Het activiteitenprogramma Flashcards
Ontwikkelingsgerichte activiteiten
Wanneer u bij een doelstelling voor een activiteit kiest is het van cruciaal belang dat deze activiteit passend is om zo het gewenste effect te behalen.
Activiteit kunt u grofweg opdelen in 3 onderdelen:
- Soort
- Functie
- Werkvorm
Activiteit naar soort:
- Muziek
- Dans en beweging
- Beeldend
- Drama
- Sport
- Spel
Welke activiteit u kiest hangt af van de behoefte van het kind. Alle activiteiten kunnen voor alle doelstellingen passend zijn.
Muziek:
Denk hierbij aan het zingen of het bespelen van een instrument in plaats van woorden te gebruiken.
Muziek is allereerste een krachtig middel om emoties te uiten. Maar ook kan muziek ingezet worden als middel om de fijne motoriek te verbeteren. En als laatste heeft muziek ook een sterk sociaal bindende functie.
Ook kan het muziek maken zorgt voor de ontwikkeling van vaardigheden vanuit de weer uitgangspunt van kinderen participatie: samen denken, Samen beslissen, allemaal meedoen en Samen verantwoordelijk zijn. Dit wanneer er bijvoorbeeld Samen een muziekstuk wordt uitgevoerd of samengesteld.
Voor kinderen met autisme kan muziek waarden hebben doordat met name ingezet wordt op het vergroten van onze sociaal emotionele ontwikkeling en in sommige gevallen de spraakontwikkeling of Sensomotorische ontwikkeling.
Dans en beweging:
Dans is een krachtig expressiemiddel, waarbij u zegt kunt uitdrukken Zonder woorden te gebruiken. Bij dansactiviteiten kan gedacht worden aan het oefenen van bestaande dansen maar ook aan het zelf en dans maken, synchroon dansen of dansen als spel.
Dansen kan de grove motoriek bevorderen. Wat kan net als muziek zorgen voor de ontwikkeling vaardigheden vanuit via uitgangspunt van kinderparticipatie.
Dansen kan net als muziek bij verschillende specifieke doelgroepen ingezet worden. Zo kan dat zeer effectief zijn bij kinderen met een syndroom van Down vanwege de bevordering van de sensomotorische ontwikkeling. Ook kinderen met autisme kunnen veel baat hebben bij dansen en beweging om zo meer zelfkennis op te doen en hun lichaam meer te gebruiken. Ook kunnen kinderen met ADHD veel baat hebben bij een dansactiviteiten Omdat ze hier hun Energy in kwijt kunnen.
Beeldend:
Bij beeldende activiteiten kunt u denken aan het werken met materiaal als verf, klei en potloden. En activiteiten rondom foto en video. Er wordt iets gemaakt om uitdrukking te geven aan gevoelens of gedachtes en om de fijne motoriek te bevorderen.
Beeldende kunst leent zich uitermate om dat wat In het hoofd zit tot uiting te brengen Daarom kan het goed ingezet worden bij traumaverwerking, depressie gevoelens, hechtingsproblematiek en angstgevoelens.
Beeldende kunst helpt de creativiteit stimuleren en de fantasie te prikkelen.
Drama:
In drama zitten rollenspel, kunt u situaties nabootsen of fantasierijke situaties creëren. Drama geeft u de mogelijkheid om uw emoties uit te drukken. Een drama kan een positief effect hebben op de identiteitsontwikkeling.
Drama kan zeer effectief zijn voor kinderen met autisme om jezelf kennis te krijgen en om te leren omgaan met sociale situaties. Een activiteit met drama kan helpen bij het reguleren van frustraties, spanning en boosheid.
Ook kan het drama goed gebruikt worden bij kinderen met een angststoornis of traumaverwerking verwerking.
Sport:
Bij sport staat vaak de beleving en bewustwording van het lichaam centraal. Door sport te beoefenen raakt u meer vertrouwd met uw lichaam en kunt u werken aan het verbeteren van uw lichamelijke conditie op specifieke punten die voor u van belang zijn. denk hierbij aan het sporten na een ongeluk om te revalideren.
Sport als activiteit is zeer nuttig voor het verbeteren van de grove motoriek.
Goed het kan goed ingezet worden voor kinderen met autisme Omdat sport bevorderend is voor de motoriek en voor de sociale ontwikkeling.
Sporten maakt je lichaam ook dopamine, endorfine en serotonine aan waardoor er actiever en opgewekter gevoel ervaart en nu stress gehalte wordt verlaagd.
Spel:
Spel biedt de kans om op een luchtige manier om te gaan met de werkelijkheid. Spel als activiteit is uitermate geschikt voor kinderen Omdat ze hier ook hun fantasie in vrij kunnen. Nederlandse Vereniging van speltherapeuten (NVVS) Vaak dat speltherapie in feite psychotherapie voor kinderen is en ingezet wordt ter bevordering van sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling met name bij ingrijpende gebeurtenissen of psychische problemen.
Functies van spel:
- Werkelijkheid luchtig maken waardoor we weer kansen zien in plaats van beperkingen.
- Leerproces bevorderen Zonder kennis te stampen.
- Ons helpen verhalen te vertellen die we in gesprek liet boven water krijgen.
Activiteit naar functie:
- Preventief
- Educatief
- Recreatief
- Sportief
- Creativiteit bevorderend
- Sociaal bevorderend
- Cultuur bevorderend
- Ontmoetingsgericht
- Opvanggericht
Preventief
Preventieve functie van activiteit zet in om het voorkomen van vervelende situaties. Preventie draait vaak om het geven van voorlichting, het duidelijk maken van problematiek nog voordat kinderen hier in belanden. denk bijvoorbeeld aan een rollenspel of toneelstuk waarin pesten centraal staat om pestgedrag In de groep te voorkomen.
Educatief
Educatieve functie van activiteit is erop gericht om het kind installeren of iets bij te brengen. zo kan bijvoorbeeld met een balsport in teamverband geleerd worden om Samen te werken. De educatieve functie staat met name centraal bij het ontwikkelingsgericht werken, daar en vanuit concrete doelen aan ontwikkeling gewerkt wordt.
Recreatief
De recreatieve functie van een activiteit legt de nadruk op ontspanning, op de inzet van activiteit als bezigheid. denk bijvoorbeeld aan muzieklessen voor kinderen in een moeilijke thuissituatie die je als ontspannend en nuttig tijdverdrijf dienen.
Sportief
De sportieve functie van een activiteit is gericht op beweging, op het bevorderen van lichamelijke activiteiten Om de motoriek te verbeteren.
Creativiteit bevorderend
De creativiteit bevorderende functie van activiteiten gaat over grootte van het creatief we mogen van het kind. Bijvoorbeeld om het kind zelf creatieve oplossingen te Laten bedenken in terugkerende lastige situaties.
Sociaal bevorderend
Deze functie zet in op de moreel ethische ontwikkeling, op het sterker in de maatschappij staan en rekening houden met anderen. Dat kan bijvoorbeeld centraal staan bij het kind dat telkens het gevoel heeft uitgesloten te worden of omdat het kind gepest wordt.
Cultuur bevorderend
Deze functie van activiteit is gericht op het vergroten van de culturele tolerantie en integratie. denk bijvoorbeeld aan het houden van een culturele markt voor kinderen en ouders van verschillende achtergronden.