Kapitel 5: Ernæring Flashcards

1
Q

Hvad forstås ved glukoneogenese og hvor finder den sted.

A

● Glukoneogenese = nydannelse af glukose fra laktat, aminosyrer eller glycerol. Glukoneogenese finder sted i cellerne i leveren og i mindre grad i nyrerne og er af afgørende betydning for forsyning af andre væv og organer med glukose, når der ikke tilføres kulhydrater fra tarmen.
● Disse processer (glykogenolyse og glukoneogenese) er nødvendige for at forsyne de røde blodlegemer og hjernen med glukose i perioder, hvor der ikke tilføres glukose fra tarmen.
● Glykogen i muskler anvendes til energiproduktion i musklerne ved arbejde og bidrager ikke til opretholdelsen af en konstant koncentration af glukose i blodet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Angiv en optimal fordeling mellem fedt, proteiner og kulhydrater i den daglige kost.

A

● Protein: ​kosten skal dagligt optimalt set have ca.30g protein -af høj biologisk værdi ved blanding mellem høj og lav biologisk værdi = ca 1g pr. kg legemsvægt pr. døgn
● Fedtstoffer: ​max 30% af energiindholdet i daglig kost skal stamme fra fedt Hjerteforeningen anbefaler, at fedt udgør 25-40 % af det samlede daglige kalorieindtag, svarende til at en kvinde skal have ca. 70 g fedt og en mand skal have ca. 90 g fedt om dagen og indtaget bør hovedsageligt være det umættede fedt fra planter og fisk.
● Kulhydrater: ​55-60% af energiindholdet i den daglige kost (højere hos meget FA)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly