Perifer yrsel Flashcards

1
Q

Varför är det viktigt med en bra anamnesteknik när man utreder yrsel?

A

Patienter beskriver sina yrselproblem på väldigt olika sätt, en bra anamnes teknik krävs för att ta reda på vad patienten egentligen upplever. Men vi måste veta vart det sitter: indata system till hjärnan, eller i hjärnan eller i utförarsystemen som muskler och ögon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Patofysiologin hos yrsel i perifera delen är enklare att förstå än i centrala, perifera yrsel sjukdomar brukar inte heller vara så farliga och läka ut av sig själva. Sjukdomar i centrala systemet kan dock vara livsfarliga.

Vi är dock beroende av att hålla balansen, detta sker automatiskt och vi måste inte riktigt tänka på det oftast. När blir det en medveten process?

A

Yrsel
Balans blir en medveten process om patienten har besvär med att uppleva sin omgivning stabil, besvär att uppleva sin omgivning som stabil kallas för yrsel.

Balansbehov
Det finns andra fall som inte handlar om yrsel när man upplever balansen som en medveten process, eg om man ska balansera på något.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur vanligt är yrsel?

A

Vanligt! Många söker sjukvården pga yrsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Balanssystemet är en informationshanteringssystem som ska klara av att styra via output till våra ben, nackmuskler samt ögon (för att ha en stabil bild på näthinnan om vår omgivning). Detta är beroende av massa indata, vad kan indatan som ger oss information om balans komma ifrån?

A

Syn

Vestibulär information (innerörat är den viktigaste komponenten för balans i perifera systemet)

Proprioception - muskler får inte vara för spända i eg nacke osv

Hudenskänsel - känsla i fötterna är väldigt viktig för balans

All den här informationen ska samlas i centrala organ som sitter i hjärnstamen, här har vi vestibularis kärnorna som också är under inflytande av lillhjärnan och kan även styras från storhjärnan. Storhjärnan kan inte bli medveten om allt som händer i vårt balanssystem, vi skulle bli aldeles för trötta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly