Methoden & Interventies Flashcards
Vroegschoolse educatie:
Is gericht op het stimuleren van de onderwijskansen van kinderen die hiervoor in aanmerking komen en die zich in de leeftijd van twee tot 6 jaar bevinden.
Wat voor soort programma’s heb je: 2
Je hebt centrumgerichte programma ‘s Dat is voor pedagogisch medewerkers.
Je hebt zo gezinsgerichte programma’s voor ouders.
De VVE programma’s met een doorgaande leerlijn die geschikt zijn om ingezet te worden kunt u vinden op …..
Al deze programma ‘s voldoen aan de criteria die opgesteld zijn In de wet ……
Het gaat om de volgende programma’s:
•
de databank effectieve jeugdinterventies.
OKE
Ben ik in beeld • Kaleidoscoop • Peuterplein • Kleuterplein • Píramide • Speelplezier • Sporen • Startblokken en basisontwikkeling • Uk en Puk
In dit rijtje zijn ….. programmas die niet lopend tot aan groep twee worden aangeboden, maar van korte duur zijn. De andere programma ‘s hebben wel een doorgaande leerlijn tot aan groep twee van de basisschool, ofwel tot aan de leeftijd waarop het kind de leeftijd van 6 bereikt.
Daarnaast wordt het programma …….
vaak ingezet op aanvulling op één van deze integrale VVE programma ‘s. ……. is met name gericht op het wegwerken van taalachterstanden.
ben ik in beeld, sporen en Uk en Puk
Taallijn
Ben ik in beeld Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
- taalontwikkeling
- nul tot 4 jaar op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
- Programma richt zich vooral op kinderen van ouders met de lage sociaaleconomische status.
Doelstelling:
Het doel van dit programma is het optimaal voorbereiden van het kind of bij dat haar school optimaal te werken aan de verschillende deelgebieden In de ontwikkeling van het kind.
Aanpak:
Er wordt uitgegaan van de planning van activiteiten vanuit gestelde doelen die aansluiten bij de vier basisdoelen van Riksen-Walraven en de interactievaardigheden van de pedagogisch medewerker centraal stellen. Ik heb er tevens gebruik gemaakt van de voorlees cyclus, video begeleiding en van bepaalde groepsactiviteiten.
Resultaat:
Er is vooralsnog geen officieel onderzoek gevonden over de effectiviteit van dit programma.
Kaleidoscoop Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
- 2 tot 6 jaar
- van met name ouders met de lage sociaaleconomische status of een migranten achtergrond.
Doelstelling:
Het doel is het verkleinen op wegwerken van onderwijsachterstanden en het stimuleren van ontwikkelingen op verschillende ontwikkelingsgebieden waarbij je ook specifiek aandacht is voor taalontwikkeling.
Aanpak:
Gaat het uit van ervaren en actieve betrokkenheid. Het kind wordt gestimuleerd om vaardigheden te ontwikkelen door zelf actief aan de slag te gaan met materialen in diverse situaties. Het programma kent vaste dagprogramma om eruit gewerkt wordt met verschillende passende activiteiten voor de verschillende ontwikkelingsgebieden. Het programma vereist dat de pedagogische medewerkers of leerkrachten speciale training volgen om met dit programma te werken. Ook de ouders worden bij dit programma betrokken
Resultaat:
Dit programma laat na een jaar die resultaten in ontwikkeling zien met name op sociaal emotioneel gebied, als mede taal en cognitief gebied.
Peuterplein en kleuterplein Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
- twee tot 6 jaar oud in een
- taal en rekenen.
- Bij taal is specifieke aandacht voor lezen en woordenschat.
Doelstelling:
Peuterplein en kleuterplein hebben als doel ervoor te zorgen dat kinderen niet met een achterstand aan het basisonderwijs beginnen.
Aanpak:
Er wordt zowel met boeken als digitaal verwerkt want op thema ‘s op het gebied van taal en rekenen, denk aan rijm, woordenschat en telrij.
Resultaat:
Er is geen officieel onderzoek gevonden over de activiteit van dit programma.
Piramide Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
- de bredere ontwikkeling van kinderen
- Nul tot 7 jaar
- zowel op peuterspeelzalen kinderdagverblijven als In het basisonderwijs.
- gericht op kinderen van ouders met een laag sociaaleconomische status, een asiel of vluchtelingenstatus of een migratieachtergrond.
Doelstelling:
Dit programma is ook ongeveer op onderwijsachterstanden te voorkomen of weg te werken. En wordt eerst gewerkt aan de veiligheid van het kind daarna aan de sociale relaties van het kind en tenslotte aan de ontwikkeling van het kind.
Aanpak:
Er wordt met deze methode begonnen vanuit het concrete en ingezet op werken naar meer abstractie. Dit wordt gedaan aan de hand van thema ‘s en door middel van spel. Samen spelen, alleen spelen en ontdekkend leren zijn van belang.
Resultaat:
Piramide laat doorgaans naar een jaar positieve resultaten in de ontwikkeling zien en met name bij cognitieve toetsen en afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee het programma wordt uitgevoerd. Het programma werkt beter wanneer op de peuter leeftijd mee begonnen wordt dan wanneer dit vanaf groep 1 gehanteerd wordt.
Speelplezier Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
- 2 tot 6 jaar
- ter bevordering van de ontwikkeling en ter voorkoming van ontwikkelingsachterstand.
Doelstelling:
Er wordt ingezet op het vergroten van de sociaal emotionele ontwikkeling en motorische ontwikkeling en rekenen en taal.
Aanpak:
Er wordt ingezet op het bereiken van de zone van naaste ontwikkeling vanuit de te bereiken doelen. Interactie binnen het thema staat in dit programma centraal daarbij wordt gebruikgemaakt van de vaste structuur en dagprogramma’s waarbij het spelend leren aan bod komt. Een bepaald thema duurt 4 tot 6 weken.
Pedagogisch medewerker: Spelleider
Resultaat:
Er is vooralsnog geen officieel onderzoek gevonden over de effectiviteit van dit programma.
Sporen Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
Het programma sporen is gericht op brede stimulering van de ontwikkeling van jonge kind van nul tot 7 jaar oud.
Doelstelling:
Het doel is om ontwikkelings- en onderwijskansen te creëren en maatschappelijke participatie te bevorderen.
Aanpak:
Sporen gaat uit van een democratie, een gemeenschap, pedagogisch medewerkers, ouders, kinderen en andere betrokkenen Samen een soort micro samenleving vormen, waarbij Iedereen een plek in een groep inneemt. Er wordt gewerkt vanuit een vast programma waarbij groepswerk centraal staat.
Resultaat:
Er is vooralsnog geen officieel onderzoek gevonden over de effectiviteit van dit programma.
Startblokken en basisontwikkeling Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
- 0 tot 8 jaar.
- Centraal bij deze methode staat de persoonlijke ontwikkeling van het kind, waarbij ook aandacht is voor de
- taal, en sociaal emotionele ontwikkeling. Basisontwikkeling is met name opgezet voor kinderen in een achterstandssituatie.
Doelstelling:
Het programma is opgericht om het kind optimaal voor te bereiden op de verdere schoolloopbaan en ontwikkelingsachterstanden weg te werken of te voorkomen.
Aanpak:
Het programma is niet gestructureerd maar biedt wel een aantal ijkpunten voor de tweede agogisch medewerker van waaruit u zelf activiteiten kunt opzetten en de planning kunt maken die optimaal aansluit bij de klas. Deze ijkpunt worden ook wel bouwstenen genoemd.
Resultaat:
Het programma startblokken laat uit de officiële studie van voor 2006 weinig effect te zien behalve een licht positief effect op de sociaal emotionele ontwikkeling.
Uk en Puk Inhoud: Doelstelling: Aanpak: Resultaat:
Inhoud:
Programma is voor kinderen van nul tot 4 jaar die uit het achterstandssituatie komen en die deelnemen aan een kinderdagverblijf peuterspeelzaal of voorschoolse opvang
Doelstelling:
Er wordt gewerkt aan de bredere ontwikkeling van het kind om zo onderwijsachterstanden te voorkomen of weg te werken. Er is aandacht portaal ontwikkeling motorische ontwikkeling sociaal emotionele ontwikkeling en beginnende rekenontwikkeling.
Aanpak:
Doelgericht spelen vanuit thema staat centraal. Er wordt gewerkt vanuit bepaalde ontwikkelingsdoelen die vanuit vaste dagelijkse routines geoefend worden Er zijn in totaal 12 thema’s van ongeveer 6 weken. Het is aan te raden om training te volgen.
Resultaat:
Het effect van Uk en Puk is op de diverse ontwikkelingsgebieden groter wanneer er intensief met het programma aan de slag gaan wordt, pedagogisch medewerkers getraind zijn en de ouder betrokkenheid hoog is.
Gezinsgerichte programma’s. Welke zijn dat?
- Boekstart
- Boekenpret
- Voorleesexpress
- Jong geleerd, thuis gedaan
- Samen leren
- VVE thuis
- Opstapje
- Instapje
Boekstart
Start richt zich op het bevorderen van een leescultuur onder kinderen van met name ouders die een laagste sociaaleconomische status hebben en of laaggeletterd zijn. Voor kinderen 0 van 6 jaar.
Boekenpret
Biedt verdere verdieping aan kinderen van gezinnen waarin weinig aandacht is voor het lezen en voorlezen. Voornaamste doel van dit programma is een leercultuur aanleren, we proberen het leven ontwikkelen en de taalvaardigheid te ontwikkelen.
Voorleesexpress
Ook voorleesexpress richt zich op de taalontwikkeling van kinderen. En in dit geval kinderen In de leeftijd van 2 tot 9 jaar die risico hebben om een taalachterstand of al een taalachterstand hebben opgelopen. Bij dit programma komt er een vrijwilliger thuis voorlezen.
Jong geleerd, thuis gedaan
Met dit programma wordt geprobeerd om in de thuissituatie aanpassingen te doen zodanig dat het leren van het jonge kind tussen twee en 6 jaar bevorderd wordt.
In 12 bijeenkomsten doen de ouders samen met hun kind en een begeleider activiteiten, zoals knutselen en voorlezen, waarin ze gestimuleerd worden om daar zelfstandig mee door te gaan.
Samen leren
Het programma samen leren richt zich op kinderen van groep 1 tot 4 op de basisschool die een achterstand hebben in bijvoorbeeld taal of rekenen en waarbij in de thuissituatie met begeleiders thuis les wordt gegeven.
VVE thuis
Dit is een programma waarbij in aanvulling op het VVE programma op school voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar gewerkt wordt aan de VVE thuis. De ouders van het kind ontvangen themaboekjes met activiteiten die ze samen met hun kind thuis doen ter aanvulling op wat in het onderwijs aanbod komt.
Opstapje
Opstapje is het programma dat gericht is op kinderen van 2 tot 4 jaar in gezinnen met een lagere sociaaleconomische status, immigratieachtergrond of bijvoorbeeld een asiel of vluchtelingenstatus. Uit dit programma wordt gekeken hoe deze doelgroep beter kan worden voorbereid op, en Ik kan aansluiten bij, het onderwijs dat geboden wordt. Ouders worden thuis Samen met hun kinderactiviteiten en dat wordt gewerkt aan een stimulerend leerklimaat In het huis omgeving.
Instapje
Instapje is een vergelijkbaar programma als opstapje met name bedoeld voor laagopgeleide ouders maar gericht op kinderen van 1 en 2 jaar oud.
Deze 4 uitgangspunten van kinderparticipatie zijn:
- Samen denken
- Samen beslissen
- Samen meedoen
- Samen verantwoordelijk zijn
Hoe deze vier uitgangspunten bereiken?
Het is van belang om een hechte groep te creëren in dat groepsklimaat dat veilig is en waarin de groep centraal staat. U probeert daarbij een wij gevoel te creëren, wij doen dit samen, wij willen dit.
U kunt het kind daarbij op verschillende participatie niveaus Laten meedoen. Er zijn 5 participatie niveaus
- Luisteren naar het kind.
- Delen van verschillende meningen.
- Gesprek aangaan over de verschillende meningen en hiermee rekening te houden.
- Het betrekken van het kind In het besluit vormingsproces.
- Gezamenlijk besluiten en ook deze besluiten gezamenlijk uitvoeren.
- Luisteren naar het kind.
- Delen van verschillende meningen.
- Gesprek aangaan over de verschillende meningen en hiermee rekening te houden.
- Het betrekken van het kind In het besluit vormingsproces.
- Gezamenlijk besluiten en ook deze besluiten gezamenlijk uitvoeren.
Niveau 1:
U luistert naar welke activiteiten de kinderen graag zouden willen doen.
Niveau 2:
U bekijkt na het bespreken van de mogelijke activiteiten in samenspraak met de kinderen welke activiteiten zij het leukst vinden en nu beslissen we vervolgens welke activiteiten het worden.
Niveau 3:
Na een gezamenlijke brainstorm over mogelijke activiteiten mogen de kinderen hun mening geven over deze activiteiten en u kiest vervolgens op basis van de verschillende meningen het beste combineren.
Niveau 4:
Na een gezamenlijke open brainstormen over de verschillende activiteiten laat u alle kinderen hun mening geven over de activiteiten waarna er een groepsoverleg plaatsvindt en er bijvoorbeeld gekozen wordt.
Niveau 5:
Na er gezamenlijk over brainstormen over mogelijke advertentie geven alle kinderen een mening weer en wordt het democratisch gesproken over deze meningen. Vervolgens wordt er dat democratisch besluit genomen en wordt er elke keer een dagje gegeven om uit te voeren dus de activiteit. Waarbij het kind zelf mag bepalen welke taak het uitvoert in overleg met andere kinderen.