS zahteva, da nacionalne zakonodaje omogočajo tudi tovrstne zahtevke.
  1. tožba na ugotovitev ničnosti:
    V teh sporih je nosilec patenta tožena stranka. Gre predvsem za tožbo za ugotovitev ničnosti pravice. Vsakdo lahko uveljavlja ničnost pravice in zatrjuje, da pridobljena pravica ne izpolnjuje zakonskih kriterijev. Gre za popularno tožbo (actio popularis) in velja za vse faze postopka. Pravica industrijske lastnine nikoli ne postane pravnomočna v tem smislu, da je ne bi bilo moč izpodbijati.

Posebna oblika tožbe je tožba za razveljavitev znamke. Če nosilec znamke brez upravičenega razloga več kot pet let znamke ne uporablja, se lahko na zahtevo zainteresirane osebe izda odločbo o prenehanju veljavnosti znamke. Preneha lahko tudi kolektivna znamka, če se uporablja v nasprotju s splošnim aktom o pogojih podeljevanja pravice do uporabe kolektivne znamke. Če nosilec znamke ne ugovarja zahtevi za razveljavitev v treh mesecih od prejetja obvestila, urad znamko razveljavi, če pa zahtevi ugovarja, urad odstopi zadevo pristojnemu sodišču. V postopku pred sodiščem mora uporabo znamke dokazovati njen nosilec.

  1. tožba na izpodbijanje pravice do patenta:
    izumitelj, njegov dedič ali drugi pravni naslednik lahko s tožbo pred pristojnim sodišče, ves čas dokler traja patent , zahteva da se razglasi za imetnika patenta, če je bil patent podeljen na ime nekoga drugega, ki ni izumitelj, njegov dedič ali drug pravni naslednik
  2. tožba izumitelja za navedbo: izumitelj ali oblikovalec lahko s tožbo pred pristojnim sodiščem zahteva, da je naveden v prijavi in vseh dokumentih in da se pravnomočna sodba javno objavi na toženčeve stroške
129
Q

Patent zdravila. Imetnica ugotovi, da se na slovenskem trgu pojavlja identično zdravilo. Kaj svetujete kot odvetnica?

A

Patentno varstvo je ozemeljsko omejeno in velja samo na območju pristojnosti posamezne ustanove za podeljevanje patentov. Najprej je pomembno, ali ima patent v Sloveniji.

Slovenski patent za izdelek krši, kdor brez imetnikove privolitve v RS izdeluje, uporablja, ponuja v prodajo, prodaja ali v te namene uvaža izdelek. Patent daje upravičenje, če gre za izdelek, tretjemu preprečiti izdelovanje, uporabo, ponujanje v prodajo, prodajo in uvažanje izdelka. Če kršitelj zgolj izdeluje izdelek v državi, v kateri ima imetnik patenta patentiran nek izum, je to samo po sebi prepovedano.

130
Q

Pogoji za začasno odredbo pri patentu?

A

Sodišče izda začasno odredbo v zavarovanje nedenarnih zahtevkov po tem zakonu, če predlagatelj izkaže za verjetno:

a) da je imetnik pravice iz 18., 37., 47. ali 58. člena tega zakona in
b) da je bila njegova pravica kršena, ali grozi dejanska nevarnost, da bo kršena.

Predlagatelj mora za verjetno izkazati tudi eno izmed naslednjih predpostavk:

a) nevarnost, da bo uveljavitev zahtevkov onemogočena ali precej otežena;
b) da je odredba potrebna, da se prepreči nastanek težko nadomestljive škode ali
c) da domnevni kršilec z izdajo začasne odredbe, če bi se tekom postopka izkazala za neutemeljeno, ne bi utrpel hujših neugodnih posledic od tistih, ki bi brez izdaje začasne odredbe nastale imetniku pravice.

Predlagatelj, ki zahteva izdajo začasne odredbe brez poprejšnjega obvestila in zaslišanja nasprotne stranke, mora poleg pogojev iz prvega in drugega odstavka tega člena, izkazati za verjetno, da bi kakršnokoli odlašanje z izdajo začasne odredbe povzročilo imetniku pravice nastanek težko nadomestljive škode. V tem primeru se nasprotno stranko obvesti najpozneje takoj po izvršitvi odredb.

Imetnik pravice ni dolžan dokazovati nevarnosti, da bo uveljavitev zahtevkov onemogočena ali precej otežena, če izkaže za verjetno, da bi kršilec s predlagano odredbo pretrpel le neznatno škodo. Šteje se, da je nevarnost podana, če naj bi bili zahtevki uveljavljeni v tujini, razen v primeru, če naj bi se terjatev uveljavljala v državi članici Evropske unije.

Sodišče sme za zavarovanje nedenarnih zahtevkov po prvem odstavku tega člena izdati vsako začasno odredbo, s katero je mogoče doseči namen zavarovanja, zlasti:

a) da se domnevnemu kršilcu prepove domnevno kršenje in bodoče kršitve;
b) da se zasežejo, izključijo iz prometa in shranijo predmeti kršitve ter sredstva kršitve, ki so izključno ali pretežno namenjena ali se uporabijo za kršitev.

Sodišče mora odločiti o ugovoru zoper sklep o začasni odredbi v 30 dneh od dneva vložitve odgovora na ugovor oziroma od poteka roka za vložitev odgovora na ugovor.

V postopku za izdajo začasne odredbe se uporabljajo določbe zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje, če ni s tem zakonom določeno drugače. Postopek je nujen.

Izdaja začasne odredbe pri kršitvi patenta:
Če se predlog za izdajo začasne odredbe po prejšnjem členu nanaša na kršitev patenta, izda sodišče začasno odredbo, če sta izpolnjena tudi naslednja pogoja:
a) da imetnik pravice predloži ugotovitveno odločbo po točki a) ali b) prvega odstavka 93. člena tega zakona in
b) da imetnik pravice predlaga izdajo začasne odredbe v treh mesecih od takrat, ko je izvedel za domnevno kršitev.

131
Q

Pravna zaščita evropskih patentov, ali je sploh kakšna razlika?

A

Patentni sistem v EU je dvotiren: patent lahko podeli nacionalni patentni urad vsake države ali pa imetnik v državi uveljavi patent, ki ga podeli patentni urad s sedežem v Munchnu.

V evropskem patentnem sistemu so vse države EU, nekaj pa je tudi drugih držav, npr. Švica, Srbija, Makedonija.

Ko Evropski patentni urad podeli patent, se imetnik sam odloči, v koliko državah bo svoj patent uveljavil, pri čemer je uveljavitev patenta povezana s stroški, saj si mora imetnik za uveljavitev v vsakem nacionalnem uradu vložiti zahtevo s prevodom bodisi zahtevkov celotnega patenta ter plačati pristojbino. Od uveljavitve naprej se podeljeni in uveljavljeni evropski patenti v vsaki posamični državi vsebinsko obravnavajo kot podeljeni nacionalni patenti, kar pomeni;

  • imetnik mora letno pristojbino za vzdrževanje patenta plačevati pri vsakem nacionalnem patentnem uradu
  • imetnik mora kršitelja v določeni državi tožiti pred nacionalnim sodiščem
  • tretja oseba, ki želi veljavnost patenta izpodbiti, mora to storiti v vsaki državi, kjer to želi, pred nacionalnimi sodišči

Glede pravne zaščite ni razlike, trenutno nacionalna sodišča odločajo tudi o kršitvah evropskih patentov.

132
Q

Znamka

A

Znamka je lahko sestavljena iz kakršnihkoli znakov, zlasti iz besed, vključno s priimki in imeni, ali iz slik, črk, številk, barv, oblike blaga ali njegove embalaže ali zvokov, če se:
a)
lahko s temi znaki blago ali storitve določenega podjetja razlikuje ali razlikujejo od blaga ali storitev drugih podjetij ter
Spremembe

b)
ti znaki v registru lahko prikažejo na način, ki Uradu in drugim pristojnim organom ter javnosti omogoči jasno in natančno določitev predmeta varstva, ki je zagotovljeno njihovemu imetniku.

Pri presoji, ali se znak lahko registrira kot znamka, se upoštevajo vse dejanske okoliščine, zlasti trajanje uporabe znaka.

Narava blaga ali storitev, na katere se nanaša znamka, ne sme biti v nobenem primeru ovira za registracijo.

133
Q

Razlogi za absolutno in relativno neveljavnost znamke?

A

ABSOLUTNI RAZLOGI
kot znamka se ne registrira znak:

ki ne more biti znamka;

ki je brez slehernega razlikovalnega učinka;

ki lahko v gospodarskem prometu označuje izključno vrsto, kakovost, količino, namen, vrednost, geografski izvor ali čas proizvodnje blaga ali opravljanja storitev ali druge značilnosti blaga ali storitev;

ki sestoji izključno iz znakov ali označb, ki so postali običajni v jezikovni rabi ali dobroverni in ustaljeni praksi trgovanja;

ki sestoji izključno iz oblike ali druge značilnosti, ki izhaja iz same narave blaga, ali oblike ali druge značilnosti blaga, ki je nujna za dosego tehničnega učinka ali daje blagu bistveno vrednost;

ki nasprotuje javnemu redu ali morali;

ki zavaja javnost, zlasti glede narave, kakovosti ali geografskega izvora blaga ali storitev;

za katerega ni bilo izdano dovoljenje pristojnih organov in mora biti zavrnjen na podlagi 6.ter člena Pariške konvencije;

ki vsebuje ali posnema znamenja, embleme ali grbe, ki niso obseženi s 6.ter členom Pariške konvencije, vendar imajo poseben javni pomen, razen če so pristojni organi zanje izdali dovoljenje za registracijo;

ki je izključen iz registracije v skladu s predpisi Republike Slovenije ali Evropske unije ali mednarodnimi pogodbami, katerih pogodbenica je Republika Slovenija ali Evropska unija, ki zagotavljajo varstvo označb porekla in geografskih označbah;

ki je izključen iz registracije v skladu s predpisi Evropske unije ali mednarodnimi pogodbami, katerih pogodbenica je Evropska unija, ki zagotavljajo varstvo tradicionalnih izrazov za vino;

ki je izključen iz registracije v skladu s predpisi Evropske unije ali mednarodnimi pogodbami, katerih pogodbenica je Evropska unija, ki zagotavljajo varstvo zajamčenih tradicionalnih posebnosti;

ki sestoji iz prej registriranega poimenovanja rastlinske sorte v skladu s predpisi Republike Slovenije ali Evropske unije ali mednarodnimi pogodbami, katerih pogodbenica je Republika Slovenija ali Evropska unija, ki zagotavljajo varstvo žlahtniteljskih pravic, in se nanaša na rastlinske sorte iste ali zelo sorodne vrste, ali vsebuje bistvene elemente tega imena.

Ne glede na točko b), c) in d) prejšnjega odstavka se registracija znamke ne zavrne, če je pred datumom vložitve prijave znak z uporabo pridobil razlikovalni učinek.

RELATIVNA NEVELJAVNOST
Če je vložen ugovor v skladu s 101. členom tega zakona, se znamka ne registrira za znak:

ki je enak znaku prejšnje znamke in če so blago ali storitve, za katere je znamka prijavljena, enaki blagu ali storitvam, za katere je varovana prejšnja znamka;

če zaradi enakosti ali podobnosti z znakom prejšnje znamke in enakosti ali podobnosti blaga ali storitev, na katere se nanašata znak in znamka, obstaja verjetnost zmede v javnosti, pri čemer verjetnost zmede vključuje verjetnost povezovanja s prejšnjo znamko;

ki je enak ali podoben znaku prejšnje znamke, ne glede na to, ali so blago ali storitve, za katere je znamka prijavljena, enaki, podobni ali niso podobni tistim, za katere je varovana prejšnja znamka, če ima prejšnja znamka ugled v Republiki Sloveniji in če bi se z uporabo kasnejše znamke brez upravičenega razloga nepošteno izkoriščal ali oškodoval razlikovalni učinek ali ugled prejšnje znamke;

če se lahko njegova uporaba prepove na podlagi pravice do neregistriranega znaka, ki se uporablja v gospodarskem prometu, pridobljene pred datumom vložitve prijave znamke ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana;

ki ga je posrednik ali zastopnik imetnika znamke brez njegovega soglasja prijavil kot znamko v svojem imenu, razen če posrednik ali zastopnik upraviči svoje ravnanje;

če se lahko njegova uporaba prepove na podlagi registrirane označbe porekla ali geografske označbe, za katero je bila prijava vložena v skladu s predpisi Republike Slovenije ali Evropske unije, ki urejajo varstvo označb porekla ali geografskih označb, pred datumom vložitve prijave znamke ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana;

če se lahko njegova uporaba prepove na podlagi prej pridobljene pravice do imena, osebne podobe, avtorske pravice ali druge pravice industrijske lastnine, razen če je imetnik prej pridobljene pravice izrecno soglašal z registracijo take znamke.

Prejšnja znamka pomeni:

znamko, ki je bila registrirana v Republiki Sloveniji na podlagi nacionalne prijave pred datumom vložitve prijave kasnejše znamke ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana;

znamko Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: znamka EU), ki je bila registrirana pred datumom vložitve prijave kasnejše znamke ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana;

znamko, ki je bila registrirana na podlagi mednarodnih pogodb, ki obvezujejo Republiko Slovenijo, pred datumom vložitve prijave kasnejše znamke ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana.

134
Q

Kako registriramo znamko?

A

Pri uradu za intelektualno lastnino je potrebno vložiti prijavo. Urad preveri ali ima vse sestavine in ali je sestavljena tako, kot je določeno z zakonom. Preveri tudi ali je prijavljeni znak mogoče registrirati kot znamko. Če urad ugotovi, kakšne pomanjkljivosti v prijavi ali v prilogah ali dokazilih k prijavi, pozove prijavitelja, naj v treh mesecih od vročitve poziva odpravi ugotovljene pomanjkljivosti. V treh mesecih od dneva objave prijave znamke lahko imetnik prejšnje znamke pri Uradu vloži pisni ugovor zoper registracijo znamke. Ugovor lahko temelji le na relativnih razlogih za zavrnitev znamke in mora vsebovati določene dokaze. Urad obvesti prijavitelja znamke o vloženem ugovoru. Prijavitelj se lahko v treh mesecih od prejema obvestila izreče o razlogih iz ugovora. Prijavitelj znamke, zoper katero je bil vložene ugovor, lahko zahteva, da imetnik prejšnje znamke, ki je vložil ugovor zoper registracijo njegove znamke, predloži dokaze, da je v obdobju zadnjih petih zaporednih let pred datumom vložitve prijave ali datumom prednostne pravice svojo znamko, ki je razlog za ugovor, začel resno in dejansko uporabljati za blago in storitve, za katere je registrirana, ali da obstajajo upravičeni razlogi za njeno neuporabo, pod pogojem, da je na datum vložitve prijave že preteklo pet let od datuma vpisa prejšnje znamke v register.

na skupno zahtevo vložnika ugovora in prijavitelja znamke, da želita preučiti možnost sklenitve poravnave, Urad s sklepom za šest mesecev prekine postopek registracije znamke. Urad preveri, ali je ugovor utemeljen, v mejah navedb vložnika ugovora in navedb prijavitelja znamke ter predloženih dokazov. Če urad ugotovi, da ugovor ni utemeljen, ga z odločbo zavrne in nadaljuje s postopkom registracije znamke. Če ugovor zoper registracijo znamke ni bil vložen ali če je bil zavrnjen ali se je štelo, da ni bil vložen, urad pozove prijavitelja, da naj v treh mesecih od vročitve poziva plača pristojbino za registracijo znamke.

Ta pristojbina vključuje pristojbino za trajanje znamke za prvih 10 let (če ne plača se šteje, da je pristojbina umaknjena). Po plačilu pristojbine Urad izda odločbo o registraciji znamke, znamko vpiše v register in objavi registracijo znamke.

135
Q

Vrste tožb. Tožba na izbris znamke? Tožba na razveljavitev znamke?

A

Možne so:

  1. tožba na ugotovitev ničnosti znamke: če je bil kot znamka registriran znak, ki ne more biti predmet varstva znamke ali če so obstajali absolutni in relativni razlogi za zavrnitev znamke ali če prijavitelj znamke ni prijavil v dobri veri
  2. tožba za izpodbijanje pravice do znamke: pravne ali fizične osebe lahko s tožbo zahtevajo od pristojnega sodišča, da ugotovi, da je znak, ki ga uporabljajo v gospodarskem prometu za označevanje svojega blaga ali storitev, enak ali podoben znamki, ki jo uporablja kdo drug za zaznamovanje svojega blaga ali storitev, enak ali podoben znamki, ki jo uporablja kdo drug za zaznamovanje svojega blaga ali storitev iste ali podobne vrste in da je bil ta znak splošno znan, kot oznaka za blago ali storitve fizične ali pravne osebe, še preden je toženec prijavil znamko, kot tudi da sodišče s svojo odločitvijo razglasni tožnika za imetnika znamke.
  3. tožba za izbris znamke iz registra: tožba za izbris znamke iz registra in prepoved uporabe znaka se lahko vloži pred pristojnim sodiščem, če je podan eden izmed naslednjih razlogov:
    - če je zaradi dejanj ali dopustitve imetnika postala znamka običajno ime v trgovini za blago in storitve, za katere je registrirana
    - če je imetnik znamke ali nekdo drug z njegovim soglasjem uporablja znamko za blago ali storitve, za katere je registrirana, tako da zavaja javnost, zlasti glede narave, kakovosti ali geografskega izvora tega blaga in storitev
  4. tožba na razveljavitev znamke zaradi neuporabe: kdorkoli lahko s tožbo pri pristojnem sodišču zahteva razveljavitev znamke, če imetnik brez upravičenega razloga v neprekinjenem obdobju petih let ni resno in dejansko uporabljal v RS znamke za označevanje blaga in storitev, za katere je znamka registrirana.
  5. tožba zaradi kršitve pravic: imetnik pravice lahko s tožbo pri pristojnem sodišču zahteva:
    - da se prepovejo kršenje in bodoče kršitve
    da se prepovejo kršenje in bodoče kršitve;
    - da se odpokličejo predmeti kršitve iz gospodarskih tokov z upoštevanjem interesov dobrovernih tretjih oseb;
    - da se odstrani stanje, ki je nastalo s kršitvijo;
    - da se nepreklicno odstranijo predmeti kršitve iz gospodarskih tokov;
    - da se uničijo predmeti kršitve;
    - da se uničijo sredstva kršitve, ki so izključno ali pretežno namenjena ali se uporabijo za kršitev in so v lasti kršilca;
    - da se tožniku prepustijo predmeti kršitve proti plačilu proizvodnih stroškov;
    - da se sodba objavi.
  6. odškodninska tožba: kršilec je dolžan imetniku pravice plačati odškodnino v obsegu, ki se določi po splošnih pravilih o povrnitvi škode ali v obsegu, ki je enak dogovorjeni ali običajni licenčnini
136
Q

Želeli bi uporabljati blagovno znamko, ki že obstaja. Kakšne možnosti imate? Kaj bi v tem primeru dokazovala tožena stranka? Kakšno je dokazno breme v tem postopku? Pogoji

A

Kdorkoli lahko s tožbo pri pristojnem sodišču zahteva razveljavitev znamke, če imetnik brez upravičenega razloga v neprekinjenem obdobju petih let ni v skladu z 52.b členom tega zakona resno in dejansko uporabljal v Republiki Sloveniji znamke za označevanje blaga ali storitev, za katere je znamka registrirana.

137
Q

Kaj bi potrebovali, da bi registrirali znamko, ki jo je ustvaril drug avtor?

A

Njegovo soglasje

138
Q

PRIMER: Stranka pride k vam in vam pove, da je narisala znak, ki ga sedaj nekdo brez njenega dovoljenja uporablja.

Nekdo ima registrirano znamko. Pojavi se avtor, ki trdi da je znak blagovne znamke ustvaril on. Sprašuje se, kako je to mogoče, da ga sedaj imetnik uporablja kot znamko in želi zaščititi svoje pravice Kaj storiti?

A

Vloži lahko tožbo za ugotovitev ničnosti znamke, le je v slabi veri tisti, ki jo je registriral.

SODNA PRAKSA
Imetnik neregistrirane znamke ali drugega znaka, ki se uporablja v trgovini in se je uporabljal že pred datumom vložitve prijave za registracijo znamke ali pred dnevom zahtevane prednostne pravice, imetniku kasneje registrirane znamke ne more preprečiti registracije kasnejše znamke, razen v primeru notorne znamke iz člena 6. bis Pariške konvencije. Glede na navedeno je treba imetnikom neregistriranih znakov dopustiti varstvo njihovih pravic v primeru, ko pride do registracije znamke v slabi veri.

Sodišče EU in Splošno sodišče sta v več zadevah zavzela smernice o razlagi pojma slabe vere. Gre za ravnanje, ki odstopa od sprejetih načel etičnega vedenja ali dobrih poslovnih običajev. Da bi se ugotovilo, ali je imetnik ob vložitvi prijave za znamko ravnal v slabi veri, je treba izvesti celovito presojo, v kateri je treba upoštevati vse ustrezne dejavnike posameznega primera.4 Iz sodne prakse Sodišča EU izhaja, da so zlasti upoštevni trije kumulativni dejavniki: 1) enakost ali podobnost znakov, ki bi lahko povzročila zmedo, 2) seznanjenost z uporabo enakega ali podobnega znaka in 3) nepošten namen imetnika znamke. Pri presoji nepoštenega namena imetnika znamke gre za subjektiven dejavnik, ki ga je treba določiti glede na objektivne okoliščine. Tudi obstoj neposredne ali posredne povezave med strankama pred vložitvijo prijave za znamko, na primer pogodbeno razmerje, je lahko znak slabe vere.

139
Q

Registrirano imate znamko, v prometu pa se pojavi izdelek s podobno znamko. Kaj storite?

A

Vloži se tožba na izpodbijanje pravice do znamke.

140
Q

Sloveča znamka

A

Sloveče znamke novi ZIL-1 ne ureja več. Šlo pa je za široko znan in uveljavljen znak, ki ga v široki javnosti poznajo tudi osebe, ki teh izdelkov ne kupujejo.

141
Q

S katero pravico intelektualne lastnine bi zavarovali idejo glede čevlja? Kje vložite vlogo, kakšne vrste je postopek?

A

Z modelom. Model se registrira za videz izdelka, ki je nov in ima individualno naravo. Vloga se vloži pri Uradu za intelektualno lastnino. Urad preveri, ali je prijavljeni videz izdelka mogoče registrirati kot model. Če ugotovi, da prijavljeni videz izdelka ustreza zahtevam in prejšnjega odstavka, izda odločbo o registraciji modela, vpiše model v register in objavi registracijo modela.

142
Q

Novost modela

A

Videz izdelka je nov, če pred datumom vložitve prijave modela ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana, javnosti ni bil dostopen enak videz izdelka. Videz izdelka se šteje za enakega, če se njegove značilnosti razlikujejo le v nepomembnih podrobnostih.

Videz izdelka ima individualno naravo, če se celotni vtis, ki ga naredi na seznanjenega uporabnika, razlikuje od celotnega vtisa, ki ga naredi kak drug videz izdelka, ki je bil dostopen javnosti pred datumom vložitve prijave ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana.

Pri ocenjevanju individualne narave se upošteva stopnja svobode oblikovalca pri razvoju videza izdelka.

143
Q

Kakšni so pogoji za zavarovanje začasne odredbe po ZIL? Kako morajo biti izpolnjeni? Kakšna je posebnost če gre za patent?

Kakšen je splošnen izraz za te vrste začasnih odredb? Ali je sploh potrebna posebna ureditev in ali je ureditev v ZIL sploh odstopa od ZIZ?

A

Po ZIZ se lahko začasna odredba izda če nedenarna terjatev obstaja ali bo nastala in nevarnost, da bo izvršba onemogočena ali precej otežena, po ZASP pa imetništvo pravice, ki je kršena ali grozi dejanska nevarnost kršitve in nevarnost, da bo uveljavitev zahtevkom onemogočena ali precej otežena.

Nevarnosti pa ni treba dokazovati, če bi kršilec s predlagano odredbo pretrpel le neznatno škodo.

Začasna odredba se po ZIZ lahko predlaga za prerečitev uporabe sile ali nastanka težko nadomestljive škode, po ZASP pa potrebnost začasne odredbe za preprečitev težko nadomestljive škode.

Po ZIZ se tehta ali dolžnik zaradi neutemeljene začasne odredbe ne bi utrpel hujše škode, kot bi brez začasne odredbe nastala upniku. Po ZASP pa domnevni kršilec zaradi neutemeljene začasne odredbe ne bi pretrpel neugodnih posledic od tistih, ki bi brez izdaje začasne odredbe nastale imentiku pravice.

Če se predlog za izdajo začasne odredbe po prejšnjem odstavku nanaša na kršitev patenta, izda sodišče začasno odredbo, če sta izpolnjena naslednja dva pogoja:

  • da imetnik pravice predloži ugotovitveno odločbo
  • da imetnik pravice predlaga začasno odredbo v treh mesecih od takrat, ko je izvedel za domnevno kršitev.

Gre za ureditvene oz. regulacijske odredbe. Posebna ureditev po ZIL je nepotrebna, saj razen glede začasne odredbe pri patentu ni razlik

144
Q

Nelojalna konkurenca. Kaj je to?

A

Prepovedana so dejanja nelojalne konkurence.

Nelojalna konkurenca je dejanje podjetja pri nastopanju na trgu, ki je v nasprotju z dobrimi poslovnimi običaji in s katerim se povzroči ali utegne povzročiti škoda drugim podjetjem.

Kot dejanje nelojalne konkurence po prejšnjem odstavku se štejejo zlasti:

  • dajanje podatkov o drugem podjetju, če ti škodijo ali utegnejo škoditi ugledu in poslovanju drugega podjetja;
  • prodaja blaga z označbami ali podatki, ki ustvarjajo ali utegnejo ustvariti zmedo glede izvora, načina proizvodnje, količine, kakovosti ali drugih lastnosti blaga;
  • dejanja, usmerjena v prekinitev poslovnega razmerja med drugimi podjetji ali k preprečevanju ali oteževanju takih razmerij;
  • neupravičeno neizpolnjevanje ali razdiranje pogodb s kakšnim podjetjem, da bi se sklenila enaka ali podobna pogodba z drugim podjetjem;
  • neupravičena uporaba imena, firme, znamke ali kakšne druge oznake drugega podjetja, ne glede na to ali je slednje dalo soglasje, če se s tem ustvari ali utegne ustvariti zmeda na trgu;
  • dajanje ali obljubljanje daril, premoženjske ali drugačne koristi drugemu podjetju, njegovemu delavcu ali osebi, ki dela za drugo podjetje, da bi se darovalcu omogočila ugodnost v škodo kakšnega podjetja;
  • nepooblaščena uporaba storitev trgovskega potnika, trgovskega predstavnika ali zastopnika drugega podjetja;
  • protipravno pridobivanje poslovne tajnosti drugega podjetja ali neupravičeno izkoriščanje zaupne poslovne tajnosti drugega podjetja.

Če je z dejanji, ki so po prejšnjem členu tega zakona nedopustna, komu storjena škoda, sme ta zahtevati odškodnino po pravilih obligacijskega prava.

Prizadeti udeleženec v prometu blaga ali storitev na trgu lahko s tožbo v pravdnem postopku zahteva prepoved nadaljnjih dejanj nelojalne konkurence, uničenje predmetov, s katerimi je bilo storjeno dejanje nelojalne konkurence, in vzpostavitev prejšnjega stanja, če je to mogoče.

Če je bilo dejanje nelojalne konkurence storjeno s sredstvi javnega obveščanja ali na podoben način (npr. z letaki, napisi na javnih krajih) ali je prizadelo veliko udeležencev, lahko prizadeti udeleženec zahteva tudi objavo sodbe v sredstvih javnega obveščanja.

145
Q

Predhodne odredbe po ZIZ. Kakšni so pogoji za predhodno uredbo? Kakšna je domneva?

A

Sodišče izda predhodno odredbo na podlagi odločbe domačega sodišča ali drugega organa, ki se glasi na denarno terjatev, in ki še ni izvršljiva, če izkaže upnik za verjetno nevarnost, da bo sicer uveljavitev terjatve onemogočena ali precej otežena.

Prvi odstavek tega člena se uporablja tudi za poravnavo, sklenjeno pred domačim sodiščem ali upravnim organom, iz katere terjatev še ni zapadla, ali pred notarjem v obliki notarskega zapisa, ki je izvršilni naslov.

Šteje se, da je podana nevarnost v smislu 257. člena tega zakona, če se predlog za zavarovanje s predhodno odredbo opira na katero od naslednjih odločb:

na sodbo, izdano v kazenskem postopku, s katero je bilo ugodeno premoženjskopravnemu zahtevku oškodovanca, proti njej pa je vložen predlog za obnovo kazenskega postopka;

na odločbo, na podlagi katere bi bilo treba izvršbo opraviti v tujini, razen če naj bi se izvršba opravila v državi članici Evropske unije;

na sodbo na podlagi pripoznave, zoper katero je vložena pritožba;

na poravnavo, sklenjeno pred sodiščem ali upravnim organom, ki se izpodbija tako, kot določa zakon;

na notarski zapis, ki je izvršilni naslov in se izpodbija tako, kot določa zakon;

na sodbo, izdano v postopku v sporu majhne vrednosti, zoper katero je vložena pritožba.

V primerih iz 4. do 7. točke prvega odstavka tega člena lahko sodišče na dolžnikov predlog določi za zavarovanje s predhodno odredbo pogoj, da upnik položi varščino za škodo, ki jo utegne zaradi predhodne odredbe utrpeti dolžnik.

146
Q

Začasne odredbe po ZIZ

A

Začasne odredbe za zavarovanje denarne terjatve:
sodišče izda začasno odredbo v zavarovanje denarne terjatve, če upnik za verjetno, da terjatev obstoji ali da mu bo terjatev zoper dolžnika nastala.

Upnik mora verjetno izkazati tudi nevarnost, da je zaradi dolžnikovega odtujevanja, skrivanja ali kakšnega drugačnega razpolaganja s premoženjem uveljavitev terjatve onemogočena ali precej otežena.

Upnik ni dolžan dokazovati nevarnosti, če izkaže za verjetno, da bi dolžnik s predlagano odredbo pretrpel le neznatno škodo.

Šteje se, da je nevarnost podana, če naj bi bila terjatev uveljavljena v tujini, razen če naj bi se terjatev uveljavljala v državi članici Evropske unije.

Začasne odredbe za zavarovanje nedenarnih terjatev:
Sodišče izda začasno odredbo v zavarovanje nedenarne terjatve, če izkaže upnik za verjetno, da terjatev obstoji ali da mu bo terjatev zoper dolžnika nastala.
Upnik mora verjetno izkazati tudi eno izmed naslednjih predpostavk:

nevarnost, da bo uveljavitev terjatve onemogočena ali precej otežena;

da je odredba potrebna, da se prepreči uporaba sile ali nastanek težko nadomestljive škode;

da dolžnik z izdajo začasne odredbe, če bi se tekom postopka izkazala za neutemeljeno, ne bi utrpel hujših neugodnih posledic od tistih, ki bi brez izdaje začasne odredbe nastale upniku.

147
Q

Razlike med predhodnimi in začasnimi odredbami

A

Za razliko od predhodne odredbe, je začasna odredba takšno sredstvo zavarovanja, glede katerega je pogoj za njeno izdajo izkaz verjetnosti obstoja (denarne oziroma nedenarne) terjatve upnika do dolžnika.
Pogoj za izdajo predhodne odredbe pa je obstoj odločbe domačega sodišča ali drugega organa, ki se glasi na denarno terjatev, ki še ni izvršljiva, zato se v takšnem postopku vprašanje verjetnosti obstoja terjatve ne more postavljati

148
Q

Gospodarska izvršba na denarna sredstva dolžnika. Kdaj je upnik poplačan? Ali je možno poplačati upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi?

A

Organizacija za plačilni promet prenese sredstva z dolžnikovega na upnikov račun še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, razen če je bil ta sklep izdan na podlagi verodostojne listine.

Če je s sklepom o izvršbi določeno, da se izvrši prenos sredstev v gotovini, lahko organizacija za plačilni promet opravi gotovinsko plačilo po pravnomočnosti sklepa o izvršbi.

149
Q

Izvršba na podlagi verodostojne listine in na podlagi menice. Kaj vse mora vsebovati? Kakšne ugovore ima dolžnik? Kaj lahko naredi upnik?

A

RAZVELJAVLJENO S SODBO USTAVNEGA SODIŠČA

Bistvo opisane ureditve je v tem, da se upnik lahko (v gospodarski zadevi) na
podlagi menice, ki jo priloži predlogu za izvršbo, poplača iz dolžnikovega premoženja pri
organizaciji za plačilni promet, ne da bi to lahko preprečili kakršni koli razlogi, ki bi jih dolžnik
uveljavljal v ugovoru zoper sklep o izvršbi. Pri izvršbi na podlagi verodostojne listine (torej
tudi menice) sodišče sicer po ugovoru dolžnika sklep o izvršbi v delu, v katerem je dovolilo
izvršbo, razveljavi, zadeva pa se obravnava v rednem gospodarskem sporu (62. člen ZIZ).
Vendar tudi to dolžniku ne koristi, saj po noveliranem 67. členu ZIZ ne more z nasprotno
izvršbo ali posebno tožbo uveljaviti vračila tistega, kar je bilo z njegovega računa pri
organizaciji za plačilni promet preneseno na upnika, vse dokler se v gospodarskem sporu ne
bo ugotovilo, da je bil tožbeni zahtevek neutemeljen. Ker je poplačilo upnika (v resnici:
domnevnega upnika) mogoče, še preden je nasprotna stranka imela možnost, da pred
katerim koli sodiščem uveljavi argumente v svojo korist, se postavlja vprašanje skladnosti s
pravico do izjavljanja, ki je del pravice do enakega varstva pravic po 22. členu Ustave. Ker
ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi ne zadrži izvršbe, se tudi postavlja vprašanje skladnosti
s pravico do pravnega sredstva po 25. členu Ustave. Na to pravico se predlagatelj izrecno
sicer ne sklicuje, vendar pa njeno kršitev uveljavlja smiselno s tem, ko nasprotuje 46. členu
ZIZ o nesuspenzivnosti pravnih sredstev dolžnika pri izvršbi na podlagi menice.

Glede na navedeno ureditev, da se izvršba (ko ne gre za izvršbo na podlagi
pravnomočne sodbe ali drugega enakovrednega izvršilnega naslova) v celoti opravi, še
preden je prizadeta stranka imela kakršno koli učinkovito možnost, da uveljavi morebitne
ugovore procesne ali materialnopravne narave, ni skladna s pravico do izjavljanja po 22.
členu Ustave in pravico do pravnega sredstva po 25. členu Ustave.5

150
Q

V d.o.o. se družbeniki ne morejo sporazumeti kdo bi bil direktor? Kaj bi jim svetovali? Katero sodišče odloča? Zakaj to sodišče?

A

Če družba z neomejeno odgovornostjo, komanditna družba ali družba z omejeno odgovornostjo nima poslovodje zaradi njegove smrti, trajne ali dolgotrajne nezmožnosti za delo ali v drugih nujnih primerih, ga na predlog imenuje sodišče v nepravdnem postopku. Predlog lahko vloži vsakdo, ki ima pravni interes. Funkcija sodno imenovanega poslovodje preneha najkasneje s potekom obdobja, za katerega je bil imenovan s strani sodišča, ali z imenovanjem novega poslovodje v skladu z aktom o ustanovitvi. Sodno imenovani poslovodja ima pravico do plačila za delo in poravnave stroškov. Če se o višini stroškov in plačila sodno imenovani poslovodja in družba ne sporazumeta, odloči o stroških in plačilu sodišče.

151
Q

Če pride do odškodninske odgovornosti organov vodenja in nadzora, kateri zakon se upošteva - OZ in ZFPPIPP? Kakšna skrbnost se zahteva po enem in po drugem? Kakšna je sodna praksa glede zahtevane stopnje skrbnosti? Katere so razlike po ZFPPIPP, OZ in ZGD-1 glede skrbnosti? Ali je za presojo skrbnosti pomembno, če je bilo kaj stečajne mase in če bodo v stečaju poplačani ali bi imeli odškodninski zahtevek? Ali je po ZFPPIPP odškodninska odgovornost omejena?

A

Član organa vodenja ali nadzora mora pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovno skrivnost družbe.

Člani organa vodenja ali nadzora so solidarno odgovorni družbi za škodo, ki je nastala kot posledica kršitve njihovih nalog, razen če dokažejo, da so pošteno in vestno izpolnjevali svoje dolžnosti. Če družba sklene zavarovalno pogodbo za zavarovanje članov organov vodenja ali nadzora pred riziki iz opravljanja njihove funkcije v družbi, mora biti določena odbitna franšiza vsaj v višini 10 % škode, vendar ne več, kot znaša 1,5-kratnik njihovih fiksnih letnih prejemkov.

Članu organa vodenja ali nadzora ni treba povrniti škode, če dejanje, s katerim je bila družbi povzročena škoda, temelji na zakonitem skupščinskem sklepu. Odškodninska odgovornost člana poslovodstva ni izključena, čeprav je nadzorni svet ali upravni odbor odobril dejanje. Družba se odškodninskim zahtevkom lahko odreče ali jih pobota šele tri leta po nastanku zahtevka, če s tem soglaša skupščina, in če temu z izjavo, ki se vnese v zapisnik skupščine, ne ugovarja manjšina, ki ima skupno vsaj desetino osnovnega kapitala.

Za presojo se uporablja pravilo podjetniške presoje.

Na podlagi pravila podjetniške presoje (business judgement rule) vsaka podjetniška odločitev, ki se izkaže za škodljivo, še ne pomeni ravnanja v nasprotju z zahtevanim standardom skrbnosti. Obveznost članov organov vodenja in nadzora je namreč mogoče opredeliti kot obligacijo prizadevanja in ne kot obligacijo rezultata.

Pravilo podjetniške presoje sicer v slovenskem pravnem redu ni uzakonjeno, vendar ga sodna praksa upošteva pri razlagi dolžne skrbnosti ravnanja članov organov vodenja in nadzora. Kot sta pojasnili že sodišči prve in druge stopnje, je pri presoji skrbnosti treba imeti pred očmi stanje, v kakršnem se je nahajala odgovorna oseba v času sprejemanja odločitev, in upoštevati informacije, do katerih je imela takrat dostop.

ZGD-1 določa, da mora v delniški družbi član organa vodenja ali nadzora pri opravljanju svojih nalog ravnati v dobro družbe s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika in varovati poslovno skrivnost.

V ZFPPIPP so temeljne obveznosti poslovodstva določene v 28. členu, po katerem mora poslovodstvo pri vodenju poslov družbe ravnati s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in si pri tem prizadevati, da je družba vedno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.

Po OZ pa je osnovno pravilo skrbnosti dobrega gospodarstvenika in dobrega strokovnjaka določena v 6. členu. Kot merilo za presojo ravnanj članov poslovodstva se uporablja standard profesionalne skrbnosti. OZ na področju poslovnih obligacijskih razmerij kot sopomenko za profesionalno skrbnost uporablja pojem skrbnosti dobrega strokovnjaka.

V 2. odstavku 28. člena ZFPPIPP je izrecno določeno, da mora poslovodstvo pri vodenju poslov družbe ravnati s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in si pri tem prizadevati, da je družba vedno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna. Drugačno besedilo je uporabljeno v 2. odstavku 263. člena ZGD-1, ki zahteva, da člani organa vodenja ali nadzora ravnajo v dobro družbe ter s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika.

Uporaba različnih pojmov za opredelitev zahtevane skrbnosti po ZFPPIPP (profesionalna skrbnost) in ZGD-1 (skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika) nas ne sme zapeljati k sklepu, da je ZFPPIPP za področje finančnega poslovanja določa strožji standard od splošnega standarda, ki ga za ravnanja poslovodstva pri vodenju poslov družbe določa ZGD-1, saj bi bila takšen sklep napačen. Nobeno pravilo v ZGD-1 ne daje opore za sklep, da bi bila namen ureditve odgovornosti članov organov vodenja ali nadzora določiti standard običajne skrbnosti, torej standard, ki je milejši od standarda profesionalne skrbnosti, določenega s splošnim pravilom OZ.

Zato je potrebno določbo ZGD-1 - skrbnost vestnega in poštenega gospodarstvenika - uporabljati za sinonim za profesionalno skrbnost oziroma skrbnost dobrega strokovnjaka.

Vrhovno sodišče pri odločanju uporablja pojem dobrega gospodarstvenika, kot je določen v ZGD-1, hkrati pa ga je po vsebini uporabljenih pravil umestilo v pojem, enak pojmu dobrega strokovnjaka po 2. odstavku 6. člena OZ.

Poslovodstvo je upnikom odgovorno za škodo, ki so jo imeli, ker v stečajnem postopku niso dosegli polnega plačila, če je bil nad družbo začet stečajni postopek in če poslovodstvo pred začetkom stečajnega postopka:
1. ni pravočasno opravilo dejanj iz 35. , 34. do 39. člena tega zakona (v enem mesecu po nastanku insolventnosti nadzornemu svetu predložilo poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja, ni sklicalo skupščine, če je v skladu s poročilom o ukrepih finančnega prestrukturiranja treba opraviti povečanje osnovnega kapitala z novimi denarnimi vložki, o katerem mora odločiti skupščina, ni objavilo poziva za vpis novih delnic, ni pravočasno vložilo predloga za začetek stečajnega postopka, je ravnalo v nasprotju z obveznostjo enakega obravnavanja upnikov.

Če ima poslovodstvo dva ali več članov, so vsi člani upnikom solidarno odgovorni za škodo iz prvega odstavka tega člena.

Člani poslovodstva so v celoti ali delno prosti odškodninske odgovornosti za škodo iz prvega odstavka tega člena, če dokažejo, da je celotna škoda ali del škode nastal zaradi dogodkov ali ravnanja drugih oseb, ki jih poslovodstvo, čeprav je ravnalo v skladu s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in stroke upravljanja podjetij, ni moglo niti preprečiti niti odvrniti ali omejiti njihovih škodljivih posledic.

Člani nadzornega sveta so upnikom solidarno odgovorni za škodo, ki so jo imeli, ker v stečajnem postopku niso dosegli polnega plačila, če je bil nad družbo začet stečajni postopek in če obstaja eden od naslednjih pogojev:1. če je poslovodstvo v zadnjih dveh letih pred začetkom stečajnega postopka na podlagi poročila o ukrepih finančnega prestrukturiranja predlagalo skupščini sprejetje sklepa o povečanju osnovnega kapitala z vložki in:
-
je nadzorni svet o poročilu o ukrepih finančnega prestrukturiranja dal mnenje iz petega odstavka 35. člena tega zakona, v katerem je presodil, da družba ni insolventna in povečanje osnovnega kapitala ni potrebno, ter
-
je skupščina zavrnila sprejetje sklepa o povečanju osnovnega kapitala,

  1. če od poslovodstva niso zahtevali poročil po drugem in četrtem odstavku 272. člena ZGD-1, čeprav bi jih morali zahtevati po pravilih poslovnofinančne stroke ali stroke upravljanja podjetij,
  2. če bi na podlagi letnega poročila ali drugih poročil poslovodstva lahko ugotovili, če bi ravnali s profesionalno skrbnostjo poslovnofinančne stroke in stroke upravljanja podjetij, da je družba postala insolventna, pa niso z ukrepi, ki so v njihovi pristojnosti, zagotovili, da poslovodstvo pravočasno opravi dejanja iz 35. do 39. člena tega zakona, ali preprečili dejanja v nasprotju s prepovedmi iz 34. člena tega zakona.

Za vzročno zvezo med dejanji ali opustitvami članov nadzornega sveta in škodo se smiselno uporablja drugi odstavek 42. člena tega zakona.

Za oprostitev odgovornosti članov nadzornega sveta se smiselno uporabljata četrti in peti odstavek 42. člena tega zakona.

Posamezen član poslovodstva ali nadzornega sveta je odgovoren upnikom za škodo iz prvega odstavka 42. člena ali prvega odstavka 43. člena tega zakona do višine dvakratnega skupnega zneska vseh njegovih prejemkov za opravljanje funkcije člana poslovodstva ali nadzornega sveta v letu, v katerem je bilo izvedeno ali opuščeno dejanje iz prvega odstavka 42. člena ali prvega odstavka 43. člena tega zakona, vendar pri članih poslovodstva ne manj kot:

  1. pri veliki družbi 150.000 eurov,
  2. pri srednji družbi 50.000 eurov in
  3. pri majhni družbi ali drugi pravni osebi 20.000 eurov.

Odškodninska odgovornost po prvem odstavku tega člena se ne omeji, če je bilo dejanje izvedeno ali opuščeno namenoma ali iz hude malomarnosti.

Odškodninski zahtevek po 42. in 43. členu tega zakona:
1. se uveljavlja za račun vseh upnikov, ki imajo pravico do plačila svojih terjatev v stečajnem postopku nad družbo, tako, da mora odgovorna oseba odškodnino plačati družbi kot stečajnemu dolžniku.

  1. je upravičen uveljavljati:
    -
    stečajni upravitelj v imenu družbe kot stečajnega dolžnika in
    -
    vsak upnik, ki je v skladu s tem zakonom upravičen opravljati procesna dejanja v stečajnem postopku nad družbo, v svojem imenu in za račun družbe kot stečajnega dolžnika.
152
Q

Če pride do konflikta interesov med družbo in direktorjem - kdo zastopa družbo v tožbi proti direktorju? Kaj če bi imela d.o.o. nadzorni svet, kdo bi zastopal družbo?

A
  • družba (zanjo npr. predsednik nadzornega sveta, če se uveljavlja odgovornost uprave),
  • družba (po sklepu skupščine) in sicer mora poslovodstvo družbe mora v šestih mesecih od dneva skupščine vložiti tožbo za povrnitev škode, ki so jo družbi v zvezi z ustanovitvijo povzročili ustanovitelji ali za povrnitev škode v zvezi z vodenjem posameznih poslov družbe, ki je družbi nastala kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja ali nadzora, če tako sklene skupščina z navadno večino glasov. Če je tožbo iz prejšnjega odstavka treba vložiti proti osebi, ki med odločanjem skupščine še vedno opravlja naloge člana organa vodenja ali nadzora, mora skupščina imenovati posebnega zastopnika.
153
Q

PRIMER: Če v stečajnem postopku stečajni upravitelj prizna neko terjatev, koga sodišče pošlje na pravdo? Kakšna je procesna situacija, če je postopek med strankama že tekel?

A

Razlog za prekinitev pravdnega postopka iz prvega odstavka tega člena zaradi nastanka pravnih posledic stečajnega postopka preneha z objavo sklepa o preizkusu terjatev.

Če je prerekana upnikova terjatev iz prvega odstavka tega člena, mora upnik v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev predlagati nadaljevanje prekinjenega pravdnega postopka.

Velja, da upnikov predlog za nadaljevanje prekinjenega pravdnega postopka vsebuje tudi izjavo upnika o umiku dajatvenega dela tožbenega zahtevka tako, da uveljavlja samo še zahtevek za ugotovitev obstoja terjatve.

Če je upnikovo terjatev iz prvega odstavka tega člena prerekal drug upnik, mora upnik v roku iz tretjega odstavka tega člena tožbo razširiti na upnika, ki je prerekal terjatev, kot novega toženca.

Za razširitev tožbe po petem odstavku tega člena soglasje drugega upnika, na katerega se tožba razširi, ni potrebno.

Če upnik v enem mesecu po objavi sklepa o preizkusu terjatev ne predlaga nadaljevanja postopka v skladu s tretjim odstavkom tega člena in v primeru iz petega odstavka tega člena tožbe ne razširi na drugega upnika, ki je terjatev prerekal, preneha njegova prerekana terjatev v razmerju do stečajnega dolžnika.

154
Q

Kaj se zgodi z d.o.o. če ne odda letnega poročila več kot 2 leti? Kako se izvede postopek izbrisa brez likvidacije ? Kaj če je nekdo dal soglasje družbi, da registrira svoj poslovni naslov na nekem naslovu, po tem pa umakne soglasje? Kaj lahko stori lastnik in kakšen je postopek? Če se v tem postopku pojavi upnik, ki trdi, da ima terjatev do družbe, kakšne ugovore ima?

A

Organ, ki to ugotovi, mora obvestiti registrsko sodišče, ki začne postopek izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije.

Začetek postopka izbrisa lahko predlaga oseba, ki je lastnik objekta na naslovu, ki je v sodni register vpisan kot poslovni naslov pravne osebe.

Upravičeni predlagatelj mora predlogu za izbris priložiti dokaz, da je lastnik objekta iz prvega odstavka tega člena.

Začetka postopka izbrisa ne more predlagati niti družbenik niti upnik pravne osebe.

Pravna oseba, nad katero je bil začet postopek izbrisa, njen družbenik ali upnik lahko vloži ugovor, da ni pogojev za vodenje postopka izbrisa (v nadaljnjem besedilu: ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa):

  1. če izbrisni razlog ne obstaja,
  2. če je bil nad pravno osebo začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije ali
  3. če je bil vložen predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije nad pravno osebo.

Če je bil postopek izbrisa začet na podlagi domneve izbrisnega razloga iz 2. točke drugega odstavka 427. člena tega zakona in je pravna oseba vložila ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa, s katerim uveljavlja razlog iz 1. točke prvega odstavka tega člena, je ugovor dovoljen samo, če pravna oseba

  1. bodisi verjetno izkaže, da posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodni register in da je na tem naslovu upravičena poslovati bodisi kot lastnik nepremičnine na tem naslovu bodisi na podlagi najemne pogodbe ali drugega pravnega posla, s katerim ji je lastnik nepremičnine dovolil uporabo nepremičnine na tem naslovu,
  2. bodisi hkrati z ugovorom vloži predlog za vpis spremembe poslovnega naslova v sodni register in poleg listin, ki so podlaga za vpis spremembe poslovnega naslova v sodni register, priloži tudi dokaz:
    - da je lastnik objekta na novem poslovnem naslovu
    - da ji je lastnik objekta na novem poslovnem naslovu dovolil poslovanje ali sprejemanje uradnih poštnih pošiljk na tem naslovu.

Če se z ugovorom proti sklepu o začetku postopka izbrisa uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka tega člena, je ugovor dovoljen samo, če je bil do poteka roka za ugovor vložen predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije.

Ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa mora vsebovati opis dejstev, iz katerih izhaja, da obstaja razlog, ki se uveljavlja z ugovorom, in dokaze o teh dejstvih.

Vlagatelj ugovora mora ugovoru proti sklepu o začetku postopka izbrisa priložiti morebitne listinske dokaze o dejstvih iz četrtega odstavka tega člena.

Če ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa ne vsebuje opisa dejstev in dokazov iz petega odstavka tega člena ali če mu niso priloženi dokazi iz petega odstavka tega člena, se zanj ne uporabljajo pravila o nepopolnih vlogah, temveč registrsko sodišče o ugovoru odloči na podlagi dejstev, navedenih v ugovoru, in dokazov, ki so mu priloženi.

Registrsko sodišče izda sklep, s katerim odloči, da obstaja izbrisni razlog (v nadaljnjem besedilu: sklep o obstoju izbrisnega razloga):
1.
če v roku iz 436. člena tega zakona ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa ni bil vložen ali je bil zavržen po prvem odstavku 437. člena tega zakona,
2.
na podlagi dovoljenega ugovora proti sklepu o začetku postopka izbrisa, s katerim se uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka 435. člena tega zakona: če je predlog za začetek postopka zaradi insolventnosti umaknjen ali pravnomočno zavržen ali zavrnjen,
3.
v drugih primerih: če presodi, da ugovor ni utemeljen in da izbrisni razlog obstaja.

Proti sklepu o obstoju izbrisnega razloga lahko udeleženec postopka vloži pritožbo v osmih dneh po vročitvi sklepa.

Na podlagi pravnomočnega sklepa o obstoju izbrisnega razloga registrsko sodišče po uradni dolžnosti odloči o izbrisu pravne osebe iz sodnega registra.

Ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa je treba vložiti v dveh mesecih.

Rok iz prvega odstavka tega člena teče:

  1. če je vlagatelj ugovora pravna oseba, nad katero je bil začet postopek izbrisa: od vročitve sklepa o začetku postopka izbrisa,
  2. v drugih primerih: od objave sklepa o začetku postopka izbrisa.

Registrsko sodišče zavrže ugovor proti sklepu o začetku postopka izbrisa:

  1. če je vložen po poteku roka iz 436. člena tega zakona,
  2. če ga je vložila oseba, ki po prvem odstavku 435. člena tega zakona ni upravičena vložiti ugovora, ali
  3. če ugovor po drugem, tretjem ali četrtem odstavku 435. člena tega zakona ni dovoljen.

Če se z dovoljenim ugovorom proti sklepu o začetku postopka izbrisa uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka 435. člena tega zakona, registrsko sodišče prekine postopek izbrisa do pravnomočne odločitve o predlogu za začetek postopka zaradi insolventnosti ali prisilne likvidacije.

Registrsko sodišče izda sklep, s katerim ustavi postopek izbrisa (v nadaljnjem besedilu: sklep o ustavitvi postopka izbrisa):

1.
na podlagi dovoljenega ugovora proti sklepu o začetku postopka izbrisa, s katerim se uveljavlja razlog iz 3. točke prvega odstavka 435. člena tega zakona: če je postopek zaradi insolventnosti začet,
2.
v drugih primerih: če presodi, da je ugovor utemeljen in da izbrisni razlog ne obstaja.

Proti sklepu o ustavitvi postopka izbrisa lahko predlagatelj postopka vloži pritožbo v osmih dneh po vročitvi sklepa.

Na podlagi pravnomočnega sklepa o ustavitvi postopka izbrisa registrsko sodišče po uradni dolžnosti odloči o izbrisu vpisa začetka postopka izbrisa iz sodnega registra.

SODNA PRAKSA
Ustavno sodišče Republike Slovenije (v nadaljevanju US) je presojalo ZFPPIPP v delu, ki ureja postopek ugovora zoper sklep o začetku postopka izbrisa pravne osebe iz sodnega registra brez likvidacije, kadar je ta začet iz razloga, da pravna oseba ne posluje na poslovnem naslovu, vpisanem v sodni register.4 V obrazložitvi navedene odločbe je US navedlo, da se do odprave ugotovljenega neskladja lahko v postopku izbrisa iz sodnega registra brez likvidacije, ki se vodi iz razloga po 2. točki prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP, kot ugovor, da izbrisni razlog ne obstaja (1. točka prvega odstavka 435. člena ZFPPIPP), uveljavi tudi, da pravna oseba ni prenehala poslovati, da ima premoženje ali da ni izpolnila vseh svojih obveznosti. To pomeni, da je mogoče v izbrisnem postopku po 2. točki prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP uveljaviti vsebinsko enak ugovor, kot v izbrisnem postopku po 1. točki prvega odstavka 427. člena ZFPPIPP.

155
Q

Primer: Gasilci do želeli kot model registrirati sliko gasilske obleke. Kakšno je vaše mnenje - ali bi bila registracija možna?

A

Z modelom. Model se registrira za videz izdelka, ki je nov in ima individualno naravo. Vloga se vloži pri Uradu za intelektualno lastnino. Urad preveri, ali je prijavljeni videz izdelka mogoče registrirati kot model. Če ugotovi, da prijavljeni videz izdelka ustreza zahtevam in prejšnjega odstavka, izda odločbo o registraciji modela, vpiše model v register in objavi registracijo modela.

Videz izdelka je nov, če pred datumom vložitve prijave modela ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana, javnosti ni bil dostopen enak videz izdelka. Videz izdelka se šteje za enakega, če se njegove značilnosti razlikujejo le v nepomembnih podrobnostih.

Videz izdelka ima individualno naravo, če se celotni vtis, ki ga naredi na seznanjenega uporabnika, razlikuje od celotnega vtisa, ki ga naredi kak drug videz izdelka, ki je bil dostopen javnosti pred datumom vložitve prijave ali datumom prednostne pravice, če je ta zahtevana.

Pri ocenjevanju individualne narave se upošteva stopnja svobode oblikovalca pri razvoju videza izdelka.

156
Q

V čem se razlikuje pogodba o delu in gradbena pogodba?

A

Gradbena pogodba je podjemna pogodba, s katero se izvajalec zavezuje, da bo po določenem načrtu v dogovorjenem roku zgradil določeno gradbo na določenem zemljišču ali da bo na takem zemljišču oziroma na že obstoječem objektu izvedel kakšna druga gradbena dela, naročnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal določeno ceno.

Gradbena pogodba mora biti sklenjena v pisni obliki.

S podjemno pogodbo se podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kot je izdelava ali popravilo kakšne stvari, kakšno telesno ali umsko delo ipd., naročnik pa zavezuje, da mu bo za to plačal.

Tudi gradbena pogodba je v 649. členu OZ opredeljena kot podjemna pogodba. Razlika med podjemno in gradbeno pogodbo je v opredelitvi izpolnitvenih dejanj izvajalca oz. podjemnika. Izpolnitveno dejanje pri gradbeni pogodbi je izvršitev (oprava, dokončanje) določenega posla – bodisi izgradnja novega objekta bodisi izvedba (dokončanje) drugih gradbenih del na obstoječem objektu. Predmet gradbene pogodbe je torej izdelava nove stvari – novega objekta oz. izvedba drugih gradbenih del, katerih izvedba zahteva večja in zahtevnejša dela. Pri podjemni pogodbi je izpolnitveno dejanje opredeljeno kot opravljen posel. Ker gre pri obeh pogodbah za istovrstno izpolnitveno ravnanje, je tudi gradbena pogodba opredeljena kot podjemna pogodba.

157
Q

Z nekom ste se zmenili za renovacijo kopalnice, katero pogodbo bi uporabili? Kaj pa če po sedmih ali osmih letih pride do zamakanja?

A

Odločila bi se za gradbeno, ker izvajalec odgovarja za morebitne napake v izdelavi gradbe, ki zadevajo njeno solidnost, če se take napake pokažejo v desetih letih od izročitve in prevzema del.
Ker pri podjemni pogodbi po dveh letih od prevzema opravljenega posla se naročnik ne more več sklicevati na napake.

158
Q

Kakšne so posebnosti po ZPP_E v zvezi z gospodarskimi spori?

A

● načelo ekonomičnosti in pospešitve postopka – pomembna je hitrost reševanja sporov;
● omejitev obligatornosti glavne obravnave – predsednik senata lahko brez naroka izda odločbo, ko po prejemu odgovora na tožbo ugotovi, da med strankama ni sporno dejansko stanje in ni drugih ovir za izdajo odločbo;
● načelo pismenosti – stranke ne morejo dajati zunaj naroka ustnih izjav na zapisnik;

Poleg sodišča splošne pristojnosti je pristojno tudi sodišče kraja, kjer bi moral toženec po sporazumu strank izpolniti pogodbo (forum solutionis), če gre za:
● spor o ugotovitvi (ne)obstoja pogodbe; ali
● spor za izpolnitev ali razvezo pogodbe; ali
● odškodninski spor zaradi neizpolnitve pogodbe.

V gospodarskih sporih sodi sodnik posameznik, razen v sporih glede industrijske lastnine (varstvo ter uporaba izumov in znakov razlikovanja, pravica do uporabe firme) in sporih glede varstva konkurence.

V nujnih primerih lahko sodišče takoj po predhodnem preizkusu tožbe razpiše glavno obravnavo. Narok lahko naroči po telefonu, brzojavno ali z uporabo telekomunikacijskih storitev.

Sodišče lahko brez naroka izda odločbo, če po prejemu odgovora na tožbo ugotovi, da med strankama ni sporno dejansko stanje in ni drugih ovir za izdajo odločbe.

Stranki lahko sporazumno predlagata preložitev naroka, da poskusita skleniti poravnavo.

V gospodarskih sporih ni mirovanja postopka.
Fikcija umika – če obe stranki izostaneta z 2 zaporednih narokov, se šteje, da je tožnik tožbo umaknil.

Verodostojne listine v gospodarskih sporih ni treba preložiti v izvirniku ali overjenem prepisu. Zadošča overovitev pristojnega organa pravne osebe.

Gospodarski spori majhne vrednosti so:
(1) spori, v katerih vrednost spornega predmeta ne presega 4.000 EUR;
(2) spori, v katerih vrednost nadomestne izpolnitve (facultas alternativa) ne presega 4.000 EUR;
(3) spori, v katerih v tožbi navedena vrednost premične stvari ne presega 4.000 EUR.
V teh sporih se izda posebna sodba, ki se imenuje sodba s skrajšano obrazložitvijo. Stranka mora pritožbo napovedati v 8 dneh.
Zoper sodbo se lahko pritoži le stranka, ki je napovedala pritožbo.
Fikcija umika napovedi pritožbe – šteje se, da je stranka umaknila napoved pritožbe, če niti po sodnem opominu ni plačala sodne takse za pritožbo.

159
Q

Kako preneha zavod?

A

Zavod preneha:

  • če se s pravnomočno odločbo ugotovi ničnost vpisa zavoda v sodni register,
  • če je zavodu izrečen ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti, ker ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dejavnosti, pa v roku, določenem z izrečenim ukrepom, ne izpolni pogojev za opravljanje te dejavnosti,
  • če ustanovitelj sprejme akt o prenehanju zavoda, ker so prenehale potrebe oziroma pogoji za opravljanje dejavnosti, za katero je bil zavod ustanovljen,
  • če se pripoji drugemu zavodu ali spoji z drugim zavodom ali razdeli v dvoje ali več zavodov,
  • če se organizira kot podjetje,
  • v drugih primerih, določenih z zakonom ali aktom o ustanovitvi.

V primerih iz prve, druge in tretje alinee prejšnjega odstavka se opravi postopek likvidacije zavoda v skladu z zakonom.

Zavod lahko preneha na podlagi stečaja, če ustanovitelj po zakonu ali aktu o ustanovitvi ni odgovoren za obveznosti zavoda.