Ontwikkelingsdoelen en eindtermen Flashcards
Ontwikkelingsdoelen
voor gewoon kleuteronderwijs zijn minimumdoelen op vlak van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes. Bestaande uit 5 leergebieden.
Eindtermen
voor gewoon lager onderwijs, overheid acht deze bereikbaar voor bepaalde leerlingenpopultie. Minimumdoelen aan kennis, inzicht, varadigheden en attitudes. 6 leergebieden
Leergebiedoverschrijdende eindtermen
minimumdoelen die niet specifiek behoren tot 1 leergebied, maar onder meer door middel van meer leergebieden of onderwijsprojecten na te streven. (inspanningsverplichting), streven na, maar zijn geen verplichting om te behalen.
Leergebiedgebonden eindtermen
moeten behaald worden
Attidudinale eindtermen
dienen in tegenstelling tot de minimumdoelen op vlak van kennis, inzicht en vaardigheden niet bereikt worden, maar wel te worden nagestreefd.
Brede, harmonische vorming
Herkenbare leefwereld van kinderen van waaruit en waarin ze leren. Een evenwichtige aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden. Zowel het cognitieve als het motorische en sociaal-emotionele.
Actief leren
Het leren in samenspraak met anderen, uitleg vragen, exploreren, zelf hun werk regelen,… Ze moeten hun eigen leerproces zoveel mogelijk zelf in handen nemen. Leren leren.
Zorgbreedte
Dialoog tussen school en ouders is belangrijk. School leert brede basisvorming aan maar moet voldoene zorgbreedte krijgen. Basisvaardigheden zijn prioriteit en iedereen krijgt voldoende tijd en zorgt voor gericht aanbod. Preventief en remediërend.
Samenhang
De verschillende leergebieden staan met elkaar in verbinding. (Horizontale samenhang). Daarnaast staan de 5 leergebieden (Verticale verbinding) ook met elkaar in verbinding. Een ontwikkelingslijn doorheen de basisschool.
Kleuteronderwijs
ontwikkelingsdoelen
Lager onderwijs
eindtermen
Secundair onderwijs
eindtermen & ontwikkelingsdoelen
Buitengewoon basisonderwijs:
ontwikkelingsdoelen
Buitengewoon secundair onderwijs
Ontwikkelingsdoelen & eindtermen opleiding vorm