Non infektiøs GI Hest. Flashcards
Kliniske tegn på spiserørsforstoppelse:
Savler skum gennem munden og næsen - lugtløst, fodermateriale kommer ud gennem næsen og munden, står med strukket hals, restløs, forsøger at drikke, hosten og kløgning (harker) det gør den for at få nogle antiperistaltiske bevægelser.
Hvis længere varende partiel kam symptomerne komme og gå, hvis komplet ses nedstemhed og vægttab.
Prædilektionssteder for spiserørsforstoppelse:
Typsik der hvor der sidder lymfeknuder – så ved indgangen til eosophagus med ln retropharymgeale, midt på cervikalregionen (klart det mest hyppige), ved indgangen til thorax og ved udmundingen af eosophagus ind i ventriklen.
Behandlining af spiserørsforstoppelse:
.
1) ejer ringer og du siger at de skal tage alt foder fra hesten og komme den i en tom ustrøet boks eller gå med den i ridehus. Du kan berolige og sige at det ikke er noget livstruende.
2) Komplet klinisk US og giv sedation med xylazin 0,5mg/kg – godt for det virker også som muskelafslappende, hesten vil typisk sænke halsen og det vil man gerne når man skal skylle. I svære tilfælde gives også væske.
3) Ilæg næse svælg sonde og identificer hvor der er obstuktion eller passageforsnævring.
4) Lav lavage af esophagus med hovedet nedad. Skyl ikke for meget da man irriterer slimhinden meget. Skyld i 30 min og vent da lidt før du skyller igen. Brug ikke en pumpe eller en vandslange da du kan risikere at esofagus rupturerer.
5) Viderede undersøgelse kan være at man laver endoskopi for at tjekke at man har fået fjerne det hele og se hvor meget skade der er sket på slimhinden. Man kan også endoskopere trachea for fremmedlegmer der kan give aspirationspneumoni.
6) Ultralyd af halsregion og røntgen med og uden kontrast for at finde evt fisteldannelse.
7) Hesten kan fodres igen efter 24 timer med opblødt foder
8) NSAID hvis smerte og AB hvis aspirationspneumoni-
OBS: kirurgi er virkelig sidste udvej da der er stor sandsynlighed for striktur dannelse.
Prognose og forebyggelse for spierørsforstoppense:
god i de fleste tilfælde. Hvis ikke løsnet de sidste 24 timer så skal man bekymre sig.
Forebyggelse: regelmæssig tandundersøgelse, god kvalitet, sten i krybben hos hurtigspisere. Gamle heste har dårlige tyggeeffekt – undgå tørfoder og roepiller (blød evt op før fodring), undgå for pressede høpaller og fibrøse hesteguf hvis hesten ikke er vandt til dem.
Patofysiologi ved ventrikel ulceration
Samspil mellem epithelets modtandsdygtighed, aciditeten i maveindholdet og hvordan hesten responderer på ulcer provokerende stress faktorer. I cardiaca har hesten pladeepithel som er meget følsomt over for syreskader, hvorimod det glandulære epithel har udviklet modstanddygtige mekanismer mod syreskader.
Øget syreproduktion kan ske ved ændring i foder sammensætning – fx fra græsning til staldfodring, anorexi ved sygdom, højt ydende sportsheste.
Læsioner i den gladulære del f maven kan skyldes Helicobacter infektion men er er ikke særlig godt forstået.
NSAIDS?
Klinsk ved gastritis:
De færreste heste og føl viser kliniske tegn. De ses først når der er meget svære ulcerationer på den nonglandulare del af cardiaca. Kolik, nedsat apetit, evt vægttab, stifhed, discomfort og nedsat præstationsevne. Hæmorragi fra ulceration kan give hypoproteinæmi og anæmi.
Diagnose ved gastritis:
Endoskopi, klinik og repsons på behandling
Behandling ved gastritis:
.
Man vil gerne fremme helingen ved at øge blod flow til tarmen, dette sker hurtigt hvis man fjerner den udløsende årsag. Hvis man gerne vil gøre yderlige kan man mindste hestens ubehag ved at give syrenedsættende fx h2 blokkere og omeprazol(protinpumpe inhibitor)
Hvad er forstoppelse?
Resultat af at hesten har indtaget noget uden der er tilstrækkelig motitilitet at få det videre i systemet. Kan komme hvis man fodrer med roe piller, hø, hvede og havre, og kan blive yderligere værre af hvis hesten har et dårligt tandsæt så det ikke tykkes ordentligt. Det pakker sig i maven, bliver dehydreret.
Diagnose af gatric imparction/ventrikel forstoppelse
En svær diagnose at stille og stilles først ved eksplrativ laparotomi. Der kan ses dårligt tygget foder fra en næsesvægsonde og positiv ventrikelskyldning. Man kan se at milten er forskudt bagud fordi maven er blevet stor og tung. Den vigtigste diagnostiske test at mangel på tøming af maven inden for 12-24 timer.
Behandling af gatric imparction/ventrikel forstoppelse
Man kan give salt pulver: Dioctyl sodium succinat – virker både som osmotisk gradient og bryder overfladespændingen så vanden kan komme ind i forpakningen og passere i maven.
hvornår ses ventrikel ruptur?
Er et sequelae til ventrikel distention over 20-25L. Ventrikel væggen kan være svækket af et ulcer eller fordi der kommer en infarcion fordi blodflow kan være nedsat når der er distention.
hvad er duodenitis?
Kort oprids fra bogen
Ses hos føl og er ikke særlig godt forstået. Der er for meget HCl og pepsin i duodenum og det giver ulcerationer. Giver symptomer som var det en svær ulcerativ gastritis. Nonspec. Feber, mild til moderat abdominal ubehag, diarre. Diagnose ved douodenoskopi og der kan ses samtidig involvering af pylerusregionen. Behandligen består i at mindske produktionen af syren fx ved H2 blokkere. Undgå at de dier de første 3 dage efter begyndt behandling og giv her parenteral foder.
Hvad forstås ved duodenitis og proximal jejunitis hos voksne heste, hvad ses og hvordan behandles det?
Inflammation og ødem i duodenum og proximal jejunum. Giver anledning til forøget væske sekretion og elektrolyttab. Der ses serositis og hyperæmi i området. Væsken i tarmen bliver ved reflux sendt tilbage ind i maven.
Ligner meget et tyndtarms obsruktion med akut onset af feber, smerte og varierende grader af nedstemthed. Ved passage af nasogastric tubus kan findes en stor mængde ildelugtende orange til brunt enterogastisk indhold. Med elle ruden positiv ventrikelskyldning. Kommer ofte o anfald af 24-48 timers varighed og kommer ofte igen og hesten forbliver lettere nedstemt i tiden mellem anfald. Dette kan være med til at diff fra en obstruktion.
Behandling. Decompression af ventriklen så man undgår for meget indhold der kan lave reflux, NSAIDS, parenteral fodring indtil tarmen har helet fuldstændig. Intravenøs væske hvis indikeret. Komplikationer er septisk peritonitis, mycardiel og renal infacering, aspirations penumoni. Laminitis og adhærnecer kan også forkomme.
Hvad er problemet i relation til forstoppelse med høj ormebyrde?
Hvis meget høj ormebyrde og man dræber dem meget hurtigt med fx organophosfater eller pyrantel kan de lave voldsomme obstruktioner i tarmene. Daignosen er baseret på positiv flotation og anamnese om ormekur.
Hvorfor ses der ofte cercum forstoppelse ved bændelorm infektion hos hest?
Sætter sig lige mellem ilium og cecum og forstyrrer flowet lige hvor den snævrer ind.